Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Sofia, în carantină, după ce mulți locuitori au încercat să plece din Capitală pentru a petrece Paștele în provincie

Polițiști bulgari

Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Orașul Sofia a intrat în carantină și nimeni, cu excepția transportatorilor de mărfuri și a mașinilor de salvare, nu mai are voie să intre sau să iasă din capitala bulgară. Măsura, care a intrat în vigoare în noapte de joi spre vineri, a fost luată după ce mulți locuitori ai orașului au încercat să plece miercuri și joi cu mașinile din oraș, pentru a petrece în provincie Paștele ortodox, relatează Agerpres

Aceștia aveau dreptul să se deplaseze, pe baza unor acte doveditoare, la locul de muncă, din motive medicale sau pentru a acorda ajutor unei rude bolnave.

Ministrul de interne, Mladen Marinov, a criticat însă faptul că mulţi au prezentat acte falsificate de derogare. "Peste 5.000 de şoferi au fost întorşi din drum pentru că nu au putut justifica necesitatea deplasării lor", a spus el.

Bulgaria, una din ţările europene cel mai puţin afectate de coronavirus, a impus izolarea devreme, din 13 martie. 

În prezent, țara cu o populație de 7 milioane de locuitori numără 800 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus şi a înregistrat 38 de decese. 

Potrivit autorităţilor, un vârf al pandemiei este aşteptat după Paşte, la sfârşitul lui aprilie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult