Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sprijin masiv pentru Republica Moldova, anunțat de președintele Iohannis, la Chișinău: 200.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, echipamente și medicamente, fonduri nerambursabile

Maia Sandu - Klaus Iohannis

Foto: presidency.ro

România va susține procesul de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, a unei echipe de experți români, care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare, a declarat azi președintele Klaus Iohannis. 

Președintele Iohannis a făcut anunțul la Chișinău, într-o declarație comună de presă cu Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova.

Ajutorul acordat Republicii Moldova face parte dintr-un amplu sprijin anunțat marți de Klaus Iohannis, între care ajutoare financiare nerambursabile, medicamente, echipamente medicale și de protecție, precum și aproximativ 6.000 de tone de motorină pentru agricultură.

„Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro”, a mai spus Klaus Iohannis.

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijin și a anunțat reforme în justiție, pentru ca Republica Moldova să își continue parcursul european. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Relația cu Moldova a fost lăsata de izbeliște, rusii cu cumpărat tot ce se putea cumpăra, exemplul este Transnistria,unde toate capacitățile de producție sunt rusești. . Nu vad o politica externa coerenta de durata și cu un scop clar definit, politica cu vecinii moldoveni nu ii aduce în spațiul nostru,nu ii apropie social, educational, comercial. Parca ne temem sa spunem ca suntem un neam și ca trebuie sa avem grija unii de alții. Moldovenii nu ne vad frați, pentru ca am fost dezinteresați de ei, companiile românești nu au investit masiv, sa își faca prezenta masiva în Moldova, chiar companiile naționale puteau sa integreze spațiul moldovean relativ ușor în electricitate, gaz, transporturi. Este o dezamăgire politica externa fata de Moldova. Se putea investi masiv în agricultura, Moldova este granarul Rusiei în loc sa exporte masiv către noi.
  • Like 1
  • @ Gecaba
   Rușii au cumpărat tot pentru că de peste 30 de ani Republica Moldova a avut la conducere oameni de paie ai Moscovei. Unii dintre ei chiar dacă au fost români au încercat să joace la două capete. În al doilea rând Moscova e mai puternică economic ca noi și în plus are interese atât geo-strategice cât și economice în spațiul ex-sovietic. Despre Transnistria ce să mai vorbim , acolo ( unde de altfel e concentrată peste 80 % din industria Moldovei e controlată 100 % de ruși iar pentru protejarea intereselor lor a lăsat gaj armata a 14 a care nu se va retrage curând. Orice încercare de forțare a status quo-ului va fi motiv de casus belli pentru ruși la care adăugați o populație minoritară rusofonă reacționară la orice europenism. Dacă Maia Sandu reușește să încropească și un guvern pro-occidental atunci avem șanse să integrăm și Moldova în structurile euro-atlantice dar fără Transnistria categoric care tocmai împotriva acestei acțiuni a fost creată. Cine altfel își asumă să arunce investiții serioase într-o zonă de conflict instabilă iar Putin ca și în alte zone ex-sovietice fierbinți tocmai asta face întreține astfel de focare pentru a alunga investitorii străini și a acapara zona.
   • Like 1
  • @ Rusu Liviu
   Gecaba Gecaba check icon
   Pe vremea guvernului Petre Roman s-a ratat șansa de a investi masiv în Republica Moldova, tinerii basarabeni nu au fost sprijiniți și încurajati sa se dezvolte în Romania,(prin programe dedicate ptr ei, burse, ajutoare ptr cumpărarea de locuințe în România ), ei au fost mereu vectori de influenta, i-am pierdut pe cei mai buni ambasadori. S-a ratat legătură terestra printr-o autostrada cu Chișinăul, companiile din energie nu au investit în zona dintre Prut și Nistru ptr a contracara pierderea Transnistriei, era necesara construirea unei centrale de 700 MW, conectarea sistemului energetic basarabean cu SEN din România, interconectarea conductelor de gaze, investițiile în infrastructura agricola din Basarabia au lipsit, programele culturale au eșuat. Transnistria nu a fost niciodata pamant romanesc, ci de la bratul Chilia pana la vărsarea Nistrului înarea Neagra era pământ romanesc. A lipsit o viziune, un plan de a atrage populatia modoveneasca către zona romaneasca. Este un eșec al tuturor președinților de după 89.
   • Like 0
  • @ Gecaba
   check icon
   .Dacă faceți un efort cinstit de memorie, veți constata că vremea guvernelor Roman era vremea cînd ALȚII ne trimiteau ajutoare nouă și nici vorbă să putem ajuta noi pe alții!!
   În plus, tot în acea vreme, locuitorii de peste Prut aveau (încă!) un standard de viață mai ridicat decât al nostru!
   • Like 0
  • @
   Gecaba Gecaba check icon
   Ungurii, romii, minoritățile au legi cu dedicație, locuri ptr școlarizare, biserici iar noi nu am fost în stare sa avem oameni care sa se ocupe cu dedicație, cu pasiune, cu profesionalism de atragerea spațiului basarabean în spațiul romanesc. Locuri în parlament, locuri în scoli și universități, legislatie dedicata basarabenilor, o anumita comunicare mass-media care sa ii facă pe români să se gandeasca la ei și multe altele, care se puteau și inca se pot face pentru patria furata. Personal cred ca un cumul de factori a făcut sa ii neglijam, dar președinții aleși sunt, prin natura responsabilităților date de constitutie, cei vinovati de aceasta politica. Dezinteres și interese personale au făcut ca spațiul romanesc de peste Prut sa fie neglijat sau folosit după interesele de moment.
   • Like 0
 • Imi amintesc scena din filmul "Un pod prea indepartat", soldatii englezi ramasi fara munitie nu pot ajunge la locul desemnat unde aliatii parasutau munitie si provizii, asta deoarece tirul germanilor secera pe oricine. In cele din urma, unul dintre ei se indreapta spre locul parasutarii ridica un container lung si porneste inapoi la fuga in zig-zag, este impuscat de nemti si cade scapand containerul care odata lovit pe pamant se deschide imprastiindu-si continutul de ...berete(alea de pus pe cap nu revolverul). La fel si cu sprinjinul asta, acuma care-i soldatul si care este cel care parasuteaza, nu stim sigur, stim doar de 200.000 de "berete" si ca tragatorul :"german"sta la panda.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult