Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simion a vrut să-i jupoaie de vii în piața publică, dar judecătorii de la BEC s-au dovedit a fi creștini iertători. Sensul periculos al dublei măsuri

George Simion discurs

Foto: Profimedia

Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă de BEC, în timp ce George Simion merge mai departe, așteptând ca demersul de a fi prezidențiabil să-i fie validat de CCR. Lucrurile par, pentru privitorul obiectiv, destul de confuze, de fapt. Căci, avem de pe o parte, candidatura respinsă de BEC a Dianei Șoșoacă, fundamentată, la fel ca și în cazul Georgescu, pe o decizie anterioară a CCR și, pe de altă parte, o candidatură care a trecut de verificarea BEC, cea a lui George Simion, care nu mai departe de o săptămână ne spunea că judecătorii de la BEC ar trebui ”jupuiți de vii în piața publică”. 

Povestea pare destul de încâlcită în acest moment, deși, logic vorbind, etapa CCR ar trebui să fie una mai dificilă pentru George Simion, căci și cazul lui necesită o judecare pe fond, până la urmă. Dar semnalul dat prin BEC de această dată e unul destul de discutabil, căci deja nu ne mai raportăm la repere absolute atunci când facem judecăți, ci la elemente de circumstanță care fac ca lucrurile care erau discutabile să devină neimportante, iar cele care erau certe să devină relative.

Suntem într-un punct în care îngrijorarea este, din nou, justificată. Pentru că utilizarea unui tip de oca diferit în fiecare caz face ca nimic să nu mai fie previzibil. Iar limbajul urii, pe care l-am sesizat atât de des în ultimii ani, să nu fie niciodată pedepsit până la capăt. Nu mai are rost să adăugăm și faptul că Simion e, în cele din urmă, persona non grata în Ucraina și Republica Moldova. Or, în aceste condiții, cum se poate valida o candidatură la prezidențiale a unei persoane care nu are drept de liberă circulație în unele dintre țările vecine?

Suntem, iată, într-un punct al întrebărilor. Întrebări la care ni se răspunde de ani întregi doar pe jumătate. Și e foarte dificil acum să pretinzi în fața unei populații care, totuși, ar vrea să priceapă ceva din tot ce se întâmplă, că tu, ca stat, iei decizii corecte și imparțiale, folosind repere niște principii absolute.

În realitate, nici nu este vorba despre Simion sau despre Soșoacă. Ci despre practicarea limbajului urii în spațiul public, care a determinat polarizarea în care ne găsim astăzi. Și pe care, cel mai probabil, nu o vom depăși prea curând, câtă vreme deciziile în privința unor spețe similare sunt și rămân relative. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    înainte de dar nu se pune virgulă.
    campionii ipocriziei sunt toți în presă sau ”presă”.
    • Like 1
  • Nu pot fi îngăduitor cu mirarea autoarei că BEC a validat candidatura lui George Simion! Foarte bine că a validat-o! Autoarea face parte din cohorta paharnicilor îmbătați de concubinajul SRI cu anchetele penale ale procurorilor, dintre aceia care prin aplicarea criteriului de selectivitate a subiecților considerau că se înfăptuiește justiție, deși legalitatea formulei de investigare era inexistentă. Esența democrației este libertatea de exprimare, de a alege și a fi ales, de a năzui la fericire! Autoarea este distorsionată de lipsa elementului de gândire critică, a elementarului ” ce ție nu-ți place altuia nu face”, iar acest sindrom, al alterării gândirii prin nevoia de justiție în absența legalității ar trebui să ne dea de gândit! https://www.youtube.com/clip/UgkxLgnh4Gm9m62dmBJZvmIrXY7q0WGlUxap
    • Like 6
    • @ Niculae Moromete
      Francisc check icon
      „Esența” democrației autohtone e „concentrată” în mâinile „soborului” de 9 judecători de la CCR, domnule Moromete. Hotărârile lor sunt „sfinte” și nu pot fi contestate în niciun chip. Ei sunt Dumnezeul care stabilește cine poate candida și cine nu...

      Ei au decis că pensiile speciale sunt un drept ce odată obținut nu poate fi tăiat, ei hotărăsc cine trebuie să fie președinte. Vorbim degeaba de separația puterilor în stat atâta vreme cât hotărârile CCR sunt inatacabile. Constituția lui Iorgovan a creat un balaur cu nouă capete și „mandat” de nouă ani. Președintele se schimbă la cinci ani, parlamentul la patru. Pe „curteni” îi schimbăm o dată la trei ani, dar numai o treime dintre ei, ca să avem garanția continuității...

      Nu-mi place deloc nici de Cătălin Georgescu, nici de George Simion. Nici Diana Șoșoacă nu face parte din preferințele mele. Totuși, la cât de strâmb stăm cu „democrația”, cred că e strigător la cer ca o „autoritate” a statului să interzică dreptul de a fi ales al oricărui cetățean.

      Nu putem „apăra” democrația folosind măsuri antidemocratice. E ca „lupta” pentru pace: ca să fie pace în lume trebuie să ne înarmăm până în dinți pentru apărarea ei...
      • Like 6
    • @ Niculae Moromete
      Bai nenica, nu îți ajung vorbele și faptele săvârșite de această scursura a maidanelor obscure, jigodie vândută rușilor, lingău al dementului trump și fan isteric al altui dement cg? Asta numești tu libertate de exprimare? De ce investigari ai nevoie cand specimenul este într-un permanent flagrant, de la apariția lui în 2020? Chiar orice rebut uman are "dreptul" de a alege și a fi ales? Văd că mulți specialiști ce postează comentarii pe aici sunt foarte democrați. Dacă, intr-o relație directă voi ați întâlni și depinde într-o oarecare măsură de un asemenea specimen, să presupunem v-ar fi dator o sumă considerabilă sau v-ar fi lezat fizic ați la fel de "democrați" cum sunteți acum față de încredințarea conducerii țării oricărui individ, numai că "nu face parte din sistem"? Sunteți siguri, în pofida oricăror evidentelor? Mai gândiți-vă înaintea elucubrațiilor pe care le puneți aici vrând să păreți niște elevați "suveranisti" care sunt gata să-și abandoneze țara și libertatea oricărui nemernic. Pe cei care,aparent, că nu bag mâna în foc pentru nimeni, ar merita nu-i luați în considerare. Doar pe cei care latră mai tare și își exhiba mitocănia mai ostentativ. Iubiți circul, grosolania ignoranța, hoția, teroarea.
      • Like 4
    • @ Francisc
      Cel puțin în cazul celor doi amintiți ccr a făcut foarte bine ce a făcut. Mai sunt câțiva:simion, gavrila, ponta, nimeni aia care i-a ținut trena lui cosmin gușă, nu-mi amintesc numele nulității și or mai fi. Aceste alegeri sunt batjocorite de avalanșa de gunoaie "suveraniste". Voi chiar nu vă dați seama ca trădătorii vânduți rusiei vor să copleșească și să dezbine, prin numărul lor, alegătorii și așa în mare parte turmentați?
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Francisc check icon
      Radicalismul dumneavoastră mă înspâimântă, domnule Zugravu. Sunt de acord că indivizi precum Georgescu, Simion, Ponta sau Antonescu nu au ce căuta în funcția de președinte. Ar trebui să ne întrebăm (iarăși generalizez!) de ce au priză la public?

      „Teoria” unanim acceptată era că „mămăliga nu explodează”. Uite că s-a umflat mălaiul în „boborul” român și stă să iasă din ceaun. Oricât de strâmb am judeca, e musai să recunoaștem că am fost fraieriți vreme de trei decenii și jumătate...

      Ce facem acum? Înlocuim niște mincinoși cu alți șarlatani?

      Mă înspăimânt de propriul radicalism. Așa nu se mai poate...
      • Like 1
    • @ Francisc
      Nu numai că deciziile ei sunt nedemocratice dar contează și faptul că ei sunt niște politicieni sadea spre deosebire de judecătorii de la înalta curte care sunt magistrați. Nu poți apăra democrația cu notari scăpătați, foști procurori comuniști sau juriști de CAP. Guernul nu poate accesa fonduri din PNRR de peste 4 mrd de € că onor politrucii ăștia țin cu dinții de pensiile lor speciale. Trebuie să vindem pădurile , lacurile și ce mai avem prin subsol ca să aibă ei un nivel de trai obscen și după ce ies din funcții. Șoșoacă deși e o mahalagioaică de cartier iar Simion un analfabet funcțional nu poți să le interzici participarea la alegeri iar Șoșoacă e demonizată câ în calitate de parlamentar ales s-a dus în vizitâ inopinată la ora 10 la CCR iar onor președentele acestui stabor nu era la muncâ deși avea un salariu de peste 70.000 de lei. Trai neneacă vorba unui fost politician contemporan , ce popor, care popor că pe mine m-a pus partidul adică șeful. Deficitul bugetar a explodat, datoria externă la fel , nu am mai atras nici un fond european din noiembrie 2023 dar Ciolacu postează glumițe pe tik-tok cu pisici, in trening de 4000 € din grădina vilei de protocol. Probabil ca lui i se pare regimul minunat când zboară cu jeturi private la cursele de F1 și când cifra de afaceri a covrigăriilor din Buzău sfidează recesiunea.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Șoșoacă e într-adevăr o mahalagioaică de cartier, un personaj oribil. Dar Simion e departe de a fi analfabet funcțional. Asta cred că ați vrea Dvs, dar lucrurile nu sunt deloc așa. Mai urmăriți pe viitor personajul (dacă n-ați făcut-o până acum) în declarații, în dezbateri, în limba română, engleză sau franceză: Abia după aia să ziceți că e analfabet funcțional cineva care se exprimă în engleză mai fluent și mai coerent în idei decât se exprimă alții în română.
      • Like 1
  • Ia uite că a descoperit și D-na Carmen Dumitrescu că instituțiile statului nostru mafiot nu judecă după lege, ci după interesele proprii, iar legea e doar pretext și e interpretată cum le convine. Acum nu știu dacă mafioții statali au hotărât că ar fi prea groasă să-l interzică și pe Simion sau încă se joacă cu el ca pisica cu prada, urmând să-l interzică CCR-ul. Asta vom vedea. Dar cert e că la noi felul cum instituțiile ”democratice” interpretează legea (și așa proastă) e pur conjunctural.
    Oricum, dacă vorbim strict de candidați, nu ar fi trebuit interzis nimeni care nu are împotriva sa o hotărâre definitivă a unei INSTANȚE, de interzicere a dreptului de a fi votat. Din câte știu, la noi acum nimeni nu are așa ceva. A fost în trecut Adrian Năstatse în situația asta, dar pe o perioadă limitată care cred că acum a și trecut. În concluzie NIMENI nu trebuia interzis, decât dacă avea dosarul în neregulă. Sigur, Șoșoacă e una dintre cele mai oribile personaje publice din România, dar dreptul de a fi votat e una și antipatiile personale sunt cu totul altceva. Acestea n-au ce căuta în deciziile bazate pe lege. Cu totul altfel stă treaba cu Simion. El a mai participat odată la alegerile prezidențiale iar de atunci n-a mai intervenit nimic care să stea împotriva candidaturii sale. Adică nicio decizie a unei instanțe, așa cum ziceam. În plus e parlamentar și vicepreședintele unui important grup european (ECR). Faptul că propaganda anti-suveranistă se leagă de vorba aia spusă de Simion ”la năduf” și pur metaforic, că se încearcă ducerea acesteia pe un tărâm de răspundere legală, e (încă) o mizerie a mafiei statale cu propaganda lor și sistemul lor judiciar. Dacă cineva de exemplu trage o înjurătură de ”morții mă-sii” ce s-ar putea spune atunci? Că respectivul se duce în cimitir, profanează un anume mormânt și între ține relații necrofile cu ce găsește pe acolo? Deci hai să fim oameni normali la cap, raționali și să nu ne ducem atât de jos cu mizeriile, oricât ar vrea unii să lovească în suveraniști pe toate căile și din toate pozițiile. Dar e de remarcat un lucru. Cel care a fost într-adevăr violent a fost statul nostru mafiot, prin instituțiile sale, care i-au lovit pe Georgescu și Șoșoacă, ”cu zâmbetul pe buze”, așa cum vedeam că se hlizește Marian Enache. Asta e violența extremă: să te lovească, să te anuleze, să te persecute nedrept în justiție,chiar și (sau mai ales) CU ZÂMBETUL PE BUZE. Iar dacă nedreptățitul zice una ”de dulce”, la nervi, dar evident fără efecte concrete, atunci vai, vai, vai și aoleu, e discursul urii. Dar ce face statul mafiot împotriva oamenilor fără altă vină decât că au alte opțiuni politice, asta e cumva bunătate, empatie, finețe etc? Epitetele de ”pleava societății”, idioți, ”călinopiteci” etc proferate de cei din tabăra globalisto-soroșistă la adresa suveraniștilor, sunt și acestea niște finețuri binevoitoare? După lovitura asta de stat cu anularea democrației ce ar trebui să facă populația? Să le zică mafioților de la putere, așa ca neomarxiștii, în mod ”corect politic”: vă înțelegem opinia, vă susținem, bla bla bla? Dacă cineva te lovește și tu îi răspunzi sau măcar îl înjuri gata e discursul urii? Măi să fie... Cine nu tace mâlc în fața mizeriilor sau nu le aprobă atunci practică discursul urii?
    Concluzie: nimeni nu mai vrea astăzi să mai fie violențe nici fizice, nici verbale. Dar nu se poate ca unii să calce în picioare democrația și un segment deja majoritar al populației, iar cei călcați în picioare să le zâmbească frumos atacatorilor, că altfel cică promovează discursul urii...
    PS Simion a fost interzis în MD și UK nu fiindcă ar fi fost omul rușilor, ci fiindcă era prea unionist (în cazul Moldovei) și prea susținea cauza românilor din teritoriile ucrainene. Deci a fost interzis fiindcă DERANJA conducerile celor 2 țări, nu fiindccă era ”băiat rău”. Ceea ce e cu totul altceva. Dar fiți liniștiți voi, propagandiștilor, fiindcă Simion odată ajuns președinte, ar fi în interesul MD și UK să anuleze acele interdicții idioate și mizerabile. Dacă nu le vor anula, ei au de pierdut, nu noi, evident. Și ei se fac de râs, nu noi. Dar nu și-ar permite asta. în mod sigur.
    • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      După cum ai scris aici, te cam autodenunți că și tu ești omul rușilor.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Francisc check icon
      Unde-i „lege” nu-i tocmeală, domnule Cojocaru. Mai ales atunci când lupul pus paznic la oi o face...
      • Like 2
    • @ Francisc
      Trădătorii "suveranisti" nu recunosc decât autoritățile și legile pe care le vor implementa ei în cazul nefericit în care vor câștiga.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Chiar te scalzi în inconștientă. Văd că ai "progresat" te-ai lepădat de georgescu și ai trecut, pentru moment, la dreapta credință george. Bravo! Tine-o tot asa înainte că mai ai câțiva.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult