Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Set câștigat de Djoković cu autoritățile australiene. Justiția i-a dat dreptul să rămână în Australia

Novak Djokovic. - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Novak Djoković va fi eliberat din carantină. Instanţa a revocat luni anularea vizei de către autorităţile federale australiene, informează The Age, citată de News.ro.

UPDATE: Novak Djoković, un prim mesaj pe Twitter, în scandalul vizei: Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a revocat anularea vizei. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez. Rămân concentrat pe asta. Am venit aici pentru a juca la unul dintre cele mai importante evenimente pe care le avem, în fața fanilor minunați.

UPDATE: Într-o conferință de presă, fratele lui Djoković, Djordje, i-a mulțumit judecătorului care s-a pronunțat în cazul liderului ATP. Magistratul, a spus Djordje, „a analizat serios fiecare dovadă”.

„Nouă, ca familie, ne-a fost foarte greu. Suntem foarte emoționați pentru fratele meu. Este foarte greu să-l apăr pe Novak și să nu jignesc pe nimeni în același timp”. „Suntem luptători pentru dreptate și statul de drept”, a declarat fratele lui Novak Djoković, notează BBC.

Djordje Djoković spune că fratele său s-a întors deja astăzi pe teren, pentru a se antrena.

„Novak este liber. În urmă cu câteva minute, s-a antrenat pe un teren de tenis. A venit în Australia să joace tenis, să încerce să câștige un alt Australian Open”, a spus Djordje.

UPDATE: O mașină neagră a plecat în jurul orei 12.00 (ora României) din zona clădirii unde se află biroul avocaților lui Djoković, notează BBC. Autoturismul avea geamuri fumurii, așa că nu este clar dacă liderul ATP se afla înăuntru, dar fanii strânși în fața instanței din Melbourne s-au înghesuit lângă vehicul, scandând „Nole, Nole!”. Unul dintre susținători s-a urcat pe mașină, iar poliția a folosit spray-uri lacrimogene pentru a îndepărta mulțimea.

(Fani ai lui Djoković, pe stradă în Melbourne/Foto: Sam Tabone/Getty Images)


UPDATE: Abul Rizvi, un fost oficial al Departamentului de Imigrare din Australia, a declarat pentru BBC că, chiar dacă lui Djoković i se va permite să joace, „publicul australian va fi supărat pentru ceea ce s-a întâmplat aici” și este nemulțumit că liderul ATP „nu s-a vaccinat”.

„Presupunând că guvernul australian nu încearcă să îi anuleze din nou viza și i se va permite să joace la Australian Open, cred că vor fi multe dificultăți pentru Djoković din partea cetățenilor australieni”, a spus Rizvi.

„Cred că dacă Tennis Australia și domnul Djoković ar gândi bine acest lucru, ar anunța niște măsuri de siguranță foarte importante, pentru a se asigura că nu există niciun risc pentru sănătatea publică la turneul de tenis”, a adăugat fostul oficial.

STIREA INITIALA

Judecătorul Anthony Kelly a dispus ca sportivului să i se permită să rămână în Australia, să îi fie returnat paşaportul și să fie eliberat imediat din detenţia pentru imigranţi.

Ministrul Imigrației ia însă în calcul să se folosească de prerogative prin care să poată anula viza lui Djoković, iar sportivului sârb i-ar putea fi interzisă intrarea în Australia pe o perioadă de trei ani. În această situație, judecătorii ar putea da ulterior o nouă sentință.

Audierile în cazul vizei anulate a numărului 1 mondial au început, luni dimineaţa, la Melbourne.

Mai întâi, liderul ATP a obținut permisiunea de a părăsi hotelul de carantină, pentru a urmări procedurile de la tribunal în alt loc din Melbourne. El a părăsit hotelul de izolare în care a fost plasat, la sosirea în Australia.

Lui Djoković, în vârstă de 34 de ani, i-a fost anulată viza la sosirea în Melbourne la jumătatea săptămânii trecute şi de atunci se află la un hotel de carantină. Tenismenul a făcut apel.

El a venit în Australia pentru a participa la Australian Open, primul grand slam al anului, care începe la 17 ianuarie.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 'Set câștigat de Djoković cu autoritățile australiene. Justiția i-a dat dreptul să rămână în Australia' - Titlul este cam tras de par.
    Justitia nu da sau ia un drept in acest caz. Ea doar constata ca statul Australian a incalcat legea, folosind-se de puterea pe care o are pentru a comite un abuz.
    • Like 0
  • initial m-am gandit ca baietii de la vama au pariat la unibet ca nu castiga djokovici nici-un meci, cota foarte buna, de milioane in prima instanta, dar deja cred ca pariul a fost facut la nivel mai inalt;
    mai exista varianta ca ministrul i-a promis fetei lui ca anul asta (si, poate, inca 3 ani) titlul revine altcuiva:
    de multe ori explicatiile adevarate sunt din zona stupida
    dupa inversunarea, inclusiv pe acest site, cred ca s-au facut pariuri si pe la noi;
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult