Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sorana a bătut-o la cap pe Konta!

Sorana Cîrstea - septembrie 2020

Sunt ani de când n-am mai văzut-o jucând așa pe Sorana Cîrstea. De câte ori asistam la o înfrângere a ei, și asta se întâmpla des, parcă nu-mi venea să cred că a pierdut. În orice meci, Sorana reușește lovituri superbe, de Top 10 mondial, dar face și multe, prea multe greșeli pe risc. De aici procentajul și tabela de scor necruțătoare.

În fața puternicei Johanna Konta, favorita nr. 9 la US Open, loviturile ascuțite și scânteietoare ca un stilet în soare ale Soranei n-au mai fost dublate de greșeli neforțate. Cu tăria mentală și echilibrul care i-au lipsit atâta vreme, Sorana s-a angajat într-un joc care pe care, de contre fulgerătoare, fără niciun moment de temporizare, englezoaica refuzând și ea să facă pas în spate. Rezultatul a fost un meci de înalt nivel, unul dintre cele mai bune de până acum ale turneului.

A fost ceea ce se cheamă un meci „hit the ball!”. Atât Johanna cât și Sorana, de câte ori au avut cea mai mică ocazie, o minge puțin mai scurtă a adversarei, un umăr băgat în față, o lovitură adâncă reușită, au atacat fără ezitare. Fiecare a încercat să-și facă punctul, fără să aștepte greșeala celeilalte.

Diferența pentru victorie (6-4 în setul decisiv) a făcut-o soliditatea psihică surprinzătoare a Soranei. La un moment dat, le-a strigat lui Adrian Cruciat și Teo Cercel, care încercau s-o ajute cu câte-o șoaptă, „Lăsați-mă amândoi în pace! Lăsați-mă să joc!”. Și, într-adevăr, adunată în sine, cu un killer instinct calm în privire, a ajuns să aibă 3-2 cu break în decisiv. A fost egalată. La 3-3, a avut 4 mingi de break, anulate toate de Konta. Abia pe a cincea a făcut-o, dar cum? Konta, venită lângă fileu, a pus un volé stop perfect în dreapta. Sorana era departe, lângă linia de fund. Jumătatea de secol de tenis din creierul meu mi-a spus că n-are cum să ajungă la minge, și chiar dacă ajunge in extremis, n-o să poată decât să i-o salte la mână englezoaicei. M-am frecat la ochi înainte să urlu: cu un sprint ireal, Sorana a agățat mingea la o palmă de sol și a împins-o cu reverul cu o mână, în unghiul minim lăsat liber de Konta pe cros, mușcând tușa. 4-3 și serviciul! 

Serviciu început cu o dublă greșeală pasivă, în burta fileului. În câteva secunde era 0-40 și eu înjuram. Ei, de aici s-a petrecut un soi de haripotereală: 5 puncte la rând făcute de Sorana cu servicii la fix și lovituri decisive intrând incredibil!

După ce Konta a făcut 4-5, iar mi s-a strâns inima. Dar Sorana, cu o liniște vrăjită pe chip, a mai produs un rever lung de linie gen Simona Halep și a câștigat ghemul la 0, încheind cu un as!

Ce să mai zic după minunăția asta... Parafrazând vorba unei mame de împărat, pourvou qu`ça doure! – de te-ar ține-așa, Sorana! 

P.S.

M-au lovit în moalele capului zicerile nătărăului pus să comenteze meciul. Despre o tânără jucătoare americană care urcă spune că „are o ascensiune razantă”. Cum dracu vine asta, când razant înseamnă să treci peste ceva, eventual peste fileu, foarte aproape, mișcându-te paralel cu solul? Apoi, Sorana și Johanna „livrează”, zice flăcăul, livrează serviciu, livrează retur, livrează calitate, de parcă erau două fete de la Pizza Delivery. La 2-1 cu break pentru Sorana, în vreme ce ea servea, mai aud o năsărâmbă: „Un break se câștigă doar când îl aduci la pauza de scaun”. Adicătelea, dacă Sorana își câștiga ghemul de serviciu și confirma break-ul, se ducea în pauza de scaun la scorul 3-1, măi, tenisică? În fine, tânărul padawan a încheiat cu un fals în toată regula, comunicându-ne că Sorana și Konta s-au mai întâlnit acum 3 ani, în Fed Cup, la București, și a câștigat Sorana. N-a fost la București, a fost la Mamaia, și n-a învins Sorana, ci Johanna, în două seturi. Întrebarea este: cine le dă drumul ăstora prin curte?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult