Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Singurul mod în care Occidentul îl poate învinge pe Putin

Vladimir Putin, poză profil

Foto: Profimedia Images

Superioritatea Occidentului în fața Rusiei lui Putin nu constă nici în bomba nucleară, nici în armamentul convențional, nici în pregătirea soldaților, nici măcar în avansul tehnologic.

Occidentul îi este superior Rusiei lui Putin în primul rând din punct de vedere moral. Singurul mod în care Putin poate fi învins, prin urmare, este ca Vestul să fie consecvent cu valorile în care crede. Să nu capituleze de la principiile dreptului internațional, de la libertățile liberale și obligațiile legale pe care se întemeiază lumea noastră.

De pildă, noi înțelegem că agresorul e agresor, victima e victimă și crima este crimă. Un criminal este pedepsit în concordanță cu gravitatea faptelor sale descrisă de Codul penal.

Asta nu înseamnă că Occidentul nu este încercat din interior de morbul relativismului moral.

Așa se face că diverse conserve comuniste ar vrea să rescrie Codul penal și tratatele internaționale care ne guvernează lumea, astfel încât criminalul nu doar să nu fie pedepsit, ci să fie și premiat cu teritoriile pe care le-a luat cu japca. Diverși antreprenori ai hazardului moral ar șterge cu buretele crimele, dacă asta ar însemna business as usual. Adică să închidem ochii la gropile comune de la Bucha și de la Lîman, ca ei să-și facă în continuare mitingurile electorale și concertele sold out, să-și vândă mașinile, detergenții și pe Moș Crăciun și să ne vorbească despre o lume mai bună. Diverși cetățeni din patria confortului instant i-ar ierta lui Putin sângele de pe mâini, doar să nu fie puși să facă sacrificiul de a trage pe ei o haină în plus la iarnă în casă.

Totul în numele păcii!

Ce nu spun pacifiștii utili ai lui Putin e că pacea pe care o predică este o pace în condițiile Rusiei. O Rusie care nu doar că ar rămâne cu pământurile furate, ci cu un nou statul global: acela de superputere care atunci când vrea, poate să ia orice dorește, prevalându-se de forță și de amenințarea nucleară.

A face pace sau pur și simplu a negocia ceva cu Vladimir Putin în acest moment înseamnă o capitulare a Vestului în fața crimei și arbitrariului. Înseamnă o anulare a rezistenței eroice a ucrainenilor. Înseamnă că zecile de mii de morți din aceste luni au fost în zadar. Înseamnă că sacrificiile pe care oamenii le-au făcut până acum sunt tranzacționate pe sub masă de complicii din Vest ai unui dictator sângeros.

Propagandiștii lui Putin ne declară nebuni că nu ne dorim pacea. Pacea lor înseamnă de fapt război. Un război care poate reizbucni în orice clipă dacă amenințarea nu este anihilată.

Negocierile de pace nu pot începe decât cu o Rusie învinsă până acolo încât să fie incapabilă să mai amenințe lumea cel puțin câteva generații.

Negocierile de pace nu pot avea loc cu Putin, ucigașul de copii. Locul lui nu e la masa tratativelor, ci în fața Tribunalului Penal Internațional, unde să răspundă pentru crimele de război. Realist vorbind, sunt puține șanse ca Putin să ajungă acolo. Mai degrabă îl mătrășesc ai lui decât să-l lase să ajungă la Haga. Dar asta nu înseamnă că Occidentul va trebui să abdice de la valorile și legile în care crede. Dacă se abate de la principiile care guvernează lumea liberă, asta ar însemna o trădare a valorilor care au făcut ca zeci de milioane de oameni de prin părțile acestea să fugă în Vest, nu în Est.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Occidentul îi este superior Rusiei lui Putin în primul rând din punct de vedere moral. Singurul mod în care Putin poate fi învins, prin urmare, este ca Vestul să fie consecvent cu valorile în care crede."
    Este adevarat in principiu doar. Fara "scule" este greu sa-ti impui valorile. Sa ne amintim de cei 40 de ani in care majoritatea poporului roman a suportat valorile comuniste. Si inca nu se simte prea bine...
    • Like 3
  • Absolut corect! Nici nu stiu ce ar mai fi de adaugat? Doar ca democratia este atat de instabila , chiar si in Vest, Si atat de minoritara...In plus, cand America a trebuit sa apere valorile morale, nu a putut sa o faca decat incalcandu-le !Este paradoxul lui Manole...Omul, cel mai feroce animal...si persevereaza in asta..De ex. Elon Musk. Paradoxul lui Fermi, Sau toate paradoxurile lui Zenon. Asta se intampla acum. Universul este nemarginit, si se va forma viata , de la inceput, in alte parti. Poate, pana se va ajunge la calea normala.Poate, Dumnezeu nu e mort.
    • Like 3
  • Nu se poate obtine procent de 100% in nicio problema, oricat de oribila ar fi ea. Daca majoritatea va sustine sanctiunile, daca economiile vor trece fara mari probleme aceasta perioada si mai ales daca se baga mai putin spaima in oameni referitor la urmatoarele 5 luni de sezon rece, atunci masurile luate impotriva Rusiei vor fi mentinute.
    Dar daca presiunea pusa pe oameni, amenintarile permanente cu dezastrul sunt prezente zi de zi, atunci rezultatul ar putea fi altul.
    E o adevarata psihoza. Aici, Romania e campioana.
    Am un exemplu: in 3 octombrie la jurnalul de la ora 18.00 la DIGI: pe ecran aparea "Germania tot mai slabita de criza gazului" in acest timp jurnalistul din studio spunea: "Germania are 90% din depozite, pline. Sta chiar mai bine decat Italia." Si ca Uniunea Europeana estimeaza ca pana la sfarsitul lui noiembrie mai toate tarile vor avea 100%. Acum, nu stiu ce sa mai cred? O fi bine sau nu ca Germania are 90% din depozite, pline? Ce inseamna ca e slabita de criza gazului, dar are plinul facut?
    Nu stim. Toata lumea spune lucruri si de cele mai multe ori nimeni nu stie exact despre ce vorbeste. In timpul asta psihoza se instaleaza si multe decizii se iau in necunostinta de cauza cu consecinte importante.
    Ciuca Nicolae nu e in stare sa spuna doua vorbe legat, nu poate articula o idee, nu poate spune o fraza coerenta si nimeni nu stie nimic doar ca in aceasta iarna vom muri cu facturile in brate.
    Mediocritatea guvernului e clara. Habar nu are ce sa faca. Solutia e sa mai marim niste taxe, niste impozite si sa incercam sa zdruncinam prin zvonuri, economia. Zvonuri, barfe, pareri si presupuneri, estimari si tot felul de idei bantuie viata romaneasca.
    La plezneala si la repezeala, la intamplare si dupa ureche este stilul de lucru al politicienilor din Romania.
    Si atunci de unde vrei solidaritate? Creezi haos si apoi ceri intelegere.
    Mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe sufletul, nu se spune asa?
    Problema e ca s-ar putea ca in primavara sa iesim rau sifonati nu atat din cauza problemelor cu gazul si lumina, ci datorita prostiei ce ne caracterizeaza. Desigur, pe parcursul iernii presa va avea grija sa-si acopere incompetenta si faptul ca a ajuns trompeta zvonacilor si a raspandacilor, si ne va prezenta sarguincios toate relele, greselile si excesele din nenorocitele de facturi.
    Nimeni nu castiga, toata lumea pierde. Putin triumfa???!!!!
    • Like 3
  • Lumea este isterizată. Vom muri de frig, vom fi înfometați, armele nucleare etc. De o bună vreme această apocalipsă este întreținută de mas-media, de politicieni, de o propagandă rusească eficientă. De aici, consider eu, se naște acest pacifism la care se mai adaugă și o nostalgie pentru comunism unde, se credea, că toți eram egali. Pentru cei cu memoria scurtă, aduc aminte de frigul îngrozitor din case și de la slujbă, de mizeria alimentară prin care am trecut sub comunism și nu era război la graniță iar URSS ne era prietenă.
    • Like 7
    • @ Ion Podocea
      Dar, intre timp, am dat de bine si acum n-am mai rezista la incercari identice!
      • Like 1
  • Teoretic, s-ar parea ca aste ar fi solutia, doar ca occidentul Nu poate vorbi de moralitate, pentru ca a dus de veacuri o politica colonialista, care continua si astazi nu numai in razboaiele de agresiune pe care SUA si vasalii sai le duc non stop de cca 70 de ani., asa cum clar s-a vazut si in ultima vreme in Irak, in Siria in Libia, in Yemen in Afganistan sau mai ales in Iugoslavia, si in plus de asta vedem cum la Ramstein in Germania, s-au reunit cca 40 de tari care si-au propus NU sa elibereze Ucraina ci sa distruga Rusia, asa ca occidentul care cultiva valori sataniste ca LGBTQ-ismul, pedofilia, si a schimbat democratia intr-o Unine Fascista care o are ca dictator pe Ursula von der Lenin, NU are competenta si nici dreptul moral sa se creada superiori unei Rusii care este vanata ca sa fie distrusa in acest Mare Razboi care a inceput in 1914 si a carei repriza a 3-a continua astazi reprizele 1 si 2 pe care neinitiatii le numesc razboaie mondiale.
    • Like 0
    • @ Stefan Biro Retter
      pentru Teoria Constipatiei, luati un Leponex
      • Like 1
  • really?
    • Like 1
    • @ Marian Pandilica
      Da....
      • Like 2
  • Definiţi ce înseamnă „...o Rusie învinsă până acolo încât să fie incapabilă să mai amenințe lumea cel puțin câteva generații” şi cum se poate realiza un astfel de deziderat (militar? economic? cum?). Altfel, compuneri din acestea mobilizatoare... mulţumesc, sunt sătul.

    • Like 4
    • @ Dragoş Anghelache
      Aceste lucruri se invata....
      • Like 0
    • @ Vall Dinn
      Da exact se invata, De exemplu rusii au invatat pe pielea lor ca fascismul nu a murit ci continua, si asta i-a costat vietile a cca 27 de MILIOANE de cetateni rusi, din care peste 20 de milioane de civili ucisi si cca 9 milioane de soldati cazuti in razboiul finantat de niste bancsteri kazari carora Hitler le- a furat planurile de globalizare, si iata ca acum tot acestia continua planul initial al Marelui Razboi inceput in 1914:
      Asa ca Rusia a invatat bine lectia...si fiti foarte sigur ca nu vor mai permite ca milioane de rusi sa fie ucisi doar pentru ca niste bancsteri criminali vor sa devina stapanii lumii!
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Adica sa nu ia nimic in urma acestui razboi. Niciun teritoriu, nicio concesie, nicio crestere economica! Simplu. Si militar si economic si politic.
      • Like 6
    • @ Stefan Biro Retter
      pasol na sibir
      • Like 1
    • @ Stefan Biro Retter
      Dar cum ramane cu milioanele de vieti distruse de tavalugul bolsevic si comunist. Au murit mult mai multi oameni sau le-au fost distruse vietile si increderea in sine de catre bolsevici decat s-a intamplat din cauza lui Hitler. Pentru rusi nu a facut nimeni un proces al samavolniciilor lor, in schimb, prin manipulare marsava, de care numai rusii sunt in stare, se raspandeste mizeria total aberanta ca nazismul continua!!!! Dimpotriva, nazistii actuali sunt rusii. Ce vor ei altceva decat sa fie stapanii lumii cu forta? Nu cu duhul intelepciunii si al civilizatiei!!!!!
      • Like 1
  • Dragilor, problemele morale ale acestei lumi...nici filosofii, nici moraliștii nu le mai pot descâlci. Iar dacă lăsăm polemica în grija militarilor... s-ar putea să nu terminăm comentariile înainte de nucleara strategică. Să ne păzească Dumnezeu! Sănătate, Filibert!
    • Like 2
    • @ Doina Raluca Paul
      adevarat!
      • Like 0
    • @ Doina Raluca Paul
      se poate sa fim si sceptici....oricum nu stim cum va merge lumea...
      • Like 0
    • @ Doina Raluca Paul
      Eu cred ca numai niste Hitleri ar putea trece la nucleara! Dar Hitlerii de azi au copii, nepoti si vieti pline si conexe..asa ca pot fi santajabili si nu pot arunca in aer totul lor!
      • Like 1
  • Pana cand occidentul castiga si Putin sa priceapa ceva, celelalte state din vechiul grup URSS inca ramase agatate de Kremlin prin frica si tacere se vor razvrati. Asta e sfarsitul Kremlinului.
    Ce va urma insa....
    • Like 3
  • Atât de mult ne-au manipulat cum că nu am avea nici o șansă în fața lor încât ne-am fi predat din nou fără să tragem un glonț. Acum după prestația eroică a armatei din Ucraina, a dat încredere la toată Europa că se poate lupta împotriva lor cu șanse reale. Din păcate pentru Rusia, Putin a reușit proasta performanță să intre în conflict direct sau indirect aproape cu toată lumea din cauza crizei energetice pe care au provocat-o. Marea ironie este faptul că oricum preturile ar fi crescut din cauza masei monetare mari pe care statele le-au injectat in economie pentru a reduce efectele pandemiei și carantinei in economie.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult