Foto: Inquam Photos/ George Călin
Cele două noțiuni sfidarea și răbdarea ce corespund sau acoperă stări colective de spirit se află într-o dialectică care se strâmbă la români, precum senatoarea Șoșoacă, teribilistă, o nestăpânită avocată în căutare de clienți și o neastâmpărată activistă impetuoasă de partid.
În legătură cu obligația purtării măștii în condiții de pandemie, Șoșoacă senatoarea afișează o adeverință medicală care o „prevede” cu rinită și tensiune arterială, adeverință care produce starea de excepție în ceea ce privește respectarea normelor de purtare a măștii. Judecând mai pe îndelete, ajungem la concluzia că exceptarea de la obligația purtării măștii datorată unor afecțiuni de sănătate o scoate pe respectiva însă, în cele din urmă, din viața publică, ea nefiind validă să se producă public din cauza rinitei și din pricina tensiunii arteriale. Senatoarea totuși survolează, maiestuos și băgată întotdeauna în seamă, spațiul public și mediatic în această stare de excepție, fără mască.
Starea de excepție este așadar o stare de izolare din spațiul public și, în consecință, Șoșoacă trebuie să stea în afara lui. Pe de altă parte, starea de excepție, ca paradigmă de guvernare în condițiile „dreptului la revoltă și datorie a insurecției”, scoate toată organizarea și establishment-ul obișnuit în afara legii. Prin urmare, starea de excepție este o „formă legală a ceea ce nu poate avea o formă legală” (G. Agamben). Așadar, excepția este dispoziția prin care se suspendă ceva, iar persoana în cauză „prin intermediul propriei suspendări” iese din viața publică, normală. Excepția o scoate și în afara legii pe Șoșoacă întrucât ea se plimbă pe la palatul Cotroceni și pe la palatul Parlamentului în stare nelegală, adică fără mască.
Atât sfidarea cât și răbdarea au în comun o dimensiune temporală maximalistă: sfidarea este frecventă, dar mai ales permanentă, pe când răbdarea este lungă dacă nu și infinită. Sfidarea poate fi lesne identificată în zilele de astăzi, mai ales la Camera Deputaților și a Senatului, unde unii parlamentari precum R. Sighiartău, personaj central, dar mai ales vizibil al PNL, „consumă” alături de alți comeseni parlamentari apă minerală la barul din incintă. Fără mască, aceștia încalcă normele pandemiei, dar mai ales încalcă răbdarea noastră. Alți aleși ai națiunii răzbiți de o acută foame etnică stau la mesele din restaurantul Parlamentului. Este un dispreț de la cel mai înalt nivel. De-abia au ajuns la puterea legiuitoare, că sfidarea acestor neghiobi încearcă obraznic răbdarea noastră.
Aceeași personificare supraponderală cu „rinită tensionată”, Șoșoacă, a sfidat toată șandramaua organizatorică și de securitate a palatului Cotroceni, nefiind cenzurată sau exclusă de la întâlnirea cu președintele Iohannis.
Prin urmare, răbdarea are forma cea mai înaltă în structurile de putere ale statului român, alături de răbdarea noastră subîntinsă la nivelul de jos, multiplu și anonim al populației țării. Oare ce ar înțelege din celebrul enunț al lui Cicero „Quosque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?” (”Până când Catilina vei abuza de răbdarea noastră?”), filosoful, copilul teribil și doctrinal al partidului AUR, electric metafizicianul Sorin Lavric!
Răbdarea poate fi ambivalentă: negativă, atunci când suportăm dictaturile și prostia de... excepție a conducătorilor, dar poate fi și pozitivă, ca stare de cumințenie și supraviețuitoare, atunci „când nu te pui cu proștii”. Sfidarea este total și definitiv negativă pentru că Șoșoacă îi sfidează și îi desconsideră superior pe propriii săi votanți, surescitați, din alcătuirea de partid AUR, o formațiune ce ne aduce aminte de o altă strânsură abjectă din primul an post-decembrist, cu aceeași denumire. Mai pe scurt și pe înțeles, Șoșoacă sfidează „unitatea românilor”, adică pe toți românii posibil adunați în AUR (Alianța pentru Unirea Românilor). La Șoșoacă sfidarea este dublată de „seducătoarea avocată” care îi atrage pe pitpalacii de partid în mod agramat prin sintagmele „evangheliei” juridice, și anume, „pe cale de consecință” sau „se face vorbire în textul legii”. Șoșoacă îi inspiră și îi seduce și pe oameni mai „mari”, dar mici în caracter și în pregătire, precum Teo de la Constanța, zis și Tomitanul, suspect penal și de alte năravuri, căruia i-a devenit avocat apărător. Strașnică și insurgentă este această femeie, reprezentantă a AUR, Șoșoacă, avocat și senator.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
doamna este un bun exemplu al .....necunoasterii de sine !
ma așteptăm sa vad asemenea.....ZICETI voi!
---Strasnica ,femeie ,adica ,strasnica , de ,,dus cu pluta ,,cum se mai spune pe la romani ,!!
--- Ce nu inteleg ,este , fenomenul urm,ator ;;
--- Cum a reusit ,o asemena individa ,sa , absolve , cursurile unei ,Facultati de Drept,, ??? Ca de Liceu ,nu mai are rost sa vorbim ? Caracterul josnic, de o rautate si o smecherie tipic ,,,damboviteana ,, a impins-o in fata inalt-prea--smecherului --spagovenul ,,,petrescu macedon ,,care dupa mintea ei , l-ar fi facut ,,total nevinovat in toate Dosarele Celebre pe care le are in ,urma lui acest popoa imbuibat cu tot felul de smecherii Oaau ,cum se mai potrivesc, ?
-- Cum-i lua apararea si incita la revolta ,pe enoriasii naivi ,care se expuneau la pericolele Covidului acolo la moastele ,si Pestera ,andrei ,etc,,
-- Prevad o situatie ,, jalnica acolo prin Parlament,, situatie creeata de ,,celebrul cuplu ,,gheorghe & sosoaca,, care nu le scapa nici o ocazie ,sa devina celebri ,,NU prin inteligenta ,caci nu este cazul Ci prin prostia multa care este in capul lor,,
-- Acesti indivizi ,, readuc imaginea si stilul vechi si depasit de ,,,comportament romanesc,,neaos,, josnicc, hados,, Scarba imi produce ,cand-i revad, desi ,ocolesc .,acele emisiuni l;a tv,,