Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane de electori prezentați la urne, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins că „chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul nu va fi validat.”
Totuși, vreme de circa patru săptămâni, tema va ocupa mass-media politizate, adaugă el.
În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament este utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.
„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu. Cei 5,7 milioane reprezintă 30% din cele 18.917.495 persoane pe listele electorale la alegerile parlamentare din 2016, potrivit datelor Biroului Electoral Central.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie, potrivit PSD. Românii ar trebui să spună dacă sunt sau nu de acord ca familia să fie definită ca „uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie”, şi nu „între soţi”, cum este acum.
La urne ar trebui să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători, pentru ca rezultatul scrutinului să fie recunoscut, iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de români, ar trebui să voteze pentru redefinirea noţiunii de familie.
Sociologul Barbu Mateescu remarcă pe blogul său faptul că la sondaje este egalitate.
„Pe de o parte, conform CURS, 27% din populația aflată în țară consideră că referendumul e necesar/foarte necesar. În țară nu suntem toți cei 18,9 milioane de pe liste, ci cel mult 15 milioane. Unii ar spune 14 milioane. Dar hai să rămânem la o estimare de 15 milioane.
27% din 15 milioane de adulți aflați în țară = 4,05 milioane persoane. Sub pragul necesar.
Pe de altă parte, un sondaj Avangarde dă speranțe Coaliției. Conform acestuia, la vot ar veni cu siguranță 55%.
55% din 15 milioane de adulți aflați în țară = 8,25 milioane persoane. Peste pragul necesar de 5,67 milioane, și nici măcar n-am contabilizat o parte din cei care afirmă că probabil ar veni (încă 20%).”, scrie Barbu Mateescu.
Prezența la vot la alte referendumuri din România:
- În mai 2007, cetățenii cu drept de vot au fost întrebați la referendum dacă sunt sau nu de acord cu demiterea lui Traian Băsescu, președintele suspendat al țării la acea vreme. La vot s-au prezentat 44,45% din cetățenii cu drept de vot, 74,48% dintre ei votând împotriva demiterii lui Traian Băsescu.
- În octombrie 2007 românii cu drept de vot au fost chemați să răspundă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?". Prezența la vot în toată țara a fost de 26,51 %. Curtea Constituțională a constatat că "din totalul de 18.296.459 persoane înscrise în lista pentru referendum, au participat la vot 4.851.470 persoane, număr insuficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil.
- În noiembrie 2009 a fost organizat un referendum național pentru trecerea de la parlamentul bicameral la un parlament unicameral. La referendum, care s-a ținut concomitent cu alegerile legislative, s-au prezentat 9.320.240 din totalul de 18.293.277 de cetățeni cu drept de vot, adică 50,95%. Conform BEC, 77,78% dintre alegători au răspuns cu DA pentru trecerea la un Parlament unicameral. Totodată, 88,84% dintre români au răspuns cu DA pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 și 11,16% cu NU. Astfel, referendumul a fost validat.
- În iulie 2012 a avut loc un alt referendum având ca obiect demiterea președintelui Traian Băsescu. 87,52% dintre cetățeni s-au pronunțat pentru demitere, în timp ce 11,15% împotriva demiterii. Întrucât nu s-a întrunit cvorumul de prezență, de 50%+1, la referendum prezentându-se doar 46,24% dintre cetățenii înscriși în listele electorale, referendumul a fost invalidat de către Curtea Constituțională.
CCR discută pe 17 septembrie proiectul de revizuire a Constituției
Curtea Constituţională va discuta în 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constituţiei adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, au declarat, miercuri seară pentru News.ro surse din CCR.
Codru Vrabie, consultant în domeniul bunei guvernări, susține că „nu există nicio garanție că legea de revizuire va putea să treacă de CCR”. Aici e nevoie ca legea să fie votată de două treimi din magistrații Curții.
„Părerea mea e că șase voturi nu se vor strânge. În cazul Coman-Hamilton, CCR a trebuit să decidă dacă această căsătorie încheiată în Belgia e recunoscută în România. Timp de nouă luni CCR a prelungit vreo trei termene succesive pentru că magistrații Curții erau împărțiți – patru la patru, iar al nouălea nu era convins să voteze nici într-un fel, nici în celălalt. Și asta s-a întâmplat în 2016-2017. De atunci nu s-a schimbat componența Curții. Deci la CCR e dificil de obținut un vot de cinci la patru pe un astfel de subiect, de unde rezultă că e teribil de dificil de obținut un vot de șase la trei. Dar asta e doar o speculație”, a adăugat Codru Vrabie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum vom afla cît la sută din populaţia ţării o putem numii ,,PROSTIMEA" , imediat ce vom afla cîţi la sută au votat !
In ceea ce priveste "unii ca voi" nu sunt curios sa stiu ce intelegi tu prin asta.
Dragnea, in criza de popularitate, are nevoie de un vot popular masiv.
Iar acest vot nu poate fi obtinut decat pe o tema de interes general, care a adunat deja 3 milioane de semnaturi.
Aceasta tema ar fi casatoria dintre un barbat si o femeie. Sustinuta si de BOR. Si de agentii Rusiei.
Problema e ca in Romania, Codul civil defineste -de trei ori- partile participante la casatorie. Obligatoriu barbat si femeie.
Art. 258/4|(casatoria)
Art.266/5(logodna)
Art.271(consimtamintul)
Prin urmare, modificarea Constitutiei pentru acest motiv este prosteasca. Nu e nevoie. Legea organica defineste -clar- sotii.
Cei trei milioane de semnatari sunt si prosti. Nu fac minimum de efort pentru a se documenta.
Idem tov.ii din Parlament.
Nu schimbi Constitutia, cand legea organica pe domeniu prevede expres -de trei ori- situatia invocata.
Este clar o facatura politica.
Cine merge la referendum este ori prost, ori client al partidului."
"Eu am urmărit evoluția drepturilor la homosexualii din Canada și treaba stă cam așa:
La început au zis că ei nu vor absolut nimic, doar să fie acceptați. Au fost acceptați.
După aia au vrut sa fie considerați oameni normali (nu oameni cu probleme psihologice, așa cum erau declarați ei în urmă cu 20 de ani și cum însuși Papa de la Roma a resugerat că ar fi). Au fost.
După aia au vrut o zi dedicată lor, Gay Parade. Au primit-o și pe asta. Dar o zi nu a fost de ajuns. Anul ăsta au avut o lună întreagă dedicată lor. Luna iunie. Steagurile curcubeu (ce blasfemie!... curcubeul, simbolul biblic al lui Dumnezeu, Cel care, tot biblic i-a condamnat la moarte în Sodoma și Gomora...) au fluturat timp de o lună pe toate instituțiile publice. Să nu mai zic câtă atenție li s-a oferit în mass media.
După aceea au vrut drepturi, să se căsătorească și să aibă copii. Li s-a dat și asta. După aia au vrut ca niște copii inocenți să învețe în școli toate mizeriile pe care le fac ei (sex anal, oral), să învețe de identitatea de gen. S-a făcut și asta.
Anul acesta o Universitate creștină de avocați din Canada a fost dată în judecată de homosexuali pe motive de discriminare. Universitatea a pierdut procesul.
Tot anul ăsta statul a înființat un program prin care ajută studenții să își găsească un loc de muncă pe timpul verii. Problema e că tu, companie, nu poți participa la acest program decât dacă semnezi o hârtie potrivit căreia ești de acord să angajezi homosexualii. Prin urmare, statul canadian a fost dat în judecată de companiile care au valori creștine.
Deci homosexualii au tratament special, încalcă toate drepturile celorlalți și tot ei sunt victimele?
Vă sugerez la cei care stați în România, să nu faceți nici un compromis. Nu cedați absolut deloc, nimic. Sunt și ei oameni, nu-i urâți, nu-i bateți, nu-i înjurați. Dar nu acceptați să vă calce în picioare valorile și principiile.
E dreptul vostru să vă apărați valorile."
Nu putem lasa lucrurile sa ramana asa!!! Romani traditionali, verzi, puneti mana pe sticle, bate, tastaturi, pe ce puteti sau va e mai la indemana, si sa ne ajute cel de sus sa ne aparam nevoile si neamul!!! Jos teroarea homosexuala!!! (si lesbiana, desigur)
Sper ca prima.