Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.
Și iată cum o imagine, care în mai puțin de 24 de ore a făcut înconjurul planetei, devine - transconfesional - metaforă a condiției omului care se roagă!
Foto: Guliver Getty Images
Dincolo de a fi cutremurătoare, această scenă a solitudinii Papei are totuși menirea de a liniști, de a se adresa speranței fiecăruia dintre noi! Piața Sfântului Petru, altminteri plină de credincioși veniți din toate zările lumii pentru a se ruga, a rămas fără țipenie de om, adâncită într-o liniște înspăimântătoare! Și totuși piața nu este pustie, căci în mijlocul ei neclintit, se roagă cu mâinile ușor tremurânde, nu un om sfâșiat de singurătate, ci poate cel mai blând și iubitor dintre pământeni, menit a ne reprezenta în fața lui Dumnezeu cu neînfrânta lui modestie! În fermitatea glasului său, undeva îndărătul a toate, se aud, murmurând a implorare glasurile noastre, ale celor mulți, ale celor care, undeva în străfund de ființă, încep a se teme!
Încotro se îndreaptă lumea, oprită acum din loc? Noi încotro ne îndreptăm? Zâmbetul curat al copiilor noștri care se joacă ignorând aparent îngrijorările noastre, nu-i așa că nu va trebui ascuns pentru totdeauna de o mască medicală? Nu-i așa că explozia de lumină și culoare a primăverii, care va trece neobservată în acest an, ne va bucura în toți anii care vin?
Nu știu pentru voi, dar pentru mine rugăciunea solitară de vineri seară mă ajută să sper, să răspund afirmativ!
Imaginea Papei Francisc, rugându-se pe esplanada fără oameni, va rămâne cu certitudine în memoria tuturor generațiilor care urmează ca un însemn al cotiturii istoriei, ca un simbol al credinței statornice!
Temerea noastră de azi, pesimismul moderat, ca linie mediană între euforie și disperare, este întrucâtva firesc! Însuși Isus, pironit pe cruce, a trăit starea deznădejdii rostind sfâșietor: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?” Dar nu a fost un abandon - acum știm - ci doar un moment de înserare și întuneric înaintea unei lumini care s-a revărsat apoi copleșitor asupra lumii!
Minunat gestul Papei ! Minunate si gesturile altor capi ai crestinatatii .Toti se roaga devenind exemplu si pentru noi ,crestinii de rand . Chiar daca binele trebuie facut in taina ,nu trambitat ,ce bine ar fi daca am afla mai mult despre faptele umanitare ale sfintelor biserici ! In primul cele referitoare la sistemul de sanatate si nevoile propriului popor .Ce ne prisoseste ,sa globalizam ca tot am inventat acest fenomen, ideologie, strategie, sau toate la un loc .Tare m-as bucura sa facem mai mult decat rugaciunea comuna .
Like 0
https://www.youtube.com/watch?v=uoaEjs8yev4
Iată şi un alt punct de vedere !
Like 1
@ Dan Dinu
Mă gândeam că acest papă e mai mult un umanist devotat decât un credincios fervent care să inspire, cum ar fi fost Ioan Paul al II-lea. La „Tatăl nostru” deunăzi mi s-a părut mecanic, fără speranță. Iată însă că și umanismul lui e pus la îndoială. Într-adevăr, dacă Vaticanul e bogat, se cuvine să le dea italienilor năpăstuiți în aceste zile.
Like 0
Unde a fost Papa o luna de zile?Cand italienii catolici aveau nevoie de sprijinul lui moral.Niciun mesaj in de incurajare,nicio rugaciune pentru cei decedati.Dupa o luna apare ,nu cu modestie,ci cu tehnica buna de PR singur in piata,stiind ca impresioneaza. Din pacate multi si-au dat seama cine este. Sfantul Papa Ioan Paul ar fi fost zilnic alaturi de credinciosi.Oamenii din Napoli cereau sa o scoata pe Sfanta Rozalia care i-a salvat la epidemia trecuta,si el a inchis bisericile,asta a fost raspunsul. NOUL PAPA.
Like 0
Intrebati-l pe unu diagnosticat cu Covid unde vrea da fie transportat la spital sau la biserica.
Like 1
@ Cornel Cancel
Sau la un spectacol de teatru ori la un spital, că tot vorbim de zona spirituală. Ce legătura are una cu alta?
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iată şi un alt punct de vedere !