Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Sociologul Alin Teodorescu: „Chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul NU va fi validat”. Câți cetățeni s-ar putea prezenta la urne, potrivit modelelor statistice de comportament electoral

Alin Teodorescu

Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane de electori prezentați la urne, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins că „chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul nu va fi validat.”

Totuși, vreme de circa patru săptămâni, tema va ocupa mass-media politizate, adaugă el.

În opinia lui, referendumul legalizat în Parlament este utilizat ca o armă propagandistică, pentru a modifica agenda media, dominată de critici la adresa PSD, Guvernului și a lui Liviu Dragnea.

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 5,7 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu. Cei 5,7 milioane reprezintă 30% din cele 18.917.495  persoane pe listele electorale la alegerile parlamentare din 2016, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie, potrivit PSD. Românii ar trebui să spună dacă sunt sau nu de acord ca familia să fie definită ca „uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie”, şi nu „între soţi”, cum este acum.

La urne ar trebui să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători, pentru ca rezultatul scrutinului să fie recunoscut, iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de români, ar trebui să voteze pentru redefinirea noţiunii de familie.

Sociologul Barbu Mateescu remarcă pe blogul său faptul că la sondaje este egalitate.

„Pe de o parte, conform CURS, 27% din populația aflată în țară consideră că referendumul e necesar/foarte necesar. În țară nu suntem toți cei 18,9 milioane de pe liste, ci cel mult 15 milioane. Unii ar spune 14 milioane. Dar hai să rămânem la o estimare de 15 milioane.

27% din 15 milioane de adulți aflați în țară = 4,05 milioane persoane. Sub pragul necesar.

Pe de altă parte, un sondaj Avangarde dă speranțe Coaliției. Conform acestuia, la vot ar veni cu siguranță 55%.

55% din 15 milioane de adulți aflați în țară = 8,25 milioane persoane. Peste pragul necesar de 5,67 milioane, și nici măcar n-am contabilizat o parte din cei care afirmă că probabil ar veni (încă 20%).”, scrie Barbu Mateescu.

Prezența la vot la alte referendumuri din România:

 • În mai 2007, cetățenii cu drept de vot au fost întrebați la referendum dacă sunt sau nu de acord cu demiterea lui Traian Băsescu, președintele suspendat al țării la acea vreme. La vot s-au prezentat 44,45% din cetățenii cu drept de vot, 74,48% dintre ei votând împotriva demiterii lui Traian Băsescu.
 • În octombrie 2007 românii cu drept de vot au fost chemați să răspundă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?". Prezența la vot în toată țara a fost de 26,51 %. Curtea Constituțională a constatat că "din totalul de 18.296.459 persoane înscrise în lista pentru referendum, au participat la vot 4.851.470 persoane, număr insuficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil.
 • În noiembrie 2009 a fost organizat un referendum național pentru trecerea de la parlamentul bicameral la un parlament unicameral. La referendum, care s-a ținut concomitent cu alegerile legislative, s-au prezentat 9.320.240 din totalul de 18.293.277 de cetățeni cu drept de vot, adică 50,95%. Conform BEC, 77,78% dintre alegători au răspuns cu DA pentru trecerea la un Parlament unicameral. Totodată, 88,84% dintre români au răspuns cu DA pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 și 11,16% cu NU. Astfel, referendumul a fost validat.
 • În iulie 2012 a avut loc un alt referendum având ca obiect demiterea președintelui Traian Băsescu. 87,52% dintre cetățeni s-au pronunțat pentru demitere, în timp ce 11,15% împotriva demiterii. Întrucât nu s-a întrunit cvorumul de prezență, de 50%+1, la referendum prezentându-se doar 46,24% dintre cetățenii înscriși în listele electorale, referendumul a fost invalidat de către Curtea Constituțională.

CCR discută pe 17 septembrie proiectul de revizuire a Constituției

Curtea Constituţională va discuta în 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constituţiei adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, au declarat, miercuri seară pentru News.ro surse din CCR.

Codru Vrabie, consultant în domeniul bunei guvernări, susține că „nu există nicio garanție că legea de revizuire va putea să treacă de CCR”. Aici e nevoie ca legea să fie votată de două treimi din magistrații Curții.

„Părerea mea e că șase voturi nu se vor strânge. În cazul Coman-Hamilton, CCR a trebuit să decidă dacă această căsătorie încheiată în Belgia e recunoscută în România. Timp de nouă luni CCR a prelungit vreo trei termene succesive pentru că magistrații Curții erau împărțiți – patru la patru, iar al nouălea nu era convins să voteze nici într-un fel, nici în celălalt. Și asta s-a întâmplat în 2016-2017. De atunci nu s-a schimbat componența Curții. Deci la CCR e dificil de obținut un vot de cinci la patru pe un astfel de subiect, de unde rezultă că e teribil de dificil de obținut un vot de șase la trei. Dar asta e doar o speculație”, a adăugat Codru Vrabie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe buletinul de vot se cere cu totul altceva decît ceea ce se spune privitor la familia tradiţională , se cere acordul pentru modificarea Constituţiei în forma propusă de parlament !
  Acum vom afla cît la sută din populaţia ţării o putem numii ,,PROSTIMEA" , imediat ce vom afla cîţi la sută au votat !
  • Like 0
 • 10 ARGUMENTE imbatabile
  1. Căsătoria este o instituție mai veche decât orice stat și decât orice sistem sau partid politic actual. Nici un stat, sistem, partid politic sau politician nu are dreptul să modifice definiția Căsătoriei – care este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. Modificarea definiției Căsătoriei ar presupune deschiderea unei cutii a Pandorei, cu consecințe extrem de grave asupra întregii societăți. Statul este chemat, așadar, doar să întărească la nivel legal și constituțional o definiție culturală a acesteia, o definiție care aparține poporului.

  2. Orice copil are dreptul să fie crescut de o mamă și de un tată. Legalizarea adopțiilor pentru persoanele de același sex ar presupune că Statul va decide, din oficiu, că unii copii nu vor avea niciodată parte de șansa de a se dezvolta armonios, beneficiind de grija unei mame și a unui tată și de ambele modele parentale complementare. În plus, astfel de „adopții” experimentale presupun traume asupra minorilor a căror natură și proporții sunt departe de a fi pe deplin studiate și înțelese. Consacrarea constituțională a căsătoriei între femeie și bărbat este garanția că vom transmite acest model și copiilor noștri, că credem că părinții sunt mamă și tată, niciodată părinte 1 și părinte 2, cum se practică deja în unele state occidentale (de exemplu, în Franța).

  3. Legalizarea „căsătoriilor” dintre persoanele de același sex reprezintă un tip de inginerie socială de factură neomarxistă cu consecințe grave asupra întregii societăți. Legalizarea unor astfel de „căsătorii” nu presupune doar că un număr de indivizi de același sex s-ar bucura de privilegii asemănătoare cu cele acordate cuplurilor homosexuale. Schimbarea conținutului Căsătoriei va atrage schimbări în multe alte departamente ale societății și producerea și adâncirea unor discriminări asupra unor categorii sociale largi.

  4. Orice diferență între Căsătorie și „căsătoria” homosexuală fiind abolită prin definiție, nu va exista nicio justificare pentru acordarea preferinței la adopție unui cuplu heterosexual în dauna unor parteneri homosexuali; copiii ar putea fi acordați după principiul unei cote obligatorii de adopție pentru cuplurile gay sau chiar în virtutea unei prioritizări a adopțiilor pentru cuplurile homosexuale, conform principiului discriminării pozitive.

  5. Schimbarea definiției Căsătoriei va presupune redefinirea fundamentală a nașterii. Cuplurile de lesbiene vor pretinde, de exemplu, „dreptul” de a avea un copil prin intermediul FIV. Cuplurile de homosexuali vor pretinde și ei același „drept”, fapt care va duce la proliferarea practicii profund controversate a mamei purtătoare. Și chiar bărbații singuri vor solicita acest drept (cum se întâmplă deja în Franța) – fapt care va duce la redefinirea nașterii de copii ca fiind esențial artificială. Or, copilul nu este un obiect asupra căruia să avem „drepturi”, copilul este cel care are drepturi – inclusiv acela de a fi crescut de o mamă și de un tată.

  6. Modificarea conținutului Căsătoriei va presupune și modificarea tuturor conținuturilor predate în școli. Manualele școlare – de la manualele de tehnologie la cele de Limba română și la cele de Religie – vor fi completate cu exemplul familiei homosexuale. În virtutea teoriei genului, persoane transgender vor fi aduse în fața copiilor, în cadrul școlii, și prezentate drept un model sau exemplu (cum se întâmplă deja în Occident). Educația sexuală realizată de la vârste foarte mici îi va încuraja pe copii să accepte sau chiar să experimenteze comportamentele homosexuale (cum se întâmplă, iarăși, în Occident).

  7. Modificarea conținutului Căsătoriei va presupune restrângerea drastică a libertăților fundamentale – a libertății de expresie, a libertății de conștiință, a libertății religioase și a libertății de educare a copiilor în conformitate cu convingerile părintelui. Acest lucru se va întâmpla în schimbul unui privilegiu (mariajul homosexual) care răspunde unor nevoi incerte ale unor prea puțini beneficiari. Să te referi – de exemplu în predicile preoților – la căsătoria homosexuală ca fiind una care contravine învățăturii morale a Bisericii, în timp ce Cununia este considerată o Taină binecuvântată, va fi catalogat drept un act de discriminare, de vreme ce ambele forme de căsătorie sunt tratate în drept ca fiind fix același lucru. Cei care vor susține că o Căsătorie este între un bărbat și o femeie sau că un copil are dreptul să fie crescut de o mamă și de un tată sau care vor refuza educația sexuală de la vârste fragede în școli vor fi hărțuiți, marginalizați social, calomniați, linșați mediatic, își vor pierde locurile de muncă sau vor fi trimiși la închisoare (cum se întâmplă deja în multe locuri unde gay marriage a fost legalizat, în Occident).

  8. Modificarea conținutului Căsătoriei va presupune și deschiderea largă a porților pentru alte „lărgiri” ale Căsătoriei – în direcția parteneriatelor civile poliamoroase (cum se întâmplă deja în Belgia și în Brazilia) sau chiar a legalizării de facto a poligamiei. Acest lucru va dilua și mai mult prestigiul și conținutul Căsătoriei, fapt care va afecta interesul copiilor, va spori confuzia și va altera (și mai mult) fibra morală a societății.

  9. Modificarea conținutului Căsătoriei va deschide larg porțile unor teorii extremiste care vor deveni mainstream – cum este teoria genului, lipsită de orice bază științifică. Și poate chiar a „legalizării” altor perversiuni sexuale, cum este pedofilia, urmând același model de afirmare ca mișcarea gay.

  10. În condițiile în care 89% dintre români se declară împotriva legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex (conform unui sondaj CURS din luna iulie) și doar 4% susțin legalizarea gay marriage, schimbarea definiției Căsătoriei și implementarea ingineriilor sociale presupuse de această schimbare ar merge, în mod evident, împotriva valorilor și ethosului majorității. Cei care au adus pe agenda publică tema gay marriage în România sunt activiștii LGBTQ, iar încercarea de a arunca divizarea produsă de această temă în tabăra susținătorilor Referendumului este ilegitimă – și lipsită de onestitate.

  _____________________________
  În absența oricăror argumente pentru a contracara cele 10 puncte de mai sus, vedem cu lobby-ul LGBTQ se ascunde în spatele unor chițibușerii procedurale, invocând modificări ale Regulamentul Senatului care ar trebui să restarteze procedura votului în celor două Camere. În fapt, acest Regulament a fost atacat la CCR DUPĂ votul Legii Referendumului în Camera Deputaților – prin urmare, această solicitare nu are nici o bază legală.

  Așadar, în mod cert, după ipotetica legalizare a căsătoriilor homosexuale în România nu va mai fi vorba despre acceptarea diferenței, ci despre abolirea ei și impunerea obligației de a numi diferitul ca identic; cu toate consecințele extreme care decurg de aici.

  • Like 0
 • Cristi check icon
  Ar trebui sa apara unu' de la PSD si sa ne spuna ca referendumul asta trebuie sa se desfasoare pe durata a sase zile. De ce? Pentru ca si Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si apoi s-o hodinit.
  • Like 0
  • @ Cristi
   Poate dacă dura mai mult, nu apăreau şi unii ca voi !
   Ce zici ?!
   • Like 0
  • @ Radu Humor
   Cristi check icon
   Eu zic sa tineti pasu' cu progresul, altfel va asumati riscul ca homo sapiens sa intre la capitolul specii care au trait odata pe Terra.
   In ceea ce priveste "unii ca voi" nu sunt curios sa stiu ce intelegi tu prin asta.
   • Like 0
 • Referendumul asta este parte a training programului adresat partii votante a populatiei Romaniei avand ca unic scop viitoarele alegeri. Tematica nu prezinta absolut nici un interes pentru politicul romanesc,, de aici vor trage invatamintele necesare spre conservarea unui numar suficient de votanti PSD si compania. in felul asta isi pregatesc o continuitate perpetuua. To begin with, ceva de genul. am marit salariile in sectorul de stat ia sa vedem cate voturi ne-a adus......
  • Like 0
 • "Situatia este foarte clara.
  Dragnea, in criza de popularitate, are nevoie de un vot popular masiv.
  Iar acest vot nu poate fi obtinut decat pe o tema de interes general, care a adunat deja 3 milioane de semnaturi.
  Aceasta tema ar fi casatoria dintre un barbat si o femeie. Sustinuta si de BOR. Si de agentii Rusiei.
  Problema e ca in Romania, Codul civil defineste -de trei ori- partile participante la casatorie. Obligatoriu barbat si femeie.
  Art. 258/4|(casatoria)
  Art.266/5(logodna)
  Art.271(consimtamintul)
  Prin urmare, modificarea Constitutiei pentru acest motiv este prosteasca. Nu e nevoie. Legea organica defineste -clar- sotii.
  Cei trei milioane de semnatari sunt si prosti. Nu fac minimum de efort pentru a se documenta.
  Idem tov.ii din Parlament.
  Nu schimbi Constitutia, cand legea organica pe domeniu prevede expres -de trei ori- situatia invocata.
  Este clar o facatura politica.
  Cine merge la referendum este ori prost, ori client al partidului."
  • Like 1
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Toti capii CPF ar trebui arestati si organizatia declarata subversiva si angajata la scoaterea tarii din sfera UE in interesul lui Putin.
   • Like 1
 • Hombres y Mujeres y viceversa... Cui îi este teamă de referendum? Chemarea la referendum este foarte importantă, fiind adevăratul act de democrație directă, că vrem sau nu, indiferent de ce spun postacii republicani de pe aici... Da, Republica și-a creat postacii ei veninoși, care le apără ”valorile” până în pânzele albe, genul ăla pe care îi întâlnim din plin cam peste tot în mediul online... Ca să vă treziți un pic din ”adormire”, citiți aici un mesaj care să vă dea de gândit, preluat de la un român rezident în Canada:
  "Eu am urmărit evoluția drepturilor la homosexualii din Canada și treaba stă cam așa:
  La început au zis că ei nu vor absolut nimic, doar să fie acceptați. Au fost acceptați.
  După aia au vrut sa fie considerați oameni normali (nu oameni cu probleme psihologice, așa cum erau declarați ei în urmă cu 20 de ani și cum însuși Papa de la Roma a resugerat că ar fi). Au fost.
  După aia au vrut o zi dedicată lor, Gay Parade. Au primit-o și pe asta. Dar o zi nu a fost de ajuns. Anul ăsta au avut o lună întreagă dedicată lor. Luna iunie. Steagurile curcubeu (ce blasfemie!... curcubeul, simbolul biblic al lui Dumnezeu, Cel care, tot biblic i-a condamnat la moarte în Sodoma și Gomora...) au fluturat timp de o lună pe toate instituțiile publice. Să nu mai zic câtă atenție li s-a oferit în mass media.
  După aceea au vrut drepturi, să se căsătorească și să aibă copii. Li s-a dat și asta. După aia au vrut ca niște copii inocenți să învețe în școli toate mizeriile pe care le fac ei (sex anal, oral), să învețe de identitatea de gen. S-a făcut și asta.
  Anul acesta o Universitate creștină de avocați din Canada a fost dată în judecată de homosexuali pe motive de discriminare. Universitatea a pierdut procesul.
  Tot anul ăsta statul a înființat un program prin care ajută studenții să își găsească un loc de muncă pe timpul verii. Problema e că tu, companie, nu poți participa la acest program decât dacă semnezi o hârtie potrivit căreia ești de acord să angajezi homosexualii. Prin urmare, statul canadian a fost dat în judecată de companiile care au valori creștine.
  Deci homosexualii au tratament special, încalcă toate drepturile celorlalți și tot ei sunt victimele?
  Vă sugerez la cei care stați în România, să nu faceți nici un compromis. Nu cedați absolut deloc, nimic. Sunt și ei oameni, nu-i urâți, nu-i bateți, nu-i înjurați. Dar nu acceptați să vă calce în picioare valorile și principiile.
  E dreptul vostru să vă apărați valorile."
  • Like 2
  • @ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
   Wall-T check icon
   Exact asa e! Si eu am un prieten in Canada (la granita cu SUA), care imi spune ca a aflat ca de ani de zile, comunitatea homosexuala (si nu doar din Canada, ci si din alte parti) finanteaza miscarile de strada si protestele din Romania, cu scopul ascuns de a inlatura regimul democratic ales, de a destabiliza si a slabi institutiile statului si de a pune in final mana pe acest colt de rai, sa se mute cu totii aci si sa-si faca de cap cu noi!!!
   Nu putem lasa lucrurile sa ramana asa!!! Romani traditionali, verzi, puneti mana pe sticle, bate, tastaturi, pe ce puteti sau va e mai la indemana, si sa ne ajute cel de sus sa ne aparam nevoile si neamul!!! Jos teroarea homosexuala!!! (si lesbiana, desigur)
   • Like 2
  • @ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
   Filbert check icon
   Hoax.
   • Like 0
  • @ Wall-T
   Nu imi dau seama daca esti sarcastic sau complet dobitoc lol.
   Sper ca prima.

   • Like 0
  • @ Corneliu Constantin Nicolae Caloian
   E ok, ce spuneţi dar pe buletinul de vot se cere cu totul altceva ! Dacă aţi fost la vot , ce scria pe buletin !?
   • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Referendumul acesta, nu este decat un balon de sapun aruncat de PSD+ALDE in spatiul public cu scopul de-a deturna atentia romanilor de la matrapazlacurile lor. Unuia ca Dragnea, i se rupe'n paishpe de familia traditionala alaturi de Irinuca lui mai mica decat nora-sa, iar pentru Tariceanu-cinci neveste, asta-i un concept...demodat !
  • Like 7
 • Sorin check icon
  Tov. Marius, clasa de mijloc de care vorbesti matale are alte preocupari, decat prezenta la un referendum inutil si ilegitim. Ilegitim, pentru ca este anti-democratic. Pana una-alta, cu intoxicarea te ocupi matale si coalitia ruseasca pentru familia ortodoxa medievala.
  • Like 5
 • Marius check icon
  Celor care isi fac griji ca oamenii nu vor iesi la vot in ziua organizarii referendumului va inselati. Oamenii vor iesi! Noi vom iesi! Nu mai ignorati clasa de mijloc, a fost ignorata si la ultimele alegeri din SUA, e ignorata mai tot timpul. Dupa referendum sunt curios cum va continua campania apriga de intoxicare derulata de mainstream media. Si nu uitati inca un lucru - In GOD we trust!
  • Like 0
  • @ Marius
   nobody check icon
   Ok, şi ce va urma, să votezi să mă obligi şi pe mine să cred în prieteni imaginari? Spune drept, tu mai crezi în Moş Crăciun, nu? :)
   • Like 6
  • @ Marius
   Asa, asa! Cu pasi repezi spre teocratie, uraa!
   • Like 1
  • @ Marius
   tu esti din aia ce ai votat pe Tariceanu, un model de crestin cu 5 neveste?
   • Like 4
  • @ Marius
   Tu nu esti "clasa de mijloc", babuin rusesc. Esti sluga lui Dughin si Putler.
   • Like 1


Îți recomandăm

Adrian Despot

Un artist care urcă pe scenă nu ar trebui să-i mulțumească niciodată „domnului primar” sau altui politician. „Eu mulțumesc publicului”, spune Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie. (Credit foto: Vlad Bâscă)

Citește mai mult