Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sfidarea și răbdarea la români

Diana Sosoaca in Parlament

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Cele două noțiuni sfidarea și răbdarea ce corespund sau acoperă stări colective de spirit se află într-o dialectică care se strâmbă la români, precum senatoarea Șoșoacă, teribilistă, o nestăpânită avocată în căutare de clienți și o neastâmpărată activistă impetuoasă de partid.

În legătură cu obligația purtării măștii în condiții de pandemie, Șoșoacă senatoarea afișează o adeverință medicală care o „prevede” cu rinită și tensiune arterială, adeverință care produce starea de excepție în ceea ce privește respectarea normelor de purtare a măștii. Judecând mai pe îndelete, ajungem la concluzia că exceptarea de la obligația purtării măștii datorată unor afecțiuni de sănătate o scoate pe respectiva însă, în cele din urmă, din viața publică, ea nefiind validă să se producă public din cauza rinitei și din pricina tensiunii arteriale. Senatoarea totuși survolează, maiestuos și băgată întotdeauna în seamă, spațiul public și mediatic în această stare de excepție, fără mască. 

Starea de excepție este așadar o stare de izolare din spațiul public și, în consecință, Șoșoacă trebuie să stea în afara lui. Pe de altă parte, starea de excepție, ca paradigmă de guvernare în condițiile „dreptului la revoltă și datorie a insurecției”, scoate toată organizarea și establishment-ul obișnuit în afara legii. Prin urmare, starea de excepție este o „formă legală a ceea ce nu poate avea o formă legală” (G. Agamben). Așadar, excepția este dispoziția prin care se suspendă ceva, iar persoana în cauză „prin intermediul propriei suspendări” iese din viața publică, normală. Excepția o scoate și în afara legii pe Șoșoacă întrucât ea se plimbă pe la palatul Cotroceni și pe la palatul Parlamentului în stare nelegală, adică fără mască.

Atât sfidarea cât și răbdarea au în comun o dimensiune temporală maximalistă: sfidarea este frecventă, dar mai ales permanentă, pe când răbdarea este lungă dacă nu și infinită. Sfidarea poate fi lesne identificată în zilele de astăzi, mai ales la Camera Deputaților și a Senatului, unde unii parlamentari precum R. Sighiartău, personaj central, dar mai ales vizibil al PNL, „consumă” alături de alți comeseni parlamentari apă minerală la barul din incintă. Fără mască, aceștia încalcă normele pandemiei, dar mai ales încalcă răbdarea noastră. Alți aleși ai națiunii răzbiți de o acută foame etnică stau la mesele din restaurantul Parlamentului. Este un dispreț de la cel mai înalt nivel. De-abia au ajuns la puterea legiuitoare, că sfidarea acestor neghiobi încearcă obraznic răbdarea noastră. 

Aceeași personificare supraponderală cu „rinită tensionată”, Șoșoacă, a sfidat toată șandramaua organizatorică și de securitate a palatului Cotroceni, nefiind cenzurată sau exclusă de la întâlnirea cu președintele Iohannis. 

Prin urmare, răbdarea are forma cea mai înaltă în structurile de putere ale statului român, alături de răbdarea noastră subîntinsă la nivelul de jos, multiplu și anonim al populației țării. Oare ce ar înțelege din celebrul enunț al lui Cicero „Quosque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?” (”Până când Catilina vei abuza de răbdarea noastră?”), filosoful, copilul teribil și doctrinal al partidului AUR, electric metafizicianul Sorin Lavric! 

Răbdarea poate fi ambivalentă: negativă, atunci când suportăm dictaturile și prostia de... excepție a conducătorilor, dar poate fi și pozitivă, ca stare de cumințenie și supraviețuitoare, atunci „când nu te pui cu proștii”. Sfidarea este total și definitiv negativă pentru că Șoșoacă îi sfidează și îi desconsideră superior pe propriii săi votanți, surescitați, din alcătuirea de partid AUR, o formațiune ce ne aduce aminte de o altă strânsură abjectă din primul an post-decembrist, cu aceeași denumire. Mai pe scurt și pe înțeles, Șoșoacă sfidează „unitatea românilor”, adică pe toți românii posibil adunați în AUR (Alianța pentru Unirea Românilor). La Șoșoacă sfidarea este dublată de „seducătoarea avocată” care îi atrage pe pitpalacii de partid în mod agramat prin sintagmele „evangheliei” juridice, și anume, „pe cale de consecință” sau „se face vorbire în textul legii”. Șoșoacă îi inspiră și îi seduce și pe oameni mai „mari”, dar mici în caracter și în pregătire, precum Teo de la Constanța, zis și Tomitanul, suspect penal și de alte năravuri, căruia i-a devenit avocat apărător. Strașnică și insurgentă este această femeie, reprezentantă a AUR, Șoșoacă, avocat și senator. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Petru check icon
    Astept cu interes un articol asemanator referitor la dl. Coarna care umbla si el prin senat fara masca si cu adeverinta la purtator.
    • Like 2
  • Cel mai important , este ca aceasta sfidare , demonstreaza a n-a oara ca nu suntem toti egali in fata legii ! Daca era vorba de un cetatean obisnuit , legea s-ar fi aplicat si madam Sosoaca , ar fi fost scoasa din Parlament , de la Palatul Cotroceni si daca adeverinta era falsa sau neconforma , ar fi raspuns atat ea ,cat si medicul care a eliberat-o. Asa ca nu doar ea ne sfideaza , ci intreaga clasa politica !
    • Like 4
    • @ Mihaela Ungureanu
      O data ajunsi in parlament, in imbecilitatea lor si cu ajutorul institutiilor abilitate sa mentina ordinea si respectul legilor, "onor alesii" isi imagineaza ca sunt "sfinti" de care nimeni nu are dreptul sa se atinga. I-ati vazut, in prima adunatura parlamentara, cati o frecau la barul si restaurantul, cu preturi reduse, fara masca si in turma la mese. Ii lovise setea pe toti, bietii de ei. Au "invatat bine lectiile" de la aia care au disparut. Ne mai miram de o sosoaca? Majoritatea romanilor si a celor ce acced in functii inalte sunt sosoace.
      • Like 3
  • Nu cred ca doamna in cauza este vinovata in acest caz. Grav este faptul ca a ajuns acolo , partidul sau primind voturile romanilor. Romanul actioneaza uneori irational , sentimental , din razbunare, fara a se gandi la consecintele actiunilor sale pe termen mediu si lung. Asa cum a fost posibil sa avem prim ministru aproape analfabet, parlamentari cu tupeu si grobianism in locul elocintei , asa avem acum, din pacate si acest exemplar care si-a jucat cartea pe mana frustrarilor romanilor , frustrari generate de calitatea proasta a majoritatii politicienilor care, nu au legatura in actiunile lor cu populatia tarii. Absenteismul la vot este o alta componenta ......romanii si-au jucat viitorul la ruleta....asta a iesit!!!!
    • Like 4
    • @ Mihaela Colesica
      Îmi pare rău.....dar TU , ca individ poți sa realizezi când ești sau nu RIDICOL!
      doamna este un bun exemplu al .....necunoasterii de sine !
      • Like 1
    • @ Coussinou
      " Necunoastere de sine"- complicat concept pentru oameni de teapa doamnei! De acord cu realizarea starii de "ridicol" - depinde cui te adresezi , ce target ai ..".ridicol" pentru unii poate insemna "sublim" , pentru altii "normalitate" si putem continua.....deh....democratia este pentru toata lumea !
      • Like 1
  • Pe vremea personajelor din camarila lui Daddy, ziceam că mai rău nu se poate. Iată că se poate. Prin comparație cu această Șoșoacă, Lia Olguța Vasilescu pare o adevărată doamnă...
    • Like 1
    • @ Doru Cusiac
      Delia MC Delia MC check icon
      Tot.din camarila lui Daddy este. Numai că under cover. Aripa radicală.
      • Like 1
    • @ Doru Cusiac
      Din păcate asa este!.......AUR sau tinichea...nu
      ma așteptăm sa vad asemenea.....ZICETI voi!
      • Like 0
  • O idioata care nu a primit lectiile meritate la timp pentru tupeu (nu, tupeul nu tine loc de profesionalism decat in ochii celor slabi de minte!) si pentru subminarea autoritatii reale.... Nu ma mira ca este absolventa de drept, sa ne amintim ca pe vremea impuscatului la drept se intra in primul rand pe baza de dosar ("orirgine sanatoasa"si alte asemenea ineptii comuniste...), asa ca facultatea aia nu a fost in stare sa genereze decat inepti sau spagari, care au propagat mai departe sistemul. De aia avem un corpus de legi atat de prost, care lasa loc la interpretari aberante si care au goluri prin care se pot strecura cu usurinta penalii, pentru ca legiuitorii sunt intr-o masura mai mica sau mai mare "sosoace" mai putin evidente
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Petru check icon
      Nu stiu de unde aveti informatiile despre "intrarea la drept pe vremea impuscatului" dar facultatile cu cea mai mare concurenta erau medicina si dreptul, in anii '70. Chiar trebuia sa stii ca sa intri la drept
      • Like 1
    • @ Petru
      Am trait acele vremuri, din plin. Intrarea la drept si la comert exterior, nu intrarea, admiterea dosarului in vederea sustinerii examenulu de admitere, era conditionata de acordul partidului unic in functie de origine sanatoasa si de functii detinute de respectivul sau parintii acestuia. Majoritatea studentilor, mai ales la fara frecventa, era formata din "cadre de nadejde ale partidului", securisti, militieni, activisti de partid si, poate si unii militari. De aceea sunt si absolventi asemanatori cu exemplul dat de dv. Era sarcina de partid sa absolve unii.
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă tem că doamna a intrat la facultate undeva prin anii 90. Are 45 de ani. Dar mister, chiar n-am reușit să aflu cam nimic despre biografia ei. N-ar trebui să fie public?
      • Like 0
  • Judecând după cum se comportă distinsa doamnă senatoare, presupun că avem de-a face cu un caz patologic.

    • Like 4
  • Da,, retin ultimele ,,,cuvinte din art,
    ---Strasnica ,femeie ,adica ,strasnica , de ,,dus cu pluta ,,cum se mai spune pe la romani ,!!
    --- Ce nu inteleg ,este , fenomenul urm,ator ;;
    --- Cum a reusit ,o asemena individa ,sa , absolve , cursurile unei ,Facultati de Drept,, ??? Ca de Liceu ,nu mai are rost sa vorbim ? Caracterul josnic, de o rautate si o smecherie tipic ,,,damboviteana ,, a impins-o in fata inalt-prea--smecherului --spagovenul ,,,petrescu macedon ,,care dupa mintea ei , l-ar fi facut ,,total nevinovat in toate Dosarele Celebre pe care le are in ,urma lui acest popoa imbuibat cu tot felul de smecherii Oaau ,cum se mai potrivesc, ?
    -- Cum-i lua apararea si incita la revolta ,pe enoriasii naivi ,care se expuneau la pericolele Covidului acolo la moastele ,si Pestera ,andrei ,etc,,
    -- Prevad o situatie ,, jalnica acolo prin Parlament,, situatie creeata de ,,celebrul cuplu ,,gheorghe & sosoaca,, care nu le scapa nici o ocazie ,sa devina celebri ,,NU prin inteligenta ,caci nu este cazul Ci prin prostia multa care este in capul lor,,
    -- Acesti indivizi ,, readuc imaginea si stilul vechi si depasit de ,,,comportament romanesc,,neaos,, josnicc, hados,, Scarba imi produce ,cand-i revad, desi ,ocolesc .,acele emisiuni l;a tv,,
    • Like 3
  • Asta e! Ce putem face?
    • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Petru check icon
      Nimic. In democratie apar si astfel de exceptii. De aia e util cate un articol de genul acesta, putin exagerat, prin unele parti, dupa parerea mea, dar, probabil , numai asa se poate atrage atentia. Pacat ca presa este "partajata" asa ca cine este de acord cu senatoarea nu citeste Republica.
      • Like 0
    • @ Petru
      Aveți dreptate!.....personal asa am zis și pe vremea lui ceausescu (cu litere mica,desigur).... dar am inceput sa vad și alte posibilități....NU SE POATE XA UN ....gresit SA INTOARCA TOTUL!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult