Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Și iată cum o imagine, care în mai puțin de 24 de ore a făcut înconjurul planetei, devine - transconfesional - metaforă a condiției omului care se roagă!

Papa Francisc, în Piața San Pietro

Foto: Guliver Getty Images

Dincolo de a fi cutremurătoare, această scenă a solitudinii Papei are totuși menirea de a liniști, de a se adresa speranței fiecăruia dintre noi! Piața Sfântului Petru, altminteri plină de credincioși veniți din toate zările lumii pentru a se ruga, a rămas fără țipenie de om, adâncită într-o liniște înspăimântătoare! Și totuși piața nu este pustie, căci în mijlocul ei neclintit, se roagă cu mâinile ușor tremurânde, nu un om sfâșiat de singurătate, ci poate cel mai blând și iubitor dintre pământeni, menit a ne reprezenta în fața lui Dumnezeu cu neînfrânta lui modestie! În fermitatea glasului său, undeva îndărătul a toate, se aud, murmurând a implorare glasurile noastre, ale celor mulți, ale celor care, undeva în străfund de ființă, încep a se teme! 

Încotro se îndreaptă lumea, oprită acum din loc? Noi încotro ne îndreptăm? Zâmbetul curat al copiilor noștri care se joacă ignorând aparent îngrijorările noastre, nu-i așa că nu va trebui ascuns pentru totdeauna de o mască medicală? Nu-i așa că explozia de lumină și culoare a primăverii, care va trece neobservată în acest an, ne va bucura în toți anii care vin?

Nu știu pentru voi, dar pentru mine rugăciunea solitară de vineri seară mă ajută să sper, să răspund afirmativ!

Imaginea Papei Francisc, rugându-se pe esplanada fără oameni, va rămâne cu certitudine în memoria tuturor generațiilor care urmează ca un însemn al cotiturii istoriei, ca un simbol al credinței statornice!

Temerea noastră de azi, pesimismul moderat, ca linie mediană între euforie și disperare, este întrucâtva firesc! Însuși Isus, pironit pe cruce, a trăit starea deznădejdii rostind sfâșietor: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?” Dar nu a fost un abandon - acum știm - ci doar un moment de înserare și întuneric înaintea unei lumini care s-a revărsat apoi copleșitor asupra lumii!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minunat gestul Papei ! Minunate si gesturile altor capi ai crestinatatii .Toti se roaga devenind exemplu si pentru noi ,crestinii de rand . Chiar daca binele trebuie facut in taina ,nu trambitat ,ce bine ar fi daca am afla mai mult despre faptele umanitare ale sfintelor biserici ! In primul cele referitoare la sistemul de sanatate si nevoile propriului popor .Ce ne prisoseste ,sa globalizam ca tot am inventat acest fenomen, ideologie, strategie, sau toate la un loc .Tare m-as bucura sa facem mai mult decat rugaciunea comuna .
    • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    https://www.youtube.com/watch?v=uoaEjs8yev4

    Iată şi un alt punct de vedere !
    • Like 1
    • @ Dan Dinu
      Corina check icon
      Mă gândeam că acest papă e mai mult un umanist devotat decât un credincios fervent care să inspire, cum ar fi fost Ioan Paul al II-lea. La „Tatăl nostru” deunăzi mi s-a părut mecanic, fără speranță. Iată însă că și umanismul lui e pus la îndoială. Într-adevăr, dacă Vaticanul e bogat, se cuvine să le dea italienilor năpăstuiți în aceste zile.
      • Like 0
  • Unde a fost Papa o luna de zile?Cand italienii catolici aveau nevoie de sprijinul lui moral.Niciun mesaj in de incurajare,nicio rugaciune pentru cei decedati.Dupa o luna apare ,nu cu modestie,ci cu tehnica buna de PR singur in piata,stiind ca impresioneaza. Din pacate multi si-au dat seama cine este. Sfantul Papa Ioan Paul ar fi fost zilnic alaturi de credinciosi.Oamenii din Napoli cereau sa o scoata pe Sfanta Rozalia care i-a salvat la epidemia trecuta,si el a inchis bisericile,asta a fost raspunsul. NOUL PAPA.
    • Like 0
  • Intrebati-l pe unu diagnosticat cu Covid unde vrea da fie transportat la spital sau la biserica.
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Valentin check icon
      Sau la un spectacol de teatru ori la un spital, că tot vorbim de zona spirituală. Ce legătura are una cu alta?
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Impresionante imagini!
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult