Foto: Guliver Getty Images
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, cele două părți ale aceleiași monede, doi parteneri istorici ale căror valori democratice și colaborare vor reuși a rezolva criza Covid-19. Este admirabil modul în care SUA și UE se implică pentru a rezolva această problemă, ce ne macină existența și ne blochează libertatea de mișcare și economia!
Statele Unite ale Americii au fost alături de Europa în momentele dificile trăite de Europa. Au fost alături în 1917, au fost alături în cel de-al doilea război mondial, au reușit aruncarea la coșul de gunoi al istoriei a comunismului și debarcarea regimurilor totalitare din Estul Europei.
Mulți uităm că libertatea de care ne bucurăm în prezent vine din decizii pe care administrațiile americane le-au luat. Ronald Reagan, președinte al SUA între 1981-1989, unul dintre cei mai mari președinți americani din ultimii 50 de ani, spunea: „În ceea ce privește dușmanii libertății, cei care sunt potențiali adversari, li se va reaminti că pacea este cea mai înaltă aspirație a poporului american. Vom negocia pentru aceasta, ne vom sacrifica pentru ea; dar nu ne vom preda pentru asta - acum sau niciodată”. Această libertate a fost câștigată de România în 1989, cu sacrificii umane.
Trebuie să aminitim și de George H.W. Bush, cel de-al 41-lea președinte al SUA și de implicarea sa în prăbușirea comunismului.
George W. Bush, cel de-al 43-lea președinte al SUA și un mare prieten al Europei, dar în primul rând al estului continentului, invita în 2002 nu mai puțin de 7 țări a se alătura NATO – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Ce spunea George W. Bush în 2004: „Marea noastră alianță transatlantică a întâlnit și a depășit mari pericole în trecut, iar munca noastră în NATO nu a fost finalizată. În trecut, mulți au presupus că NATO reprezintă o promisiune că America va veni în ajutorul Europei. Astăzi, prin cuvintele noastre și prin acțiunile noastre, știm că NATO înseamnă mult mai mult - este un angajament solemn ca America și Europa să fie unite pentru a promova cauza libertății și a păcii”.
România face parte dintr-un club unde libertatea stă la baza fundației societății din care facem parte. Să ne amintim cine ne este alături.
În cursul zilei de 30 martie, președintele actual al Statelor Unite, Donald J. Trump (cunoscut pentru stilul său nonconformist, dar considerat de către oameni un președinte care vorbește pe înțelesul tuturor, fără a se împiedica prea mult de diplomație) a decis să trimită Italiei ajutoare medicale în valoare de 100 de milioane de dolari, un gest major de solidaritate transatlantică. Statele Unite sunt alături de Italia, în această grea încercare prin care trece. Trump a precizat că producția de ventilatoare medicale va crește, datorită implicării a zeci de companii americane, iar acestea vor fi trimise și în țările din Europa grav afectate.
La momentul scrierii acestui articol, statele occidentale cele mai afectate de Covid-19 sunt SUA – 165.000 cazuri, Italia – 101.000, Spania – 88.000, Germania – 68.000, Franța – 46.000, Marea Britanie – 22.454.
Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 va crește. Va fi nevoie de implicarea tuturor națiunilor pentru a stopa răspândirea acestui virus. Și cum putem să ne implicăm mai bine decât prin a ne arăta solidaritatea? Solidaritatea umană și solidaritatea dintre națiunile ce au decis să lupte la vedere împotriva propagării Covid-19 este ceea ce va duce la rezolvarea acestei crize.
Țările membre ale Uniunii Europene au decis să colaboreze în efortul de a stopa propagarea coronavirusului.
În Germania sunt tratați bolnavi aflați în stare gravă din Italia și Franța.
Luxemburg a preluat pacienți din Franța.
În Grecia 500 de unități medicale mobile co-finanțate de UE vor fi în curând operaționale și vor putea testa cetățenii în case.
Franța a donat 1 milion de măști Italiei.
Austria a donat 1,5 milioane măști Italiei.
Cehia a oferit 10.000 de costume de protecție Italiei și alte 10.000 Spaniei.
Germania va trimite încă un milion de măști de față în Italia în cursul acestei săptămâni. Germania a donat deja echipamente de protecție personală Austriei (8 milioane de mănuși) României (100.000 de măști) și Suediei (60.000 de măști).
Germania a livrat 300 de ventilatoare medicale în Italia.
De asemenea, țările Uniunii Europene au colaborat astfel încât cetățenii țărilor membre să poată ajunge în țările de origine prin repatriere.
Comisia Europeană a decis să acorde un ajutor de 140 de milioane de euro și țărilor membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina). Comisia Europeană va pune la dispoziție fonduri de până la 700 de milioane de euro, pentru sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei coronavirusului. (Sursa)
Modul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au decis să se implice pentru a rezolva această criză, este unul care dă speranță cetățenilor. Doar împreună vom ieși din criză. Parteneriatul transatlantic funcționează și se traduce prin solidaritate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din cate stiu eu toate vechile maladii: tuberculoza, holera, tifos, ciuma nu tineau cont de varsta. Asta pare a fi bomba aia cu selectie pe care si-o doreau romanii, numai ca nu omoara tigani ci batrani. Asteptati america sa salveze? Pai astia vin doar la spartul targului ca sa iasa invingatori. Asa au facut si-n cele doua razboaie. Primul a inceput in 1914, ei au venit in 1917. Al doile a inceput in 1939, ei au venit in 1944. Ati priceput? Beleaua este ca focul s-a intins si-n america asa ca intai sa stinga focul la ei in ograda apoi s-ar putea sa vina si-n Europa. Cam asa arata un razboi biologic. Cum se va termina? Cu acceptul natiilor de a retrage bancnotele de pe piata si inlocuirea lor in exclusivitate cu cardurile bancare. Tineti minte asta !
https://www.nytimes.com/2020/03/07/business/eu-exports-medical-equipment.html
Cam asa stau lucrurile cu solidaritatea. Abia dupa o luna incep sa se miste cat de cat lucrurile. Pandemia de coronavirus este o alta criza pe care UE este incapabila sa o gestioneze.
Ați urmărit acțiunile Uniunii Europene, dar ale Statelor Unite? Dacă da, in ce au constat acestea?
Ați aflat cum se implica Uniunea Europeană?