Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Singura măsură care mai poate produce un platou în 2 săptămâni și o scădere în 4 săptămâni este o carantină națională generalizată

Centrul Vechi - lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Profimedia

ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor) calculează NRK14 și pentru România. Tot ce au de făcut guvernanții noștri este să adere la standardul european de raportare, ca să putem compara mere cu mere când spunem că luăm măsurile din alte țări.

Premierul Ludovic Orban a declarat recent: „Măsurile luate de diferite țări europene au fost luate în urma unei creșteri dramatice a numărului de cazuri. România nu se află în situația altor țări ca ritm de creștere și număr de infectări."

Serios? Dar despre decese, a căror evitare este scopul final al acestor măsuri, nu vorbim? Pe 1 noiembrie am depășit incidența de 6 la 100.000 locuitori. La acest indicator România se află cu mult înaintea altor țări.

Pentru că a fost invocată Germania și în declarațiile politicienilor, care să mândreau că luăm măsuri ca în Germania, aveți aici harta Europei. Se vede cât de bine stă Germania în comparație cu România, deși Germania testează mult mai mult la 1.000 de locuitori (aceasta este de fapt harta testelor pozitive, pentru că asta măsoară indicatorii).

(clic pe imagine, pentru a mări)

Ce observăm este că Germania a luat aceste măsuri de restricție la o incidență în 14 zile a cazurilor noi de 157 (1,47 la mie) și a deceselor de 0,8 la 100.000. Azi incidențele sunt 205,9 (cazuri noi) și 0,8 (decese noi) la 100.000 locuitori în Germania.

Noi am luat măsuri la nivelul unor orașe (mici), dar nicio carantină județeană, deși avem o incidență aproape dublă a cazurilor noi (334) și de 7 ori mai mare a deceselor (6,0 la 100.000 de locuitori).

Dacă măsurile decise de experții noștri (deși mă îndoiesc că îi întreabă careva de sănătate zilele astea) sunt normale, înseamnă că nemții au reacționat exagerat.

La fel a făcut și Argeș în vară de altfel, adoptând măsuri de 3 la mie pe când județul era la 2 la mie. Poate că Germania va avea rezultate similare cu cele ale județului Argeș, însă este îndoielnic că România va avea rezultate similare cu ale Germaniei sau ale Argeșului la această rată de incidență.

Evident, dacă măsurile luate în Germania sunt adecvate (vom afla abia de săptămâna viitoare) înseamnă că măsurile luate de noi sunt tardive și insuficiente pentru stadiul la care ne aflăm.

Pe cine să credem că procedează după sfatul specialiștilor, Guvernul Germaniei sau Guvernul României? Haideți mai bine să ne uităm în ograda noastră și să nu mai facem comparații care ne fac de râs. Avem specialiști de calibru european la INSP, ale căror sfaturi se pot auzi mai bine dacă li se scoate pumnul din gură.

Dacă mai luăm în considerare că la un nivel de testare similar celui din Germania sau Franța am avea o incidență cel puțin dublă. Această ipoteză este susținută mai degrabă prin comparație cu Franța care are o incidență a deceselor mai mică (5,1) decât în România, deși Franța are o incidență dublă (742 de cazuri la 100.000).

La ce concluzie ne duce această scurtă analiză?

Testăm prea puțin (acea medie 50.000 de teste pe zi, imposibil de atins fără dublarea efortului guvernului) și luăm măsuri tardive și insuficiente, motiv pentru care platoul la care tot speră guvernanții să ajungem de la începutul lunii nu se obține și măsurile trebuie mărite progresiv, dar tot tardiv și insuficient.

Singura măsură care mai poate produce un platou în 2 săptămâni și o scădere în 4 săptămâni este o carantină națională generalizată, un lockdown (închidere) invers progresiv („strategia relaxare progresivă") în care intrăm brusc la nivelul maxim de restricție și apoi începem cu măsuri progresive de relaxare al căror impact îl evăluăm la fiecare 1-2 săptămâni.

Cu alte cuvinte sărim peste etapa măsurilor progresive care nu fac decât să demoralizeze populația și să mărească costurile de reducere a infectării cu COVID-19.

E ironic că o carantină dură de 2 săptămâni (hard lockdown) este și singura soluție, pentru ca PNL să se poată lăuda cu rezultate bune în epidemie în decembrie. Încă mai pot ieși eroi din războiul cu COVID-19, dacă adopta modelul din Israel săptămână viitoare.

Care sunt alternativele?

1. Măsuri progresiv restrictive spre lockdown care vor duce la 10.000 de cazuri pe zi la final de noiembrie sau cel mult la un platou la 7-8.000 de cazuri (irelevant, pentru că spitalele nu fac față la 5,000 de cazuri pe zi)

2. Carantina impusă cu 2 săptămâni înainte de alegeri?

Sunt două opțiuni lose-lose. Nu mi-aș dori să fiu în fața unor astfel de decizii doar pentru că am ezitat cu 2 săptămâni în urmă. Mi-aș dori însă să îmi asum acum o carantină națională și să dau socoteală dacă nu dă rezultate. Am încredere că românii preferă soluții dure și predictibile, mai degrabă decât măsuri timide și impredictibile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Attenti politici la fame fa uscire il lupo dal bosco.! la asta trebuie sa fie atenti si Iohannis si compania. Nu de alta dar se poate repeta scena din Tanase Scatiu a lui Duiliu Zamfirescu. Nu mai vorbesc de matematica ca stiinta exacta unde statisticile arata exact disproportionalitatea intre amenintare si masurile de contracarare. Unde mai pui ca este posibila a noua epidemie de bruceloza de aceasta data unde este vorba de un agent bacterian. Teoretic se vindeca cu antibiotice. Tot cauzat de o bacterie este si Antrax sau buba neagra dar cu procente foarte mari de mortalitate.
    • Like 0
  • Subscriu 100% la ceea ce scrieti aici. Carantina generalizata pentru minim o luna e acum singura solutie, Cu o mentiune: ca aceeasi carantina generalizata trebuie aplicata si Europei, situatia este critica. DE CE CARANTINA generalizata? Anchetele epidemiologice nu-si mai ating scopul si infectia se raspindeste deja exponential. DE CE sa se astepte pina la Craciun? Ca sa nu se plateasca ajutoare de somaj? Din pacate NU mai e timp, se va si muri exponential, comensurat cu gradul de infectare din fiecare zona industrializata din Romania. DA, infectiile vin de la deschiderea la maxim a economiei si ar fi cazul sa existe MULTA TRANSPARENTA si la sursa infectiilor, care vin in primul rind de la locul de munca, de pe mijloacele de transport si apoi de la restul, familia, scoala, distractia.
    • Like 3
    • @ Flavia Stanciu
      Si,eu subscriu ,dar acest fapt , depinde numai si numai de Nivelul de ;
      --Educatie , constiinta ,nationala ! Sa amintim,aici ( din surse reale pers.) ca in Australia , s-a procedat asa fel ca ,1 luna de zile ,s-a facut carantina generala ,si au resusit ,sa ajunga aptopae de zero cazuri ! Ori ,la noi , NU cred ca este posibil ,asa ceva, mai ales daca vor mai fi ,multi ,,dastepti ,, care sa protesteze in Piata Victoriei , ca NU trrebuie masca,!!! Este acolo ,,o mare instigatoare ,care ,are si plamanii puternici si urla cat ,,o tin ,balamalele ,,,
      ---Oamnei buni ,nu ,va lasati ,pacaliti ,ca stim noi mai bine ,!!etc etc,
      --Stau si ma intreb ? Ce se poate face ,in asa situatie cu asemenea ,specimene ??
      • Like 0
    • @ Flavia Stanciu
      Si,eu subscriu ,dar acest fapt , depinde numai si numai de Nivelul de ;
      --Educatie , constiinta ,nationala ! Sa amintim,aici ( din surse reale pers.) ca in Australia , s-a procedat asa fel ca ,1 luna de zile ,s-a facut carantina generala ,si au resusit ,sa ajunga aptopae de zero cazuri ! Ori ,la noi , NU cred ca este posibil ,asa ceva, mai ales daca vor mai fi ,multi ,,dastepti ,, care sa protesteze in Piata Victoriei , ca NU trrebuie masca,!!! Este acolo ,,o mare instigatoare ,care ,are si plamanii puternici si urla cat ,,o tin ,balamalele ,,,
      ---Oamnei buni ,nu ,va lasati ,pacaliti ,ca stim noi mai bine ,!!etc etc,
      --Stau si ma intreb ? Ce se poate face ,in asa situatie cu asemenea ,specimene ??
      • Like 0
  • adrian check icon
    Va salut ! Este o surpriza deosebit de placuta sa va gasesc aici , chiar doream cumva sa va contactez , dar nu stiam cum... La Digi24 v-am descoperit , alaturi de dl prof . Chereches , o personalitate de aceeasi anvergura . Va stimez pentru pregatirea dvoastra profesionala si pentru rectitudinea coloanei vertebrale , daca-mi permiteti . Sunt medic cardiolog si v-as cere eu scuze in numele celor care au raspuns pe aici in necunostinta de cauza , neavizati in subiect in niciun fel , Nu le justific opinia decat prin libertatea de exprimare .
    Asa este , trebuia de mult luata masura unei carantine totale . Evident motivul a fost interesul electoral . Trambitam cu totii despre valoarea inestimabila a unei vieti . Dar a zece ? O suta ? O mie ? Sapte mii ? Pierderile din economie sunt mai importante decat pierderile lor ? Cum punem lucrurile pe talerele balantei ?
    Ati anticipat in urma cu luni trendul epidemiei la noi si lucrurile au evoluat intocmai cum ati spus . Pentru mine ca medic pandemia a fost o surpriza extraordinara in primul rand prin predictibilitatea de evolutie a ei , prin modelele matematice pe care le-a generat si,,respectat,,Tocmai de aceea actualii responsabili ai tarii trebuiau sa tina seama de aceste tendinte confirmate si sa ia masurile nepopulare in consecinta si mult mai din timp . Tot vorbesc de ,,expertii,, in domeniu pe care-i au . Dupa cum au manageriat criza , numai experti nu sunt . Exemplul Israelului este evident si ocolit parca in a fi prezentat public . Nu este in regula nici cu biciuirea personalului medical in fel si chip , sub pretextul juramantului depus . Nici trimiterea unor debutanti in prima linie ! De ce sa platim chiar cu viata , noi medicii si cadrele medicale amatorismului si cameleonismului clasei politice ? Daca avem dovada Israelului ca se putea si altfel , pot fi oare incadrati si juridic cumva liderii nostri politici ? Comparatia cu masurile luate de celelalte tari europene merita discutie separata , si este cinic sa luam de acolo argumentele care ne convin , dar nu este cazul . Majoritatea au optimizat masurile la timp . Cel mai palpabil parametru , cel putin pentru public , este numarul de cazuri zilnice , dar la cate teste ? Au fost protejati invitatii oficiali de la tv de aceasta intrebare de atatea ori ... Sau conferinta de presa la Cotroceni in plina curba ascendenta avand ca subiect potentialul vaccin care va aparea cel mai devreme peste sase luni !! Ipoteze de parca ar fi gata maine si noi trebuie sa pregatim terenul...Si pana atunci , ce facem ? Distragere de atentie...asta a fost !
    Asa ca este pacat de argumentele dvoastra stiintifice , dovedite din pacate in realitatea de zi cu zi . Nu are cine sa va auda ! Cu stima
    • Like 1
  • Parerea mea e ca in acest stadiu, cand nu avem vaccin, lupta contra virusului e un maraton, si nu un sprint. De asemenea, in acest moment, pentru a controla epidemie, gradul de conformare la reguli ar trebuie sa fie minim de 95% (cu toate ca as tinde spre un 99%). Dat fiind aceste lucruri, as vrea sa ii pun cateva intrebari autorului:
    1. In ce masura un lockdown dur, care nu poate fi sustinuta decat o perioada scurta, nu va fi urmata de o perioada de debandada, mai ales ca se va ingrosa numarul oamenilor fustrati (mai ales economic) si care nu o sa aibe chef de reguli?
    2. Ce efect va avea lockdown-ul, daca te trezesti intr-un oras ca si Timisoara, Cluj, sau Iasi cu un protest de 1000 de oameni (e de asteptat ca la protestul anti-lockdown oamenii sa nu poarte masti si sa nu respecte mai nimic)?
    • Like 1
  • Cea mai enervanta si populista sugestie este testarea in masa!Nu vorbesc de echipamente si specialisti,problema e ce faci daca din 100.000 teste gasesti pozitivi 30-40.000?Ii internezi unde,nestiind evolutia bolii,adica are simptome sau nu sau doar bifezi la numar fara sens?Eu sunt de parere ca valoarea mare de pozitivi/testari arata ca protocolul medical care se aplica pentru testare functoneaza corect,adica :punct ochit,punct lovit!De ex.Simona s-a testat cu simptome usoare si se trateaza acasa,ce faceau cu ea daca o luau de pe strada,o bagau in spital pe locul unuia grav?Pe total o aberatie fara alta logica decat ca e pe placul lui Ciolacu!In plus cine se da cercetator in domeniul medical cum poate sa nu obseve ca majoritatea decedatilor au probleme medicale care favorizeaza decesul in cazul atacului unui virus,fie acela si de gripa sezoniera!Asta e efectul unui sistem medical precat de zeci de ani care nu se bazeaza pe preventie si care si datorita educatiei slabe,dar si a veniturilor la fel, face ca un numar semnificativ de romani sa fie afectati grav de o astfel de infectie!Chiar asa ,parca traiesc in alta tara si aceasta nu este Romania cu realitatile ei triste.
    • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Delia MC Delia MC check icon
      1. Testarea în masă ar putea fi înlocuită de testarea unui eșantion. Atunci s-ar vedea mărimea problemei. Unele state o fac. Testarea în masă, aparent bună, are destule dezavantaje, costuri, cozi, necesitatea de a o repeta periodic. Se poate doar în cazul statelor mici ori bogate.
      2. Totuși se testează prea puțin. Da, punct ochit, punct lovit însă prea multe puncte scapă. Toate modelele de până acum arată că o asemenea proporție de pozitivi înseamnă testare insuficientă.
      3. Cei depistați pozitiv stau acasă. La început, când capacitățile spitalicești ajung, poți să-i internezi. Forțat nu-i deloc bine însă la un popor deprins să fenteze orice...Oricum creșterea numărului de cazuri a așezat treaba pe făgașul normal.
      4. Aceia cu probleme medicale sunt și tineri și sunt și ei la risc. Oricum, cam toți ar mai fi trăit rezonabil o vreme dacă n-ar fi luat virusul.
      5. În legătură cu sistemul medical, total de acord.
      • Like 0
  • Și după platou?
    Dispare virusul?
    Nu ne mai infectăm?
    Vine vacinul la anu`, nu în 2021, cum declară OMSul, DACĂ vine?
    Și ce facem cu el, dacă, tot cum declară OMSul, imunitatea specifică dispare în 7 luni?
    Aștept cu nerăbdare să treacă alegerile, să vedem efectele bugetului înjumătățit de la anu`.
    Înjumătățit fix de un lockdown, cel din primăvară.
    • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Ai punctat bine. Oameni nu vor sa accepte ca toți ne vom îmbolnăvi de acest virus și virusul este aici sa stea. Lockdown este o prostie... După lock down tot la virus vi. Trebuie făcut ceva cu transportul în comun destul de urgent. Purtarea măștii (nu bucăți de pânză ci măștii certificat minim pf2). Dar sa închizi toată tara e o prostie completa. Virusul nu pleacă nicăieri. Când redeschizi e tot acolo. Vaccin avem și la gripa dar oameni mor în continuare și de la aia... Iar ca în orice stat mai întâi se dau vaccine la prea înalții tari / politicieni, după la medici polițiști, armata etc.. Și ultima este 'prostimea'.
      • Like 1
    • @ Tibi Popescu
      Miza nu este lipsa infectarilor sau deceselor, ci sa existe suficiente paturi de spital. Alea, de terapie intensiva, de care vor avea nevoie prea multi.
      • Like 3
    • @ Anca Paduraru
      Înțeleg perfect asta. De aia am și spus... Măștile sunt mandatoriu. Dar nu cred ca dezastrul economic si furtuna sociala de după sunt de preferat. Adevărul este ca virusul asta nu e Ebola pe steroizi. Nu cred ca trebuie sa stea acasă forțat chelnerul și bucătarul. Dacă te știi bolnav și/sau bătrân stai tu acasă de bunăvoie. Nu te oprește nimeni. Mai este și problema alegerilor.. Închidem restaurante și reducem program la magazine dar ținem alegeri. Motivația?! Suntem o tara puternica?? Se cam bat niște lucruri cap în cap.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Delia MC Delia MC check icon
      Se pare că mulți " uită " acest aspect. Și mai uită că în caz de supra-aglomerare a secțiilor de spital mortalitatea crește vertiginos. Ei și... niște moși, acolo, ori niște cu (,) comorbidități ( sună foarte prost, exact asta duce în eroare, mai bine boli asociate pe care și destui tineri le au).
      Io să umblu liber, io să mă distrez. Ce dacă alții crapă? Că aia cu blocarea economiei nu ține, ce te faci cu un procent însemnat de tineri care stau acasă bolnavi ( ori nu stau?) ori cu sechele covid? Economia nu se închide, funcționează totuși dar e drept, cu prudență și măsuri cât de mult se poate. Nu stă toată lumea acasă.
      • Like 0
  • Sugestie pt. dr. O. Jurma. Eu sunt de acord cu tot ce s-a scris in articol(nu sunt medic), dar ar fi bine sa discutati voi intre voi, medicii, aceste pareri. Sigur ca ce s-a facut pana acum nu sunt deciziile premierului ci ale unor SPECIALISTI in domeniu.Asa ca lor ar fi bine sa le transmiti cele scrise in articol. Noi PROFANII putem fi pro sau contra.
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Aveti perfecta dreptate si ne-am dori foarte mult sa cunoastem si sa stam de vorba cu acesti specialisiti insa nu stim cine sunt si nici ce recomandari fac.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult