Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

START-UP. Cum îți faci un plan de afacere

Indiferent de domeniul de activitate, planurile de afaceri conțin mai multe elemente comune, precum descrierea companiei, a produselor, o analiză de piață sau strategia de marketing. Structura unui business plan nu este una standardizată, fiecare firmă având propriile nevoi de planificare.

Vă prezentăm un model pentru crearea unui plan de afacere, pe capitole, unde veți afla cum ar trebui să arate, printre altele, un plan de marketing, un plan operațional sau plan financiar.

Modelele de business plan disponibile pe internet au o formă generală și nu se bazează pe legislația specifică unui stat, astfel că înainte de a vă inspira din ele ar fi bine să apelați la serviciile unui avocat sau expert în legislație. 

Page 1 of 31 Business Plan for a Startup Business The business plan consists of a narrative and s

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam asa am trait eu pe pielea mea ce inseamna sa ai propriul business...
    Cine nu a auzit urmatorul adevar: “Antreprenorii reprezinta principala sursa de noi locuri de munca”. Conform unui studiu EY la nivel global, doua treimi dintre tineri ( 65% ) doresc sa devina antreprenori la un moment dat.
    In Romania, doar 52% dintre tineri isi doresc sa porneasca o afacere in urmatorii ani conform aceluiasi studiu. Interesant este ca cei care doresc sa porneasca afacerea imediat sunt mai putini decat cei care vor sa lucreze mai intai pentru un angajator pentru a castiga experienta.
    Primul obstacol pentru un tanar care vrea sa aiba propriul este sa isi infiinteze firma. Sa va mai plictisesc cu detalii ca suntem codasii Europei si la acest capitol? Inca un capitol la multe altele. Ce este important de stiut este ca infiintarea unui SRL cu un asociat dureaza intre 3-7 zile si te va costa 650 lei solutia comoda de a apela la o firma specializata care sa te ajute in hatisul birocratiei.
    Apoi un lucru care nu trebuie tratat cu usurinta este angajarea unui contabil care sa aiba grija de toate lucrurile la care tu nu te pricepi. Tu trebuie sa ai grija sa ii duci toate actele la timp iar contabilul o sa rezolve toate formalitatile din punct de vedere financiar, o sa iti spuna cat ai de plata la bugetul de stat, impozite, contributii si daca chiar stie sa isi faca treaba va lucra cot la cot cu tine sa platesti cat mai putin. Legal bineinteles, dar cat mai putin pentru ca asta merita statul roman pentru piedicile…ma scuzati, ajutorul pe care il da antreprenorului roman. Un contabil bun care sa te ajute cu cele de mai sus daca ai macar un angajat te va costa 350 de lei pe luna. Indiferent ca faci bani sau nu in luna respectiva.
    Vrei sa angajezi? Nu prea iti permiti o agentie de recrutare. Pai daca vrei 2 oameni de vanzari si ai nevoie de 100 de CV-uri ca sa ii gasesti, o agentie de recrutare te va ajuta pentru “suma modica” de 2400 de lei +TVA. Si atunci mai bine apelezi la cunostiinte si prieteni pentru un vanzator si al doilea vanzator esti tu ca doar ai fondat firma si stii cel mai bine cum trebuie vandut.
    Si apoi ai primul tau angajat. In primul rand trebuie sa sarbatoresti. Nu este putin lucru sa fii cel care are in grija lui financiara un alt om. Stiu ce o sa ziceti: “ si eu fac asta; am in grija sotul sau sotia sau un copil. Care e diferenta? “ Pai diferenta este ca nu il platesti doar pe angajatul tau ci trebuie sa platesti si la stat. Si cum sa fii negustor cinstit cand pentru un salariu de 2000 de lei trebuie sa platesti la stat 1495 de lei? Ii poti acuza pe angajatori daca o sa plateasca minim pe economie doar ca sa nu mai plateasca atat de mult la stat? Iar restul o sa il dea la negru angajatului.
    Dar angajatul are nevoie de telefon mobil, laptop si un spatiu de unde sa lucreze. Daca ai noroc are deja un smartphone si tu doar acoperi costul abonamentului lunar. Cam 100 de lei pe luna este suficient. Mereu sunt uimit de oamenii care in anul de gratie 2016 isi mai pun problema de minute, sms, net cand totul este nelimitat. Laptop – se rezolva. Toti avem un prieten care are un prieten care are o ruda care lucreaza in IT si te va ajuta cu un chilipir. In ceea ce priveste biroul sunt 3 optiuni: la Starbucks dar sa aiba WiFi bun, inchiriezi de la o firma care cu asta se ocupa – promotional o camera fara lumina naturala 900 de lei pe luna plus servicii sau o camera cu lumina 1350 de lei pe luna plus servicii – sau la un HUB unde te costa 200 si un pic de lei dar ai cota la ce printezi. Si conteaza daca ce printezi e alb negru sau color.
    Daca ai rezolvat pana aici este simplu de acum inainte. Ce mai poti sa ii dai angajatului tau astfel incat sa fie mai fericit decat un angajat din industria fast-food-ului sau bauturilor racaritoare, sau din consultanta de la Big4 sau din asigurari? Pai poate fructe proaspete gratuite in fiecare zi, poate snacksuri in fiecare zi de luni, poate abonament la sala si asigurare medicala privata, poate bani sa isi faca ochelari de citit la calculator ca o sa isi strice ochii daca se uita prea mult in ecranul laptopului pe care i l-ai dat, poate un scaun cu masaj, poate o sala de recreatie cu scaun cu masaj, poate o zi de teambuilding macar o data pe an, poate pensie privata, poate apa cu osmoza inversa – a se citi sifon.
    Dar toate astea suna SF deja si suna mai mult a corporatie, nu a firma mica cu cativa angajati! Pana la urma este simplu: daca vrei sa ai un business de succes cu angajati fericiti trebuie sa ai in vedere cateva lucruri pentru angajatii tai: banii, sanatatea angajatilor tai, recunoasterea meritelor si rezultatelor angajatilor tai si nu in ultimul rand dezvoltarea unui sentiment de importanta in randul angajatilor tai adica sa aiba un sens al utilitatii lucrurilor facute de ei.
    Si nu uita, ca de regula, angajatorul are in general angajatii pe care ii merita…
    • Like 1
  • RB check icon
    Legislatia intortocheata este o piedica in deschiderea unei afaceri.
    La inceputul afacerii nu ar trebui sa te concentrezi pe legislatie. Asta iti ia timp si resurse financiare/umane.
    Primul scop intr-o afacere ar trebui sa fie acela de a implementa un produs sau serviciu care este dorit/necesar si gasirea unei metode de a vinde produsul/serviciul.
    Legislatia nu ar trebui sa fie in prim plan ci oferta start-upului.

    O alta resursa buna pt intocmirea unui plan de afacere este cartea "Business Model Generation" si "Business Model Canvas" care apare in carte.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult