Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Și UDMR dă atacul la Codul penal: 8 parlamentari maghiari vor pedepse mai mici și condiții blânde la liberarea condiționată

Opt parlamentari UMDR vor ca liberarea condiționată să fie posibilă după executarea a cel puțin jumătate din pedeapsă, în cazul pedepselor care nu depășesc 10 ani, față de minimum două treimi, cât este prevăzut de legislație în prezent. 

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de modificare a Codului penal, Codului de procedură penală și a Legii privind executarea pedepselor prezentat de Digi24 și care stabilește condiții mai blânde pentru liberarea condiționată și o reducere pedepsei maxime aplicabile.

Codul penal prevede, în prezent, că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Inițiativa depusă de opt senatori și deputați UDMR ar duce la scăderea pedepsei maxime. „Când s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor care nu depășește jumătate din pedeapsa principală”, se arată în proiectul parlamentarilor maghiari.

O altă modificare propusă de parlamentarii UDMR se referă la circumstanțele atenuante. În prezent legea penală spune că acoperirea integrală a prejudiciului nu se consideră circumstanță atenuantă în cazul mai multor infracțiuni, printre care infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și infracțiuni privind spălarea banilor.

În proiectul celor opt parlamentari UDMR aceste excepții ar urma să fie eliminate, astfel încât orice persoană trimisă în judecată să beneficieze de circumstanță atenuantă dacă a acoperit prejudiciul până la primul termen de judecată.

Pedepse mai scurte după 60 de ani 

Nici condamnații care au împlint 60 de ani nu au fost uitați. Aceștia ar urma să iasă din închisoare după ce au executat o treime în cazul pedepselor de până la 10 ani, față de jumătate, cât prevede acum legea, și respectiv după ce au executat jumătate, în cazul sentințelor de peste 10 ani, față de două treimi, cât este stabilit de actuala lege penală, mai prevede proiectul prezentat de Digi24.

Pe de altă parte, deținuții sunt încurajați să scrie cât mai multe lucrări științifice, pentru că proiectul mai stabilește că pentru fiecare „lucrare științifică, invenție și inovație brevetate” condamnatului ar urma să i se considere 20 de zile executate.

Inițiatorii proiectului sunt: senatorii UDMR Császár Károly Zsolt, Cseke Attila-Zoltan, Fejér László-Ödön, Novák Csaba-Zoltán, Tánczos Barna și Verestóy Attila, precum și deputații UDMR Ambrus Izabella-Agnes și Márton Árpád-Francisc. Parlamentarii UDMR își motivează inițiativa prin „problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea și condițiile necorespunzătoare de detenție”.

Propunerea a fost depusă la Senat și ar urma să fie dezbătută în procedură de urgență.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Popular, din pușcărie „te eliberezi”, din armată „te liberezi” (adică ești lăsat la vatră! Trecând de o asemenea mică scăpare, să ne gândim că nu există partid fără corupți și fără îmbogățiți: reacția udmr-ului este firească și își vor găsi cu siguranță aliați.
  • Like 0
 • Numai cine nu are contacte și prieteni în secuime nu știe ce jaf fac liderii UDMR în zonă, profitând de toate resursele posibile pentru a se îmbogăți, în timp ce, ca perdea de fum, agită spiritele periodic cu așa-zise "probleme interetnice" și presupuse "încălcări ale drepturilor minorității maghiare"...
  • Like 0
 • Banuiesc ca se strange latul si in jurul lui Verestoy Attila, zis si Drujba lui Dumnezeu.
  La cata padure a furat omul asta toate inchisorile din lume nu-s destule.
  Si acuma se stransera ai lui tovarasi sa il scape cumva.
  N-apai ce sa zic, au si ungurii gunoaiele lor cum le avem si noi pe-ale noastre.
  • Like 0
 • Gradul de ocupare în închisorile românești este de 100,7%. Nu 120%, nu 110%. Dar nu grațierea este soluția. Ci munca în folosul societății + arest la domiciliu pentru perioada ”grațiată”. Cum să educi un infractor dacă nu făcându-l util societății?

  Ce credeți că au învățat alde Năstase sau Becali? Nimic. Pentru că au avut până și acolo condiții privilegiate. Au scris de-au rupt tratate științifice. Și pentru a le face lor loc, restul de 0.7% pentru care suntem pasibili de plată, au de suferit. Când a început marea dramă a ”condițiilor din pușcării”? De când doamna Udrea a fost ”umilită” prin portul de cătușe și nu a putut să ”tuneze” feng-shui-ul celulei după bunul plac.

  Nimeni însă nu-i plânge pe studenți că stau câte 4-6 în cameră, sau pe elevii care merg zece km pe zi pe jos pentru a ajunge la școală. Nimeni nu e îngrijorat de soarta elevilor care învață înghesuiți în săli unde bate crivățul și le curge ploaia în cap. Totul pentru că nu ne arată CEDO pisica neagră a amenzii.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult