Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sondaj AmCham: Lipsa digitalizării ANAF, în topul neajunsurilor reclamate de antreprenori

AmCham

Lipsa digitalizării ANAF este văzută drept o barieră pentru investiții suplimentare și este plasată în topul neajunsurilor administrației fiscale de peste 85% dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de AmCham România. 

Peste 80% dintre respondenți au reclamat slaba cooperare și chiar agresivitate din partea autorităților fiscale. Soluția constă în digitalizarea ANAF, ceea ce ar reduce numărul interacțiunilor directe dintre autoritate și contribuabili, precum și în asumarea de către autoritatea fiscală a unui rol de prevenție și educare a contribuabililor, consideră reprezentanții Camerei de Comerț Americane.

AmCham România a derulat în lunile iulie-august un sondaj în rândul celor 128 de companii membre pentru a evalua percepția acestora cu privire la principalele măsuri de politică fiscală, și modul în care acestea afectează deciziile de investiții și derularea afacerilor în România.

„Deși politica fiscală a fost întotdeauna în centrul atenției mediului de afaceri, în ultimii ani importanța sa a crescut ca rezultat al modificărilor frecvente cu care ne-am confruntat, al inițiativelor care au fost lansate de multe ori doar la nivel de intenție în spațiul public, și, dăcă ne referim doar la ultimele 12 luni, datorită măsurilor fiscale, unele impuse în mod netransparent, altele îndelung discutate cu decidenții, dar încă neadoptate”, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham Romania.

Cota unică este considerată de 75% dintre respondenți cel mai apreciat avantaj competitiv oferit de România, urmată de impozitul de 5% pe dividende.

Stimulentele fiscale sunt apreciate ca fiind favorabile de către 60% dintre participanții la sondaj, dar acestea pot deveni un dezavantaj pentru investitori în lipsa implementării din cauza imaterialității sau dificultăților practice, deși sunt un element care ar putea contribui la consolidarea uneia dintre cele mai valoroase industrii – cea de software.

Armonizarea legislației fiscale cu legislația europeană este considerată de 58% dintre respondenți un element de stabilitate și predictibilitate.

În ce privește neajunsurile legislației fiscale, cele mai multe răspunsuri au plasat pe primele poziții atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale, cu 64%, fiind vorba în special de stimulentele pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovare care există doar pe hârtie, fără a fi implementate în practică.

Adoptarea intempestivă de măsuri fiscale în regim de urgență în mod nejustificat economic și netransparent precum OUG 114/2018 este considerată de peste 61% dintre respondenți principalul neajuns care afectează încrederea în mediul investițional din România.

Neplafonarea CAS și CASS se menține, cu 52% din răspunsuri, în topul neajunsurilor, mediul de afaceri solicitând de fapt o corelare echitabilă a valorii și calității serviciilor de sănătate pe care asigurații le pot accesa în contul contribuțiilor pe care le achită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ohoo, da. Una din multele probleme: declaratia unica se poate completa numai pe o versiune suficient de noua de Adobe Reader, si doar pe Windows sau MacOS. Softuri free/open source pentru citire/ completare de pdf-uri pe Linux nu pot fi folosite, si nici versiunea de Android a Adobe Reader. Asta pentru ceva care ar trebui sa se poata face intr-un browser web oricum.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult