Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sondaj independent după proteste: Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 31%, PNL 17%, USR 7%, ALDE 2%

Un sondaj independent relevă că, dacă în următoarea perioadă ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31% din voturile populației, PNL - 17%, USR - 7%, ALDE - 2%. Procentajul nehotărâților este de 41%, arată sondajul. 

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 965 de persoane cu vârste peste 18 ani, în perioada 7-11 februarie, prin metoda interviurilor telefonice asistate de calculator. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,2%. 

Sondajul a fost comandat de Geeks For Democracy, în colaborare cu CENTRAS (Centrul de Resurse pentru Asociații) și Funky Citizens.

La întrebarea „Cine credeți că este principalul vinovat pentru actuala criză politică?” 52% din intervievați văd ca principal vinovat coaliția guvernamentală, 28% - președintele, iar 6% - clasa politică.


Autorii studiului au identificat trei categorii de electorat pe baza răspunsurilor la întrebarea „Cu cine ați votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie?": 

* Pro-Guvern, cei care declară ca au votat cu PSD sau ALDE 

* Non-partizanilor, cei care declară că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat

* Anti-guvern, cei care declară că au votat cu PNL sau USR 

Liviu Dragnea este văzut ca principal vinovat pentru actuala criză politică de 41% din românii din grupul anti-guvern și de 24% din românii non-partizani.

La întrebarea „Care credeți că este soluția cea mai bună de rezolvare a crizei poltice actuale?”, 20% din responenți au spus guvernare responsabilă din partea PSD, iar 17 la sută demisia Guvernului.

Autorii anchetei au precizat că acesta este primul sondaj finanțat din colectă publică - crowdsourcing. Peste 200 de persoane au donat pentru realizarea studiului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nici un sondaj nu este % independent.
  • Like 0
 • "PSD ar obține 31% din voturile populației, PNL - 17%, USR - 7%, ALDE - 2%. Procentajul nehotărâților este de 41%, arată sondajul. " Dap! Cred că aşa au dispărut dinozaurii în preistorie... un procent foarte mare dintre masculi erau indecişi. E o glumă, asta e. *** E o glumă că toate aceste mişcări ale Străzii nu fac decât să reducă, provizoriu cred, procentul nehotărâţilor de la peste 60% (oameni care nu au mers la vot) la peste 40%. ***Răspunsul sondajului la a doua întrebare e la fel de interesant. Sau nu. "Cine credeți că este principalul vinovat pentru actuala criză politică?” Răspuns: 14% se abţin să arunce cu piatra. Buun. Poate că întrebarea nu este completă: a) coaliţia guvernamentală; b)clasa politică; c) preşedintele sau d) mulţimea (de (ne) alegători - era să scriu aligatori) ?
  • Like 2
 • check icon
  Ia să vedem ce zicea ISSPOL înainte de alegeri:
  Din decembrie până acum a scăzut numărul de nehotărâţi plus nu votez de la 57% la 41%.
  Deci:
  PSD- 51%
  PNL- 29%
  USR- 11%
  ALDE- 3%
  PMP-1%
  UDMR- 5%, ca de obicei
  Aşa că la reîmpărţire PSD guvernează fără ALDE, iar opoziţia, PNL & USR, fără UDMRi, are 40 şi un pic la sută...
  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16640837_10209954465036543_4077347798936314018_n.jpg?oh=850bf0fbab03f3f04d27187724a8738a&oe=593D7C04
  • Like 0
 • Cri check icon
  Sondajul, chiar facut amatoristic si incomplet, arata o scadere ingrijratoare a PNL; PNL, daca nu va renunta la rolul de trompeta a DNA si a lui Johannis, va continua sa scada in sondaje.
  Daca liberalii nu vor re-descoperi cat mai repede valorile drepturilor si libertatilor omului si vor ramane pe mai departe doar o anexa depersonalizata a Institutiilor de forta ale Statului, Romania se va indrepta inexorabil catre autoritarism si democratia va fi distribuita cu lingurita, dupa vrerea si viziunea Institutiilor de forta ale Statului.
  USR nu cred ca merita vreo discutie; eu unul nu am asteptari sau sperante de la acesti "politicieni". Rolul lor pe scena noastra politica este cu totul altul si nu are nicio legatura cu dezideratele cetatenilor.
  Pe de alta parte, este putin probabil ca protestele recente, oricat de spectaculoase au fost ele, sa fi produs mutatii semnificative in preferintele electoratului; totusi au iesit la meeting doar un procent infim, de sub 2%, din numarul total de alegatori.
  Marea majoritate a oamenilor a stat acasa, fie pentru ca motivul revoltei nu le-a parut a fi important, fie, mai probabil, pentru ca au inteles ca miza protestelor a fost cu totul alta, nicidecum o ordonanta guvernamentala pur tehnica, perfect legala, si care in esenta ei este necesara.
  Iar dupa ce CCR nu agasit nimic in neregula cu ordonanta respectiva, sustinatorii meetingului s-au imputinat semnificativ.
  Faptul ca 80% dintre cei prezenti la proteste au votat la recentele alegeri, sugereaza ca miza reala a fost nu ordonanta respectiva, ci frustrarea generata de victoria PSD.
  Daca nu era ordonanta, "regizorii" din umbra ar fi fost gasit cu siguranta un alt pretext care sa justifice declansarea protestelor.
  Sunt gata sa tin un pariu cu oricine ca meetingul se va re-aprinde la prima ocazie, pana cand Presedintele va obtine ceea ce si-a dorit: Parlamentul si Guvernul domniei sale, chiar si cu pretul invrajbirii cetatenilor.
  Numai ca in aceasta lupta care nu aduce nimic bun pentru Romania, Dl. Johannis nu este nici regizor si nici dirijor ( nu are calitatile necesare ), ci un simplu executant.
  • Like 1
 • vad cum multi spun ca sonadjul nu e bun, ca n-au incredere, eu i-asi da credit si rezultatele sunt asa cum sunt, ca nu se coreleaza sau ca nu sunt precum ar vrea un cititor sau altul, asta nu are dece sa fie vina sondajului
  poate fi analizat de specialisti si, la fel de bine de nespecialisti
  (ideia ca la antena 3 se uita numai psdei -care nu ies la numar- si ceilati nu mai stiu pe unde, e caraghioasa,
  in cartea "1984" exista "ora de ura/dusmanie" , tot asa unii se uita la alte tvuri ca sa se incarce cu dusmanie!
  astea sunt datele si fiecare trage concluziile lui dupa cum i se potriveste
  • Like 0
 • Bună ziua. Nu înțeleg de ce nimeni nu aduce în discuție revenirea tehnocraților. Eu cred că prezența mică la vot din Decembrie s-a datorat faptului că majoritatea nu a avut ce să aleagă. Eu nu pot să cred că manifestanții anti-guvern din Piața Victoriei sunt PNL-isti și USR-isti. Nu! Sunt oameni care s-au săturat să mai vadă politicienii făcând ce le poftește inima fără nicio teamă. Sunt oameni care vor să vadă la conducerea țării oameni competenți, specialiști.
  • Like 0
  • @ Mădălin Band Buzău
   Cine i-a oprit sa mearga sa voteze??????
   • Like 0
 • Pai nu e chiar sociologie ca la carte. Sondajele se calculeaza ponderat adica se scad aia care nu stiu/nu sunt hotarati, etc si ajungem la PSD peste 50%. Si ajungem iar in seara alegerilor foarte mirati de unde procentele.
  • Like 1
 • Unii s-au exprimat în sensul ca PSD, s-a...prăbusit de la 45% la 31%. Mi se pare exagerat atâta timp cat următorul, PNL-ul, are 17% ceea ce reprezintă puțin mai mult decât jumătate din cât are PSD. Suntem în situția perfectă în care diferența o face lipsa de un adevărat ”guru” prezent în unul din partidele de opoziție. De exemplu, zic și eu, dacă astăzi sau mâine Dacian Cioloș, cum spuneam de exemplu, s-ar înscrie în PNL sau USR, probabil rezultatele sondajelor s-ar schimba spectaculos. De ce l-am luat exemplu pe Cioloș ? Pentru că PSD au simțit că este fără doar și poate, pericolul cel mai mare din spațiul politic românesc pentru ei, pentru care și încearcă disperați să-i gasească sau mai bine zis să-i inventeze greșeli in anul de guvernare. Desigur că Cioloș, guvernul său au făcut și greșeli probabil dar, a fost cel mai bun guvern din istoria tuturor guvernelor din ultimii 26 de ani, ceea ce este de luat în considerație.
  • Like 6
 • check icon
  Să înțeleg că psd+alde pot lua 33%, dar la antena3+rtv se uită constant circa 40%: cineva a greșit socotelile, adică cineva l-a pus din nou pe iordache din Caracal să scrie și cum bietul de el este analfabet, a ieșit din nou pe dos! Îmi pare rău, dar fără glumă vorbind, mi se pare cam tras de păr: inclusiv cele 17% dintre cetățeni care au fost la o manifestația sau mai multe (ar da cam multe milioane și ar mirosi a codrin + găbița firea).
  • Like 0
 • Nu știu cine a făcut sondajul,și cum! Nu sunt votant PSD ,darPSD are din electorat aprox. 30 la suta. De aceea nu cred ca "a scazut"! La alegeri au avut un procent mai mare pentru ca nu s-a prezentat la vot electoratul de dreapta,şi evident proporția celor 30 la suta
  • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult