Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce „țăranii” nu au mai făcut ce zice popa

Popa la vot

(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Eșecul referendumului zis pentru familia tradițională a luat aproape prin suprindere o mare parte a clasei politice românești, inclusiv din partea opoziției. Organizat cu surle și trâmbițe, în numele celor trei milioane de creștini adevărați, care ar fi semnat pentru inițiativa modificării constituționale, această consultare populară reprezintă o schimbare de paradigmă sociologică fără precedent în România.

Prezența la vot a fost minoritară în mediul rural, ceea ce denotă că țăranul român păstrează, în ciuda insistențelor bisericești, bunul simț care-l caracterizează. Denotă de asemenea că el e conștient că problemele lui reale sunt altele decât că Ion s-ar iubi cu Vasile prin fânul proaspăt cosit, că nu poate spriini un referendum organizat de cei care i-au omorât porcul din curte, de multe ori singura rezervă alimentară pentru iarnă, date fiind pensiile dureros de mici, pe care Dragnea și Vasilescu le dublează sau chiar triplează din pix în fiecare seară, la Antena 3.  

Neanticipat, prezența la vot a fost mai mare în mediul urban și chiar în diaspora. Aceeași care manifesta pe 10 august, dar căreia guvernul i-a cerut acum să consimtă că familia tradițională reprezintă un bărbat gazat, plus o femeie gazată și eventual un copil gazat, dar fericit că nu o să fie adoptat de homosexuali. Explicația ar putea fi tot una de natură sociologică. Mulți dintre cei plecați în străinătate vin din cele mai sărace zone ale țării, unde Biserica ocupă un rol important. De altfel, dacă ne uităm la județele cu rata cea mai ridicată a participării la vot, acestea coincid, deloc întâmplător, cu regiunile în topul sărăciei românești, Moldova și Oltenia, de altfel printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană.

De altfel, legătura între religios și sărăcie a fost analizată de sociologi serioși, arătând de exemplu într-un sondaj Gallup, că țările având un PIB inferior a 5000 dolari pe cap de locuitor sunt și cele mai credincioase. Statutul socio-economic al individului, fără a vorbi de nivelul sau de educație, influențează în mod categoric predispoziția la fatalitatea religioasă.

Nu folosește la nimic și nu este intenția aici de a stabili cine are dreptate, tabăra lui DA sau tabăra lui NU. Fiecare parte are argumentele sale, unele ținând de sfera intimă, pentru a lua o poziție pe care o consideră ca fiind cea mai în ton cu convingerile sale. Ar fi absurd să vorbim de toleranță, dar să nu tolerăm un alt punct de vedere decât cel propriu, cum ar fi absurd să nu vedem ura și schimonosirea care emană de la bunii creștini favorabili referendumului. 

Ceea ce este mai interesant în acest context al referendumului este mecanismul prin care societatea românească a cunoscut în duminica de 7 octombrie (ziua aniversară a lui Putin, în plus) o nouă Revoluție din Octombrie. Eșecul referendumului denotă că nici măcar în mediul rural majoritatea nu mai face ce spune popa. De altfel, cine să îi urmeze sfatul, când familia tradițională a luat de nevoie drumul exilului, spre a munci câmpurile din Spania și Italia și nu pe cele din sat? Iar pe cel mic îl crește tataie cu suta de euro pe care o trimit părinții.

Mobilizarea fără precedent a BOR-ului, inclusiv a preoților săi din diaspora, arată că bisericile canonice autocefale orientale nu sunt dispuse să renunțe, nici ușor, nici curând, la separarea lor de stat. Ar fi și greu, ținând cont de avantajele majore pe care le au în multe țări (Grecia, Rusia etc), unde sunt mari proprietari latifundiari, dar nu plătesc impozite și taxe. Să reamintim de exemplu că în toiul crizei financiare din Grecia, biserica din această țară a refuzat să participe la efortul populației, secătuită de taxe, pentru a-și plăti datoriile externe.

Nimeni nu contestă dreptul de a crede în ceea ce reprezintă viziunea sa despre societate, valorile sale. Nimeni nu contestă nici măcar dreptul de a merge în fiecare duminică la biserică, dacă aceasta reprezintă, cu adevărat, convingerea personală. Dar acest referendum a fost despre orice, mai puțin despre homosexualitate nu. A fost despre tentativele PSD de a redecora fațada partidului, după o dezastruoasă coborâre în infernul sondejelor. A fost despre tentativele unor partide – opoziție inclusiv - de a urca pe valul de populism legat de familia tradițională. Câtă necunoaștere și neînțelegere a evoluției societății românești, a problemelor ei contemporane trebuie să ai ca să crezi că un selfie ca politician în fața secției de vot te va transforma într-un erou al moralei creștine, în apărător al credinței și valorilor. Cât de puțin respect trebuie să ai față de oameni, ca om politic, să crezi că îți va crește popularitatea dacă te afișezi favorabil curentului pe care îl credeai majoritar. Să organizezi un referendum în ajunul primului apel în dosarul pe care îl ai, între altele, pentru fraudarea unui alt referendum ține mai degrabă de disperare decât de preocupare pentru familia tradițională.

Referendumul a fost deci mai degrabă despre refuzul populației de a se lansa într-o vânătoare de vrăjitoare, de a se lăsa învrăjbită de o clasă politică orbită de lupta electorală din 2019. A fost cea mai slabă participare la o consultație populară după 1989. Într-o altă țară, guvernul Dăncilă și-ar prezenta demisia. Dar într-o altă țară, guvernul Dăncilă nici nu ar fi în funcție.

Desigur, acest referendum va lăsa răni în societatea românească. Nu atât din cauza susținerii sau nu a mariajului homosexual, cât despre manipularea, ura și calculele politicianiste, din cauza disprețului față de oamenii simpli cărora li s-a impus, pe bani grei, o consultație sub pretextul apărărilor valorilor tradiționale. Slaba participare la vot a fost de fapt un vot de neîncredere la adresa organizatorilor. În ziua aniversară a lui Putin, niște politicieni de la București ar fi dorit să îi facă cadou o participare de cel puțin 120% din populația cu drept de vot din România. Să îi arate că merge și România pe aceeași cale a izbăvirii de Occidentul cel viclean, chiar dacă în mai puțin de două luni va deține Președinția UE, perspectivă la care liderii europeni privesc cu spaimă instituțională.

Cum spunea Cioran într-o carte intitulată cu premoniție « Schimbarea la față a României », politicul nu cunoaște decât forță care se servește pe șine — și când e prea mare, se mai pune și în slujba valorilor.

Referendumul din 7 octombrie 2018 va rămâne sigur în istoria post-decembristă a României. Pentru că, poate pentru prima dată după 1989, oamenii au arătat că memoria colectivă funcționează totuși și nu se lasă înșelați de discursurile despre familia tradițională ale unor politicieni care nu rețin niciodată din Biblie porunca «să nu furi». Mai ales de la copiii săraci și unii chiar abandonați de familia tradițională, din lipsa de posibilități de a-i creste.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Popii s-or înşelat crezând că prostimea nu va observa şi taxa alianţa ÎMPOTRIVA FIRII dintre extremiştii intercostali şi popii noştri.
  Nu mai punem aici politizarea referendumului prin implicarea deloc dispărutului USL + PDLul cel neoprotestant.
  Talpa ţării nu-i tâmpită, părerea mea.
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  De ce acum majoritatea articolelor sunt legate de biserica, religie, credinta? Inainte de referendum ni se spunea: "cred in Dumnezeu, dar nu merg la referendum pentru ca...Dragnea...pentru ca...psd...hastag...cod civil...redundanta". Acum, toata lumea vrea sa lase impresia ca este esecul bisericii, esecul credintei, al pretuirii valorilor crestine si traditiei. Culmea este ca...poate cam asa e! Am dat palmuiri bisericii, institutie de sorginte divina. Cand comunistii daramau bisericile in Bucuresti (de ex manastirea Vacaresti) oamenii se puneau in genunchi plangand. Azi scuipam si daramam noi singuri. Ni s-a pus o intrebare simpla: da sau nu. Dar noi, intelectualii si carturarii veacului, am intortocheat totul pe toate partile. Asta este. Mai exista viata si dupa referendum. Mai exista iubire, dialog, iertare, zambet. Vin revendincarile celorlalti, ma gandesc ca trebuie sa ni le asumam, inclusiv educatia sexuala in scoli, pentru ca asa am hotarat noi, poporul. Uitati aici, de a doua zi, de pe 8, deja se pune pe tapet chestiunea educatiei sexuale. Sa ne traiasca!
  https://www.edupedu.ro/legiferarea-parteneriatului-civil-educatia-sexuala-si-contraceptiva-in-scoli-strategia-de-educatie-parentala-cerintele-consiliului-tineretului-catre-guvern/
  • Like 1
  • @ Rucs
   Pai intr-un fel este esecul bisericii. Biserica a fost tot timpul in spatele acestei initiative, de la strangerea de semnaturi pana la indemnurile de mers la vot din zilele referendumului. Biserica a dat gres in a-si convinge enoriasii sa mearga la vot si sa voteze da in numar suficient de mare. A dat gres in a-i convinge ca vin gheii sa le fure copiii. Dar hai totusi sa nu dramatizam prea mult - dupa cum cred ca vedeti si dvs. nu s-a ajuns la daramat biserici. Din contra, catedrala neamului se ridica fara probleme, pe 80 de milioane de euro (macar atat, daca nu mai mult).
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Rucs Rucs check icon
   Nu, nu este "intr-un fel". Este numai esecul bisericii. Asta s-a vrut de la bun inceput, asta au vrut cei care au organizat campania boicot. La inceput au zis ca e politic, ca cei "caldicei" sa nu se duca, iar acum isi dau arama pe fata. Am prieteni care nu au votat si care ma intreaba de ce nu li s-a spus ca este o chestiune legata de credinta. Au spus unii si nu putini. Intelectualii au tradat masiv. Ici-colo, in regizor Cristi Puiu, un Daniel Funeriu, un Petre Guran... Si inca ceva: cu ce ne incalzeste ca nu mai daramam bisericile, daca le injuram si nu le calcam pragul? Asta e manipularea celui rau: ne pune tot felul de justificari in minte (ca preotii, ca statul ca...) numai sa stam departe de biserica. De parca atunci cand esti bolnav, nu te mai duci la spital, ca sunt doctorii spagari... Ce am fost si ce am ajuns. Acum doua saptamani am vizitat inchisoarea de la Pitesti, partial devenita muzeu. In camera 4 spital s-a facut un paraclis. Acolo comunistii ii silisera pe studenti sa faca liturghiile negre. Suntem un neam de martiri, de la Brancoveni incoace, dar noi, cei de azi, nu am fost in stare sa punem o stampila de vot. Nu are nimic. Asta e. Sa ne asumam si consecintele. Si poate sa folosim mai bine timpul ce ni se mai da, cu mila, fiecaruia. Doamne ajuta!
   • Like 0
  • @ Rucs
   Pai nici partea politica nu se poate nega. Diversi de la PSD s-au dat foarte morali si traditionali sperand sa castige capital electoral. Madam Dancila s-a infoiat la oficialii UE ca domnee, ea n-a venit sa dea socoteala etc. Dragnea si ai lui ar fi avut de castigat daca referendumul s-ar fi validat, ar fi putut plusa cu mai mult aplomb pe idei anti-UE. Comportamentul lor inainte de rezultat denota faptul ca ei mizau pe validare.

   Suntem un neam de martiri, spuneti dvs. Nu neg faptul ca crestinii au avut de suferit in tara asta, dar sa fim cinstiti pana la capat: de aproape 30 de ani incoace ortodoxia este status quo-ul in Romania. Tara este in proportie de circa 80% ortodoxa, religia se preda in scoli (multa vreme asta s-a facut obligatoriu, eu unul n-am avut de ales in privinta asta), biserici s-au tot construit, in parte cu bani publici. Cred ca putem sa incetam cu complexul asta al persecutiei si martiriului, astazi cel putin nu-si are locul.

   Eu as zice mai degraba ca suntem o tara de oi. Ati spus ca aveti prieteni care intreaba "de ce nu li s-a spus ca este o chestiune legata de credinta.". Pai stati putin, de ce trebuia sa li se spuna? De ce trebuia sa le dea cineva mura in gura? De ce nu au verificat si gandit singuri?

   "Asta e manipularea celui rau: ne pune tot felul de justificari in minte (ca preotii, ca statul ca...) numai sa stam departe de biserica." - OK, si cand lucrurile pur si simplu nu au sens, logic, asta e tot manipularea celui rau?
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Rucs Rucs check icon
   Multumesc pentru raspunsul amabil, fara inflamare :). Pfff, as sta mult de vorba cu dvs, sa va spun despre cat de frumoasa e biserica, despre faptul ca e plina de tineri, de iertare si intelegere, dar si de intelepciune, chiar si modernitate, chiar si umor (o alta manipulare: practicantii sunt babe retrograde). Dar un parinte spunea: argumentul poate uneori invinge, dar nu convinge! Numai singuri ne putem convinge, cu urechea pusa atent pe inima, constiinta si pe viata noastra in care totul are sens, providential. Cele bune si frumoase.
   • Like 0
  • @ Rucs
   Cu tot dragul :)
   Credeti-ma ca stiu cat de frumoasa poate fi biserica. La randul meu am fost credincios o buna parte din viata si am intalnit la randul meu credinciosi de tot felul. Ce incercam sa spun este ca biblia si felul in care ortodoxia alege sa interpreteze biblia au anumite carente logice. In conditiile astea argumentul conform caruia biblia ar trebui folosita pentru a se lua decizii intr-o societate democratica mi se pare... demn de pus sub semnul intrebarii, cel putin. Exista desigur parti din invatatura crestina care aplicate societatii duc in mod verificabil la consecinte bune, nu neg asta. Toate cele bune!
   • Like 2
 • As zice ca si taranii care au votat si cei care nu au votat au considerat ca ei au fost casatoriti corect dupa legea existenta, un barbat cu o femeie si ca nu este nevoie de alta lege.
  • Like 2
 • De ce „țăranii” nu au mai făcut ce zice popa?

  Ar fi mai multe motive, însă 3 sunt preponderente.

  1) pentru că sunt fricoși (iar acest lucru nu este de azi, de ieri);

  ”7 Cel ce va birui va moşteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui şi el va fi fiul Meu.
  8 Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” Apocalipsa 21:7-8

  Fricoșii, după cum vedeți bine, se află în capul listei acelora care vor arde în iad!

  2) pentru că sunt ignoranți (nu cunosc ce spune Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la familie și la perverși);

  ”31 Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei;
  32 veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi”. Ioan 8:31-32

  Pentru a te elibera din frică, pentru a te elibera din robia păcatului, pentru a te elibera de sub puterea întunericului ai o nevoie imperioasă ca să CUNOȘTI adevărul. Dar dacă praful s-a pus în straturi groase peste Biblie, dacă găsești timp pentru orice altceva, însă pentru Cuvântul lui Dumnezeu nu găsești nici măcar 15-20 de minute pe zi, atunci cum ai putea să ajungi să cunoști adevărul?!

  3) creștinismul ”țăranului” este doar unul de fațadă, neavând rădăcini puternice.

  Ceea ce este trist, însă nu surprinzător. Ce ne spune Isus Hristos?

  ”13 Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare şi mulţi sunt cei ce intră pe ea.
  14 Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o află.” Matei 7:13-14

  Calea care duce spre viață ESTE ÎNGUSTĂ și PUȚINI sunt cei ce O AFLĂ!!!

  Dumneata, autorul acestui articol, pe ce cale te afli? Pe cea îngusă care duce spre viață sau pe cea largă care duce spre moarte???

  • Like 0
  • @ altVasile
   Sa inteleg ca nu ti-ai luat Xanax-ul azi. Trist... Tu chiar ai nevoie sa citesti Biblia in fiecare zi ca sa crezi in Dumnezeu ? Nu are nicio legatura asta cu motivele reale, unul din motive fiind pesta porcina care le-a distrus toata averea familiei. Sunt la tara oameni care, pe langa ca folosesc porcii ca sursa de hrana mai ales in perioada de iarna, fac si mic negot cu purcelusi de lapte, vand/cumpara animalele. Acum or sa dea faliment si aia care dadeau furaje. Crezi ca taranul nu stie de la ce partid au venit aia de la ANSVSA sa ii omoare porcii ? Stii cum se spune, pana la Dumnezeu te mananca sfintii, asa si cu taranul roman, credinta trece prin stomac intai.
   • Like 7
  • @ Radu Andrei Malica
   ”Sa inteleg ca nu ti-ai luat Xanax-ul azi.”

   Este o obrăznicie, pe care o voi ierta, creștinește, de data aceasta. Te rog însă să nu o mai repeți. În caz contrar îți voi spune povestea porcului (s-ar putea să nu-ți placă).

   ”Tu chiar ai nevoie sa citesti Biblia in fiecare zi ca sa crezi in Dumnezeu ?”

   Dar dumneata ai nevoie să mănânci în fiecare zi ca să trăiești sau te alimentezi doar o singură dată pe an, de la priză?! Tot așa stau lucrurile și cu Cuvântul lui Dumenzeu. Omul nu este un animal care să aibe grijă doar de instinclele sale primare (papă, colibă și plăceri sexuale). Omul - dacă este om! - mai are și alte nevoii - de un nivel mult mai ridicat, care îl plasează mult deasupra animalelor.

   ”3 Ispititorul s-a apropiat de El şi i-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini”.
   4 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: ‘OMUL NU TRĂIEŞTE NUMAI CU PÂINE, CI CU ORICE CUVÂNT CARE IESE DIN GURA LUI DUMNEZEU’.” Matei 4:3-4

   ”Nu are nicio legatura asta cu motivele reale, unul din motive fiind pesta porcina care le-a distrus toata averea familiei.”

   Dacă te-am înțeles eu bine – dacă am greșit te rog să mă corectezi – pentru ”țărani” porcii sunt adevărata avere, nu însă și copiilor lor! În acest caz, nu mai am ce să mai comentez...
   • Like 0
  • @ altVasile
   Vorbeam de taranii care nu au mai ascultat ce zice popa, unde scrie de copiii lor ? La propaganda asta habotnica nu raspund, incearca in alta parte, cu propriul creier, nu cu citate din Bibilie, ca am citit-o si eu, si nu-ti raspund in versete. Dar observ ca de fiecare data cand in spatiul public apare un articol care da un pic in borfasii plini de aur care au preturi de hotel de 5 stele cand intri in casa lui Dumnezeu (culmea!), sariti toti in sus,ca vine apocalipsa, ca nu ascultam cuvantul lui Dumnezeu. D-aia am zis si de Xanax, acum poti sa spui si povestea porcului, na ! Oamenii n-au nimic cu Dumnezeu, au cu popii care nu propovaduiesc , cuvantul Lui, acum intelegi ? Eu nu am mai gasit un preot care sa imi dea niste sfaturi de viata in momente de cumpana de ani de zile...
   • Like 2
  • @ Radu Andrei Malica
   ”Vorbeam de taranii care nu au mai ascultat ce zice popa, unde scrie de copiii lor ?”

   Păi, tocmai aișia și ieste problema! Suprați fiind pe cei care le-au luat porcii, țăranii au uitat de copiii lor!!!

   Pentru că aceste referendum nu a fost despre porci, ci despre copiii și copiii copiilor noștri. Dacă nu ai înțeles acest lucru, atunci nu știu ce aș mai putea să-ți spun. De fapt știu, însă aș vrea totuși să fiu cât mai blând cu dumneata!

   ”La propaganda asta habotnica nu raspund, incearca in alta parte, cu propriul creier, nu cu citate din Bibilie, ca am citit-o si eu, si nu-ti raspund in versete.”

   Propagandă habotnică?! Omule, într-o țară care se dă creștină în proporție de 96% (mă rog, s-a văzut cât valorează ”creștinismul” acesta în situația în care pierderea porcilor antrenează mult mai multă pasiune decât pericolele care îi pasc pe copilașii românilor), întâlnești - Mirare Mare, nu-i așa?! - pe cineva care se declară fără ocoloșiri și fără niciun pic de rușine că este creștin (nu musulman, nu ateu, nu descendent din maimuțe, nu pervers) care - CULMEA! CE SĂ VEZI?! - citează din Biblie (nu din Manifestul lui Carl Marx, nu din Opere Alese de V. I. Lenin, nu din ”Originea Speciilor” de C. Darwin), ci din Biblie. Nu-i așa că este foarte ciudat?! Un creștin care citează din Biblie nu poate fi decât habotnic, nu-i așa?! Dar de unde ai vrea dumneata să citeze creștinul? Poate apa să nu ude?! Poate soarele să nu încălezească? Poate creștinul să nu iubească Cuvântul lui Dumnezeu?!

   ”Dar observ ca de fiecare data cand in spatiul public apare un articol care da un pic in borfasii plini de aur care au preturi de hotel de 5 stele cand intri in casa lui Dumnezeu (culmea!), sariti toti in sus,ca vine apocalipsa, ca nu ascultam cuvantul lui Dumnezeu.”

   Da, frate, în borfași cât oi vrea, dumneata! De când am devenit eu apărătorul lor?!

   Într-un lucru însă ai mare dreptate: Apocalipsa va veni exact din cauza faptului că oamenii nu vor să asculte de Cuvântul lui Dumnezeu!

   ”Oamenii n-au nimic cu Dumnezeu, au cu popii care nu propovaduiesc , cuvantul Lui, acum intelegi ?”

   Sunt oameni și oameni pe fața acestui pământ. Sunt oameni care îl iubesc pe Dumnezeu!!! Sunt însă, din nefericire, și oameni care îl urăsc pe Dumnezeu! Cine sunt aceștia? Recitește - cu atenție! - capitolul 1 din epistola către Romani și vei afla răspunsul!

   ”Eu nu am mai gasit un preot care sa imi dea niste sfaturi de viata in momente de cumpana de ani de zile...”

   Trist! Însă ce se poate face într-un astfel de caz?!

   ”28 Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.
   29 Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” Matei 11:28-29

   Isus Hristos te invită în ”audiență” direct la El. De ce I-ai refuza invitația?! Te asigur că sfaturile primite, în momente de cumpănă, de la Dumnezeu sunt mult de folos decât tot ceea ce ți-ar putea oferi un simplu om muritor...

   Iar povestea porcului nu este totuși pentru frați (chiar dacă și pe aceștia îi mai ia gura pe dinainte câteodată - se mai întâmplă! însă putem să trecem, creștinește, peste aceste scăpări).

   Sănătate multă!!!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Sami check icon
   altVasile, iti voi demonstra ca articolul 48 din Constituție, chiar și dacă s-ar fi înlocuit "soți" cu "bărbat și femeie" este nebiblic.
   Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită intre soți(bărbat si femeie), pe egalitatea acestora, și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura crestere educația si instruirea copiilor.
   "pe egalitatea acestora". Biblia nu învață egalitatea intre bărbat și femeie, in cadrul căsătoriei"Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului."Efeseni 5:21."Bărbaților, purtați-vă și voi la rândul vostru, cu ințelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca sa nu fie împiedicate rugăciunile voastre".1 Petru 3:7. Termenii"Fiți supuse", "vas mai slab" si "egalitate" nu se împacă deloc.Deci adeptii refrendumului care au defilat și defilează cu Biblia sunt niște ipocriți, pentru ca Biblia nu le susține ideile.As fi vrut sa vad mai multe argumente raționale, care sa nu izvorască din Biblie în susținerea referendumului.Dar n-a avut cine sa le producă...
   • Like 2
  • @ altVasile
   Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.

   Matei 11:28-29

   Nu prea seamana cu ce scrieti dumneavoastra, alt domn Vasile. Ca nici bland, nici smerit nu pareti a fi.

   • Like 1
  • @ Sami
   ”Biblia nu învață egalitatea intre bărbat și femeie, in cadrul căsătoriei”

   Așa este! Eu nu-mi voi permite niciodată să contrazic ceea ce este scris în Biblie. Dacă aș contrazice ceea ce scrie în Biblie atunci aș fi orice, însă numai nu creștin!

   În căsătoria biblică femeia datorează supunere soțului ei. Biblia nu susține nicăieri ideea de egalitate între oameni (cu excepția mântuirii - orice om poate fi mântuit și nu are nicio importanță ce sex are omul, cât de bogat sau de sărac este, dacă este sclav sau liber, etc), ci doar EGALITATEA IUBIRII:

   ”Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!”

   Iar în cazul bărbatului cerința de iubire față de soția sa este chiar mai mare decât porunca de iubire față de aproapele:

   ”25 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,
   26 ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt,
   27 ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană.”

   Isus Hristos a iubit Biserica până la moarte! Același lucru se așteaptă și de la bărbat.

   În constituție desigur se promovează un alt tip de familie (nu cel biblic) - familia feministă (bazată pe egalitatea dintre soț și soție). Care sunt roadele unei astfel de familii? Egalii obosesc adeseori de atâta egalitate dintre ei și divorțează cu milioanele! Cu efecte dezastruoase mai ales asupra copiilor! Copiii care cresc fără de un părinte rămân cu sechele care îi marcheză întreaga viață.

   Totuși înlocuirea cuvântului ”soți” cu ”bărbat și femeie” ar fi fost un MARE PAS înainte, punând o piedică foarte mare în calea ”căsătoriei” sodomite. Însă românii fie nu au conștientizat importanța evenimentului, fie pur și simplu nu le pasă de copiii lor!

   Iar aceasta îmi aduce aminte de reacția ginerilor lui Lot la îndemnul de a părăsi în grabă Sodoma:

   ”12 Bărbaţii aceia au zis lui Lot: „Pe cine mai ai aici? Gineri, fii şi fiice şi tot ce ai în cetate – scoate-i din locul acesta.
   13 Căci avem să nimicim locul acesta, pentru că a ajuns mare plângere înaintea Domnului împotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca să-l nimicim.”
   14 Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui: „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta; căci Domnul are să nimicească cetatea”. Dar ginerii lui credeau că glumeşte.” Geneza 19:12-14

   Ginerii lui Lot credeau că socrul lor GLUMEȘTE. Peste un scurt timp aveau să vadă cu proprii lor ochi că nu a fost vorba de nicio glumă, însă era deja prea târziu. Au murit arși de vii (iar odată cu ei au murit și fiicele lui Lot care erau căsătorite cu ginerii aceia). Salvarea lor însă a fost atât de aproape!

   Aceași senzație mi-au dat-o și discuțiile cu mai mulți cetățeni de prin apropierea locului unde trăiesc. Le-am spus despre valul de depravare morală care vine dinspre Vest, însă mi-au spus că așa ceva în România nu se poate întâmpla...
   • Like 0
  • @ Maria Zamfir
   ”Nu prea seamana cu ce scrieti dumneavoastra, alt domn Vasile. Ca nici bland, nici smerit nu pareti a fi. ”

   Nu eu sunt modelul, Isus Hristos este!

   Știi dumneata cine a spus următoarele cuvinte?
   ”Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă.”

   Dar pe acestea?
   ”34 Să nu credeţi că am venit s-aduc pacea pe pământ; n-am venit să aduc pacea, ci sabia. 35 Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa şi pe noră de soacra sa. 36 Şi omul va avea de vrăjmaşi chiar pe cei din casa lui.”

   Și acestea?
   ”31 În aceeaşi zi, au venit câţiva farisei şi I-au zis: „Pleacă şi du-Te de aici, căci Irod vrea să Te omoare”. 32 „Duceţi-vă”, le-a răspuns El, „şi spuneţi vulpii aceleia: Iată că scot dracii şi săvârşesc vindecări astăzi şi mâine, iar a treia zi voi isprăvi. 33 Dar trebuie să umblu astăzi, mâine şi poimâine, fiindcă nu se poate ca un proroc să piară afară din Ierusalim.”

   Și acestea?
   ”Voi aveţi de tată pe Diavolul şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii.”

   Știi dumneata de ce a fost urât Isus Hristos?
   ”Pe voi lumea nu vă poate urî; pe Mine Mă urăşte, pentru că mărturisesc despre ea că lucrările ei sunt rele.” Ioan 7:7

   Încearcă și dumneata să spui oamenilor că faptele lor sunt rele și spune-ne după aceea cât de ”blândă și smerită la inimă” te vor găsi oamenii!!!
   • Like 0
  • @ Sami
   Cum de au lipsit aceste "detalii" din retorica CPF ? Intrebare retorica , toata lumea stie de ce :))
   • Like 1
  • @ altVasile
   gogea check icon
   ”Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!”
   Dar daca aproapele are alta orientare sexuala, ce faci Vasile? Sau atunci nu mai e "aproapele"?
   • Like 2
  • @ gogea
   ””Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!”
   Dar daca aproapele are alta orientare sexuala, ce faci Vasile?”

   Mai întâi trebuie să clarificăm niște lucruri. Orientarea este un lucru, DEZORIENTAREA este cu totul alt lucru. Vorbesc inclusiv din propria mea experiență. M-am dezorientat odată în pădure (aveam vreo 12 ani) și pot să-ți spun că vai și amar a fost de piciorușele mele!

   Un bărbat se orientează către o femeie blondă, alt bărbat către o femeie brunetă, alt bărbat către o femeie suplă, alt bărbat către o femeie mai cu forme - fiecare cu preferințele și cu orientarea sa!

   Dacă însă un bărbat poftește după un alt barbat sau după un animal, sau după un mort, sau după un copil, atunci nu mai vorbim de Orientare, ci de Dezorientare! Vai și amar de cei care nu sunt capabili să facă această distincție!

   ”Vai de cei ce numesc răul bine şi binele rău, care spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă şi dulceaţa în loc de amărăciune!” Isaia 5:20

   ”Sau atunci nu mai e "aproapele"?”

   Întrebarea este la locul ei! Vin cu o contraîntrebare:

   Este dator creștinul să-i iubească pe cei ce-L urăsc pe Dumnezeu? Ce răspuns ne dă Biblia?

   ”Iosafat, împăratul lui Iuda, s-a întors în pace acasă, la Ierusalim.
   2 Iehu, fiul prorocului Hanani, i-a ieşit înainte şi a zis împăratului Iosafat: „Cum de ai ajutat tu pe cel rău şi ai iubit pe cei ce urăsc pe Domnul? Din pricina aceasta este mâniat Domnul pe tine.
   3 Dar tot se mai găseşte şi ceva bun în tine, căci ai înlăturat din ţară idolii şi ţi-ai pus inima să caute pe Dumnezeu.” 2 Cronici 19:1-3
   • Like 0
  • @ altVasile
   Sami check icon
   altVasile, in psalmul 139 de la versetul 21 se spune"Sa nu urăsc eu, Doamne, pe cei ce Te urăsc, si sa nu-mi fie scârba de cei ce se ridica împotriva ta?Da, ii urăsc cu o ura desăvârșită; ii privesc ca pe vrăjmași ai mei.Cercetează-mă, Dumnezeule, si cunoaste-mi inima!Incearca-ma, si cunoasete-mi gândurile.Vezi daca sunt pe o cale rea, si du-ma pe calea veșniciei!
   Psalmistul isi da seama ca poate sa meargă pe o cale rea, daca merge pe calea urii, chiar dacă urăște pe cei ce-L urăsc pe Dumnezeu.Problema posibilității de a se afla pe o cale rea trebuia sa și-o pună multi adepți ai referendumului
   • Like 0
  • @ Sami
   ”Psalmistul isi da seama ca poate sa meargă pe o cale rea, daca merge pe calea urii, chiar dacă urăște pe cei ce-L urăsc pe Dumnezeu.Problema posibilității de a se afla pe o cale rea trebuia sa și-o pună multi adepți ai referendumului.”

   Un creștin trebuie să accepte oricând ideea că ar putea fi greșit.

   ”Astfel dar, cine crede că stă în picioare să ia seama să nu cadă.” 1 Corinteni 10:12

   Iar pentru a se convinge că nu greșește ar trebui să se asigure că... convingerile pe care le are sunt susținute de Biblie.

   Ce zici însă de cei care s-au opus referendumului (invocând o mie și una de motive, unul mai lipsit de substanță decât altul) nu ar trebui să-și pună întrebarea dacă se află pe o cale rea?

   Referitor la psalmul lui David (nr. 139) trebuie să ținem cont de următoarele:

   1) Scriitorii Bibliei nu au scris pur și simplu de capul lor, ci au fost inspirați de Duhul Sfânt.

   ”16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
   17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

   2) David a fost un om după inima lui Dumnezeu.

   ”... Am găsit pe David, fiul lui Iese, om după inima Mea, care va împlini toate voile Mele’ Faptele Apostolilor 13:22

   Un om după inima lui Dumnezeu va iubi ceea ce iubește Dumnezeu și va urî ceea ce urăște Dumnezeu!

   3) Unica greșeală pe care Dumnezeu i-o impută, după moarte, lui David este legată de păcătuirea cu Batșeba.

   ”Căci David făcuse ce este plăcut înaintea Domnului şi nu se abătuse de la niciuna din poruncile Lui în tot timpul vieţii lui, afară de întâmplarea cu Urie, Hetitul.” 1 Împăraților 15:5

   În afară de întâmplarea cu Urie (păcătuirea cu Batșeba, nevasta lui Urie și complotarea împotriva lui Urie) Dumnezeu nu-i impută nicio altă încălcare a vreunei porunci. Amintesc că poruncile iubirii - către Dumnezeu și către aproapele – nu sunt o noutate a Noului Testament, ci au fost preluate din Vechiul Testament.

   ”Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta.” Deuteronom 6:5

   ”Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul.” Leviticul 19:18

   4) Există o serie de lucruri pe care Dumnezeu le urăște:

   ”16 Şase lucruri urăşte Domnul
   şi chiar şapte Îi sunt urâte:
   17 ochii trufaşi, limba mincinoasă,
   MÂINILE CARE VARSĂ SÂNGE NEVINOVAT,
   18 inima care urzeşte planuri nelegiuite,
   picioarele care aleargă repede la rău,
   19 martorul mincinos, care spune minciuni,
   şi cel ce stârneşte certuri între fraţi.” Proverbe 6:16-19

   Reține de aici că Dumnezeu urăște atât minciuna (buzele mincinoase), cât și pe omul mincinos (martorul mincinos care spune minciuni). Reține și faptul că Dumnezeu urăște și mâinele care varsă sânge nevinovat.

   Zicerea ”Iubește pe păcătos, însă urăște-i păcatul!” - Love the sinner but hate the sin! - sună interesant, însă nu a fost preluată din Biblie, ci din zicerile lui Mohandas Gandhi (un indus păgân).

   5) Vezi ce spune David și în psalmul 5 sub inspirația Duhului Sfânt:

   ”3 Doamne, auzi-mi glasul, dimineaţa!
   Dimineaţa, eu îmi îndrept rugăciunea spre Tine şi aştept.
   4 Căci TU NU EŞTI UN DUMNEZEU CĂRUIA SĂ-I PLACĂ RĂUL;
   cel rău nu poate locui lângă Tine.
   5 Nebunii nu pot să stea în preajma ochilor Tăi;
   TU URĂŞTI PE CEI CE FAC FĂRĂDELEGEA
   6 şi pierzi pe cei mincinoşi;
   DOMNUL URĂŞTE PE OAMENII CARE VARSĂ SÂNGE ŞI ÎNŞALĂ.”

   Ce urăște Dumnezeu? Dumnezeu urăște răul!
   Pe cine urăște Dumnezeu? Pe cei ce fac fărădelegea. Pe oamenii care varsă sânge și înșală.

   6) Vezi ce spune același David, iarăși sub inspirația Duhului Sfânt în psalmul 58:

   ”1 Oare tăcând faceţi voi dreptate?
   Oare aşa judecaţi voi fără părtinire, fiii oamenilor?
   2 Dimpotrivă, în inimă săvârşiţi nelegiuiri;
   în ţară puneţi în cumpănă silnicia mâinilor voastre.
   3 Cei răi sunt stricaţi încă din pântecele mamei lor,
   mincinoşii se rătăcesc odată cu ieşirea din pântecele mamei lor.
   4 Au o otravă ca otrava unui şarpe,
   ca otrava unei aspide surde, care îşi astupă urechea,
   5 care n-aude glasul vrăjitorilor, glasul fermecătorului celui mai iscusit.
   6 Dumnezeule, zdrobeşte-le dinţii din gură!
   Smulge, Doamne, măselele acestor pui de lei!
   7 Să se risipească întocmai ca nişte ape care se scurg!
   Săgeţile pe care le-aruncă ei să fie nişte săgeţi tocite!
   8 Să piară ca un melc care se topeşte umblând;
   să nu vadă soarele, ca stârpitura unei femei!
   9 Înainte ca oalele voastre să simtă focul de spin
   verde sau uscat, îl va lua vârtejul.
   10 Cel fără prihană se va bucura la vederea răzbunării;
   îşi va scălda picioarele în sângele celor răi.
   11 Şi atunci oamenii vor zice: „Da, este o răsplată pentru cel fără prihană!
   Da, este un Dumnezeu care judecă pe pământ!”
   7) David a văzut în viziune ce s-a întâmplat la cruce cu Isus Hristos. David a văzut cum arată fața oamenilor setoși de sânge care I-au bătut cuiele în mâinele și picioarele Mântuitorului (Psalmul 22). Crezi că l-a lăsat rece ceea ce a văzut?! Crezi că poți rămâne nepăsător atunci când vezi cum niște animale cu față de oameni lovesc, fără milă, în Domnul tău?!

   ”1 DUMNEZEULE! DUMNEZEULE! PENTRU CE M-AI PĂRĂSIT
   şi pentru ce Te depărtezi fără să-mi ajuţi şi fără s-asculţi plângerile mele?
   2 Strig ziua, Dumnezeule, şi nu-mi răspunzi;
   strig şi noaptea, şi tot n-am odihnă.
   3 Totuşi Tu eşti Cel Sfânt
   şi Tu locuieşti în mijlocul laudelor lui Israel.
   4 În Tine se încredeau părinţii noştri;
   se încredeau, şi-i izbăveai.
   5 Strigau către Tine, şi erau scăpaţi;
   se încredeau în Tine şi nu rămâneau de ruşine.
   6 Dar eu sunt vierme, nu om,
   am ajuns de ocara oamenilor şi dispreţuit de popor.
   7 Toţi cei ce mă văd îşi bat joc de mine,
   îşi deschid gura, dau din cap şi zic:
   8 „S-A ÎNCREZUT ÎN DOMNUL! SĂ-L MÂNTUIASCĂ DOMNUL,
   SĂ-L IZBĂVEASCĂ, FIINDCĂ-L IUBEŞTE!”
   9 Da, Tu m-ai scos din pântecele mamei,
   m-ai pus la adăpost de orice grijă la ţâţele mamei mele;
   10 de când eram la sânul mamei am fost sub paza Ta,
   din pântecele mamei ai fost Dumnezeul meu.
   11 Nu Te depărta de mine, căci s-apropie necazul
   şi nimeni nu-mi vine în ajutor.
   12 O MULŢIME DE TAURI SUNT ÎMPREJURUL MEU,
   NIŞTE TAURI DIN BASAN MĂ ÎNCONJOARĂ.
   13 Îşi deschid gura împotriva mea,
   ca un leu care sfâşie şi răcneşte.
   14 Am ajuns ca apa care se scurge şi toate oasele mi se despart;
   MI S-A FĂCUT INIMA CA CEARA
   şi se topeşte înăuntrul meu.
   15 Mi se usucă puterea ca lutul
   şi mi se lipeşte limba de cerul gurii;
   m-ai adus în ţărâna morţii.
   16 CĂCI NIŞTE CÂINI MĂ ÎNCONJOARĂ,
   o ceată de nelegiuiţi dau târcoale împrejurul meu,
   MI-AU STRĂPUNS MÂINILE ŞI PICIOARELE;
   17 toate oasele aş putea să mi le număr.
   Ei însă pândesc şi mă privesc;
   18 ÎŞI ÎMPART HAINELE MELE ÎNTRE EI
   ŞI TRAG LA SORŢ PENTRU CĂMAŞA MEA.
   19 Dar Tu, Doamne, nu Te depărta!
   Tu, Tăria mea, vino degrabă în ajutorul meu!
   20 Scapă-mi sufletul de sabie
   şi viaţa din ghearele câinilor! ”


   8) Iar acum recitește, în lumina celor amintite mai sus, psalmul 139, însă într-un context ceva mai larg:

   ”19 O, Dumnezeule, de ai ucide pe cel rău!
   Depărtaţi-vă de la mine, oameni setoşi de sânge!”

   Despre cine este vorba aici? Despre oamenii răi, setoși de sânge. Adu-ți aminte că Dumnezeu urăște vărsarea de sânge nevinovat!

   ”20 Ei vorbesc despre Tine în chip nelegiuit,
   Îţi iau Numele ca să mintă, ei, vrăjmaşii Tăi!”

   Ce mai aflăm aici despre oamenii aceia răi? Că aceia îl batjocoresc pe Dumnezeu. Mai mult decât atât acei oameni se folosesc de bunul Nume a lui Dumnezeu pentru a-și pune în practică planurile lor dușmănoase față de Dumnezeu.

   ”21 Să nu urăsc eu, Doamne, pe cei ce Te urăsc
   şi să nu-mi fie scârbă de cei ce se ridică împotriva Ta?
   22 Da, îi urăsc cu o ură desăvârşită;
   îi privesc ca pe vrăjmaşi ai mei.”

   Care este atitudinea lui David față de acei oameni răi, setoși de sânge, înțelători, blasfemitori, care se comportă ca niște dușmani față de Dumnezeu, urându-L fără niciun motiv? Una de ură! Ce fel de ură? O ură desăvârșită!!!

   ”23 Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima!
   Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile!
   24 Vezi dacă sunt pe o cale rea
   şi du-mă pe calea veşniciei!”

   Ce expimă aceste versete? O îndoială a lui David cu privire la corectitudinea sentimentelor lui de ură față de oamenii răi, setoși de sânge, care îl urăsc pe Dumnezeu?! Sau o dovadă a faptului că David își aducea aminte de păcatul său împotriva lui Urie (unicul păcat pe care Dumnezeu i l-a imputat lui David)?!
   • Like 1
  • @ altVasile
   Sami check icon
   altVasile, detaliul cu 1 Împărați 15:5 nu-l știam! Mulțumesc pentru respectivul verset!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Sami check icon
   altVasile, detaliul cu 1 Împărați 15:5 nu-l știam! Mulțumesc pentru respectivul verset!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Delia MC Delia MC check icon
   Bag seama că scrieți Isus și nu Iisus.Știam că la sectari se scrie așa. Nu trebuie să-mi răspundeți dar dacă o faceți să fie punctual.
   • Like 0
  • @ Sami
   Mă bucur că putem învăța împreună!

   ”Sătulul calcă în picioare fagurul de miere, dar pentru cel flămând toate amărăciunile sunt dulci.” Proverbele 27:7
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Creștinii au fost, sunt și vor fi întotdeauna o ”sectă” - dacă dumneata dorești neapărat să o numești așa, însă nu știu la ce bun ți-ar folosi (!) - minoritară în societate pe acest pământ. Fapt care a și fost confirmat prin prezența anemică a creștinilor la referendumul pe tema familiei.

   ”13 Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare şi mulţi sunt cei ce intră pe ea.
   14 Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o află.” Matei 7:13-14

   Creștinii vor fi o majoritate absolută (100%) doar atunci când vor ajunge la ei acasă, în ceruri, acolo unde Isus Hristos le-a pregătit o casă!

   ”1 Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine.
   2 În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc.
   3 Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi.” Ioan 14:1-3

   De altfel la început Domnul Isus Hristos îi numea ”ucenici” pe cei ce-L urmau!

   ”Atunci a zis ucenicilor Săi: „Mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii!” Matei 9:37

   Cuvântul ucenic și derivatele sale este folosit de 296 (!) de ori în noul testament și de doar 5 ori în vechiul testament. Am amintit acest lucru pentru a pune în evidență câtă importanță pune Domnul Isus Hristos pe ucenicie (învățătură).

   De ce? Pentru că nu poți fi creștin dacă nu ai învățat mai întâi la picioarele Marelui Învățător!

   ”31 Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, SUNTEŢI ÎN ADEVĂR UCENICII MEI;
   32 VEŢI CUNOAŞTE ADEVĂRUL, şi adevărul vă va face slobozi”. Ioan 8:31-32

   Ce ne spune Isus Hristos? Pentru a fi ucenicii Lui, în adevăr (nu în minciună), trebuie mai întâi să CUNOAȘTEM ADEVĂRUL. Dacă nu cunoști adevărul, dacă ești ignorat în ceea ce privește învățătura lui Isus Hristos, atunci cum ai putea să fii într-adevăr uncenicul lui Isus Hristos?

   De ce trebuie să cunoști adevărul? PENTRU CĂ DOAR ADEVĂRUL TE POATE FACE LIBER!!!

   Numele de ”creștini” a fost folosit pentru prima dată în Antiohia.

   ”Un an întreg, au luat parte la adunările bisericii şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întâia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia.” FA 11:26

   Cumvântul ”creștin” și derivatele sale este folosit de doar 17 ori în noul tesament. Compară cu numărul de 296 de câte ori este folosit cuvântul ”ucenic” și derivatele sale.

   Problema mare de astăzi este că avem foarte mulți ”creștini” (cu numele), însă extrem de puțin ucenici care să învețe de la Isus Hristos!

   Revenind la cuvântul ”sectă” - acesta nu se află în Biblie. Ucenicii lui Isus Hristos erau, în schimb, numiți ”partidă” (ceea ce era cam același lucru ca și cuvântul ”sectă” folosit astăzi, care este folosit de obicei cu sens peorativ). De către cine???

   ”13 Aşa că n-ar putea dovedi lucrurile de care mă pârăsc acum.
   14 Îţi mărturisesc că slujesc Dumnezeului părinţilor mei după Calea pe care EI O NUMESC PARTIDĂ; eu cred tot ce este scris în Lege şi în Proroci
   15 şi am în Dumnezeu nădejdea aceasta, pe care o au şi ei înşişi, că va fi o înviere a celor drepţi şi a celor nedrepţi.”

   Cine sunt ”ei”, cei care îi numeau pe ucenicii lui Isus Hristos ”partidă”? Erau cei care căutau să-i ia, pe nedrept, viața apostolului Pavel. Erau cei care au uneltit și l-au condamnat la moarte pe Isus Hristos!

   Având în vedere cele spuse mai sus, de partea cui mărturisești dumneata că te afli în situația în care îi numești ”sectă” pe creștini?!
   • Like 0
  • @ altVasile
   Delia MC Delia MC check icon
   Știți perfect la ce mă refer. Și ocoliți răspunsul ca de obicei, nici nu dezmintiti nici nu aprobați.Tipic. Să precizez aici ce-i cu ramurile mari ale crestinismului si ce-i cu sectele ar insemna să vă subapreciez cultura.Nu era nici o problemă să spuneți că sunteți de la Martorii lui Yehova sau de la Evangheliști de ziua a 7-a, etc., eu sunt ortodoxă, de exemplu.Am avut colegi și colaboratori sectanti excelenți, eficienți, foarte buni colegi.DAR când fac PROZELITISM RELIGIOS, se schimbă situația ( la servici nu dar pe stradă sau la ușă da).Vă plasați sub umbrela convenabilă a tuturor creștinilor, să pară ca-i incriminez pe toți, excelentă tehnică de manipulare. Știți desigur că în biserică ortodoxă sectanții nu sunt prea iubiți-apropos, asta cu partida e din altă Biblie...Eu n-am nicio treabă atât timp cât nu fac paradă, prozelitism si acele lucruri din articolul https://republica.ro/cum-dezarmezi-un-troll-de-pe-net.Detest să mă repet.
   PS se poate spune "alte culte", dacă sectă deranjează...
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult