Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Spune-mi ce lucrare faci, ca să-ți spun ce echipament să porți. Lucrează așa cum vor copiii tăi să o faci

Mănuși de protecție

În România au loc anual mii de accidente la locul de muncă. Dedeman, companie care promovează siguranța și securitatea muncitorilor pe șantiere, propune un ghid de informare despre normele minime de siguranță pe șantier și despre echipamentele de protecție necesare în funcție de activitățile pe care muncitorii le desfășoară.

Fiecare lucrător de pe șantierele de construcții trebuie să poarte echipament de protecție care respectă specificaţiile de securitate şi sănătate - marcaj CE - oferă protecţie, este ergonomic și i se potriveşte.

În construcții se observă, chiar și în an de pandemie, o cerere crescută de echipamente de protecție. Domeniul este unul în care pericolele de accidentare sunt mai mari decât în majoritatea celorlalte locuri de muncă, așa că protecția este esențială pentru ca lucrătorii să își facă activitatea în siguranță.

Piața globală a echipamentelor de protecție individuală a fost evaluată în 2020 la 77,36 miliarde de dolari, iar până în 2028 se așteaptă o rată de creștere anuală de 7,3%, arată un raport publicat recent de grandviewresearch.com.

După tipul de produs, piața globală a echipamentelor de protecție individuală cuprinde echipamente pentru protecție auditivă, protecție pentru cap, ochi și față, protecție respiratorie, protecție împotriva căderii de la înălțime, încălțăminte de protecție, îmbrăcăminte de protecție, protecție pentru mâini și altele. În 2019, segmentul protecției mâinilor a deținut cea mai mare pondere pe piața globală, datorită gradului de conștientizare tot mai mare referitor la protecția angajaților și a inițiativelor întreprinse pentru reducerea ratelor de accidente în sectoarele industriale și comerciale. Odată cu izbucnirea epidemiei, la nivel global s-a înregistrat o creștere a cererii de îmbrăcăminte de protecție de unică folosință în domeniul asistenței medicale. Acest segment va contribui în mod semnificativ la creșterea pieței globale a echipamentelor de protecție individuală.

Cum le asigurați angajaților siguranța la locul de muncă și cât de importantă este alegerea echipamentului în funcție de lucrarea pe care o execută

Orice lucrător care riscă accidentări ale corpului sau vătămări ale pielii, în special cauzate de impact mecanic, flăcări, umiditate, căldură şi frig, toxicitate, materiale de lucru caustice sau iritante, trebuie să primească de la angajator îmbrăcăminte de protecţie potrivită şi practică din material adecvat.

Echipamentul trebuie să fie ales în conformitate cu scopul protecţiei, condiţiile ergonomice şi să se potrivească celui care îl poartă. În cazul mănuşilor de protecţie, este importantă nu doar purtarea lor, ci și folosirea tipului de mănuși potrivit pentru fiecare gen de lucrare executată. Nu există mănuși universale. Mănușile trebuie curăţate adecvat, dezinfectate sau aruncate dacă este cazul, după utilizare. Mănuşile de protecţie trebuie să fie etichetate de către producător cu marcajul CE.

Pictogramele imprimate informează utilizatorii cu privire la genul de pericol pentru care se folosesc mănuşile.


La alegerea mănuşilor este recomandat să se acorde atenţie și riscului de sensibilitate, respectiv dezvoltarea de alergii cauzate de materialele de lucru şi de materialul mănuşilor.

Casca de protecție

Casca de protecție trebuie purtată de orice muncitor care riscă accidentări ale capului cauzate de obiecte sau materiale, cât și de posibile obstacole. Casca trebuie să fie certificată, să aibă pe ea însemnele CE. Trebuie să fie ușoară (circa 300 de grame), să nu absoarbă apa, să aibă o bandă ajustabilă la ceafă care să prevină alunecarea ei.

Căştile de protecţie fabricate din materiale termoplastice este recomandat să fie schimbate după 4 ani de la data de producţie.

Încălțămintea de protecţie

Orice lucrător care riscă accidentări ale picioarelor cauzate de căderi de obiecte sau materiale, sau de lucrul cu mase fierbinţi sau foarte reci, trebuie să primească încălţăminte de securitate şi protecţie adecvată. Încălţămintea trebuie să protejeze împotriva pătrunderii umezelii, materialelor fierbinţi topite sau incandescente, materialelor toxice, caustice sau iritante.

Încălțămintea de protecție trebuie să protejeze împotriva umezelii, materialelor incandescente, caustice sau iritante. Talpa trebuie să fie antistatică și să nu permită alunecări. În funcție de tipul de teren și construcție în care se lucrează, încălțămintea de protecție poate fi de mai multe feluri: cizme, bocanci din piele sau bocanci cu bombeu metalic.

Încălţămintea de protecţie trebuie să fie păstrată în condiţii bune, iar dacă se deteriorează în aşa fel încât efectul de protecţie nu mai este garantat trebuie aruncată. Încălţămintea de protecţie trebuie să fie uşoară şi să se poată da uşor şi repede jos. Totodată, e nevoie să aibă marcajul CE, de la producător.

Protecţia urechilor

Căștile pentru protecția urechilor reprezintă o cerință pentru lucrătorii expuși la un nivel de zgomot mai mare de 85 decibeli. În funcție de zgomotul de pe șantier, pot fi recomandate diverse tipuri de dispozitive, de la dopuri de urechi, până la căști pentru spații unde zgomotele depășesc 130 de decibeli.

Surzirea cauzată de zgomot este boala profesională nr. 1 în industria construcţiilor şi este incurabilă. Orice persoană care lucrează într-o zonă cu zgomot de peste 85 de decibeli trebuie să poarte echipament de protecţie a urechilor şi să meargă periodic la controale medicale pentru verificarea auzului.

Protecţia ochilor şi a feţei

Ochelarii de protecție sunt esențiali în special în zonele de pe șantier unde este mult praf, acolo unde se produc scântei sau unde sunt substanțe care pot vătăma vederea. Este de asemenea important ca ochelarii să permită totuși o vizibilitate bună, nu să o limiteze.

Zonele în care se impune protecţia ochilor şi a urechilor trebuie semnalizate clar şi permanent.

Tipuri de ochelari de protecţie:

Tipuri de protecție a feței

Echipamente de protecţie a respiraţiei

Orice muncitor care își desfășoară activitatea într-un mediu cu gaze toxice, vapori sau materii în concentraţii ce reprezintă un pericol pentru sănătate trebuie să primească dispozitive adecvate de protecţie a respiraţiei. În cazul în care concentraţia de oxigen în aerul ambiental este prea scăzută, angajatul va fi dotat cu echipament cu oxigen. Conţinutul de oxigen din aerul respirat trebuie să fie de cel puţin 17 vol.%. Dacă o evaluare preliminară arată că nici măsurile tehnice şi nici cele organizatorice nu garantează că aerul respirat nu reprezintă un pericol, angajatorul trebuie să furnizeze în mod gratuit măşti de gaze şi echipament de protecție a respirației, iar acestea trebuie să fie certificate – CE. Sunt obligatorii instructajul şi practica cu privire la utilizarea echipamentului de protecție respiratorie. 

Clasificarea dispozitivelor de protecţia respiraţiei: 

Dispozitive de filtrare

Dispozitivele de filtrare trebuie folosite numai dacă concentraţia de oxigen din aerul ambiental este de cel puţin 17%. Cu cât clasa de filtrare (P1–P3) este mai mare, cu atât gradul de filtrare este mai bun, dar în acelaşi timp efortul respirator şi scurgerile de aer cresc. Semi-măştile ce filtrează particule (FFP filter class) trebuie schimbate cel puţin o dată pe zi, din motive de igienă.


Vesta reflectorizantă

Vesta reflectorizantă este obligatorie pentru toți muncitorii de pe șantiere. O bună vizibilitate în orice context permite o vigilență mai mare, în special în zonele unde circulă și se folosesc utilaje de construcție.

Îmbrăcămintea de avertizare este un tip special de îmbrăcăminte de protecţie. Îmbrăcămintea de avertizare constă dintr-o jachetă (fără mâneci) şi pantaloni cu dungi reflectorizante.

Protecţia în munca la înălțime

Dacă au loc lucrări în zone unde există pericol de cădere de la înălțime, iar măsurile tehnice de protecţie nu oferă suficientă protecţie, lucrătorii trebuie să primească hamuri sau curele de securitate, inclusiv echipamentul de accesorii necesar, cum ar fi frânghii de securitate, cârlige, amortizoare de cădere, frânghii de micşorare a distanţelor şi echipament de protecţie pentru elevatoare.

Echipamentul trebuie etichetat cu marcajul producătorului, tipul de design, anul de fabricaţie şi numărul de serie sau de producţie, precum şi marcajul CE şi numărul de testare.

Lucrătorii trebuie instruiţi cu privire la utilizarea corectă a sistemelor de securizare. De fiecare dată când se folosesc sisteme de protecţie personală împotriva căderii, trebuie să fie luate şi măsurile necesare pentru o potenţială salvare. Persoanele securizate trebuie să fie în permanenţă supravegheate de cel puţin o altă persoană, care poate lua măsuri de urgenţă, dacă este nevoie.

Cel mai mare retailer de materiale de construcții din România, DEDEMAN, vorbește din nou despre echipamentele de protecție și militează pentru respectarea regulilor într-o nouă campanie, care se va desfășura pe toată durata lunii aprilie.

De această dată, protagoniștii campaniei sunt copiii ai căror părinți lucrează pe șantiere. Cei mici știu că aceștia trebuie să poarte echipamentul de protecție adecvat atunci când sunt la serviciu și îi încurajează să o facă de fiecare dată pentru a se întoarce acasă sănătoși și în siguranță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult