Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sondaj AmCham: Lipsa digitalizării ANAF, în topul neajunsurilor reclamate de antreprenori

AmCham

Lipsa digitalizării ANAF este văzută drept o barieră pentru investiții suplimentare și este plasată în topul neajunsurilor administrației fiscale de peste 85% dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de AmCham România. 

Peste 80% dintre respondenți au reclamat slaba cooperare și chiar agresivitate din partea autorităților fiscale. Soluția constă în digitalizarea ANAF, ceea ce ar reduce numărul interacțiunilor directe dintre autoritate și contribuabili, precum și în asumarea de către autoritatea fiscală a unui rol de prevenție și educare a contribuabililor, consideră reprezentanții Camerei de Comerț Americane.

AmCham România a derulat în lunile iulie-august un sondaj în rândul celor 128 de companii membre pentru a evalua percepția acestora cu privire la principalele măsuri de politică fiscală, și modul în care acestea afectează deciziile de investiții și derularea afacerilor în România.

„Deși politica fiscală a fost întotdeauna în centrul atenției mediului de afaceri, în ultimii ani importanța sa a crescut ca rezultat al modificărilor frecvente cu care ne-am confruntat, al inițiativelor care au fost lansate de multe ori doar la nivel de intenție în spațiul public, și, dăcă ne referim doar la ultimele 12 luni, datorită măsurilor fiscale, unele impuse în mod netransparent, altele îndelung discutate cu decidenții, dar încă neadoptate”, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham Romania.

Cota unică este considerată de 75% dintre respondenți cel mai apreciat avantaj competitiv oferit de România, urmată de impozitul de 5% pe dividende.

Stimulentele fiscale sunt apreciate ca fiind favorabile de către 60% dintre participanții la sondaj, dar acestea pot deveni un dezavantaj pentru investitori în lipsa implementării din cauza imaterialității sau dificultăților practice, deși sunt un element care ar putea contribui la consolidarea uneia dintre cele mai valoroase industrii – cea de software.

Armonizarea legislației fiscale cu legislația europeană este considerată de 58% dintre respondenți un element de stabilitate și predictibilitate.

În ce privește neajunsurile legislației fiscale, cele mai multe răspunsuri au plasat pe primele poziții atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale, cu 64%, fiind vorba în special de stimulentele pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovare care există doar pe hârtie, fără a fi implementate în practică.

Adoptarea intempestivă de măsuri fiscale în regim de urgență în mod nejustificat economic și netransparent precum OUG 114/2018 este considerată de peste 61% dintre respondenți principalul neajuns care afectează încrederea în mediul investițional din România.

Neplafonarea CAS și CASS se menține, cu 52% din răspunsuri, în topul neajunsurilor, mediul de afaceri solicitând de fapt o corelare echitabilă a valorii și calității serviciilor de sănătate pe care asigurații le pot accesa în contul contribuțiilor pe care le achită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ohoo, da. Una din multele probleme: declaratia unica se poate completa numai pe o versiune suficient de noua de Adobe Reader, si doar pe Windows sau MacOS. Softuri free/open source pentru citire/ completare de pdf-uri pe Linux nu pot fi folosite, si nici versiunea de Android a Adobe Reader. Asta pentru ceva care ar trebui sa se poata face intr-un browser web oricum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult