Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România fără broșă

Cuplu la protest august

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

România, țara pilelor, relațiilor, fetelor și băieților „buni”, angajați și promovați în baza a tot felul de cumetrii. România, țara secretarelor care au fost angajate în poziții ce nu aveau legătură cu capacitatea lor profesională, pe baza telefoanelor și cv-urilor cosmetizate.

România, țara criteriilor formulate astfel încât să aibă dublu înțeles sau concepute astfel încât să elimine oameni competenți în detrimentul nulităților. Oameni buni în domeniul lor de activitate dați la o parte în spiritul bunei cumetrii strămoșești. Se întâmplă în România…

Să nu ne mirăm de situația în care a ajuns țara, nu doar politicile dezatruoase ale ultimilor trei ani sunt de vină, ci cultura socială nocivă, ce a devenit un mod de viață. „Idiocrația”, un termen devenit celebru după un film apărut în 2006, nu mai este un fenomen izolat, ci o stare de spirit în România. Nu putem cere performanță de la oameni ce nu au niciun fel de experiență într-un domeniu, dar au fost angajați și promovați și, mai mult, se află în situația de a lua decizii care afectează viața celor din jur.

Nu mai vreau să văd în funcții oamenii „buni“ de mai sus, ci profesioniști, angajați pe merit, nu pe pile.

Competență, nu. Relații, da. Performanță, nu. Pile, da. Repetați asta de câteva ori, apoi faceți liniște și gândiți-vă la cele de mai sus.

Ultimii trei ani au dus la rang de artă cumetria și am observat cu toții cum tot felul de personaje insalubre au ajuns să conducă destinele unei țări.

Avem un nou guvern, poza momentului nu este însă una favorabilă. România înregistrează deficite enorme. Încasări cu 21,7 miliarde de lei, mai mici pe zona veniturilor bugetare decât cele preconizate și o situație macroeconomică deloc de invidiat. Din cauza posibilei depășiri a pragului de 3% a deficitului bugetar ne putem confrunta cu scăderea ratingului de țară și creșterea costurilor de finanțare.

Am ajuns aici din cauza promovării unor politici economice distructive, decise de personaje ale căror abilități în domeniul economic erau cel puțin îndoielnice, acele personaje promovate pe baza cumetriilor, cum spuneam mai sus. Nu putem face performanță sau promova politici economice sustenabile având în poziții cheie amatori și profesioniști inventați peste noapte.

Ce surprinde în continuare este tupeul pe care foștii guvernanți îl afișează și modul arogant în care propagă în spațiul public informații trunchiate legate de situația economică a României.

Comunicatorii fostului partid de guvernare afirmă cu tărie că avem cea mai mare creștere economică din Europa. Evident, acest discurs prinde foarte bine în rândul oamenilor ce nu au deschis o carte de economie vreodată. PSD și-a bătut joc de oamenii acestei țări, o face în continuare.

Este atât de simplu să ai o creștere economică precum cea pe care a înregistrat-o România în ultimii trei ani, prin stimularea masivă a consumului, încât la primele semne ale recesiunii vom fi loviți direct în finanțele țării. Cine va suferi? Tot oamenii. Se gândește cineva la oameni în această țară?

Un amic îmi spunea zilele trecute, referindu-se la guvernarea eșuată a PSD: „Claudiu, tupeul ăstora este infinit. Au comandat tot din meniu și îi ceartă pe ăștia veniți acum la guvernare că nu plătesc nota și că nu dau bacșiș. Nu țin cu oamenii, ce naiba.“

Ce poate face guvernul nou învestit la Palatul Victoria?

În primul rând, trebuie să prezinte public situația reală economică, apoi să ofere soluțiile de redresare, de creștere. Avem nevoie ca guvernul să promoveze politici sustenabile. Românii trebuie să știe care este situația în care se află țara și direcția în care ne îndreptăm.

În al doilea rând, cetățenii acestei țări au nevoie de oameni, în funcțiile de conducere, care să fie alături de ei. Trebuie plătite salarii în domeniul bugetar, trebuie să fie asigurate sursele de finanțare pentru a trece cu bine de această iarnă.

Nu în ultimul rând, actualul guvern va trebui să aibă o prestație bună și să facă uitat modul în care guvernele PSD au acționat din 2016 până la pierderea puterii, adică arogant, cu dispreț față de oameni și promovând tot felul de nulități. Lucruri mari nu pot fi făcute însă, în lipsa unei majorități confortabile în parlament, dar faptul că deciziile nu se mai iau de către doamna cu broșă, este un mare pas înainte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Scria cineva mai jos ca noi nu existam ca natiune. Perfect de acord. Nimic sau aproape nimic nu ne-a iesit ca natie. Dupa unirea principatelor nu am fost in stare sa tinem un conducator roman si am adus unul strain. Din fericire pentru aceasta tara, el si urmasii lui au fost mult mai romani decat tot romanii la un loc. In ciuda faptului ca in primul razboi mondial nu ne-am evidentiat cu nimic, chiar ne-am predat in ciuda faptului ca se stia ca se va termina razboiul curand, am avut un noroc chior sa ne dublam teritoriul tarii cu noi zone bogate si cu populatii diverse.
    In loc sa devenim o Elvetie a estului, unde populatii de etnii si religii diferite sa traiasca armonios si sa se completeze, guvernul Bratianu a decis pur si simplu sa ocupe noile teritorii, sa schimbe administratiile locale (chiar si cele romane din Ardeal sau Bucovina) cu reprezentanti din Romania. Transfera resursele la Bucuresti si reduce puterea locala la zero. Si unde am ajuns acum dupa 100 de ani? Nu cred ca este o mare diferenta intre statul roman actual si perioada fanariota. Pozitiile de conducere se platesc, cel ajunsi in pozitii trebuie sa isi recupereze "investitia", statul este o "cumetrie' imensa, samd. Nu vi se pare ca este la fel?
    Avem un noroc imens ca am ajuns in UE, pentru ca altfel situatia ar fi fost cumplita. Vedeti cum este in Moldova, Ucraina, Belarus nu am fost prea departe de ei.
    Nu sunt optimist ca se va schimba ceva nici cu PNL, nici cu USR sau PLUS, sau cel putin in urmatorii 10-20 de ani. Cred ca cei care se nasc acum poate o sa traiasca intr-o Romanie pe care noi o visam. Oricum, speranta moare ultima...
    • Like 0
  • Problema, domnul meu, este că noi, ca nație (nu națiune, că nici până astăzi nu suntem așa ceva!) suntem tarați de o groază de defecte de caracter, cronicizate de-a lungul vremii și care, iată, după 1989, în condițiile libertății înțelese ca dreptul fiecăruia de a face ce vrea și cu ca dreptul fiecăruia de a nu face ce nu vrea, iși arată ”roadele”. Nefaste, evident!
    • Like 2
  • Chiar dl Vuta, nu va mai aduceti amintem cum domnisoara Eba a ajuns europarlamentar cu ajutorul tineretului pdl si cu ajutorul dnei Udrea de la ministerul turismului, candidand .... independent ?
    Asta cu pile-cunostinte-relati si bani da-mi sa-ti dau, e de foarte mult timp si numai psd-ul la adus la rang de arta ci si toata clasa politica de dupa '90 ca deh, sa fie acolo in caz de ....! Oare cum credeti ca a functionat clubul Colectiv fara sa aibe ce trebuie in caz de ... orice.
    • Like 1
  • #Votez check icon
    ... "Romania fara brosa" si cu #HASTAG in frunte !
    Intr-adevar, surprinde flagrant tupeul astora cu #Hastag in frunte din 2 motive:
    - prima lor grija este sa-i injure pe ceilalti
    - a doua caracteristica este clamarea "democratiei" de tip #Hastag, adica "cine nu-i cu noi e impotriva noastra".
    Sa zicem ca s-au "aliniat astele" si pentru ca numaratoarea votului o face tot o structura militarizata a noii securitati, vor iesi ei majoritari, ajungand astfel exact in situatia PSD din 2016. De data asta toata banda de #progresisti clameaza respectarea democratiei si a majoritatii, "uitand" spontan la ordin ca ei tocmai asta nu au facut, si au sustinut (la ordinul Marelui Licurici) ca Democratia inseamna Dictatura Majoritatii !!!
    "Cu #Hastagul in frunte vom avea Victorii multe !"
    • Like 0
    • @ #Votez
      check icon
      În caz că nu realizezi asta: și username-ul tău e cu hasHtag (așa se scrie corect) în frunte!
      • Like 2
  • M0sh0o check icon
    Bla-bla și bleaaah. .Inginerii, medicii și cam toți specialiștii noștri culeg căpșuni prin Spania sau Italia, Salariul e mai bun acolo și, ce să vezi, că toți s-au cam mutat în Europa. Si nu neapărat după alegeri de-astea sau ceva. Unde-s toți sașii lui Giohanis azi? In Germănika? Si de ce ??? Că doar ei au plecat primii...Acu' nu-i bai, aducem nepalezi în locul lor. Corect?
    • Like 2
    • @ M0sh0o
      Delia MC Delia MC check icon
      Cam amestecați mere cu pere, fenomene diferite care au la bază cauze diferite.
      Medicii sigur nu culeg căpsuni. Și indiferent ce-ar face, mă întreb cum ați vrea să-i opriți? Nu cu ideea aia neghioabă că să fie legați de glie...
      Sașii au plecat imediat după revoluție că asta au visat toată viața lor. Legați-i pe toți de glie, tovarăși, ce tupeu pe ei!
      Mai reflectați un pic, cine și ce se face vinovat de exodul medicilor? Nu cumva faptul că s-au amânat la nesfârșit anumite măsuri? Nu mă refer doar la mărirea salariilor ci altele, care lipsesc și acum...În Germania cea des pomenită, se primesc medici din toată lumea, numai că trebuie să fie buni de tot, să treacă examene grele, etc.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      #Votez check icon
      Toata clasa politica se face vinovata de exodul romanilor (nu numai al medicilor), dar singurul care a avut tupeul sa le spuna verde-n fata romanilor "daca nu va convine, plecati !" a fost Basescu... asta dupa ce a taiat pensii si salarii... din cate stiu eu, Basescu este fondatorul "ciumei portocaliu-liberale" care conduce acum Romania si care n-a facut nimic pentru romani in cei 14-15 ani cat a fost la putere!
      ... cand ti-a infipt cineva #Hastagul direct in creier, nu mai distingi "albul de negru"... repeti in continuu ca un zombi "poezele" cu "ciuma rosie"...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați greșit persoana, eu nu prea o dau cu ciuma roșie pentru bunul motiv că n-o văd roșie. Cine se uită bine vede cameleonul și ce poftește el.
      PDL nu mai există că s-a deghizat în PMP iar cei care au migrat după schimbarea la față nu mai sunt pe vaporul marinarului. R.I.P. PDL, și cu asta basta.
      • Like 0
  • check icon
    "...să elimine oameni competenți în detrimentul nulităților"
    Vreți să ziceți "în avantajul nulităților", nu în detrimentul.
    • Like 3
    • @
      M0sh0o check icon
      Limba romana, bate-o vina...
      • Like 0
  • Nu ar fi mai bine ca guvernul sa organizeze cat mai repede alegeri parlamentare si politicienii sa vina in fata noastra cu programe realiste, bazate pe adevar? Astfel sa aiba apoi legitimitatea pentru a implementa masurile necesare. Si liniste cativa ani, pana incep sa se vada roadele masurilor luate.
    • Like 5
    • @ Nicu Buculei
      Gabi check icon
      Teoretic, da! Însă, în practică, parlamentarii provin tot din același popor care, ori are carenţe mari de educaţie financiară, ori pur și simplu nu dorește să i se spună adevărul verde în faţă. Așadar, strategia de tip „minte-mă frumos” deocamdată funcţionează cel mai bine la majoritatea electoratului existent. O dovadă ar fi procentajul infim pe care o obțin în sondaje partidele cu programe de tipul Dreptei Liberale a lui Cataramă. Asta spune multe despre ce ar accepta electoratul existent și deasemeni cât va mai dura până când România va avea parte de o schimbare economică adevărată și substanţială.
      • Like 4
    • @ Gabi
      #Votez check icon
      Problema nu e la popor, acesta este educat si rabdator. Problema e ca acest popor a fost incalecat de SECURITATE... aceeasi de dinainte de '89. Daca pana in 2004 securistii se mai certau intre ei si interveneau in politica dupa celebra "perdeluta", din 2004-2005, o data cu creearea "Comunitatii de Informatii" Securitatea dezbinata in '89 s-a regasit in "Unitatea de monolit" a Partidului Securist din Romania, sub bagheta magica a lui "Petrov".
      Restul, Democratie, Doctrine politice, Stat de drept, etc sunt niste glume d'ale Generalilor...
      • Like 0
    • @ Gabi
      Daca actualul guvern face ce trebuie in loc sa dea pomeni populiste isi va rupe gatul inainte de alegerile la termen de anul viitor. Fiind un guvern politic, slabe sanse sa se sacrifice.
      • Like 4
    • @ Nicu Buculei
      Gabi check icon
      De acord cu ce spuneţi; slabe şanse să se sacrifice actualul guvern. Ceea ce este îngrijorător, însă, este perpetuarea în continuare a acelorași cutume în baza cărora, chiar şi după alegerile la termen de anul viitor, viitoarele guverne instalate să persiste cu aceleaşi cutume (măriri din pix, pensii speciale, deficit bazat pe calcule financiare nerealiste, etc). Acelaşi electorat obişnuit cu pomeni, va spune, „dacă ceilalţi au putut, voi de ce nu puteţi să ne daţi la fel?”. Aşadar, pentru a preîntâmpina acest fenomen, resursele financiare ale ţării ar trebui arătate obligatoriu imediat, pe toate canalele de mass-media. Dar nu în discursuri alambicate de tip Isărescu sau Croitoru, ci în mod simplu, clar şi pe înţelesul tuturor, inclusiv melancolicilor sociali sau celor mai puţin educaţi financiar de la „coada vacii”. A, şi împrumuturile destinate pomenilor (nu investiţilor) să fie declarate anti-naţionale, prin lege.
      Dar mai şti? poate chiar viitorul preşedinte, împreună cu actualul prim-ministru vor prinde curaj. Să sperăm!
      • Like 3
    • @ #Votez
      Adi check icon
      securistii, licuriciul, conspiratia strainilor, Basescu,,,toate astea sunt teorii ale conspiratiei repetate zilnic la latrina3 si rtv. Nu le mai prelua. Nu le mai propaga! Romanii isi creaza singuri chiar acum un nou viitor,,,un viitor in care dobitocii utili sunt pe cale de disparitie!

      • Like 4
    • @ Adi
      #Votez check icon
      "Adevarul absolut" nu apare la Antena3. Astia infestati cu #hastagul considera ca nu conteaza informatia, ci mai important este "unde apare ea".
      Dupa ei ("raspandacii" propagandei statului paralel), Basescu a fost un presedinte democrat (sau a fost Petrov ?), "licuriciul" care a dat ordin pentru "Erata CCR" emisa noaptea ca hotii nu a existat, securistii care aresteaza oameni (dovediti ulterior nevinovati de instante) prin "co-operare" si nu prin "colaborare" sunt niste "inventii ale latrinei 3", gazele de sist, rosia montana, gazele naturale din Marea Neagra apartin corporatiilor straine ( noi doar ne invecinam cu aceste resurse naturale), profiturile nu sunt externalizate, etc, etc
      Fa in continuare un "tur de forta" "labe-1tv" (ma scuzati pentru "1tv") si ia "Adevarul Absolut" de la U.M. Digi's'unSfert... din pacate, "securitatea tv" s-a desiintat, din fecirire s-a infiintat "securitatea-plus"... daca ai rabdare, o sa se reinfiinteze si otv - "nici nu stii ce pierzi"...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult