Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Ziua de 4 noiembrie 2019, în care guvernul Dăncilă a plecat definitiv de la Palatul Victoria, este ziua pe care trebuie să o ținem minte, o zi ce trebuie să servească drept avertisment pentru fiecare dintre cei care în 11 decembrie 2016 au decis să stea acasă, să meargă la mama în vizită, la munte, la mare, la mall sau să meargă la plimbare în parc, dar să nu voteze.
Între 4 noiembrie 2019 și 11 decembrie 2016 sunt 1058 de zile în care această țară a fost guvernată lamentabil de niște personaje a căror pregătire nu i-ar fi recomandat pentru o demnitate în statul român.
Pentru cele 30 de minute în care puteam face o alegere la urne, dar am decis să renunțăm la acest drept, am fost nevoiți să suportăm o guvernare a imposturii timp de 1058 de zile.
În acest interval de timp au avut loc proteste ample de stradă, OUG 13 a fost catalizatorul ce a unit sute de mii de oameni la nivel național, oameni ce au demonstrat pentru democrație. Se întâmpla imediat după preluarea puterii de către noul executiv, în februarie 2017.
Fiecare dintre vizitatorii de mall-uri sau de parcuri ori stațiuni montane, în data votului, știți că 10 august 2018 putea fi evitat dacă ați fi mers la vot în 11 decembrie 2016?
De asemenea, OUG 114, ce a pus în pericol, printre multe altele, fondurile acumulate la pilonul 2 de pensii, știți că putea să nu fie adoptată dacă în 11 decembrie 2016 mergeați și votați?
Dar recursul compensatoriu, prin care au fost eliberați anticipat zeci de mii de infractori, vă spune ceva? Dacă ați fi votat în decembrie 2016, nu ați fi aflat.
În ultimele 1058 de zile, justiția, economia, climatul social, solidaritatea dintre oameni și existența noastră au fost afectate de deciziile unor oameni ce au obținut frâiele puterii prin votul a 3,2 milioane de oameni, la nivel național. În decembrie 2016 au votat doar 7,2 milioane de cetățeni dintr-un total de 18,4 milioane, adică o pondere de 39,4%. Știți că PSD a controlat autoritar România, punând în pericol realmente ideea de democrație, prin votul a doar 17,4% din masa totală de votanți?
Noul guvern, votat luni în parlament, se află în fața unor mari provocări, dar și surprize. Este interesant de aflat ce vor găsi în ministerele pe care le vor prelua, începând de azi.
Observ cum se repetă obsesiv, pe la diverse televiziuni, în presă, pe Facebook, modul în care foștii guvernanți le spun celor actuali cum nu vor respecta deficitul bugetar, cum vor tăia pensii și salarii și alte elucubrații. În România nu se pot tăia pensii și salarii, însă deficitul bugetar, din cauza politicilor amatoristice din ultimii 3 ani, poate depăși ținta asumată și poate pune România în situația deloc dorită de declanșare a procedurii de deficit excesiv de către Uniunea Europeană.
Deficitul comercial până în prezent a depășit 11 miliarde de euro și se va situa între 16 și 17 miliarde de euro la nivelul anului 2019. Cheltuim mai mult decât producem, importăm mai mult decât exportăm, cursul valutar testează nivelul de 4,80 lei/euro, iar România se află în situația deloc dorită de deficite gemene (deficit bugetar și de cont curent, concomitent).
Dezmățul cheltuielilor ne-a adus aici. În ultimii 3 ani nu s-au construit spitalele regionale, autostrăzi, nu a fost finalizat niciun proiect de mare anvergură. Am trăit însă un circ permanent, s-au creat falii în societate între tineri și bătrâni, între angajații din sectorul privat și cei de la stat, între pensionari și angajați, între susținătorii diverselor partide politice și lista poate continua.
Iar toate acestea s-au întâmplat pentru că în 11 decembrie 2016 unii dintre noi nu au votat. Mai țineți minte citatele „Toți sunt la fel“, „Pleacă ai noștri, vin ai noștri“ sau faimosul „Mă piș pe el de vot? “.
Vă place ce a urmat? 1058 de zile vs. 30 de minute în secția de vot. A meritat?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar sa privim si partea buna. Daca nu era asa, este posibil sa nu ne fi desteptat pana acuma si nici sa ne fi capatat o constiinta civica si a valorilor democratice.
Da, din cauza celor care nu au mers la vot suntem cum suntem.
Si daca se poate, sa va "faceti" ca uitati ca alegerile prezidentiale sunt in 10.11.2019.
Sau daca va aduceti aminte asa din senin, sa mergeti in vizite, la ski, la piscine, oriunde, dar nu spre cabina de vot.
Si ne vom intoarce in trecut.
Si e o parere legitima ca oamenii s-au saturat sa voteze mereu contra ceva, fara sa vada efecte semnificative, iar asta a fost o explicatie importanta pentru absenteismul din 2016. La vremea aia optiunile erau PSD, care parea slabit de debarcarea lui Ponta si problemele penale ale lui Dragnea, PNL care e aproape la fel de rau ca si PSD (amintirea USL era mult mai vie decat acum) si USR care era o mare necunoscuta, fara program, fara directie clara, fara lideri in afara de Nicusor Dan, cel cu fundul in doua luntre.
Si aproape ca a meritat asta cu p... pe el vot pentru ca altfel societatea romaneasca ar mai fi dormit inca 30 de ani, numai derapajele guvernelor psd au scos lumea in strada la demonstrati si a aratat adevarata fata a dezastrului din administratia centrala a Romaniei !
Cum ar fi dacă fiecare dintre noi am face ce trebuie să facem acolo unde ne vindem, pe mai mulți sau mai puțini bani, forța de muncă, dacă nu am mai accepta funcționarea relației stăpân-sclav și vechil-iobag, dacă nu am mai căuta paiul din ochiul celuilalt și am scăpa de bârna din propriul ochi, dacă am învăța să dialogăm civilizat și argumentat și nu am arunca o grămadă de dejecții peste cel care nu gândește ca noi, dacă am renunța la iluzia unui tătuc salvator ?!?
Ta~are-aș vrea să văd și eu un blogger, sociolog, analist, orice „minte luminată” dintre astea care condamnă electoratul, cum scrie un articol - la fel de virulent - pe tema „ofertei electorale” JALNICE. În paranteză fie spus, alegerile prezidențiale de anul ăsta dau destul „stuchit la furcă” pentru un astfel de articol....
Articol pe care nu-l va scrie nimeni, pentru că - nu-i așa - e mai ușor să te „zborșești” la electorat. Electoratul nu poate reacționa.
De aceea mai de condamnat e cel ce stă acasă, renunță la dreptul lui, lăsând pe alții să aleagă pentru el, decât cel ce votează psd.
Zborșit nu e cuvântul potrivit, ci conștientizarea electoratului pasiv.
Stati si asteptati sa vina cineva care se pliaza exact pe ceea ce doreste fiecare alegator.
Nu cunosc povestea însă e imposibil ca un întreg consiliu de administrație să-și retragă investiția destinată unui spital de copii pentru că s-au simțit vezi-doamne, jigniți. Nimeni normal la cap acolo, numai mimoze? Sau sunt toți așa, sau dna Firea are consiliul la degetul mic.
Dvs CHIAR CREDEȚI ASTA? Că primarul s-a supărat foc aflând din presă (live.ro!chiar cea mai importantă publicație) și a zis: na, m-ați supărat, îmi retrag oferta! Îmi iau jucăriile...Poate dna Gheorghiu a fost prost informată dar asta nu scuză atitudinea dnei primărese. De fapt se potrivește cu ultimele dări în petec ale dumneaei. Dacă e într-adevăr așa, nu merita să dețină această funcție nici o zi. Nu tot ea spunea că un spital pentru copiii bolnavi de cancer nu se justifică pentru că aceștia sunt prea puțini?!!!!!! Câți voia dumneaei să fie?
Eu nu știu care sunt motivele pentru care investiția nu s-a realizat, dar m-am lămurit în schimb care este atitudinea "Dăruiește Viață" față de primarul Firea. Și m-am lămurit că ea are motive să-i acuze de partizanat politic, deci că ea are dreptate. Punct la acest capitol, de la care, de fapt, a pornit tot scandalul.
Vă doresc numai bine și vă mulțumesc că ați vorbit cu mine. Vă apreciez curajul, chiar dacă, de data asta, a fost prost plasat.