Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona înscrie cu capul! O va întâlni pe Serena! Ce mai decretează Ion Țiriac?

Simona Halep - 14 februarie

Nu numai în fotbal poți să câștigi dând gol cu capul, ci și în tenis, a demonstrat Simona Halep în fața ferocei Iga Świątek.

A fost, cum prevedeam, un meci lung și dur, al cărui rezultat se putea schimba în orice moment. Poloneza a intrat pe teren având în spate victoria, recunoscută de Simona ca zdrobitoare, de la Roland Garros, și o anume trufie, vizibilă în declarația de dinainte de meci: „Sper să joc mai mult. Până acum am stat prea puțin pe teren” – într-adevăr, câștigase scurt în două seturi, în toate cele trei tururi precedente. 

Prin urmare, puternica Iga s-a năpustit asupra Simonei în primul set, servind foarte bine, luând mingea repede, din față, lovind aproape tot timpul tare și în unghiuri. A mai pus și niște stopuri, destul de aproximative, pe care, însă, Simona le-a ajuns târziu și le-a aruncat nesigur dincolo de fileu. Așa s-a ajuns la 6-3.

În setul 2, Simona a făcut un lucru simplu, dar, parafrazând o idee a lui Johan Cruyff, „Să joci tenis e simplu, să joci simplu tenisul, e lucrul cel mai greu”. A lărgit jocul.

Când are timp să se așeze pe picioare, fiind lângă minge, cu mâna apropiată de corp, Świątek lovește mai mereu imparabil. Simona a depărtat mingile de ea, a silit-o să lovească din alergare, cu brațul întins, fără să poată pune corpul în lovitură. La această schimbare tactică a Simonei, aroganța a împiedicat-o pe Iga să răspundă judicios, adică să-și modereze puțin jocul, pentru că nu se mai afla în zona ei de confort. A continuat să încerce lovituri rapide, decisive, pe care, însă, le-a trimis acum în plasă sau „pe gard”. 6-1 pentru Simona a fost consecința logică.

 În decisiv, Simona, folosind aceeași metodă, a ajuns la 2-0, dar sunt sigur că se aștepta, ca și mine, la o zvâcnire a Igăi, care să prindă iarăși o serie de lovituri riscante, câștigătoare. Așa că, la 2-2, a rămas liniștită și adunată, reușind imediat un break la 0, pe care și l-a apărat până la sfârșit.

La 4-2 pentru Simona, Świątek a încercat o manevră tactică de criză, fugind spre fileu uneori „la derută”, adică pe o minge pregătitoare nu suficient de bună, blufând, în speranța că Simona va fi surprinsă, se va pierde cu firea și va greși. Răspunsul Simonei au fost niște passing-uri seci, executate cu un calm paralizant pentru Świątek.

Și nu pot să nu reamintesc punctul de la 4-3, 30-30 și cel din ultimul game, când Simona a sprintat întinzându-se la limită, cu țipăt, după câteva torpile ale polonezei, pe care i le-a retrimis până când Iga a cedat mental, scăpând lovitura mult afară. O clipă dacă scădea concentrarea Simonei, poate că acum comentam victoria lui Świątek...

În sferturi, Simona Halep o va întâlni pe Serena Williams. Serena ar trebui să-i prezinte scuze lui Ion Țiriac pentru că joacă și câștigă meci după meci la Melbourne, împotriva mult mai tinerelor ei adversare. În ciuda faptului că, așa cum i-a trasat sarcină domnul Țiriac, deoarece e bătrână și grasă, să se ducă acasă, Serena face dovada unei determinări și condiții fizice impresionante, pe lângă tensul ei de superclasă tehnică și tactică, arătate în meciul monstru împotriva Arynei Sabalenka.

Răspunzând cum numai ea știe vorbirii făcute de Ion Țiriac, în care aflarea în treabă se combină perfect cu mârlănia și răutatea, Serena ne oferă, nouă, românilor iubitori de tenis, șansa rară de a trăi încă o înfruntare între acest colos al tenisului și marea jucătoare Simona Halep. Pentru mine, asta este deja o victorie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult