Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Șeful MI6 spune că Rusia a suferit un „eșec epic” în Ucraina și „este pe cale să se epuizeze”

Militaru ucraineni

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine Facebook

Suferă Rusia un „eșec epic” în Ucraina? Șeful Serviciului Secret de Informații (MI6) al Ministerului de Externe al Marii Britanii, Richard Moore, consideră că Rusiei îi va fi dificil să continue războiul în Ucraina. Potrivit BBC News, Moore a făcut anunțul în cadrul Aspen Security Forum din SUA.

Richard Moore crede că Rusia a suferit un „eșec epic” în încercarea de a-și atinge obiectivele inițiale în Ucraina. Rusia nu a reușit înlăturarea lui Volodimir Zelenski de la președinție. Rusia nu a preluat Kyivul. De asemenea, Rusia a eșuat să dezbine țările Occidentale. Potrivit șefului MI6, succesele recente ale trupelor rusești în Ucraina sunt „nesemnificative”. În același timp, armata rusă „este pe cale să se epuizeze”. De asemenea, generalul american, Ben Hodges, a declarat că ucrainenii ar putea anihila toate câștigurile teritoriale ale trupelor rusești „epuizate”.

„Conform evaluării noastre, în următoarele câteva săptămâni, rușilor le va fi din ce în ce mai greu să găsească forță de muncă, arme și echipament militar. Ei vor trebui să se oprească cumva. Iar asta le va oferi ucrainenilor posibilitatea de a riposta”, a spus Moore.

Oficiali din Canada au declarat că Rusia nu mai are o capacitate militară. Serviciile de informații ucrainene susțin că trupele ruse au folosit 60% din rachetele lor

O opinie similară a fost exprimată pe 21 iulie de către Forțele Armate Canadiene. „Din cauza pierderilor semnificative de personal și echipament, Rusia, cel mai probabil, nu mai are capacitatea militară de a-și realiza ambițiile în Ucraina”, au spus reprezentanții militari. Potrivit Canadei, Rusia este nevoită să-și reducă obiectivele strategice.

Așa au comentat autoritățile canadiene declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a declarat pe 20 iulie că geografia „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina s-a schimbat. Acum include nu doar autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk. Sunt avute în vedere, de asemenea, regiunile Zaporojie și Herson, parțial ocupate. Rusia vizează „un număr de alte teritorii”.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pe 21 iulie că trupele ruse au folosit 55-60% din stocurile lor de rachete, de dinainte de război, pe durata întregii invazii.

Institutul American pentru Studiul Războiului consideră că „ritmul operațional actual al Rusiei nu este cu mult diferit de cel din timpul pauzei operaționale declarate oficial între 7 și 16 iulie”. Astfel, forțele ruse au efectuat „mai multe atacuri la sol limitate și foarte localizate”. 

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Sper sa fie asa, dar cred ca ne cam grabim sa anuntam infrangerea Rusiei. In plus pe timp de razboi stim foarte clar ca presa este folosita pentru manipulare si nu pentru a spune adevarul, indiferent cine ce mare mahar declara.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult