Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ei vor conduce România și trebuie să o conducă, cât mai repede. Noi toți trebuie să ne implicăm ca România, inclusiv la nivel politic, să se profesionalizeze”. Dragoș Anastasiu, despre noua generație de antreprenori

Antreprenoriat - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Apetitul pentru afaceri în rândul tinerilor este în creștere, remarcă antreprenorul Dragoș Anastasiu, președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane. El spune că și-ar dori ca aceștia să conducă România, și asta cât mai repede.

„Văd tineri excepționali. Îmi dau puterea să merg mai departe și să am încredere și să știu că avem pentru cine să luptăm să schimbăm țara. Tinerii îmi dau puterea să lupt mai departe. Există tot mai mulți tineri care aud și se confruntă cu ideea de antreprenoriat. Aici Romanian Business Leaders a avut un aport extraordinar. Am fost atât de încântat zilele trecute la 5 ani de Vreau să fiu antreprenor!, care a fost ideea mea, am atins 27.000 tineri. Sunt zeci, sute de conferințe în licee. Sistemul s-a francizat. (...) Tinerii sunt confruntați cu ideea de antreprenoriat, acela adevărat, nu ce vedeau ei acum câțiva ani, speculații de terenuri sau pe banii statului”, a spus Dragoș Anastasiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Sunt tineri excepționali, mult mai deștepți ca noi, mai inovativi, care vor să facă treabă, să facă lucruri mari. Trăiesc pentru asta, vezi asta în ochii lor. Nu au experiență, dar pentru asta există mentoratul”, adaugă el.

Moderator: „Vor conduce ei România?”

Dragoș Anastasiu: „Da. Ei vor conduce România și trebuie să o conducă, cât mai repede. Asta depinde de fiecare dintre ei și dintre noi și de voi să ne implicăm ca România, inclusiv la nivel politic, să se profesionalizeze, politicile publice să fie făcute cu cap, cu studiu de impact, mai așezat, nu pe repede înainte. Această grabă de foarte multe ori ne strică. E coroborată cu lipsa de competență la nivelul celor care trebuie să elaboreze politicile publice. Ne dăm toată osteneala să plece cât mai puțini sau să se întoarcă cât mai mulți. Millennials-ii vor domina inclusiv numeric baby boomers-ii în câțiva ani. Dacă se vor implica inclusiv politic, să intre în partide, indiferent care, să transmită spiritul lor minunat la nivelul fiecărui partid în parte, lucrurile se pot schimba. Trebuie însă să existe acest declic”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult