Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

SONDAJ IRES: Jumătate dintre români nu au economii. 8 din 10 se așteaptă ca pandemia de COVID să îi afecteze financiar

Coronavirus, viata cotidiană

(Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim)

84% dintre români se așteaptă ca pandemia de coronavirus să aibă un impact financiar asupra familiilor lor, iar 75% sunt îngrijorați pentru soarta lor și a celor apropiați în această perioadă, arată un sondaj IRES dat publicității luni. Procentul celor care cred că vor fi afectați din punct de vedere financiar este mai ridicat în rândul tinerilor, al celor care locuiesc în regiunea Moldova și al celor care se declară votanți USR-PLUS.

În cazul în care criza provocată de coronavirus se va prelungi, majoritatea românilor nu vor avea nicio rezervă de bani pe care să se bazeze în caz de nevoie. 

51% dintre cei care au răspuns la sondajul IRES au declarat că nu au deloc economii, iar 41% dintre cei care au ar putea supraviețui decent cu acei bani doar o lună sau două. 

28% au afirmat că ar putea rezista trei sau patru luni, 11%, cinci sau șase luni, 2% șapte-opt luni, 6%, până la un an, 7% până la 2 ani și 3%, mai mult, se arată în cercetarea realizată de institutul de sondare.

88% dintre cei chestionați cred că Guvernul ar trebui să ofere ajutoare populației în această perioadă, iar 31% cred că ar întruni condițiile pentru a primi ajutor guvernamental. 

Întrebați de câți bani ar avea nevoie pentru cheltuielile de strictă necesitate ale familiei, 54% dintre respondenți au spus că între 1.000 și 3.000 de lei, 17% sub 1.000 de lei, 10%, între 3.000 și 4.000 de lei, iar 11% peste 4.000 de lei.

82% dintre cei chestionați se așteaptă ca lucrurile să revină la normal până în iunie. Cei mai optimiști pe această temă sunt românii trecuți de 65 de ani, cei cu educație joasă și medie, cei din mediul rural și votanții PNL. Cei mai pesimiști în această privință sunt tinerii până în 35 de ani, cei cu educație medie și votanții USR-PLUS.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi pot da seama din sondaj ce esantion relevant au avut inesistii, daca jumatate din ei au nevoie de mai mult de 2000 de lei pe luna pt. cheltuieli de STRICTA NECESITATE.
    • Like 0
  • check icon
    La sparanghel cu voi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult