(Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe)
Scopul real al referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, acela de a abate atenția de la violențele de la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a fost atins, remarcă sociologul Alin Teodorescu. Directorul general al IMAS Marketing & Polls adaugă că „este cumplit de josnic să te folosești de o procedură democratică pentru a-ți ascunde faptele vinovate”.
„Acest referendum a fost pregătit ca o procedură de a scoate de pe agenda media evenimentul din 10 august 2018 și consecințele sale. Și, într-adevăr, agenda media s-a modificat, acum nimeni nu mai vorbește în presă despre cum au bătut forțele de ordine manifestanții din Piața Victoriei și cine a dat ordinele directe, în ce registru sunt înscrise aceste ordine”, a declarat pentru Republica.ro Alin Teodorescu.
Ca procedură de abatere a atenției presei referendumul a reușit. Putea fi despre salariul Andreei Esca sau despre bicicletă lui Lucian Mîndruță, că tot același efect ar fi avut. Este cumplit de josnic să te folosești de o procedură democratică pentru a-ți ascunde faptele vinovate. Dar unii sunt experți în așa ceva...”, mai spune Alin Teodorescu.
În urmă cu aproape o lună, sociologul aprecia că plebiscitul nu va fi validat, în condițiile în care la vremea respectivă existau discuții legate de desfășurarea pe parcursul a două zile. În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament a fost utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.
„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spunea Alin Teodorescu în urmă cu aproape o lună.
La referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție au votat 20,96% dintre alegători, potrivit datelor centralizate până la ora 9:00 și anunțate de Biroul Electoral Central (BEC).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Moaca de inginer UTC-ist la Centrul de calcul are Daddy.
Presa/o parte a presei a ales sa facă din referendum tema principala a ultimelor doua săptămâni. Pe Republica nu a fost zi în care sa nu apară un nou articol despre "referendumul lui Dracnea si al BOR". Voi ati batut toba cu referendumul, asumati-va!
Dar pozitiv privind, biserica ortodoxa are un foarte mic segment de sustinatori. Nu pot declara ca romania e ortodoxa cand nici 20% din oameni nu sunt sustinatori (multi din votantii DA sunt neo-protestanti dar mai sunt si consevatorii si homofobii). O minoritate.
Noua ne-ar trebui un nou PRM, care sa divizeze electoratul analfabet pe baza de pericole existentiale (terorism, ateism, islam, homosexualitate, ambulante negre, strainii care ne sug sangele, ne otravesc mancarea si ne violeaza copiii, etc). Poate isi face AltVasile partid. Sunt surprins cum inca n-a remarcat nimeni legatura dintre scaderea natalitatii poporului Roman si mancarea din import cu E-uri!