Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Simona a fost mai multe!

simona halep - 2021

Deși a făcut un meci de memorabilă frumusețe, pentru că ea l-a făcut, luând mereu inițiativa, cu o ploaie de lovituri decisive, cu scurte imparabile și cu o însuflețire de zile mari, Ajla Tomljanović a fost înfrântă. Nu numai de Simona de astăzi, 10 februarie 2021, ci de toate Simonele Halep care au jucat an după an, de aproape un deceniu, la vârful tenisului mondial.

Tactica australiencei era previzibilă: în fața constanței și rezistenței în schimburile de pe fundul terenului pentru care Simona e vestită, nu putea decât să ia jocul pe cont propriu, să atace tot timpul, asumându-și greșeli și sperând într-un procentaj ridicat de puncte reușite pe mâna ei. 

Și acest procentaj s-a menținut până la 5-2 pentru Tomljanović în setul decisiv. Se spune că e cel mai parșiv scor din tenis, pentru că nu e decât un break între cele două. În cele 3 game-uri pe care le-a câștigat în serie dubla noastră campioană de Grand Slam, Tomljanović a greșit, dar a alternat cu mingi excepționale, care puteau să rupă și psihicul unui rinocer! Simona, cu cicatricele adunate în atâtea bătălii la baionetă, a rezistat. Vă mărturisesc că teama mea cea mare a fost în ghemul de serviciu al Simonei, la 2-5. Atunci adversara, mai ales o „sălbatică”, cum e Ajla, încearcă totul ca să închidă meciul. După ce a câștigat, greu, acel game am simțit că Simona a întors partida. Servind pentru meci la 5-3, Tomljanović a făcut doar un punct...

De obicei, pentru o mare jucătoare, cum este Simona Halep, o astfel de victorie, în primele tururi ale unui Grand Slam, smulsă după 2 ore și jumătate, în fața unei adversare mult mai slab cotate, înseamnă propulsie pentru întâlnirile următoare, creșterea încrederii și clarității în joc. De aceea, cred că Simona pleacă favorită în meciul cu Veronika Kudermetova, deși are de-a face cu o luptătoare a Armatei Roșii din prima sută WTA, în care toate rusoaicele sunt periculoase...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am vazut meciul. S-a miscat bine Simona. Adversara accesibila cu chef de joc dar pe undeva prin clasamente. Setul trei la 5-2 intuitia nu ma inselat intr-un fel asteptandu-ma la deznodamant. Ideea este mai ales la acest nivel de Australian Open sa produci senzationalul ( sa iesi din tipare cu ceva ) pentru ati creste cotatiile si in joc dar si mediatic...chestie de notorietate si ambit. "MANGUSTA" loveste din nou !!!
  • Like 0
 • Ai cum că peste 20 de ani o să uite restul lumii cine a fost Halep Simona e greu de crezut, pentru că eu nu cred că lumea va uita recordul Simonei Halep. Eu nici nu cred că va fi doborât în următorii 20 de ani.
  • Like 0
 • O adevarata "mare" jucatoare o invingea pe adversara Simonei cu un 6-3, 6-3, sa zicem. Simona este o jucatoare foarte buna (sau, mai de graba, a fost), dar nu este nici exceptionala, si cu atit mai putin mare. Mari au fost Stefi Graf, Serena Williams, si celelalte care au cistigat peste 8 Grand Slamuri in cariera. Cele care au cistigat intre 3 si 10 Grand Slamuri sint jucatoare exceptionale, iar cele care au cistigat 1-3 Grand Slamuri sint doar jucatoare foarte bune. Asta, evident, raportat la scara valorilor mondiale. pentru ca pentru nivelul tenisului din Romania, Simona da, este, "mare".
  Ca romani, trebuie sa revenim, od ata si o data cu picioarele pe pamint, si sa intram in limitele bunului simt, cind este vorba sa ne raportam la ceea ce au produs, si produc, tarile la nivel global.
  • Like 5
  • @ Dan Plesoianu
   Va multumim domnule comentator de canapea, fara dvs. nu am fi stiut care sunt limitele ce separa epitetele "mare" de "bune" sau "exceptionale".
   Ne-ati scos din ignoranta.
   Insa mintea mea are o dilema: conform separarii dvs, cum poate fi caracterizata o jucatoare care a castigat 9 turnee de Grand Slam? Ori e "mare", caci a castigat peste 8, ori e exceptionala, cac ia castigat intre 3 si 10?
   Luminati-ne, va rog.

   Si, ca sa nu va editati comentariul, a msa dau un copy-paste:
   "Mari au fost Stefi Graf, Serena Williams, si celelalte care au cistigat peste 8 Grand Slamuri in cariera. Cele care au cistigat intre 3 si 10 Grand Slamuri sint jucatoare exceptionale".

   • Like 2
  • @ Dan Plesoianu
   Hai sa spunem ca Simona este o foarte mare jucatoare la nivel mondial, dar in memoria sau/si sufletul publicului va ramine doar in Romania. Peste 20 de ani putini isi vor mai aduce aminte de ea, in afara Romaniei. Este diferenta dintre geniu + travaliu si travaliu+geniu la cel mai inalt nivel. Ceea ce venind din Romania, este de toata admiratia. Ca si la Hagi, din urma nu vad ca mai vine nimic de acest calibru, pentru ceva vreme - sper sa gresesc.
   • Like 1
  • @ Dan Plesoianu
   Strict vorbind, aveti dreptate, insa dl. CTP vorbeste din punctul sau (subiectiv, afectat de sentimente) de vedere, la fel cum si multii fani ai Simonei o pretuiesc mai mult pt. ca e "a noastra", provine din aceeasi cultura, vorbeste aceeasi limba etc. Este acelasi fenomen care apare in cazul mamei pentru care copilul ei e cel mai frumos, cel mai destept, stim cu toti ideea. Personal, si eu cred ca o societate cu o filozofie mai axata pe rigoare si strictete stiintifica si mai putin pe sentimente ar fi benefica, in special pentru a elimina politicienii corupti care se folosesc de afecte pentru a vraji pulimea, astfel rezolvand eterna problema a democratiei (pulimea ignoranta + vot universal). Nu ar strica sa invatam cate ceva de la mentatii din Dune sau vulcanienii din Star Trek... in fine, e o problema complexa si sunt multe aspecte :)
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Superb comentariu la adresa mea! Ma bucur ca am reusit sa va scot din confuzia congenitala. Dar ce ar putea sa insemne "comentator de canapea"?! Eu am stat pe scaun, la masa, cind am scris acel comentariu. Poate dvs. sa fi stat pe WCu?
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult