Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șeful Corpului de Control al premierului: „Moda 1 demnitar = 1 mașină de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună”

Premierul Dacian Cioloș se deplasează fără coloană oficială și fără girofaruri, iar unii miniștri vin la muncă cu metroul, scrie pe Facebook șeful Corpului de Control al primului-ministru, Valentin Mircea, care a anunțat că renunță la autoturismul de serviciu și se va deplasa la serviciu cu bicicleta, cu metroul sau cu Uber. 

El spune că în instituțiile publice există „o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu”.

„Nu vreau să mă laud și nu sunt singurul demnitar care nu uită că singura calitate care nu se pierde, cea de bază, este cea de cetățean. Sunt miniștri și alți demintari care aleargă la maraton - Dragoș Pîslaru, Raluca Prună, Adrian Curaj, Dragoș Doros, Claudiu Vrînceanu, etc - și sunt miniștri în actualul guvern care merg cu metroul și la film cu copii - Raluca Pruna, Violeta Alexandru și alții. Chiar și primul ministru Dacian Ciolos merge fără coloană și fără girofaruri. Aceasta este normalitatea și nimic altceva”, scrie Valentin Mircea. 

Șeful Corpului de Control al premierului spune că ceea ce l-a determinat să renunțe la mașina de serviciu este rezultatul unui control efectuat la Sucursala transporturi auto a RAAPPS, care pune la dispoziție autoturisme pentru guvern, „la prețuri foarte mari și fără licitație”.

„Moda 1 demnitar = 1 mașină de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună. Sunt instituții care nu au hârtie pentru imprimantă, dar au o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu, care este considerată un adevărat drept, iar renunțarea la aceasta este un tabu. Măcar în mediul privat, punerea la dispoziție a unui autoturism poate fi supusă impozitării, dacă persoana îl folosește pentru transportul spre birou și spre casă”, comentează Valentin Mircea.

În opinia lui, scene ca aceea cu David Cameron sau primarul Londrei in metrou „ni se par PR, dar nu sunt chiar așa”. „La Bruxelles și la Paris, unde sunt amenințări teroriste reale, secretarii de stat și directorii merg cu metroul și doar miniștrii/comisarii merg cu autoturism de serviciu. Securitatea o asigură - doar pentru anumiți demnitari - SPP. Restul este risipă”, arată șeful Corpului de Control.

La sfârșitul lunii ianuarie, premierul Cioloș a declarat, răspunzând la o întrebare din partea presei, că nu folosește poliție în trafic și preferă să se trezească cu 10-15 minute mai devreme pentru a ajunge la timp la birou.

Minstrul Justiției, Raluca Prună, a povestit recent pe Facebook că într-o seară, puțin după ora 22:00, la metrou la Piața Victoriei nu a mai găsit casa de bilete deschisă, iar paznicul a invitat-o să sară turnichetul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Doamnă dragă, văd că șeful corpului de control al guvernului este vedeta dv. Nu insinuez nimic, dar văz că vă place rău de tot de el. Ah, a aflat și domnia sa că în alte țări miniștrii merge la birou cu metroul, cu autobuzul ori cu bicicleta? Eu știam de mult asta, dv. nu? Dacă aș fi ministru aici, nu aș avea însă curaj să merg cu bicicleta prin București, la asemenea trafic dement mi-aș pune viața în pericol. Mai întâi l-aș ruga pe ministrul de interne să pună naibii ordine în trafic, consiliul general să voteze niște hotărâri dure privind parcarea de-a curmezișul, apoi mai văd. Cu metroul, dacă aș putea, da, cu condiția ca, în sfârșit, să se facă și stații la marile intersecții pe unde metroul trece prin tunel dar nu e stație. E mult de lucru. Aștept următorul episod despre alte isprăvi ale d-lui șef al corpului de control.
    • Like 0
  • Mie printre altele mi se pare o reclama mascata la un serviuciu ilegal in Romania... Cum poate seful Corpului de Control al premierului sa ne indemne sa folosim uber care face un transport ilicit de persoane???
    • Like 0
  • Pentru mine ar fi mai simplu sa scada nr de parlamentari la 300. 150 o camera, 150 o camera. Costurile adiacente ar scadea colosal. La fel si in ministere, o injumatatire a personalului ar scadea dramatic costurile.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult