Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sociologul Alin Teodorescu: „Ca procedură de abatere a atenției presei referendumul a reușit”

Liviu Dragnea la referendum

(Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe)

Scopul real al referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, acela de a abate atenția de la violențele de la protestul din 10 august din Piața Victoriei, a fost atins, remarcă sociologul Alin Teodorescu. Directorul general al IMAS Marketing & Polls adaugă că „este cumplit de josnic să te folosești de o procedură democratică pentru a-ți ascunde faptele vinovate”.

„Acest referendum a fost pregătit ca o procedură de a scoate de pe agenda media evenimentul din 10 august 2018 și consecințele sale. Și, într-adevăr, agenda media s-a modificat, acum nimeni nu mai vorbește în presă despre cum au bătut forțele de ordine manifestanții din Piața Victoriei și cine a dat ordinele directe, în ce registru sunt înscrise aceste ordine”, a declarat pentru Republica.ro Alin Teodorescu.

Ca procedură de abatere a atenției presei referendumul a reușit. Putea fi despre salariul Andreei Esca sau despre bicicletă lui Lucian Mîndruță, că tot același efect ar fi avut. Este cumplit de josnic să te folosești de o procedură democratică pentru a-ți ascunde faptele vinovate. Dar unii sunt experți în așa ceva...”, mai spune Alin Teodorescu. 

În urmă cu aproape o lună, sociologul aprecia că plebiscitul nu va fi validat, în condițiile în care la vremea respectivă existau discuții legate de desfășurarea pe parcursul a două zile. În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament a fost utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spunea Alin Teodorescu în urmă cu aproape o lună.

La referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție au votat 20,96% dintre alegători, potrivit datelor centralizate până la ora 9:00 și anunțate de Biroul Electoral Central (BEC).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bineinteles ca asta era scopul referendumului! Ca altfel se implica la greu sleahta de hoti si mafioti de doi lei! Dar nu trebuie sa lasam garda jos la alegerile ce ii vor interesa, pentru ca se vor ,,bate", vor incerca sa fure si sa faca tot ce le va sta in putinta pentru a castiga.
    • Like 1
    • @ Adriana Micu Vizuroiu
      Este corect tot ce spuneti cu o singura obiectie: sleahta de hoti si mafioti nu este de doi lei ci de o valoare extraordinara reusindu-le mai toate loviturile. Daca s-ar face un clasament al excrocilor din lumea asta, astia ar iesi pe locuri frunsase. Asta ca sa intaresc si mai mult indemnul Dumneavoastra ca nu trebuie sa lasam garda jos.
      • Like 1
    • @ Marian Radu
      Ma refeream la valoarea lor umana si profesionala!
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Daddy the dandy! Ia uite-l ce jubileaza in poza, cu mana-n sold, ca sa nu para ca fura o tine-n sold (deformatie "profesionala"), la un "chat" mic cu membrii comisiei.
    Moaca de inginer UTC-ist la Centrul de calcul are Daddy.
    • Like 0
  • nicu check icon
    Fals!
    Presa/o parte a presei a ales sa facă din referendum tema principala a ultimelor doua săptămâni. Pe Republica nu a fost zi în care sa nu apară un nou articol despre "referendumul lui Dracnea si al BOR". Voi ati batut toba cu referendumul, asumati-va!
    • Like 2
    • @ nicu
      Alien check icon
      Presa scrie ce zic mogulii care o platesc. Atata timp cat tu nu platesti ce citesti, vei citi ce vor mogulii. Ca-s buni sau rai sau esti tu de acord cu ei sau nu e irelevant.
      • Like 0
  • a fost si un test al votarii fara verificare electronica a cnp-ului, un test al fraudei pe viitor.

    Dar pozitiv privind, biserica ortodoxa are un foarte mic segment de sustinatori. Nu pot declara ca romania e ortodoxa cand nici 20% din oameni nu sunt sustinatori (multi din votantii DA sunt neo-protestanti dar mai sunt si consevatorii si homofobii). O minoritate.
    • Like 1
  • eu cred ca cel mai bun rezultat este ca prin refuzul poporului sa valideze referendumul toata Europa a înțeles prăpastia între o plebe si toti reprezentanții psd!
    • Like 0
    • @ Coussinou
      Care prapastie daca pe PSD nu il interesa validarea? Si populatia se declara in sondaje interesata sa voteze dar s-a dovedit in final dezinteresata. La fel si PSD, care a impuscat mai multi iepuri: a ingropat Cpf care il deranja si ii putea fura electorat, a ostilizat pana la inveninare taberele, evitand o coalizare viitoare impotriva sa, a distras atentia de la alte lucruri jenante. Iar aia care au cantat cum a dorit PSD azi se felicita si se bat pe spate.
      • Like 2
    • @ Ventidius
      Mai mult decat atat in curand psd va face curte usr-ului oferindu-i acelasi dar otravit, o alianta electorala de tip usl. Dupa raportul de participare urban/rural e clar ca psd nu a miscat un deget pentru validare.
      • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      Alien check icon
      Daca USR-ul pune botul probabil sunt terminati. PNL-ul destul de terminat (desi a fost mult mai solid decat USR-ul), ALDE e vai de mamaliga lui, probabil ca fara PSD n-ar mai pupa parlament. La umbra PSD-ului doar UDMR a reusit sa traiasca, insa din motive care nu se aplica altor partide.
      Noua ne-ar trebui un nou PRM, care sa divizeze electoratul analfabet pe baza de pericole existentiale (terorism, ateism, islam, homosexualitate, ambulante negre, strainii care ne sug sangele, ne otravesc mancarea si ne violeaza copiii, etc). Poate isi face AltVasile partid. Sunt surprins cum inca n-a remarcat nimeni legatura dintre scaderea natalitatii poporului Roman si mancarea din import cu E-uri!
      • Like 0
  • eu cred ca cel mai bun rezultat este ca prin refuzul poporului sa valideze referendumul toata Europa a înțeles prăpastia între o plebe si toti reprezentanții psd!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult