Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Singurătatea femeii puternice. „ - Da’ ce-ți mai trebuie școală, doamnă dragă?” „ - Pentru că pur și simplu nu pot să deschid ochii în fiecare dimineață, așteptând să mor. De-aia!”

femeie singură - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

1. E puțin trecută de 46 de ani, are doi băieți iar soțul i-a murit de puțin timp. Care e cea mai întâlnită urare pe care i-au adresat-o apropiații? „Să fii puternică!” Uneori cu variația „Să fii puternică pentru feciorii tăi!”. Alternativa lui „a nu fi puternică” e să urle de durere de dimineața până seara, să-și lase sufletul să strige până obosește și ochii să-i lăcrimeze până vor seca, unghiile-i să se înfigă în perna lui cu disperarea cu care numai un suflet văduvit de dragostea celui plecat o poate face. Dar nu, masca pe care o poartă e cea de „puternică” căci așa o vor toți – ca totul sa fie mai simplu, ca o aspirație către normal. Prepară mic dejunul zilnic, zâmbește firav când își îmbrățisează copiii în poarta școlii, se adâncește în munca de zi cu zi. Doar târziu în noapte măștile ei cad și durerea mușcă hâdă din masca ei de peste zi, lăsând-o fără de scut.

2. Are 35 de ani și un copil mic undeva în orașul în care obișnuia să locuiască. Privește cerul din spatele gratiilor. Ani de zile a îndurat bătăile și chinul vieții alături de el până când într-o zi instinctul său de apărare a fost mai rapid decât judecata ei. Era o femeie plăpândă, blândă, muncitoare. Când și-a lăsat fetița din brațe pe mâinile străinilor ca să dea socoteala pentru faptele ei, s-a rugat la Dumnezeu să-i dea putere să îndure ceea ce mintea ei nu concepea că poate îndura vreodată. Și zilele trec, și anii departe de copil trec – durerea e aceeași. Timpul devine dușmanul, dar culmea și prietenul ei. Puterea ei? Puterea-i vine atunci când se uita în oglindă dimineața și își șoptește cu dinții scrâșnind: „Încă o zi. Rezista încă o zi!”.

3. Are un titlu prețios pe cartea de vizită, scrijelit cu auriu pe ușa biroului său. Apare frecvent în media și in topul celor mai influente femei de afaceri. Impecabilă. Ia zilnic decizii importante pentru viețile a sute de oameni. Stă la masa deciziilor cu personaje dornice să o vadă greșind. Puterea ei stă în viziunea sa, în nivelul său de împuternicire, în puterea rețelei sale de contacte, în forța deciziilor sale motorizate de bugete pe măsură. Reputația ei a devenit egală cu „femeia puternică în business”, or în această expresie nu e loc de indecizie, de lacrimi și povești siropoase. Seara când ajunge acasă o întâmpină Garcon, cățelul ei. Fiul îi e la studii la Londra. Se aruncă obosită pe patul ei prea mare pentru o singură persoană. A realizat demult că bărbații fug de femeile ca ea, puțini știu să fie partenerii unei astfel de femei – condamnată absurd la singurătate tocmai de zvâcul acesta al ei neostoit de… vreau și pot mai mult!

4. Dana are o familie reușită și un soț iubitor. Niciodată nu s-a simțit mai singură în fața destinului ca atunci când diagnosticul necruțător i-a scrijelit timpanul, sec și implacabil. Șase luni, poate ceva mai mult. Urmează facultatea de drept la fără frecvență – un vis mai vechi. Într-o zi, printre metastaze, tratamente și examene, o secretară de la școală o apostrofează:

- Da’ ce-ți mai trebuie școală, doamnă dragă?

- Pentru că pur și simplu nu pot să deschid ochii în fiecare dimineață, așteptând să mor. De-aia!

Puterea cu care se agăța de fiecare răsărit, de fiecare reușită minoră e dincolo de înțelegerea celor care nu au fost supuși la caznele prin care trece ea.

Femeile nu sunt puternice pentru că vor. Femeile sunt puternice pentru că viața le scoate la tablă și nu au încotro. Mi s-a întâmplat și mie și poate vi se întâmplă și vouă. Povestea din spatele lui „e o femeie puternică” are în spate multe momente de „Doamne, dă-mi putere acum!” Parol.

Articol publicat pe blogul autoarei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cam patetic. Dau şi eu o explicaţie "circulară": sunt puternică pentru că sunt puternică. Sau: sunt puternică pentru că sunt femeie. Pe mine nu m-a scos nicio viaţă la nicio tablă, mi-au căzut cam toate în poală, şi ... sunt puternică. De ce? Pentru că aşa a fost mama, aşa a fost bunica, nişte răsfăţate ale sorţii, soartă care le-a ajutat să cunoască bărbaţi normali la cap, barbaţi care care nu le-au provocat să dovedească ce puternice sunt. Şi eu sunt ca ele! Pentru că am avut NOROC să fiu înconjurată de oameni normali!
  • Like 1
 • Nu înțeleg de ce se refera autoarea doar la femei? Crezi ca bărbații sunt puternici ca vor? Crezi ca bărbații în situațiile prezentate băteau din palme si erau puternici? De ce exista astfel de articole în era political correctness? Ce fel de egalitate e aia în care femeile sunt mult mai speciale decât bărbații?
  • Like 5
  • @ Andrei Ciornei
   ovk check icon
   In asa zisele ‘comerial gym’ exista o zona unde numai femeile se pot antrena. Am vorbit cu un manager de la o sala, punand de fapt o intrebare retorica: ‘de ce nu exista o zona exclusiva pentru barbati?’ S-a uitat la mine si mi-a zis, confirmand ce stiam, ‘pai imediat ne trezim cu toate feministele pe cap pentru discriminare,’ (nu chiar cuvintele astea si nu in romana, dar cam asta e sensul). Asa ca banuiesc ca si intrebarea ta e retorica si sti deja raspunsul. :)
   • Like 1
  • @ Andrei Ciornei
   Nici, nici. Inlocuieste "femeie" cu "om", si deja articolul devine mai digerabil.
   • Like 0
  • @ Andrei Ciornei
   Este un articol de opinie si autoarea acestuia este libera sa dezbata ce subiect considera dansa de cuviinta. Este femeie si, evident, experientele proprii femeiesti ii sunt mai aproape. De ce ar trebui sa aduca in discutie si pe maria-sa, barbatul?! De milenii totul se invarte in jurul vostru. Avem voie si noi, cateodata, sa vorbim numai despre noi, fara sa va cerem parerea, fara sa va consultam?!

   Articolul de fata nu are legatura cu corectitudinea politica. Daca un autor ar fi ales sa scrie despre experienta lui proprie ca barbat in raport cu alti barbati, asa cum o face autoarea de fata, nicio femeie nu s-ar fi simtit lezata, asa cum va simtiti dvs., bizar si inadecvat. Asta in cazul in care nu ar fi adus injurii sexului feminin, asa cum se obisnuieste de multe ori. Nu exista zi in care sa nu citesc cele mai crunte misoginii pe retelele sociale. Se pare ca faimoasa corectitudine politica de care faceti caz, nu a rezolvat acest aspect ingrat si ticalos.

   Pai nu exista egalitate, deoarece inca traim intr-o societate patriarhala, eminamente misogina. Femeile nu sunt mai mult sau mai putin speciale decat barbatii, sunt doar diferite de barbati. E trist daca un marunt articol de opinie v-a zdruncinat atat de mult increderea intr-o pseudosocietate egalitara. Este doar un articol, scris cu emotie, nu insulta si nu discrimineaza barbatii. Poate ca dvs. sunteti incercat de o sensibilitate aparte.
   • Like 1
  • @ ovk
   Bietii de voi, sunteti discriminati. Chiar sunteti niste fapturi plapande emotional. CE aspecte marunte va framanta si va tulbura universul, candva perfect, universul societatii patriahale. Si asta intr-o lume in care inca se dezbat aspecte ce tin de viata si securitatea femeii (viol, violenta domestica etc). Zona exclusiva pentru barbati la gym vs. viata si securitatea femeii; disproportia e uriasa.
   • Like 1
  • @ ovk
   Decat sa te gandesti automat de ce au femeile un spatiu doar al lor si daca e discriminare sau nu, gandeste-te de ce a fost nevoie de el. E mai bine ca o femeie sa fie in siguranta sau sa nu te simti tu jignit?
   • Like 1
  • @ ovk
   Mai deschideti un ziar, in caz ca nu va temeti ca realitatea sa va afecteze parerile: 1 din 3 femei din lume va suferi de-a lungul vietii un tip de agresiune sexuala. 1 din 10 fetite au suferit un viol. Cifre ONU. Problema persista si datorita ignorantei (interesate) a barbatilor care isi apara o pozitie de superioritate de cand lumea. Se intelege de ce femeile cer spatii separate? Daca nu, va explic: pentru ca femeile astea "puternice" se simt incomodate sa imparta spatiul cu barbati care se zgaiesc la ele sau mai rau...A cui e problema?
   • Like 0
  • @ ovk
   Mai deschideti un ziar, in caz ca nu va temeti ca realitatea sa va afecteze parerile: 1 din 3 femei din lume va suferi de-a lungul vietii un tip de agresiune sexuala. 1 din 10 fetite au suferit un viol. Cifre ONU. Problema persista si datorita ignorantei (interesate) a barbatilor care isi apara o pozitie de superioritate de cand lumea. Se intelege de ce femeile cer spatii separate? Daca nu, va explic: pentru ca femeile astea "puternice" se simt incomodate sa imparta spatiul cu barbati care se zgaiesc la ele sau mai rau...A cui e problema?
   • Like 0
  • @ Andrei Ciornei
   Nu suntem egale. E simplu. Informeaza-te
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult