Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Siria - fotografia nefardată a unor anxietăți religioase, amestecate cu lideri autocrați, puteri oportuniste și facțiuni rebele

E complicată problemă aceasta cu Siria și e foarte greu să găsești un răspuns satisfăcător, care să te facă să simți că ai înțeles ceva. E complicat de găsit o rezolvare, pentru că de explicat e relativ simplu: e ceea ce se întâmplă când construiești structuri statale artificiale și arunci în același cartier oameni cu religii și concepte opuse, care se războiesc de secole și pentru care cosmetizarea socială nu e un răspuns. Primul război mondial, care rămâne prin definiție tragedia monumentală a absurdității umane, a mai creat o monstruozitate, statele și stătulețele artificiale în Orientul apropiat.

Cam de acolo pornește totul, de la împărțirea imperiului otoman și de la vanitatea obtuză a puterilor occidentale că pot împărți funciar lumea. Melting pot-ul acela a fost de la început exploziv, pentru că nu poți pune laolaltă suuni cu shia cu creștini cu evrei și să te aștepți ca totul să fie ok. Nu a fost și nu va fi prea curând, asta e constatul trist. Putem încerca savant să găsim tot felul de motivații religioase, sociale, culturale, dar în esență, realist vorbind, artificializarea geopolitică nu a funcționat. Nu a funcționat nici când Israelul a rămas singur înconjurat de anticorpii statelor arabe, nici când căutarea identității palestiniene a creat tragedii. Și nici acum, când Siria a explodat dintr-o frumoasă primăvară arabă într-un nou accident de laborator la cheremul unor nebuni. 

Iar dacă te uiți mai atent, toate au legătură: întreg secolul 20 a fost o luptă pe zone de influență între reprezentanții religiilor universale și misionare, puterile pragmatice SUA și Rusia, dictaturile islamice de stânga, dictaturile seculariste și misionarii extremiști ai califatului originar al lui Mahomed sau Al Bakr. Totul combinat cu resentimentul arabilor față de islamiștii ne-arabi, de complexul de inferioritate shiit, manifestat prin nevroză iraniană, și creațiile mileniariste fanatice întruchipate după invazia rusească din 1979, care a dus la nașterea unui șarpe cu două capete, Al-Qaeda și Isis, sau de conflictele statului Israel cu cei din jur.

Așa că dacă te uiți atent, Siria e fotografia nefardată a acestor anxietăți religioase, amestecate cu lideri autocrați, puteri oportuniste, facțiuni rebele, alte facțiuni rebele (kurzii), soldați religioși racolați din wahabism sau din trupele pline de resentimente ale suuniților irakieni. Iar populația obișnuită e pe undeva la mijloc, omorâtă cu gaze, cu bombe, toate în numele a ceva. Dictatorul sirian, care e pe o poziție de forță după alierea cu Rusia și Iranul, nu mai are demult scrupule, în timp ce puterile din afară nu au cum să renunțe la influență: Rusia nu poate, pentru că revine în zonă după dezastrul din Afganistan (1979), și după ce în istoria ei rupsese din Turcia și ajunsese până aproape de India și Imperiul Britanic (asta după ce în istoria ei reușise să iasă de sub influența hoardei de aur islamizate), SUA nu se mai poate retrage și nu mai poate închide ochii la genocid, cu toate păcatele din trecut (pentru că vrea să fie egală cu eticheta de autoritate morală mondială pe care o poartă), iar Iranul își continuă războiul cu wahhabismul saudit, sprijinindu-l pe Assad; iar Turcia visează și ea la ce a fost odată, când conducea lumea asta.

The Economist, scriind despre atacul chimic, vorbea despre avioanele care odată ce au aruncat încărcătura, s-au întors din drum ca să mai arunce niște bombe asupra unei clinici care trata supraviețuitorii.

Cam asta e peisajul, de sus. Jos e un infern care spune multe despre cum tolerăm lipsa de umanitate și unde, de la începutul războiului, au murit 55.000 de copii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumneavoastră vă străduiți să diseminați o temă falsă! Lucrurile nu sunt complicate, sunt simple! Gaze naturale în platoul Mediteranei de est! De aia s-au băgat și Rușii și Americanii!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult