Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Și UDMR dă atacul la Codul penal: 8 parlamentari maghiari vor pedepse mai mici și condiții blânde la liberarea condiționată

Opt parlamentari UMDR vor ca liberarea condiționată să fie posibilă după executarea a cel puțin jumătate din pedeapsă, în cazul pedepselor care nu depășesc 10 ani, față de minimum două treimi, cât este prevăzut de legislație în prezent. 

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de modificare a Codului penal, Codului de procedură penală și a Legii privind executarea pedepselor prezentat de Digi24 și care stabilește condiții mai blânde pentru liberarea condiționată și o reducere pedepsei maxime aplicabile.

Codul penal prevede, în prezent, că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Inițiativa depusă de opt senatori și deputați UDMR ar duce la scăderea pedepsei maxime. „Când s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor care nu depășește jumătate din pedeapsa principală”, se arată în proiectul parlamentarilor maghiari.

O altă modificare propusă de parlamentarii UDMR se referă la circumstanțele atenuante. În prezent legea penală spune că acoperirea integrală a prejudiciului nu se consideră circumstanță atenuantă în cazul mai multor infracțiuni, printre care infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și infracțiuni privind spălarea banilor.

În proiectul celor opt parlamentari UDMR aceste excepții ar urma să fie eliminate, astfel încât orice persoană trimisă în judecată să beneficieze de circumstanță atenuantă dacă a acoperit prejudiciul până la primul termen de judecată.

Pedepse mai scurte după 60 de ani 

Nici condamnații care au împlint 60 de ani nu au fost uitați. Aceștia ar urma să iasă din închisoare după ce au executat o treime în cazul pedepselor de până la 10 ani, față de jumătate, cât prevede acum legea, și respectiv după ce au executat jumătate, în cazul sentințelor de peste 10 ani, față de două treimi, cât este stabilit de actuala lege penală, mai prevede proiectul prezentat de Digi24.

Pe de altă parte, deținuții sunt încurajați să scrie cât mai multe lucrări științifice, pentru că proiectul mai stabilește că pentru fiecare „lucrare științifică, invenție și inovație brevetate” condamnatului ar urma să i se considere 20 de zile executate.

Inițiatorii proiectului sunt: senatorii UDMR Császár Károly Zsolt, Cseke Attila-Zoltan, Fejér László-Ödön, Novák Csaba-Zoltán, Tánczos Barna și Verestóy Attila, precum și deputații UDMR Ambrus Izabella-Agnes și Márton Árpád-Francisc. Parlamentarii UDMR își motivează inițiativa prin „problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea și condițiile necorespunzătoare de detenție”.

Propunerea a fost depusă la Senat și ar urma să fie dezbătută în procedură de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Popular, din pușcărie „te eliberezi”, din armată „te liberezi” (adică ești lăsat la vatră! Trecând de o asemenea mică scăpare, să ne gândim că nu există partid fără corupți și fără îmbogățiți: reacția udmr-ului este firească și își vor găsi cu siguranță aliați.
    • Like 0
  • Numai cine nu are contacte și prieteni în secuime nu știe ce jaf fac liderii UDMR în zonă, profitând de toate resursele posibile pentru a se îmbogăți, în timp ce, ca perdea de fum, agită spiritele periodic cu așa-zise "probleme interetnice" și presupuse "încălcări ale drepturilor minorității maghiare"...
    • Like 0
  • Banuiesc ca se strange latul si in jurul lui Verestoy Attila, zis si Drujba lui Dumnezeu.
    La cata padure a furat omul asta toate inchisorile din lume nu-s destule.
    Si acuma se stransera ai lui tovarasi sa il scape cumva.
    N-apai ce sa zic, au si ungurii gunoaiele lor cum le avem si noi pe-ale noastre.
    • Like 0
  • Gradul de ocupare în închisorile românești este de 100,7%. Nu 120%, nu 110%. Dar nu grațierea este soluția. Ci munca în folosul societății + arest la domiciliu pentru perioada ”grațiată”. Cum să educi un infractor dacă nu făcându-l util societății?

    Ce credeți că au învățat alde Năstase sau Becali? Nimic. Pentru că au avut până și acolo condiții privilegiate. Au scris de-au rupt tratate științifice. Și pentru a le face lor loc, restul de 0.7% pentru care suntem pasibili de plată, au de suferit. Când a început marea dramă a ”condițiilor din pușcării”? De când doamna Udrea a fost ”umilită” prin portul de cătușe și nu a putut să ”tuneze” feng-shui-ul celulei după bunul plac.

    Nimeni însă nu-i plânge pe studenți că stau câte 4-6 în cameră, sau pe elevii care merg zece km pe zi pe jos pentru a ajunge la școală. Nimeni nu e îngrijorat de soarta elevilor care învață înghesuiți în săli unde bate crivățul și le curge ploaia în cap. Totul pentru că nu ne arată CEDO pisica neagră a amenzii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult