Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Antreprenorul Dragoș Anastasiu are, pe lângă afacerile din turism, și o afacere cu 50 de taximetre. Într-o zi s-a trezit că e înjurat în trafic chiar de unul dintre șoferii de taxi angajați la firma sa. „Mi s-au arătat tot felul de semne și era cu jumătate de corp afară din mașina, cu client în mașină”, a povestit Anastasiu în emisiunea În fața ta de la Digi24.
După ce și-a revenit din stupefacție, mai ales că spune că „nu era vina mea”, i-a luat indicativul taximetristului și s-a îndreptat către sediul firmei. Acolo a avut o discuție suprarealistă.
„L-am chemat pe respectivul. Nu am fost niciodată stilul de angajator care spune: Eu sunt Dumnezeu. Noi trebuie să suplinim educația pe care ei nu au avut-o. (...) I-am explicat, mi-a spus că nu a știut că sunt eu....”
„Dar aveai client în spate, am văzut. Cum poți să înjuri când ai client?”, i-a spus patronul taximetristului.
Șoferul a găsit prompt o explicație:
„Nu era un client, era soacră-mea”.
„Nu e vorba despre asta (că eu sunt patronul tău, n.n.), ci despre respect în trafic”, își amintește Dragoș Anastasiu că i-a spus taximetristului. L-a sancționat, l-a concediat? Nu. „Eu sunt un tip optimist. Ai două variante: trimiți angajatul acasă, el nu va învăță. Sau varianta 2, în care încerci să îi spui de ce nu e bine să facă asta. Dacă faci așa, el învață”, a continuat el.
„Este destul de complicat, pentru că în România tot ce a însemnat educație și pregătire în ultimii 20 și ceva de ani nu a excelat, mai ales în meserii care nu necesită o mare calificare. Nivelul de respect în trafic, față de colegi... aici lucrurile sunt destul de jos. Iată, nu toți șoferii mei de taxi mă știu și se întamplă să fiu înjurat de angajații mei”, a remarcat Dragoș Anastasiu.
Taxi vs Uber
De ce au clienții o părere mai bună față de șoferii de Uber? „Ne-am pus de mult timp întrebarea, ne-am dat seama că tot ce înseamnă servicii de taximetrie în București se duce în cap. Suntem singura capitală europeană unde concurența este lăsată la liber și nu este un preț unic”, a spus antreprenorul. Crede că nu Uber „fură” clienții taximetriei clasice, ci comportamentul necivilizat al multor taximetriști îi alungă pe clienți.
Întrebat dacă a folosit Uber, Anastasiu spus „da, cred că ăsta e viitorul, e mai simplu, mai civilizat”, subliniind însă că trebuie să existe o competiție corectă și că Uber trebuie să plătească taxe în România.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum mă întorc la articol, patronul de firmă de taxi a condus într-un fel care la deranjat pe taximetrist, care nu era chiar un simbol al bunei creșteri, măscărești atunci cînd mama era lîngă tine? Mărturisesc că într-o situație, era mama în mașină, era să fiu făcut terci, și am scăpat una grea ,,birjărească" dar nu am ținut-o langa cu înjuratul.
Și să mai scriu una, și gata, după un taximetrist nemernic se pitește un angajator nemeric, care știe că ce vrea, cîți bani cere unui angajat, nu se pot face în 8 ore/zi, 5 zile pe săptămnă, salarii neplătite real, neplătite la timp, am pățit de astea la Taxi Cobălcescu prin 2016, dar astea erau între mine și angajator, nu între mine și clienți...Zile libere în sărbătorile legale, punți între două sărbători legale, povești...Și de unde atunci doar ,,persoane" la volanul unui taxi.
Poate dintre cititorii acestui comentariu sunt unii care văd taximetria ca o variantă de supraviețuire, în această epocă, ștergeți-o de pe lista cu opțiuni, nu este o viață pentru o persoană care vrea să trăiască normal, va petrece minim 10-12 ore/zi în mașină, cel puțin 6 zile pe săptămînă, complicat va fi cu încasările după sărbătorile de iarnă cam 45 de zile, că românii cheltuiesc prea mult, și se cam dezechilibrează bugetul și la fel se întîmplă și după Paște, că mielul și băutura costă mult, și la fel se întîmplă și în august, și angajatorul te așteaptă să îi aduci ,,planul" că și el are de plătit taxe, autorizații, șpăgi, pe care dacă nu le dă la timp și integral...Nu e biiine...Că bugetarii au mari așteptări.
1 - Cand circula nu poarta centura de siguranta;
2 - Unii mai si vorbesc la telefon cand conduc, cu o mana tinand telefonul la ureche, cu alta tinand volanul, cu alta semnalizand schimbarea directuiei si cu alta schimband vitezele(cand nu au cutie de viteze automata).
3 - In trafic, mai ales in cartiere marginase, multi nici nu mai semnalizeaza cand vireaza la stanga sau dreapta;
4 - Cand fumeaza arunca chistocul ramas pe fereastra;
5 - Multi chiar scutura scrumiera pe fereastra in care se adunasera chistoace de la ei si/sau unii pasageri fumatori;
6 - Mai arunca pe geam si ambalajul mototolit de la pachetele de tzigari, mai aunca si pungi in care erau covrigi sau alte bunataturi culinare;.
Dl patron de 50 de taxiuri o fi fost si el la fel cand a fost sofer de taxi sau n-o fi fost taximetrist si a ajuns direct patron ?
Probabil exista un Dumnezeu si pedepseste pe cei ce gresesc. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Gandind la comportamentul taximetristului, ma gandesc la doua proverbe romanesti : "Cum e turcul si pistolul" si "Cum e sacul si peticul".
Chestiile astea de le zise-i mai sus se aplica si la soferii de autobuze, microbuze, etc. Ba l-am mai vazut si la automobilistii de toate zilele. Si sa te mai miri ca sunt unii soferi cu acest compartiment pentru ca si la cetatenii de rand, multi procedeaza in acest mod : arunca pe geamul apartamentului de la blocul unde locuiesc, ba cate un muc de tigare, ba un cotor de mar, ba o bricheta terminata, etc.
Ma pot gandi ca soferii de taxi sau cei din transportul public ar fi bine sa-i educe patronii lor, inclusiv patronii de la STB (fost RATB, fost ITB). Dar restul populatiei cine ar trebui s-o educe in acest sens ? Pentru ca faptele exista, si eu m-am trezit cu un chistoc de tigara in cap pe un bulevard bucurestean. Si nu numai o data.
Ma gandesc ca diversi manipulatori ne canalizeaza aversiunea ba contra comunistilor, ba contra URSS, ba contra imperialismului din vest, ba contra legionarilor, ba contra evreilor, ba contra tziganilor dar nimeni nu vrea sau arate barna din ochiul nostru si mai putin paiul din ochiul altuia.
Este trist dar adevarat. Sper sa se nasca un alt evreu Marx care sa fundamenteze teoretic o alta societate in care neamul romanesc sa nu mai fie batjocorit, umilit si sa traim intr-o Romanie civilizata si cu oameni civilizati.