Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sfârșitul pandemiei ca fenomen social va deveni probabil o realitate în anul 2022, în unele zone ale lumii

SUA - omicron

Foto: Getty Images

Sfârșitul pandemiei ca fenomen social va deveni probabil o realitate în anul 2022, în unele zone ale lumii.

Ce înseamnă asta:

- spitalele nu vor mai fi sub presiune din cauza infectărilor, ci vor interna un număr din ce în ce mai mic de cazuri grave

- școlile și grădinițele vor rămâne deschise

- lockdown-ul nu va mai fi luat în calcul (în diferitele lui grade și modalități de implementare) ca soluție împotriva pandemiei. De altfel, lockdown-ul nu este o măsură de sănătate publică, ci chiar una dintre definițiile eșecului sistemelor de sănătate publică

În aceste zile, când privim cum se ridică valul imens determinat de Omicron, este greu să ne imaginăm un scenariu atât de optimist, dar acesta chiar există și este luat în calcul. 

Anul 2022 ne va aduce și alte instrumente care ne vor ajuta să fim și mai eficienți în lupta împotriva pandemiei:

- vom avea vaccinuri actualizate (față de Omicron, dar și față de alte mutații considerate a crește riscul de infecțiozitate)

- vom avea și alte vaccinuri pe piață, cu mecanisme diferite de cele pe care le cunoaștem deja

- vor fi disponibile pe scară largă medicamente antivirale de nouă generație (care însă trebuie administrate în fereastra terapeutică optimă și în cură completă, pentru a evita apariția mutațiilor)

Omicron ar putea însemna începutul sfârșitului pentru pandemie ca fenomen social, cel puțin în zonele în care bariera imunitară (obținută ca urmare a vaccinării și/sau a trecerii prin infecție) va fi ridicată la nivelul imunității de grup, iar sistemele de supraveghere genomică și sindromică a circulației virusului vor fi implementate și funcționale.

Pentru că da, există o amenințare reală: apariția unor noi variante ale virusului care ar putea să se transmită cel puțin la fel de repede ca Omicron și care să scadă foarte mult eficacitatea vaccinurilor și să fie mai letale (iar această probabilitate crește cu atât mai mult cu cât virusul circulă mai mult, de unde și nevoia de a aborda situația ca o ecuație cu 3 cunoscute: vaccinare+masca FFP2+testare=întreruperea transmiterii).

Un mesaj important: nu este niciodată prea târziu pentru a te vaccina. Cu 3 doze sau, foarte important, cu una sau două doze pentru cei care s-au infectat în valul 4, determinat de Delta.

În acest fel, pentru cei mai mulți, cu adevărat infectarea cu Omicron poate deveni la fel de ușor de suportat ca o răceală.

Ceea ce nu știm, după aproape doi ani de pandemie, dar nu ne putem permite să nu aflăm, în epoca medicinei de precizie: care sunt persoanele la risc de a face forme grave de boală (caracterizate pe baza unor analize comprehensive moleculare, cu utilizarea tehnologiilor noi, precum secvențierea genomică și inteligența artificială), pentru a le putea identifica rapid și proteja, în cazul în care vor izbucni noi focare, în faza endemică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Urlete, tipete, tragedie mare; presedintele Biden a anuntat sfarsitul pandemiei!!!
    • Like 0
  • Ceva atat de simplu a devenit ceva atat de complicat. Am facut 3 doze de vaccin si nu am murit. Am pastrat cat de bine am putut distanta sociala, am purtat masca 95% din timpul petrecut in afara casei, am evitat deplasarile inutile, mi-am spalat mainile des si am dezinfectat o gramada de lucruri pe care inainte nici nu-mi trecea prin cap sa le dezinfectez. Cum ar fi ambalajele produselor cumparate, Fara a cadea in extreme, fara reactii isterice. Adica incerc sa-mi fie bine si mie si celor din jurul meu. E relativ simplu. Nu m-am dus la centrul de vaccinare cu placere si zambetul pe buze. Nu -mi plac acele. Dar, recunosc, am asteptat cu nerabdare vaccinul si pot sa spun ca dupa fiecare doza m-am simtit mai increzator si mai sigur pe mine. Si voi continua sa fac cate doze sunt necesare pentru a iesi odata din aceasta mizerie.
    Dar, nu, sunt unii care au facut din asta o nebunie. Nebunia asta intretine virusul si faptul ca el se tot multiplica si trece din persoana in persoana si se combina si se transmite si iar se combina si tot asa, face sa-si schimbe la un moment dat forma. Si atunci avem o noua varianta si nu stiu cat vom mai face fata acestei nebunii. Ca oameni si ca societate. Din punct de vedere psihologic dar si social, cultural, economic. Cand se va prabusi totul si nu vom mai avea ce manca, dar probabil ca vom fi mandri ca nu ne-am vaccinat. Si asa nu o ducem prea bine. E o boala care are un leac. Cand ne doare ceva, cand ne e rau, cand trebuie sa facem o opertie, etc, inghitim la medicamente fara probleme. Culmea e ca cei care se opun leacului, cand se imbolnavesc si ajung la spital ar inghitii orice numai sa se faca bine. In cei 2 ani am avut cazuri in jurul meu. Unii au dus-o mai bine, altii au fost mai rau, unii au ramas cu urmari si la distanta de un an tot nu se simt bine, mai ales plamanii nu mai sunt cum trebuie. 2 persoane au decedat. Unul si-a petrecut sarbatorile cu tubul de oxigen acasa. A stat 2 luni in spital, a fost la un pas de moarte. Nu-si poate reveni. Fireste, nu-si facuse vaccinul. Ceilalti rand pe rand s-au vaccinat. Si asta nu pentru ca s-au opus vaccinului ci pentru ca la momentul in care s-au imbolnavit nu era niciun vaccin disponibil. Ceva simplu care a devenit ceva complicat. Prea complicat, as zice.
    • Like 0
  • Articol mai plin de manipulare ca asta nici ca am vazut. Afirmatiile facute de Luc Montagnier, "panarama" cu premiul Nobel (vezi aici de ce a fost in stare:”Luc Antoine Montagnier led the team that identified the human immunodeficiency virus (HIV), referitor la coronavirus si vaccin incep sa devina realitate, indifferent de parerile pro sau contra vaccin, strike one, dar unde mai pui, strike two, cand "iresponsabili" de genul lui Sir John Bell, un "terchea berchea" de pe la Oxford, pur si simplu afirma:"Omicron is ‘not the same disease’ as earlier Covid waves”, says UK scientist" . Si, ca o minoritate in lumea stiintifica,"Pramatiile" astea doua, oameni scoliti, cu reputatie solida si validati de lumea stiintifica ca atare, pur si simplu torpileaza eforturile sustinute ale guvernelor reamintind oamenilor ca totusi lucrurile rele, vin si pleaca, coronavirus included fara cvasitotala vaccinare a populatiei globului si fara implementarea “green pass”. Pe de alta parte, dupa principiul “poti prosti pe multi multa vreme dar nu poti sa prostesti pe toata lumea tot timpul, lumea incepe sa se sature de mascarada asta a bunelor intentii fortand guvernele “democratice” sa-si arate adevarata fata. Din pacate, se poate vedea:democratia "la lucru" in Olanda si Australia, but not only, democratie bine conturata in fraza lui Upton Sinclair in Regele Carbune, unde un commandant american trimis sa reprime revolta minierilor rosteste urmatoarele cuvinte :”La naiba cu Habeas Corpus a sa l-il dam post-mortem”. Cei drept nu mai avem mult de asteptat, democratia va ajunge si aici, mijloacele de “riot control” pregatite de ani buni asteapta pe stand by. Evident totul se va intampla din vina noastra a populatiei la gramada, vaccinati sau nevaccinati. De fapt, se contureaza cat se poate de clar adevaratele intentii, implementarea fortata a certificatului verde un prim pas, gen milestone, invelite in sugar-coatingul pilulei pandemice Covid 19. si ca, de fapt asta a fost si scopul initial, camuflat strategic si plandemic pe principiul "hijacking Covid 19 threat" aiming a better health for people all over the world. In principiu coordonatele temporale de tip start-stop ale pandemiei incep sa devina vizibile lucru de neacceptat pentru cei care doresc intretinerea si perpetuarea crizei pe principiul, IT WILL NEVER HAPPEN!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Din pacate nu mai exista nici o autoritate competenta, atât din punct de vedere medical ca și politic în care sa mai crezi. Aceleași barbologii peste tot. Nici o soluție propusă de nimeni nu funcționează. Toți dețin adevarul absolut, toți s-au născuți doctori în țară aceasta unde muream pe capete înainte de pandemie. Acum, ca sa fie tacâmul complet suntem bolnavi și cu capul. Toate lumea vorbeste de încărcarea sistemului sanitar. Mai mult de 2000 de paturi ATI. nu sunt. Orice ai face, ori câte talk-show-uri pe la TV cu latraii și plangatorii de meserie s-ar face. Prin urmare - vaccinat sau nevaccinat - ai grija mare în perioada următoare și sa te rogi sa nu ai nevoie de un pat - atât pentru tine sau pentru familia ta. Ai primit OMICRON liber de Revelion. Poate ai avut noroc și nu l-ai luat. Stai pe banca ta vreo 2-3 săptămâni ca ieșim cu bine și din valul acesta, ca mai sunt doi ani pana în 2024.
    • Like 1
  • "...dar nu ne putem permite să nu aflăm, în epoca medicinei de precizie...".
    Am râs puțin.
    • Like 0
  • E mult mai simplu: pandemia se va sfârși ca fenomen social atunci când o vom lăsa noi să se sfârșească. Toată puterea fenomenului social este dată de oameni și panica lor: cei care sunt speriați că vor face covid și vor muri și în egală măsură cei care sunt speriați că se vor vaccina și vor muri de la vaccin. Există o categorie la mijloc, pentru care pandemia ca fenomen social s-a închieiat de mult: sunt oameni care și-au făcut vaccinul șî apoi își văd de viață, sunt oameni care au trecut prin boală și apoi își văd de viață și sunt oameni care se îngrijesc de igiena personală și îșî vad de viață.
    • Like 4
  • 2024
    • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      La ce oră? Ms.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult