Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simpatia pentru Nicușor Dan nu e transferabilă: avertisment pentru USR

Nicușor Dan președinte 2025

Foto: Profimedia

Într-un stil pe care unii dintre noi l-am putea considera „tipic românesc”, tocmai „oamenii lui” l-au dezamăgit pe Nicușor Dan în mod constant, însă el a mers mai departe cu multă tenacitate. Discursul lui Nicușor Dan din 2017 ar trebui să fie dureros de privit pentru cei din USR astăzi. Acela a fost primul și, poate, cel mai important moment în care a demonstrat că el avea dreptate, nu cei care au preluat USR-ul și nu vor să-i mai dea drumul nici acum.

Există un banc despre un om ajuns în iad, în care fiecare națiune avea un cazan propriu plin cu smoală, sub care ardea focul. Aproape fiecare era păzit de drăcușori cu furci, care îi împingeau înapoi în smoală pe cei care încercau să evadeze. Un singur cazan era nepăzit: cel al românilor. Acolo, de fiecare dată când cineva încerca să iasă, ceilalți îl trăgeau înapoi.

În 2020, Nicușor Dan a fost nevoit să-i convingă pe cei din USR-PLUS să renunțe la candidatura lui Vlad Voiculescu la Primărie, iar anul acesta, din nou, să-i convingă să renunțe la cea a Elenei Lasconi pentru prezidențiale.

M-au impresionat multe lucruri la omul politic Nicușor Dan, dar cel mai mult m-a marcat faptul că a reușit să ajungă unde este astăzi, inclusiv prin luptele purtate cu oameni care ar fi trebuit să-i fie aliați.

Tocmai de aceea, mi se pare nedrept ca USR-ul să încerce să se cațere, într-un fel sau altul, pe valul de simpatie de care se bucură cel care le-a creat partidul și le-a demonstrat, în repetate rânduri, că a avut dreptate.

Dacă ar fi fost un om răzbunător sau „dornic să împartă dreptatea” – numiți-l cum vreți – probabil că ar fi reacționat acum față de toți cei care s-au grăbit să apară în poze alături de el. Există, desigur, și peneliști care l-au criticat pe fostul primar al Capitalei în campania pentru turul I al alegerilor prezidențiale, susținându-l pe Crin Antonescu (un politician vechi și învechit, dacă nu vă mai amintiți cine e), iar acum încearcă să profite de imaginea noului președinte. O ipocrizie politică greu de egalat, mai ales că oameni ca Raluca Turcan nu au înțeles că, pentru mulți alegători simpli, o campanie făcută de politicieni ca ea reprezintă, de fapt, o anti-campanie pentru candidatul susținut.

Sper ca useriștii (îi includ aici și pe cei aflați acum în alte partide mici), care s-au afișat alături de noul președinte la apogeul carierei sale de până acum și care, de-a lungul timpului, l-au criticat și l-au atacat pentru încăpățânarea cu care Nicușor Dan a vrut să se pună în slujba oamenilor din funcțiile obținute, și-au cerut deja, sau își vor cere, scuze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atenție, termenul de SUVERANIST nu există în dicționar. E doar o invenție care încearcă să spele o ideologie. Termenul corect e cel de NAȚIONALIST, care apare și în dicționar, ca doctrină politică.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Vedeți, asta e aiurea în postările Dvs. Repetați, la nesfârșit același lucru la un moment dat. Toți ne ne repetăm ideile mai mult sau mai puțin, dar Dvs o faceți obsesiv, cu aceleași cuvinte, în toate locurile și uneori de câteva ori în același loc. Sincer, asta nu mi se pare ceva normal din punct de vedere psihologic. Dovedește o atitudine MANIACAL - OBSESIVĂ și în același timp total opacă la orice alte idei și argumente. Argumentele nu vă clintesc deloc opiniile. OK, asta e valabil și pentru noi toți ceilalți. Dar la Dvs argumentele nu vă clintesc nici măcar cuvintele și formulările folosite. Și continuați repetările în același ton. E aproape înfricoșătoare pentru mine această structură psihologică a Dvs. Sincer vă spun. E aproape ceva.... ne-uman. Nu zic că ați fi bot, tiribot etc dar ceva e diferit la Dvs față de toți ceilalți. Ăștilalți îmi răspund cu invective, enervați foc. În fine, treaba lor. Dar îi simt vii, chiar dacă nesuferiți. Dvs în schimb repetați - ”frumos, elegant, cât de cât” - același lucru din nou și din nou și din nou și din nou și din nou..... Și mie, și altuia și altuia și altuia... aparent la nesfârșit. Și aveți tendința să nu vă opriți într-o dezbatere până nu rămâne pe-a Dvs. Brrrrrr..... O să evit să vă mai contrazic pe viitor, că mi-e frică. Simt un fior rece pe șira spinării....
      • Like 0
  • Negarea evidentei este cel mai solid criteriu dupa care recunosti un rus: Intreaba orice rus de pe planeta unde sunt cerchezii din Caucaz si rusul iti va raspunde senin: "Care cerchezi?"

    https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/11/08/masacrarea-cerchezilor-din-caucaz-un-genocid-negat-de-rusia/
    • Like 1
    • @ Dorina Saramet
      Și întreabă-l pe Mucușor din ce e format Sistemul nostru subteran, cel aliniat tot, ”în păr”, în spatele lui. Îți va răspunde același lucru: care Sistem?!?
      • Like 0
  • Care sunt acele viziuni la care vă referiți, în afara discursurilor lacrimogene? Dar să vă răspund punctual:

    - persoanele cu un IQ ridicat - cum ar fi olimpicii - tind să fie mai timide și mai retrase;
    - probabil din același motiv pentru care acceptăm persoane care au simpatii legionare, care fac tabere de antrenament în munți etc. Sunt urmașii celor care l-au împușcat pe Armand Călinescu sau l-au măcelărit pe profesorul Nicolae Iorga, l-au denigrat și l-au alungat pe Constantin Brâncuși etc. De ce-i tolerăm? Pentru că nu cunoaștem istorie, și o înlocuim cu povești lacrimogene stupide;
    - datorită poveștilor lacrimogene spuse celor care au lacune culturale grave.
    - nu suntem în America anilor 1710.
    - deocamdată ne aflăm în zona de influență rusească, din care încercăm să scăpăm cu înverșunare.
    - personal muncesc, și cred că și dvs.
    - nu a distrus-o. Sunt țări în care alcoolul reprezintă o problemă mult mai gravă, cum ar fi Islanda. E drept că acolo ai noapte și frig 6 luni pe an.
    - n-aș vrea nici să sărăcim și nici să ne îmbogățim. Prefer să trăim normal.
    • Like 0
  • Catre toti " ancoratiiinprezentfaranicioviziunesaudorintarealadeviitor ", pe care ii consideram niste cacati cu ciorapi de matase:

    - de ce are Nicusor moaca pe care o are ?
    ( moaca inseamna cu totul altceva decat moaca. Dar, nu ma astept sa inteleaga, ergo, sa raspunda, decat 5% dintre cititori )
    - de ce toleram ca persoane abjecte, ca Clotilde Armand, sa-si puna strap-on ul si sa ne......... ? Doar s-a vazut competenta acesteia in sectorul 1. Sunteti orbi, cacaciosilor ?
    - de ce a avut Georgescu impactul pe care l-a avut ?
    - de ce nu mai muncim ?
    - de ce am permis ca bautura ieftina si proasta sa distruga fibra natiunii ?
    Nu suntem in America anilor 1710......
    - de ce suntem peste Ungaria ?
    - de ce suntem peste Portugalia tratatului de la Tordesillas ?
    - de ce nu vreti sa saracim ca sa renastem ?
    • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Ești chemat de urgenta pe Bd Berceni a cincea clădire pe dreapta
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Nu vreți deloc să renunțați la aceste ridicole șabloane repetitive pseudoumoristice :-( :-( Le-am învățat toți pe cele câteva pe care le tot repetați. Au devenit picătura chinezească, nu sarcasm inteligent cum probabil aveți impresia....
      Repet, pentru conformitate:

      Foaie verde de batistă uite-o teză comunistă / putinistă etc (după caz)
      Du-te fă ceva pe stoc tocmai la Vladivostok
      Du-te fă ceva pe deal după lacul Baikal
      Plus asta cu clădirea (probabil spital de psihiatrie) de pe Bd. Berceni
      Probabil mai aveți câteva variațiuni pe aceleași teme, dar nimic mai inteligent....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu noi am început cu șabloanele. Alții au început, și încă cu vreo 10 ani în urmă. Întâmplarea face să urmăresc CU ATENȚIE majoritatea discursurilor naționaliste. Pentru că vorbim de NAȚIONALISM, oricât de mult s-ar încerca să se măture mizeria sub preș cu idioțenia aia de termen (suveranism).

      Să ne înțelegem: Mussolini, Hitler, Antonescu sau Horthy au fost NAȚIONALIȘTI. Sau SUVERANIȘTI dacă preferăm, dar termenul înregistrat de istorie este cel de NAȚIONALISM.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Așa este, cum spuneți Dvs. Am zis deja că nu o să vă mai contrazic, că mi-e frică :-) :-)
      • Like 0
  • Ne place sau nu, toată povestea asta nu mai ține doar de celebra urare cu trăitul bine. Votul acesta este votul tinerilor. Este un vot al educației. Este votul împotriva celor care măcelăresc limba română. Este votul împotriva celor care își numesc rude în funcții publice. Este votul împotriva celor care emit cu nonșalanță aberații pesudo-științifice care devin glume pentru copii de școală generală. Este votul unui olimpic împotriva unui șef de galerie. Este votul bunului simț.

    Suntem 6.000.000, și încă se mai dă vina pe propagandă! Și noi suntem poporul român! Și noi nei iubim țara și limba, care acum este măcelărită și siluită fără milă.

    Patriotismul înseamnă și să vorbești corect gramatical limba țării în care te-ai născut, să-i cunoști literatura și istoria.

    Propaganda a făcut ca un candidat să lipsească disprețuitor de la dezbaterile electorale, iar în puținele dăți în care a venit să lingă înghețată? Avem nevoie de un președinte al tuturor românilor, nu unul care crede că poporul român e format doar din cei care l-au votat.
    • Like 5
  • Prima vizita in strainatate/oficiala a unui presedinte de tara este, in mare parte, definitorie pentru personajul respectiv. De exemplu, Din cate am inteles, prima vizita a lui Iohannis dupa ce a fost ales a fost la cladirea arhivelor securitatii.
    Este o speculatie, recunosc. Insa, Prima vizita a lui Nicusor va fi nu in SUA, nu la Londra, nu la Moscova (Doamne Fereste! asta e bine), nici la Falticeni ci in Polonia in Varsovia ca sa-l sustina pe contra candidatul suveranistilor. Ala la care s-a dus Simion inainte de alegerile din Romania.
    Daca privesti povestea asta prin cheia de mai sus, este clar ca lui Nicusor i s-au apasat niste butoane, nu?
    Incoruptibilul Nicusor,care s-a luptat el si continua sa se lupte cu “mafia imobiliara”, il sustine pe contracandidatul suveranistilor din Polonia nu doar prin declaratii ci prin fapte.

    Desigur, este posibil si ca toata chestia asta sa fie doar o coincidenta nefericita.
    • Like 0
    • @ Bogdan Misaila
      Foaie verde de batista uite o teza putinista
      • Like 3
    • @ Vasile Ostaciuc
      Haha! Doar atat? :-)
      Si Nu, nu sunt putinist.
      • Like 0
    • @ Bogdan Misaila
      Categoric că nu sunteți, dar vă atrag atenția asupra interviului dat de ideologul Kremlinului, Aleksandr Dughin.
      Dughin a specificat clar că nu crede că Simion & Comp. sunt adepți ai Rusiei, dar fac un joc care avantajează Rusia, chiar dacă ei nu realizează. În termeni de specialitate se numește PION ORB. Adică cineva care lucrează în beneficiul propriului dușman. Fără să-și dea seama. Ori, în acest caz, convingerea devine irelevantă. Important e rezultatul.
      • Like 6
    • @ Vasile Ostaciuc
      Foaie verde de borhot
      Ai doar glume de robot
      Sau de patefon stricat
      Ai un umor de ra*at

      N-am găsit altă rimă :-) :-)
      • Like 1
    • @ Valentin
      Ok. Eu vorbeam despre Nicusor Dan…
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ei spun: "Iată, hopa-țopa,
      Afară din Europa!"
      Și din NATO ne vor duși,
      Să ne dea plocon la ruși.

      N-am găsit altă rimă... :)
      • Like 4
    • @ Valentin
      Porniți de la premisa că Rusia e dușmanul asumat al României. Sigur, ea reprezintă un anume risc ipotetic. Dar să denumim noi Rusia ca fiindu-ne dușman e cel puțin o inconștiență diplomatică și presupune băgarea României ”în gura lupului”. Deosebirea dintre suveraniști și neomarxiștii bruxelezi este că primii se poziționează absolut NEUTRU față de Rusia, în timp ce ceilalți se dau viteji și lătrăi la adresa ”ursului”, fără nicio noimă. Ce credeți Dvs: e mai cu cap o poziție neutră și rece, diplomatică față de Rusia sau e mai indicat să-i mușcăm de c*r ca niște căței lipsiți de putere reală dar ”nervoși” din cale-afară? Suveraniștii sunt cei care se delimitează diplomatic de Rusia, în timp ce Europenii neomarxiști continuă să-i muște de c*r, aparent fără sens. Politica externă nu e pe bază de moralitate, principii înalte etc ci e numai pe bază de pragmatism și beneficii pentru propriul popor, chiar dacă asta presupune atitudini controversate. Ce vi se pare deci în avantajul românilor, înrăutățirea relațiilor cu Rusia cea aagresivă printr-o reacție cocoșească inutilă și contraproductivă sau păstrarea diplomatică a unei distanțe de siguranță? Sigur că Rusiei îi convine când un stat are o poziție neutră față de ea și acțiunile sale, deci îi convine un eventual regim suveranist. Asta însă NU înseamnă că regimul suveranist ar putea fi trădător, ci dimpotrivă, ar fi înțelept și de partea interesului țării. Iar acest interes în politica externă, în special în relațiile cu Rusia e despre MINIMIZAREA riscurilor de securitate. Deci, încă o dată, suveraniștii ”rules” iar neomarxiștii ”sucks”.
      • Like 0
    • @ Valentin
      :-) :-)
      Foaie verde de urzici
      Mi se rupe de ce zici
      Ideologul lu pește
      Se trezi el că vorbește
      Cică ce zic eu e rău
      Cred că ești cu mintea-n hău
      Hai mai bine somn ușor
      Ne-auzim pe viitor
      Când te mai dezmeticești
      Doar atunci să mai vorbești
      Pân-atunci eu zic așa
      Deschide-ți și tu mintea
      La ce vezi și la ce-auzi
      Că lumea-i plină de surzi
      Surzi și orbi la realitate
      Le-nțeleg greșit pe toate
      Cei care tot zic de ruși
      Cred că sunt puțin cam duși
      Iar ieșirea din UE
      Iarăși o prostie e
      Nimeni nu vre-așa ceva
      Doar toacă propaganda
      Propagandă ipocrită
      Pentru-o minte lustruită

      Văd că încep să mai găsesc și alte rime :-) :-)
      P.S. Să-i mulțumim domunului Vasile Ostaciuc fiindcă ne-am luat după ritmul versurilor sale :-) :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Rusia este un imperiu, și ca orice imperiu vrea să se extindă. E cât se poate de simplu, nimic complicat. Nu e dușmanul nimănui. Vrea doar teritorii. Atât. Dacă le poate lua pe cale pașnică, e bine. Dacă nu, va recurge la forță. Partea cu neutralitatea e o poveste frumoasă. În ceea ce ne privește, noi avem ca țintă lipită pe spate Marea Neagră. Aflați care era poziția lui Stalin vizavi de Marea Neagră. Nu s-a schimbat.
      Nu există state care vor război. Nu e ca și cum Ucraina ar fi atacat Rusia. Rusia a considerat că Ucraina nu e stat, că nu merită să existe și, pe cale de consecință, trebuie înglobată.

      Atenție însă, G. Simion a vorbit în nenumărate rânduri de agresiunea Rusiei. Până și el o recunoaște.

      Va exista un atac al Rusiei asupra Europei? Vrea Rusia pace? Istoria ne poate da răspunsuri concrete. Neville Chamberlain, primul minstru al Marii Britanii, a fost pur și simplu sedus de Hitler. Chamberlain și-a pus obrazul pentru cancelar, pe care l-a numit un om al păcii. Nici Hitler n-a stat degeaba; a organizat olimpiade, unde a eliberat porumbei în înaltul cerului.

      Și dacă tot am vorbit de Hitler, termenul de SUVERANIST nu există în istorie. Există însă cel de NAȚIONALIST. Partidul condus de Hitler era un partid naționalist de factură socialistă (național-socialist). Sau suveranist (suveran-socialist), dacă vreți să folosim termenul modern. E același lucru.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Conform unor declarații, sunt unii care spun că NATO e o organizație inutilă. Declarații publice. Ce înseamnă asta? Să ghicim...
      • Like 3
    • @ Valentin
      Rusia chiar vrea vechile teritorii ale URSS. Făcea România parte din aceste teritorii? După ultimele cercetări, NU. Cu Moldova e mai delicată problema, dar România chiar n-are nicio treabă cu tendința imperială a Rusiei. Amintesc că Rusia NU a cucerit (și nici n-a intenționat) nicio țară europeană. Are într-adevăr o atitudine imeperială, dar din fericire limitată la spațiul URSS. Ce se spune mai mult e pură propagandă, menită a speria lumea, țările europene și a ține aproape de establishmentul de la Bruxelles. Ăsta e șpilul. Rusia a avut dificultăți și în Ucraina susținută indirect de NATO, cum ar fi să atace direct NATO? Nu vi se pare o stupizenie pur propagandistică? Și de ce ar face-o? Vrea Rusia să posede teritoriile României, Poloniei, Ungariei, Austriei, Franței, Olandei... continuați Dvs? Chiar nu remarcați că e o prostie? Înțeleg, frica indusă de propagandă e mare, dar rațiunea ce ne spune?
      Termenul de suveranist e acum echivalent la noi cu cel de naționalist. La americani nu se pune, fiindcă americanii sunt în vârful lanțului trofic, ei sunt suverani oricum. La ei e vorba de CONSERVATORISM. Asta sunt și suveraniștii noștri - conservatori - dar la noi, amărășteni și slugi ai celor puternici fiind, există și dimensiunea de suveranitate. Nicio legătură cu nazismul, evident.
      NU, nu Ucraina a atacat Rusia, ci Rusia a atacat Ucraina, fiindcă Rusia e de felul ei mai bătăioasă, mai agresivă și nu a suportat ca NATO să se insinueze pe teritoriul Ucrainei, spațiu fost sovietic și cu teritorii rusofile semnificative. Sigur, Rusia putea să reacționeze și altfel, mai moderat, fără război, dar asta e situația acum. Trebuie rezolvată cât mai repede, fiindcă e o situație dramatică fără sens. Iar asta prin negocieri realiste. Trebuie ca ambele părți să facă compromisuri. E absurd ce vrea Ucraina, să se revină la situația dinainte de război. Dacă ar fi fost învingătoare, Ucraina putea pretinde orice, dar Ucraina e copleșită în acest moment. O prelungire a războiului ar fi doar în favoarea Rusiei și în defavoarea Ucrainei, care ar dispărea efectiv ca stat. Ce vor europenii, adică continuarea războiului e doar din interes pecuniar sau politic propriu. O mizerie făcută pe spatele sacrificiului ucrainean.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Cine spune că NATO e inutilă? Și care e semnificația? Oare înseamnă că vrem să ieșim din NATO (ce aberație!!!) sau dimpotrivă să actualizăm și eficientizăm funcționalitatea NATO? Nu vă repeziți după fenta propagandei, repet a nu știu câta oară... Oricum adevărul e că NATO înseamnă SUA. Dacă cineva spune că NATO e inutilă atâta timp cât doar SUA e forța care ne oferă garanții de securitate, asta e cam.... adevărat. Ce e incorect în această idee? Ne apără Franța, Germania.... etc etc sau doar SUA? Hai să nu fim ipocriți.
      P.S. Nu mi-ați dat niciun feed-back referitor la versurile de mai sus. Primele au fost deja făcute mai demult, chiar pentru Dl. Vasile Ostaciuc. Dar partea a doua, circa 60% au fost făcute chiar pe moment. Solicit deci, îndreptățit, aprecieri și aplauze, ca pentru un pui de Adrian Păunescu wannabe :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Aici greșiți amarnic. Dacă ne uităm după stema adoptată de Rusia - vulturul bicefal - înțelegem că ideologia nu mai este cea a URSS-ului (care devenise îngrozitor de democratic, cel puțin sub domnia lui Gorbaciov), ci cea a Imperiului Țarist. Citiți cu atenție declarațiile lui Aleksandr Dughin și veți vedea că, deși este deplânsă fosta URSS, nu acolo se dorește o întoarcere, ci la vremurile de aur ale imperiului rus. Asta înseamnă mult mai rău decât fosta URSS.
      Problema Ucrainei va fi rezolvată, însă nu oricum. Va dispărea Ucraina ca stat? Poate, dar este dreptul ei să-și apere teritoriul. Și credeți că se va întâmpla după cucerirea Ucrainei? La început, au existat numeroase știri din teritoriile ocupate. Vorbim de violuri ale armatei ruse - după modelul celei sovietice - de copii strămutați din familii ucrainiene în familii rusești, după modelul stalinist. Credeți că măcelul se va opri după încetarea războiului? Nu, va deveni mai aprig.

      Povestea cu Rusia pacifistă e o simplă poveste. Citiți cu atenție declarațiile lor, și veți vedea limpede că ținta nu este fosta URSS. Cel mult, fosta URSS poate fi o simplă oprire, dar Rusia se va înarma spre a aduce gloria fostului imperiu.

      Este aceeași situație cu cea a lui Hitler, care a lăsat să se înțeleagă că episodul cuceririi Austriei a fost unul singular. Da, Rusia va ataca Europa la un moment dat. E doar o chestiune de timp. Speranța mea e să nu o atace aliată cu China.
      • Like 2
    • @ Valentin
      OK, gloria fostului imperiu rus. Care a fost aceea? A cucerit vreodată Rusia vreo țară europeană? A avut ambiții în acest sens? Chiar sunt curios să-mi răspundeți. Poate-poate să fi fost granițe sensibile pe undeva prin Scandinavia de nord, dar sincer nu știu. În rest, despre ce e vorba, la ce vă referiți? Care e vechea glorie a imperiului rus la care vrea Putin să revină în Europa? Iar acum o să spun ceva care se poate echivala de către opinia generală neomarxistă ca fiind un adevărat fluierat în biserică: în timp ce Rusia NU a atacat Europa, Europa a atacat Rusia. Pam-pam. Sigur, fără succes, datorită generalului iarnă. Dar inițial Napoleon a atacat Rusia iar apoi Hitler în WW2. Dar repet, când a atacat Rusia Europa? Dacă e să ne luăm după fapte, cea mai agresivă țară din Europa a fost Germania (cazul Franței lui Napoleon a fost o excepție, o ciudățenie a istoriei), care a inițiat AMBELE războaie mondiale. Deci unde e Rusia în această ecuație? Rusia a fost de partea bună a istoriei, cea antigermană, în ambele războaie. Abia după aceea a fost împotriva democrațiilor occidentale. Știu că o asemenea opinie, cum am eu, e demonizată fiindcă lumea prezentă se bazează pe stereotipii și are de asemenea tabuuri. Dar faptele sunt fapte și eu nu am făcut decât să restabilesc faptele. Deci temeți-vă voi mult de Rusia că asta e doar o direcție propagandistică evidentă. Nu zic că Rusia are un comportament de îngeraș, ba dimpotrivă, ci că NU există niciun pericol rusesc real pentru țările UE și NATO, decât cel antamat de propagandă. Dacă vreți voi să vă răsfățați, răsfățați-vă....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mă bucur că vă păstrați optimist, dar actuala ideologie a Rusiei, a cărui ideolog este Aleksandr Dughin, vă contrazice flagrant. Dughin a declarat sus și tare că România va fi incorporată Rusiei. Pericolul real a existat dintotdeauna. Termenul de Război Rece poate că vă spune ceva.
      Dacă Rusia nu intenționează să atace Europa, atunci de ce se opune cu atâta vehemență unei alianțe? Nu vi se pare suspect? De unde ideea de a decide dacă o țară suverană are dreptul să aleagă o anumită alianță? Cu ce drept decide Rusia acest lucru?
      Un stat suveran are dreptul de a decide din ce alianțe face parte, și n-ar trebui să capete acceptul Moscovei.
      Suveranismul nu asta înseamnă? Decizii suverane? Decidem suveran, dar întrebăm Moscova. Cred că acesta ar trebui să fie primul semnal de alarmă: amestecul Moscovei. Cică alianța ar trebui să se restrângă la granițele din anii 90. Adică noi să ieșim din NATO.
      Serios? Ca ce chestie? Dictează România Rusiei din ce alianțe să facă parte? Nu. Atunci de ce decide Rusia din ce alianțe să iasă România? Apartenența la NATO a fost decisă prin referendum. Cum adică Rusia oprește războiul dacă România iese din NATO, sau dacă alte țări nu se mai alătură NATO?
      Dvs. realizați enormitatea? Vorbiți de suveranism, dar acceptați tacit ca Rusia să decidă în ce direcție să o ia România. Așa arată suveranismul? Că tot vorbim de el. Avem voie orice decizie și orice alianță, dar cu voia Rusiei. Dacă acesta nu este un semnal de alarmă, atunci altul nu știu care ar fi....
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Iar ai apărut, criptocomunistule?
      Ce faci, ai chef de-o „vărsare de sânge”?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Dacă era după ruși, care ne-au invadat de 12 ori, ne-am fi încadrat chiar noi ca „țară europeană” cucerită de ei.
      Dar dacă tot nu-ți vine a crede, din 2014 suntem contemporani fix cu încercarea rusiei de a cuceri o țară europeană.
      Dar n-ai ce să-i ceri unui criptocomunist, care prin definiție duce dorul ureseseului.
      • Like 5
    • @ Valentin
      Nu înțelegeți. Suveranismul României presupune că NICIO țară, deci nici Rusia să nu ne impună nimic. Așa, că spune Dughin ce visează noaptea, e chiar amuzant. N-are decât să spună. Ideea e că NU vor face nasoale fiindcă NU-ȘI PERMIT să le facă. Declarații cocoșești putem face și noi. Uite acum putem să spunem că ne ducem peste ruși și îi facem una cu pământul, că vrem să ajungem să ne învecinăm cu China. Ce greutate au declarațiile cocoșești? ”Verba volant”. Nu spuneau rușii de mult timp că dau cu bombardeaua nucleară până la Londra și o șterg de pe suprafața pământului? Și au făcut asta? Hai să fim un pic serioși. Pentru noi, ca țară mică, discuțiile despre invazii și distrugeri nu există, evident, dar pentru Rusia pot fi vorbe... în vânt. Să se simtă și ei importanți. E cumva și o tehnică de negociere cu Vestul, chiar dacă una rudimentară. Dar dacă e vorba de Ucraina, atunci Rusia chiar are un cuvânt de spus. Rusia niciodată nu a considerat Ucraina o țară total separată de ei. Iar când Ucraina a dat semne de independență totală și chiar sfidare la adresa vechii stăpâniri din Rusia / URSS, atunci au reacționat (prea) agresiv. A fost rău, desigur, dar asta e altă poveste, care NU ARE nicio legătură cu noi, restul țărilor europene. Sigur că dacă NATO ar da un semn de slăbicune și ar face pași înapoi, atunci și Rusia ar fi fericită și s-ar potoli în Ucraina. Dar nu despre asta trebuie să ne agităm noi. Noi SUNTEM în NATO și aici vom rămâne. Pot fi negocieri de altă natură ale rușillor cu americanii, de exemplu NU să dea afară din NATO țările estice, ci să diminueze capacitățile militare de pe teritoriul țărilor estice. Iar asta e cu totul altceva, nu trebuie să ne îngrijorăm. E de ajuns că sunem în NATO, nu e obligatoriu să fie și armament și capacități militare (pe care Rusia le suspectează că ar fi ofensive, nu defensive) pe teritoriul nostru. Articolul 5 e valabil indiferent de ce capabilități militare se găsesc deja pe teritoriul național. Asta e după voia americanilor, în negocieri cu Rusia. Repet, nu avem niciun motiv de îngrijorare. Dar eu întreb alt lucru: Noi am ieșit din sfera de influență rusească din 1990 iar din 2004 suntem în NATO. Cum naibii abia acum în ultimii câțiva ani, în timpul războiului propagandistic, a apărut teama asta de pericolul rusesc? Da, Rusia a avut conturi de încheiat cu Ucraina, dar iarăși întreb, ce avem noi cu asta în afară de propaganda perfidă care vrea să-i sperie pe cei manipulabili?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu e vorba aici de visele unora sau altora, ci de CONDIȚII DE OPRIRE A RĂZBOIULUI DIN UCRAINA. Putin vrea ca NATO să revină la granițele din anii 90. Cum vede un suveranist o asemenea condiție? Cu ce drept comandă Putin unor țări, care au ales liber și democratic să facă parte dintr-o alianță, să părăsească o structură la care au aderat liber? Cum e cu suveranismul în acest caz?
      • Like 5
    • @ Valentin
      Va pierdeti timpul si consumati energie de pomana.Sunteti in fata unui discurs de troll rus coborat din bancul ala cu " un englez, un francez si un rus care naufragiaza pe o insula si gasesc o capra: urmarea e evidenta:)" O vreme eu am suspectat ca e un fost profesor de socialism "stiintific" iesit la pensie. Acum 2 ani a declarat chiar aici pe forum ca e scarbit si se retrage.S-a reactivat anul trecut din patriotism.
      • Like 6
    • @ Dorina Saramet
      Ați ”înțeles” tot, ce să mai zic? Și despre mine că aș fi troll și în general despre cum stau lucrurile din jurul dumneavoastră. ”Felicitări!”
      • Like 0
    • @ Valentin
      Putin vrea.... Există o vorbă: cine nu-l lasă să vrea? Noi trebuie să ne vedem de interesul nostru, de apartenența la NATO și UE, că NU ne dă nimeni afară în nicun caz, iar Putin azi spune una, mâine poate spune alta, e fix treaba lui. Iar războiul e fix treaba Rusiei și a Ucrainei. Nu puteți văd deloc să vedeți lucrurile așa. Vi se pare în continuare că ne afectează pe noi cu ceva acel război. Ne afectează doar în măsura în care VREM NOI să ne afecteze, nimic mai mult. Restul sunt doar vorbe (negocieri și intimidări) și de la propaganda rusă și de la propaganda europeană. Și cu asta închei subiectul că nu vreau să continui obsesiv și fără sens, ca o moară stricată, pe un singur subiect.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Putin spune aceleași lucruri de când a preluat puterea. Vă puteți informa, sunt aceleași lucruri de zeci de ani. În 2014 a luat cu forța o bucată zdravănă din pământul unei țări suverane și independente. Câțiva ani mai târziu a pornit războiul. E consistent în tot ceea ce spune și timpul nu are valoare pentru el. Plus că deține și arsenal nuclear, ceea ce îi asigură supremație.
      • Like 6
    • @ Bogdan Misaila
      Marius check icon
      @ Misaila

      Pe pricipiul...... invinsii cu invinsii, invingatorii cu invingatorii!

      Strugurii sunt acrii intotdeauna. Pentru unii!

      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Aceste postări nu le consider glume. Și chiar dacă ar fi, o glumă nereușită nu face rău, pe când trădarea națională da
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Fără alte considerente, atât timp cât o structura sprijinită masiv de rusia ține sub ocupație militară și intr-o stare de dictatură primitivă un oraș din România Mare, și anume Tighina, nu am cum să fiu neutru față de rusi.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Vaaaai ce scuze pentru comportamentul barbar al Rusiei. Îmi plânge fundul de mila ei. Rusia este statul care a făcut cel mai mult rău românilor în ultimii 300 de ani și ne face în continuea5
      • Like 1
    • @ Valentin
      Vaaaai ce scuze pentru comportamentul barbar al Rusiei. Îmi plânge fundul de mila ei. Rusia este statul care a făcut cel mai mult rău românilor în ultimii 300 de ani și ne face în continuea5
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Rusia nu a cucerit nici o țară Europeană? Ușor cu minciunile pe scări. Finlanda, o parte din Polonia, țările baltice, de cine au fost cucerite? De Marea Britanie?
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Într-adevăr așa este. Aveți dreptate. Glumele proaste sunt benigne, dar trădarea națională e de o gravitate extremă. Numai că fiecare tabără, deși e de bună credință, vede trădarea națională ca fiind în cealaltă parte, nu v-ați dat seama de asta? Ai voștri își închipuie că suveraniștii trădează, fiindcă au ei impresia TOTAL FALSĂ că suveraniștii vor izolarea României, scoaterea ei din UE și NATO și aruncarea în brațele Rusiei. Niște aberații scornite doar de propagandă. Ai noștri însă sunt convinși (pe bază de argumente vizibile și din avion, dar nu și de către ai voștri, care au orbul găinilor) că în România există un Sistem subteran format din toți mafioții înțepeniți în scaunele puterii (politică, justiție, servicii etc), aflați într-o încrengătură de tip mafiot la nivel național și nășită inclusiv de la nivel european. Ei clamează ”calea europeană” în fața opiniei publice de bună credință, dar prin spate asta se traduce prin integrarea țării în sistemul mafiot neocolonial european și aservirea țării celor puternici din Europa, intereselor lor economice și geostrategice, ba chiar și ideologice (neomarxiste). Și toate astea evident în DAUNA interesului național românesc. Nu mai intru în amănunte. Dar asta nu vă miroase deloc-deloc a trădare? Faptul că România e acum NU un partener egal al țărilor europene (cum ar fi normal și dezirabil pentru toți, inclusiv pentru suveraniști) ci este o nouă COLONIE a Franței, care mai compensează astfel pierderea vechilor ei colonii africane, asta nu vă aprinde deloc-deloc niciun beculeț roșu pe care scrie ”trădare”? Mai gândiți-vă. Deși cred că oricum nu veți ajunge la concluzia corectă, indiferent de cât v-ați gândi....
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Dar cine a atacat Marea Britanie? Rusia sau Germania? Cu Finlanda și Polonia au fost niște granițe mobile un timp, dar s-au așezat în final. Iar țările baltice au făcut parte din URSS. La fel și Moldova noastră. Așa au fost bătute în cuie granițele după WW2. De atunci a mai cucerit Rusia / URSS alte teritorii europene? La asta mă refer. Dacă e acum să ne uităm la mobilitatea granițelor de-a lungul istoriei, atunci toate țările au fost ba mai mari ba mai mici. Dar repet, după WW2 granițele erau stabilite. De atunci ce a mai cucerit Rusia? În afară de teritorii ale vechiului URSS la care râvnește, evident. NU e corect nici asta, dar eu ziceam că NU avem noi europenii a ne teme de Rusia. Dușman nouă românilor nu ne-a fost numai Rusia, care ne-a revendicat mereu Basarbia. Dar am avut probleme cu Imeriul Otoman. De asemenea Transilvania a fost sub stăpânire Austro-Ungară, adică ”europeană”. Iar în WW2 a fost un talmeș-balmeș al cuceririlor și recuceririlor. În aceste condiții de ce aveți impresia că Rusia ne-a fost un mai mare dușman decât Turcia, Ungaria, Austria? Cred, repet, că totul ține de propaganda prezentului. Repet, Rusia chiar ARE un comportament arogant, IMPERIAL, care râvnește la teritorii extinse. Dar părerea mea e că Rusia NU va îndrăzni să treacă linia roșie a teritoriilor vechiului URSS și în niciun caz nu se va atinge de vreun fir de păr al NATO. Păi ea are greutăți și în Ucraina sprijinită de NATO doar cu armament, fără trupe. CUm ar fi să se pună direct cu NATO? Cu TRUPE ȘI ARMAMENT? Nu vedeți că vi se picură în creier idei absurde?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ne aducem aminte de ultima isprava a urss. au fost 10 ani in Afganistan sa planteze panselute (ca minerii la Universitate in 1990) dar sa vezi, panselutele lor s-au ofilit. Ca sa nu se plictiseasca, rusii au facut excursii in Moldova in 199-1992, in Gruzia 2008, in Ucraina 2014 si incepand cu 2022. Obeservati ca am mentionat numai tari independente, membre ONU, cu frontiere recunoscute oficial de rusia prin tratate internationale. Nu am mentionat Cecenia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult