Un sondaj realizat de INSCOP la comanda Fundației Konrad Adenauer arată că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European, PNL ar obține un scor aproape egal cu PSD: 26,3% din totalul celor care intenționează să se prezinte la vot și sunt deciși pe cine să pună ștampila, față de 26,9% în cazul PSD. Urmează în preferințele electoratului Alianța 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% și Pro România cu 9,1% și UDMR - 5%.
PMP, PNȚCD, UNPR și Demos ar obține scoruri sub pragul electoral. Procentul celor care intenționează să voteze la europarlamentare și au deja o opțiune clară este de 58,5% din totalul respondenților.
INSCOP le-a cerut participanților la sondaj să exprime intența de a se prezenta la urne folosind o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „sigur nu voi vota”, iar 10 înseamnă „sigur voi vota”.
Astfel 11,8% dintre respondenți au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4, 7,7%, varianta 5, 4,8% , varianta 6, 7,3%, varianta 7, 11%, varianta 8. 11,8% dintre respondenți au ales varianta 9, iar 26,9% varianta 10, ceea ce înseamnă că vor merge sigur să voteze.
În ceea ce privește opțiunea de vot, 29,7% dintre respondenți declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.
Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- mergem la ţară, în satul în care avem căsuţa sau rudele
- vedem ce partide au sedii acolo
- OPŢIONAL: vizităm şi satele învecinate, căutând sedii de partide.
De aici următoarea concluzie clară şi simplă:
România are în acest moment un sistem BIPARTID. Adică două partide. Ca Statele Unite. Tot două partide şi acolo. Juridic, SUA are mai multe partide, însă doar două îşi dispută cu adevărat voturile. Exact în situaţia asta suntem şi noi.
Concluziile le trageţi dvs.
Nu-mi spune ca tu ești un naiv din ala care se lasă păcălit de numele partidului...
Riscul de CDR 2 e absolut real, insa si capacitatea lor de a face rau e rahitica in comparatie cu cea a "establishmentului" actual.
In economie este un concept numit utilitate, care exprima dorinta de a activa pe piata a unui consumator sau producator, concept legat de placere. Desi conceptul este relativ, in sensul ca nu poate fi quantificat exact, el este ca un trend de manifestare a pietei, si din acest punct de vedere, acesta este reflectat intr-un mod foarte profesionist.
Imi pare rau de PMP-ul domnului Basescu si sper sa reuseasca sa se redreseze.
Prostia aia de campanie anticonstitutionala #farapenali, care vrea sa treaca peste Constitutia Romaniei si dreptul de a alege si a fi ales s-a cam rasuflat si cu fonfleuri de legi gen aia cu 30j de decibeli zgomot masurat de militieni care nu stiu sa-si lege singuri sireturile, generatia milenialilor pierde teren la fel cum si electoratul psd se cam trezeste la realitatea ghiortaielilor stomacale in afara campaniilor electorale.
Pe baza definitiei data de tine, referendumul "familiei" si strangerea de semnaturi care l-a precedat sunt la fel de "anticonstitutionale" ca si #farapenali. Prin urmare elgetebeii au fost singurii aparatori ai constitutiei, iar BOR-ul si CpF ar fi trebuit scose in afara legii.