Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață nu a primit aviz de funcționare de la Ministerul Sănătății. Oana Gheorghiu: „Pentru ministrul Rafila contează acum mai mult hârtiile decât viața unor copii?”

Imagine cu spitalul. Foto: Asociația Dăruiește Viață/Facebook

Spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații private de la 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii este gata de la finalul anul trecut și se află în posesia statului român, dar așteaptă autorizația de la Ministerului Sănătății pentru a trata pacienți. Numai că această autorizație nu mai vine, iar ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, spune că spitalul donat Spitalului Marie Curie nu a primit aviz pentru funcționare pentru că nu are toată documentația pusă la punct, făcând referire la faptul că noua clădire nu este intabulată. Oana Gheorghiu, una din membrele fondatoare ale Asociației Dăruiește Viață, spune, într-o intervenție pentru Republica, că nu există nicio prevedere expresă în legislație care să limiteze funcționarea unei clădiri din cauza intabulării sau nu a clădirii. Mai mult, Oana Gheorghiu se întreabă dacă nu cumva pentru ministerul Sănătății și pentru ministrul Rafila contează acum mai mult hârtiile decât viața unor copii?! La rândul său, ministrul Rafila a declarat pentru Republica că Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile și Marie Curie intabulează clădirea la valoarea rezultată.

Primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România încă așteaptă să-și deschidă porțile pentru pacienți

Asociația Dăruiește Viață spune că „trăim cu toții un teatru al absurdului”. De ce? Pentru că pe secția de oncologie din Spitalul Marie Curie, 31 de copii și mamele lor așteaptă dimineața și seara la coadă, la un grup sanitar, pentru că acestea sunt condițiile existente în spital. Ar avea posibilitatea să fie tratați la standarde occidentale în noul spital construit de Asociație din donații private și predat Spitalului Marie Curie, însă clădirea nu a primit aviz, iar acest lucru îi face pe copiii bolnavi de cancer să aștepte. 

La fel așteaptă și personalul medical, mai declarată Asociația Dăruiește Viață, care a muncit enorm pentru acest proiect. Aceștia așteaptă să se mute într-un nou spațiu și să aibă acces la condiții de tratament din secolul acesta. Cauza acestei așteptări este verificarea unor hârtii. A mii și mii de hârtii care nu au nicio legătură cu mutarea și cu funcționarea Spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață.

Foto: Banu Stefan/Asociația Dăruiește Viață via Facebook

Documentația pe care o cere Ministrul Sănătății poate fi verificată și după ce pacienții se mută în noua clădire, dar se pare că Ministerul Sănătății nu vrea să înțeleagă acest lucru. 

„Domnul ministru Rafila a spus că nu cunoaște valoarea clădirii. Noi am trimis la Ministerul Sănătății o listă completă cu valoarea tuturor investițiilor”

Ministerul Sănătății nu eliberează un aviz de funcționare, ci aprobă o structură de organizare. Structura de organizare se dă pe baza unei documentații pe care o prezintă spitalul, între care trebuie să facă dovada că clădirea îi aparține, că are echipamentele de care are nevoie, toate aceste lucruri, ceea ce spitalul a depus. Domnul Rafila, dintr-un exces de zer bănuiesc, face referire la intabularea clădirii, care nu ar fi făcută și care ar sta în calea eliberării acestui ordin de Ministru. Sunt două aspecte aici:

În primul rând
, domnul Rafila a menționat că situația clădiri este incertă și că nu știe cu îi aparține, deși tot dumnealui a declarat că știe că autorizația de construire a fost emisă în numele Spitalului Marie Curie și că recepția clădirii a fost făcută în numele Spitalului Marie Curie, cu toate autoritățile necesare. Aceasta este dovada evidenta a faptului că această clădire aparține spitalului Marie Curie și nu are și nu a avut niciodată un alt proprietar. Deci, din această perspectivă, se cunoaște cu certitudine proprietarul.

În al doilea rând, domnul ministru Rafila a spus că nu cunoaște valoarea clădirii, pentru că noi nu am pus la dispoziție documentele necesare. Și aici, din nou, vin și precizez: pentru a face recepția clădirii ești obligat să depui la primăria de care aparții, respectiv la Sectorul 4, valoarea clădirii. Nu se poate face recepția înainte de a depune o declarație de valoare a clădirii. Valoarea clădirii este cunoscută. Mai mult decât atât, în 17 ianuarie am trimis pe email către Ministerul Sănătății valoarea tuturor investițiilor pe categorii, pentru că noi nu am construit doar o clădire, doar acea clădire mare care este spitalul, ci am făcut și o centrală termică, am făcut și o stație de epurare și toată rețeaua de instalații din curtea spitalului. Deci am am trimis la Ministerul Sănătății o listă completă cu valoarea tuturor investițiilor, pe categorii, adică echipamente și clădiri, iar apoi ni s-a cerut să spunem și de la ce firme am achiziționat aceste echipamente”, explică Oana Gheorghiu pentru Republica.

Oana Gheorghiu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta mai transmite că nu are habar de ce ar conta pentru Ministerul Sănătății care sunt firmele cu care a lucrat Asociația Dăruiește Viață, dar, dintr-o dorință de transparență totală, Asociația a pus la dispoziția autorităților toate aceste informații.

Mai mult decât atât, ne-am arătat deschiderea de a furniza orice informație și orice document dorește ministerul Sănătății sau spitalul Marie Curie. Din nou, domnul ministru Rafila a spus că nu poate să funcționeze această clădire dacă nu este intabulată. Acesta un lucru neadevărat. Nu am găsit în legislație nicio prevedere expresă care să limiteze funcționare unei clădiri din cauza intabulării sau nu a clădirii. Intabularea clădirii este o înregistrare în cartea funciară și atât. Și dau ca exemplu Casa Poporului, care a fost intabulată în 2016, la 26 de ani de la Revoluție, iar în Casa Poporului funcționează cele mai importante instituții ale statului român, printre care Parlamentul României, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi și altele. Deci, dacă pentru funcționare acestor instituții nu a fost o problemă intabularea, nu înțeleg de ce pentru funcționarea unui spital este o problemă intabularea”, mai declară Oana Gheorghiu, care subliniează și că prin ceea spune face dovada că Ministerul Sănătății are toate informațiile necesare pentru a elibera ordinul de ministru necesar pentru ca primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România să devină funcțional.

Oana Gheorghiu: Ministerul Sănătății și-a uitat menirea

Se pare că ceea ce uită Ministerul Sănătății este exact menirea pentru care există, aceea de a asigura sănătatea cetățenilor, spune în continuare Oana Gheorghiu. „Și îi uită pe pacienți, îi uită pe copiii bolnavi de cancer, care la acest moment, când noi vorbim, sunt încă tratați într-o secție cu 31 de paturi și un singur duș și o singură toaletă, în timp ce un spital complet echipat la standardele cele mai înalte stă gol și este la doar câțiva metri distanță. Stă gol pentru că se pare că ambițiile unor oameni sunt mai puternice decât rațiunea”, mai declară cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Oana a mai spus că Asociația a încercat să discute cu ministrul Rafila de mai multe ori și chiar a existat sentimentul că lucrurile se vor mișca în direcția normală. Dar bețele în roate au apărut în momentul în care au început să se ceară la nesfârșit hârtii.

Mai vrem o factură, mai vrem niște facturi, mai vrem ordine de plată. Vrem să vedem cum ați plătit. Vrem să scrie conform cu originalul. Este o muncă de Sisif, care pare că nu se mai termină niciodată și mi se pare că nu este decât o tărăgănare și o amânare specială. Iar răspunsul pe care domnul Rafila le-a dat luni seară întrebărilor de la Euronews chiar este mai mult decât frustrant. A încercat să arunce în grădina noastră vina pentru care acest spital nu funcționează. Nu, vina nu poate să fie în grădina noastră, pentru că echipamentele medicale au fost instalate în spital din ianuarie. În plus, există procese verbale semnate și acceptate de medici. Noi, toate procesele astea le-am făcut împreună cu medicii din spitalul Marie Curie care au muncit cot la cot cu noi în ultima perioadă pentru a da în funcțiune acest spital. Deci, din tot jocul ăsta al hârtiilor sunt scoși pacienții și personalul medical care chiar au depus efort”, mai spune Oana Gheorghiu.

Foto: Alexandru Roșieanu/Asociația Dăruiește Viață via Facebook

- Voi ați avut o coordonare constantă cu managementul Spitalului Marie Curie, care știe care e situația. Având în vedere acest lucru, această tărăgănare are cumva și o nuanță politică?

Nu pot să spun cu certitudine că e așa sau nu. Nu cred că Spitalul Marie Curie face cu intenție această tărăgănare. Știu că face toate eforturile pentru a finaliza înregistrarea în contabilitate. Dar înregistrarea în contabilitate nu ar trebui să stea în calea dării în funcțiune a acestui spital, atâta vreme cât valoarea construcției este cunoscută și declarată, atâta vreme cât lista echipamentelor medicale este predată, când există procese verbale de instalare, punere în funcțiune, training al personalului medical, semnate de medici. Faptul că procedura contabilă durează este absolut normal. Oricine are o firmă în România știe că contabilitatea lunii în curs se va finaliza în luna următoare. Deci este absurd să așteptăm după niște proceduri care nu au legătură cu tratarea copiilor. Da, suntem de acord să vină orice instituție să verifice dacă sunt respectate fluxurile, dacă există echipamentele, dacă acestea funcționează, toate aceste lucruri, dar să punem mai presus de șansele la viață ale unor copii bolnavi de cancer niște hârtii… aici mi se pare absurd”, a mai declarat Oana Gheorghiu.

Ministrul Rafila: Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile

Într-un comentariu pentru Republica, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile și Marie Curie intabulează clădirea la valoarea rezultată.

„Nu știu de ce e nevoie de polemici. Eu i-am întâlnit în mod repetat pe cei de la Dăruiește Viață și le-am arătat deschidere și bună credință”, spune Alexandru Rafila, care precizează și că a trimis o echipă la solicitarea Spitalului Marie Curie ca să ajute cu documentele.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat despre cât timp va mai dura până când va da avizul necesar, ministrul Sănătății a transmis: „Atunci când Asociația Dăruiește Viață predă documentele. Se pregătesc de mai multe săptămâni să o facă”. 

Luni seară, ministrul Rafila a declarat la Euronews că Asociația Dăruiește Viață trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. „Dânsele au făcut fundrasing, au obținut diverse sponsorizări, au cumpărat echipamente, au dotat spitalul, iar la clădire, conform prevederilor legale, trebuia întâi intabulat și lucrul ăsta este o procedură administrativă, nu facem noi, o face spitalul, însă trebuie să existe și există o solicitare către această asociație care a făcut un lucru admirabil din punctul meu de vedere și le-am spus și public lucrul ăsta, le-am spus și personal, dar trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. Trebuie să existe toată documentația în spate, inclusiv documentele contabile care au justificat cheltuielile, pentru că e normal să fie așa, să știm cât a costat această clădire, să putem să o intabulăm cu o anumită valoare, nu noi, ci managementul spitalului Marie Curie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila pentru Euronews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Statul roman corupt, prost, incompetent, plin de gasti, plin de analfabeti functional, plin de nereguli, plin de bube, primeste in dar un spital nou-nout. Si ce face statul? Mai pune o piedica, ultima, dupa ce a facut tot ce a putut sa discrediteze acest proiect, sa-i puna piedici, doar, doar o esua. Si nu a esuat. Oamenii de acolo au reusit. Statul a crapat de furie, a privit cu ura. Acum a gasit ca nu e intabulat. Maine o sa gaseasca ca nu are pres la intrare si poimaine ca s-a pierdut cheia de la usa principala si nu se poate intra in spital.

    Intr-o Romanie in care mizeria, bacteriile, gandacii si soarecii umbla nestingheriti prin spitale, in care mobilier, aparatura, toalete sunt vechi, uzate, in paragina, in care cade tencuiala de pe pereti si de pe tavan, in care nu sunt medicamente, iar pacientii mor cu zile, vine Rafila si spune ca nu are intabularea facuta.

    In timpul asta niste copii trec printr-o suferinta cumplita. Unii dintre ei poate ca nu vor reusi sa supravietuiasca pana la sfarsitul anului, dar Rafila si Ministerul sunt vigilenti: nu au hartia, nu pot da drumul la usa de la intrare.

    Si aici e important pentru ca, da, vorbim despre niste copii. Boala asta necrutatoare e cumplita. Sa primesti un astfel de diagnostic, la orice varsta ai fi, este cumplit, dar mai ales cand vorbim despre copii. Unii au doar cativa ani. Nu stiu ce-i aia copilarie, nu stiu ce-i aia fericire, nu stiu ce-i aia viata. Ca parinte cred ca innebunesti putin cand afli diagnosticul copilului tau, imi imaginez cat de greu este. Am pierdut-o pe mama pe cand aveam 24 de ani. Stiu cat de dificil este.
    Fizic si psihic esti epuizat, si trebuie sa lupti pentru celalalt si trebuie sa te mentii si tu pe linia de plutire. Dar cand e vorba de un copil...

    Si vine Rafila si face un lucru mizerabil, oribil, cumplit: cum sa faca sa-i amane pe niste suferinzi, cum sa-i mai batjocoreasca nitel, cum sa-i mai umileasca putin intr-o tara care atat mai face: isi bate joc de proprii cetateni. Si culmea, are sustinatori.
    • Like 1
  • Păi da, ministrul Rafila are dreptate: problema e tot la ONGul lor, nu la minister, fiindcă ei trebuie să prezinte toate documentele conform cerințelor legale, nu ministerul!

    În loc să își rezolve problema cu hârtiile cu maximă celeritate și să intabuleze odată clădirea, ei inventează bețe în roate inexistente!

    Dar na, e campanie electorală, la guvernare e o coaliție din care face parte PSD, iar ministrul sănătății, Al. Rafila, este tot de la PSD, iar pt. ONG-urile macovisto-sorosiste, PSD musai să fie ciuca bătăilor și țapul ispășitor pentru orice, n-așa?

    Sau crede cineva că dacă era ministru Voiculescu sau Mihăilă, sau altcineva de la USR, dădea vreo aprobare fără documentația completă cerută de lege?
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Marius check icon
      @ Ovidiu Jurj. Acel Jurj!

      Nu prea am inteles "ironia" ta fina, vecina ci superfina!!!! Cred ca tiglele de pe casa au un luciu indelung studia, de aceea nu se prinde nimic de ele. Ca apa de gasca!!!

      Da, ma rog, fiecare cu punctul lui de vedere. Sau cu neuronul sau. Singurul!

      Succesuri cu Rafila!
      • Like 2
    • @ Marius
      Eu cred un singur lucru: că ar trebui să dai pe la școală să înveți să scrii, dar să fugi de profa de română a lui eba, că e clar că e varză! Niciodată nu e prea târziu și mai bine mai târziu decât niciodată: până și Piedone a terminat liceul la 32 de ani! Și a făcut apoi și facultate! Deci se poate, dacă ai cu ce!
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Se vede cum P$D are grija de voi asa ca votati-i in continuare, pe ei si pe candidatii lor, medici spagari plus Piedone, carora le curge social democratia prin vene.
    • Like 5
  • Deci daca am inteles bine, statul roman a primit un spital gratis facut de un grup de voluntari. Iar ministerul nu a zis: multumim, ne e rusine ca noi n-am fost in stare, haideti ca macar cu faza de hartogaraie va ajutam noi si ne ocupam! Ca na, birocratia e specialitatea ministerului.
    In loc de asta, Rafila zice ca nu, voi, care ati muncit ani de zile sa ne dati gratis un spital complet de oncologie pediatrica, voi, voluntarii privati, voi trebuie sa faceti si toate alea. Noi, dupa ce n-am facut nimic, vom face in continuare nimic, impiedicand ingrijirile medicale corespunzatoare pentru un grup de pacienti extra vulnerabili. Asta e pozitia ministrului. Eu unul nu inteleg cum de nu crapa de rusine Rafila si toti functionarii lui.
    • Like 7
  • portal check icon
    o initiativa demna de tot respectul si aplauzele. totusi, daca se intampla un accident in spital (incendiu de exemplu) cine e de vina ? Rafila, ca a lasat spitalul sa functioneze fara avize ?
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    "Oana Gheorghiu se întreabă dacă nu cumva pentru ministerul Sănătății și pentru ministrul Rafila contează acum mai mult hârtiile decât viața unor copii?!" dar daca folosim logica asta pentru alte spitale care nu au avize? sau acolo e ok sa asteptam avize. doar aici e gresit ca se asteapta pentru diferite documente. si care e faza cu copiii? daca e un adult de 19 ani deja e ok sa moara? atat mare tam tam pe copii de parca un adult tanar sau batran e mai ok sa moara. nu va e rusine ma?
    • Like 2
    • @ andrei
      ove check icon
      Pentru ca asta este un spital pentru copiii bolnavi de cancer si este pregatit suta la suta pentru a primi pacienti.Dar ,dupa cum se vede si din comentariul tau, traim in Romania si este posibil orice,chiar si sa fie birocratia mai importanta decat viata copiilor.De fapt spitalul asta le-a stat in gat pesedistilor inca de la inceput,amintiti-va de vipera de Firea.
      • Like 4
    • @ ove
      andrei andrei check icon
      Trăim în România unde e ok să sărim etape ai s are victimizam, dar dacă statul sare etape e vina lui. Daca noi sărim etape e ok. Ori se vrea ceva ca în străinătate unde sa se respecte toți pașii ori sărim etape și o dam pe balcanisme tipice bucureștenilor?
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult