Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Sorana a bătut-o la cap pe Konta!

Sorana Cîrstea - septembrie 2020

Sunt ani de când n-am mai văzut-o jucând așa pe Sorana Cîrstea. De câte ori asistam la o înfrângere a ei, și asta se întâmpla des, parcă nu-mi venea să cred că a pierdut. În orice meci, Sorana reușește lovituri superbe, de Top 10 mondial, dar face și multe, prea multe greșeli pe risc. De aici procentajul și tabela de scor necruțătoare.

În fața puternicei Johanna Konta, favorita nr. 9 la US Open, loviturile ascuțite și scânteietoare ca un stilet în soare ale Soranei n-au mai fost dublate de greșeli neforțate. Cu tăria mentală și echilibrul care i-au lipsit atâta vreme, Sorana s-a angajat într-un joc care pe care, de contre fulgerătoare, fără niciun moment de temporizare, englezoaica refuzând și ea să facă pas în spate. Rezultatul a fost un meci de înalt nivel, unul dintre cele mai bune de până acum ale turneului.

A fost ceea ce se cheamă un meci „hit the ball!”. Atât Johanna cât și Sorana, de câte ori au avut cea mai mică ocazie, o minge puțin mai scurtă a adversarei, un umăr băgat în față, o lovitură adâncă reușită, au atacat fără ezitare. Fiecare a încercat să-și facă punctul, fără să aștepte greșeala celeilalte.

Diferența pentru victorie (6-4 în setul decisiv) a făcut-o soliditatea psihică surprinzătoare a Soranei. La un moment dat, le-a strigat lui Adrian Cruciat și Teo Cercel, care încercau s-o ajute cu câte-o șoaptă, „Lăsați-mă amândoi în pace! Lăsați-mă să joc!”. Și, într-adevăr, adunată în sine, cu un killer instinct calm în privire, a ajuns să aibă 3-2 cu break în decisiv. A fost egalată. La 3-3, a avut 4 mingi de break, anulate toate de Konta. Abia pe a cincea a făcut-o, dar cum? Konta, venită lângă fileu, a pus un volé stop perfect în dreapta. Sorana era departe, lângă linia de fund. Jumătatea de secol de tenis din creierul meu mi-a spus că n-are cum să ajungă la minge, și chiar dacă ajunge in extremis, n-o să poată decât să i-o salte la mână englezoaicei. M-am frecat la ochi înainte să urlu: cu un sprint ireal, Sorana a agățat mingea la o palmă de sol și a împins-o cu reverul cu o mână, în unghiul minim lăsat liber de Konta pe cros, mușcând tușa. 4-3 și serviciul! 

Serviciu început cu o dublă greșeală pasivă, în burta fileului. În câteva secunde era 0-40 și eu înjuram. Ei, de aici s-a petrecut un soi de haripotereală: 5 puncte la rând făcute de Sorana cu servicii la fix și lovituri decisive intrând incredibil!

După ce Konta a făcut 4-5, iar mi s-a strâns inima. Dar Sorana, cu o liniște vrăjită pe chip, a mai produs un rever lung de linie gen Simona Halep și a câștigat ghemul la 0, încheind cu un as!

Ce să mai zic după minunăția asta... Parafrazând vorba unei mame de împărat, pourvou qu`ça doure! – de te-ar ține-așa, Sorana! 

P.S.

M-au lovit în moalele capului zicerile nătărăului pus să comenteze meciul. Despre o tânără jucătoare americană care urcă spune că „are o ascensiune razantă”. Cum dracu vine asta, când razant înseamnă să treci peste ceva, eventual peste fileu, foarte aproape, mișcându-te paralel cu solul? Apoi, Sorana și Johanna „livrează”, zice flăcăul, livrează serviciu, livrează retur, livrează calitate, de parcă erau două fete de la Pizza Delivery. La 2-1 cu break pentru Sorana, în vreme ce ea servea, mai aud o năsărâmbă: „Un break se câștigă doar când îl aduci la pauza de scaun”. Adicătelea, dacă Sorana își câștiga ghemul de serviciu și confirma break-ul, se ducea în pauza de scaun la scorul 3-1, măi, tenisică? În fine, tânărul padawan a încheiat cu un fals în toată regula, comunicându-ne că Sorana și Konta s-au mai întâlnit acum 3 ani, în Fed Cup, la București, și a câștigat Sorana. N-a fost la București, a fost la Mamaia, și n-a învins Sorana, ci Johanna, în două seturi. Întrebarea este: cine le dă drumul ăstora prin curte?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sorana si-a ratat sansa de a fi o jucatoare de top 10 din cauza stilului ei de joc ,tare si dupa ea . stil practicat si de italianca Giorgi de exemplu. Acest mod de a juca fara sa-ti construiesti punctul , lovind la risc orice minge te duce sigur la mediocritate. Tenisul este pana la urma un joc de procentaj. Mai este si psihicul ei labil. Pacat de talentul ei irosit. Ce bine ar fi sa ma contrazica si sa castige US Open ! Oricum sa o felicitam ptr. victorie. Merita cu prisosinta .
  • Like 0
 • Sorana a început meciul cu 3 duble greșeli la serviciu. Apoi Konta a servit f. bine, făcând 2-0, moment în care am crezut că britanica va obține o victorie facilă în 2 seturi și am închis televizorul. După o oră și jumătate l-am redeschis crezând că prind finalul meciului. Era tie-breakul setului 2 în care Sorana a jucat perfect. Am plecat din nou, de frică că Sorana iar își va rata șansa, dar curiozitatea a învins, revenind după jumătate de oră, la 3-3 în setul decisiv, asistând uluit la o victorie entuziasmantă a acestei fete extrem de talentate. Dacă va juca la fel ca în seturile 2-3 și în fața Karolinei Muchova (o stea în ascensiune), Sorana poate produce o nouă surpriză plăcută suporterilor români !
  • Like 1
 • Cirstea are momentele ei....acum a fost unul din acele momente....sa nu exageram... nu a ajuns si nu va ajunge curand in top 50...as vrea sa nu am dreptate...dar stiti ce instabila este... a avut mereu presa buna pentru ca la noi plac mediocritatile....sa vedem ...sa vedem a spus orbul....
  • Like 1
 • Mie personal mi-a plăcut întotdeauna stilul Soranei dar de fiecare data, mai ales când pierdea, mi-am zis ca n-are mentalul Simonei. Deasemenea, ca o constatare personală, Sorana are viteza la alergarea in fata, dar nu și la cea laterala. Asta tot comparând cu Simona. In ceea ce privește comentariile ridicole ale comentatorului, cred ca prostul s-a gândit la “risen” (ceva legat de răsărit sau care răsare, o ascensiune care se ridica, rasare) când a spus “razant”. A vrut sa contribuie și el cu un neologism la limba romană.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult