Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Statele Unite au salvat Europa în primele două războaie mondiale. Ce fac americanii în războiul contra coronavirusului?

Donald TRump, Casa Albă, covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, cele două părți ale aceleiași monede, doi parteneri istorici ale căror valori democratice și colaborare vor reuși a rezolva criza Covid-19. Este admirabil modul în care SUA și UE se implică pentru a rezolva această problemă, ce ne macină existența și ne blochează libertatea de mișcare și economia!

Statele Unite ale Americii au fost alături de Europa în momentele dificile trăite de Europa. Au fost alături în 1917, au fost alături în cel de-al doilea război mondial, au reușit aruncarea la coșul de gunoi al istoriei a comunismului și debarcarea regimurilor totalitare din Estul Europei.

Mulți uităm că libertatea de care ne bucurăm în prezent vine din decizii pe care administrațiile americane le-au luat. Ronald Reagan, președinte al SUA între 1981-1989, unul dintre cei mai mari președinți americani din ultimii 50 de ani, spunea: „În ceea ce privește dușmanii libertății, cei care sunt potențiali adversari, li se va reaminti că pacea este cea mai înaltă aspirație a poporului american. Vom negocia pentru aceasta, ne vom sacrifica pentru ea; dar nu ne vom preda pentru asta - acum sau niciodată”. Această libertate a fost câștigată de România în 1989, cu sacrificii umane.

Trebuie să aminitim și de George H.W. Bush, cel de-al 41-lea președinte al SUA și de implicarea sa în prăbușirea comunismului.

George W. Bush, cel de-al 43-lea președinte al SUA și un mare prieten al Europei, dar în primul rând al estului continentului, invita în 2002 nu mai puțin de 7 țări a se alătura NATO – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Ce spunea George W. Bush în 2004: „Marea noastră alianță transatlantică a întâlnit și a depășit mari pericole în trecut, iar munca noastră în NATO nu a fost finalizată. În trecut, mulți au presupus că NATO reprezintă o promisiune că America va veni în ajutorul Europei. Astăzi, prin cuvintele noastre și prin acțiunile noastre, știm că NATO înseamnă mult mai mult - este un angajament solemn ca America și Europa să fie unite pentru a promova cauza libertății și a păcii”.

România face parte dintr-un club unde libertatea stă la baza fundației societății din care facem parte. Să ne amintim cine ne este alături.

În cursul zilei de 30 martie, președintele actual al Statelor Unite, Donald J. Trump (cunoscut pentru stilul său nonconformist, dar considerat de către oameni un președinte care vorbește pe înțelesul tuturor, fără a se împiedica prea mult de diplomație) a decis să trimită Italiei ajutoare medicale în valoare de 100 de milioane de dolari, un gest major de solidaritate transatlantică. Statele Unite sunt alături de Italia, în această grea încercare prin care trece. Trump a precizat că producția de ventilatoare medicale va crește, datorită implicării a zeci de companii americane, iar acestea vor fi trimise și în țările din Europa grav afectate.

La momentul scrierii acestui articol, statele occidentale cele mai afectate de Covid-19 sunt SUA – 165.000 cazuri, Italia – 101.000, Spania – 88.000, Germania – 68.000, Franța – 46.000, Marea Britanie – 22.454.

Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 va crește. Va fi nevoie de implicarea tuturor națiunilor pentru a stopa răspândirea acestui virus. Și cum putem să ne implicăm mai bine decât prin a ne arăta solidaritatea? Solidaritatea umană și solidaritatea dintre națiunile ce au decis să lupte la vedere împotriva propagării Covid-19 este ceea ce va duce la rezolvarea acestei crize.

Țările membre ale Uniunii Europene au decis să colaboreze în efortul de a stopa propagarea coronavirusului.

În Germania sunt tratați bolnavi aflați în stare gravă din Italia și Franța.

Luxemburg a preluat pacienți din Franța.

În Grecia 500 de unități medicale mobile co-finanțate de UE vor fi în curând operaționale și vor putea testa cetățenii în case.

Franța a donat 1 milion de măști Italiei.

Austria a donat 1,5 milioane măști Italiei.

Cehia a oferit 10.000 de costume de protecție Italiei și alte 10.000 Spaniei.

Germania va trimite încă un milion de măști de față în Italia în cursul acestei săptămâni. Germania a donat deja echipamente de protecție personală Austriei (8 milioane de mănuși) României (100.000 de măști) și Suediei (60.000 de măști).

Germania a livrat 300 de ventilatoare medicale în Italia.

De asemenea, țările Uniunii Europene au colaborat astfel încât cetățenii țărilor membre să poată ajunge în țările de origine prin repatriere.

Comisia Europeană a decis să acorde un ajutor de 140 de milioane de euro și țărilor membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina). Comisia Europeană va pune la dispoziție fonduri de până la 700 de milioane de euro, pentru sprijinirea gestionării impactului socio-economic al crizei coronavirusului. (Sursa)

Modul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au decis să se implice pentru a rezolva această criză, este unul care dă speranță cetățenilor. Doar împreună vom ieși din criză. Parteneriatul transatlantic funcționează și se traduce prin solidaritate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mulțumesc pentru articol! E ca o gură de aer proaspăt. Da, America a salvat Europa de două ori în ultima sută de ani, iar pe noi ne-a salvat și de comunism. Dar vă amintiți când a fost aniversarea Debarcării și francezii le-au strigat americanilor Luați-vă morții acasă? Dar antiamericanismul (și antieuropenismul) viseceral care face ravagii și la noi? Priviți la comentarii! Prochinezi, proruși.....chiar îmi vine să cred ce spunea bunica - Dumnezeu, când vrea să piardă pe om îi ia întâi mințile!
    • Like 2
  • check icon
    Ar trebui sa avem toata admiratia pentru riposta chineza la atacul american. Subtil, eficient. Ma scuzati, dar eu nu pot sa uit atacurile la vedere: taxele vamale pe produse chinezesti, interzicerea tehnologiei Huawei... Pana acum am vazut cateva mutari, oare cum vor fi urmatoarele? Teorie conspiratie?? Cifrele vorbesc al naibii de exact. Covidul explodeaza in Wuhan, este inabusit, mici scapari prin Japonia si Coreea. In Italia vad a doua explozie urmata de o replica in Iran. Daca ati fi urmarit statisticile de acum 3 saptamani ati fi vazut cum tarile bogate, adica cei ce calatoresc mai mult aveau un procent de infestare proportional cu bunastarea fiecarei natii. Anomalii au fost doar Italia si Iran indicand atacuri directionate. Dupa explozii focul se intinde si la vecini inclusiv america. Subtila riposta!
    Din cate stiu eu toate vechile maladii: tuberculoza, holera, tifos, ciuma nu tineau cont de varsta. Asta pare a fi bomba aia cu selectie pe care si-o doreau romanii, numai ca nu omoara tigani ci batrani. Asteptati america sa salveze? Pai astia vin doar la spartul targului ca sa iasa invingatori. Asa au facut si-n cele doua razboaie. Primul a inceput in 1914, ei au venit in 1917. Al doile a inceput in 1939, ei au venit in 1944. Ati priceput? Beleaua este ca focul s-a intins si-n america asa ca intai sa stinga focul la ei in ograda apoi s-ar putea sa vina si-n Europa. Cam asa arata un razboi biologic. Cum se va termina? Cu acceptul natiilor de a retrage bancnotele de pe piata si inlocuirea lor in exclusivitate cu cardurile bancare. Tineti minte asta !
    • Like 0
    • @
      Domnule CIOBANu, chiar nu știți pe ce lume trăiți! Chinezii au avut circa 40 000 morți doar în Wuhan, dar au ascuns gunoiul sub preș ca de obicei! Unde e subtilitatea chineză? În obrăznicia cu care încalcă toate tratatele? Dumneavoastră știți cum e viața omului de rând în China? Și apoi cred că fiecare țară are dreptul să-și protejeze produsele și piața proprie cum crede de cuviință., mai ales când partenerul comercial nu respectă nici o regulă. Vedeți doar ce face Americsa și nu vedeți jocul murdar al Chinei. China s-a ridicat cu ajutor american, dar mușcă mâna care i-a întins pâinea. Ca și Europa, de altfel!
      • Like 3
    • @ Stroe Adriana
      1like . Adaugati , vca rog si tragedia Falungong si Falungdafa .
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Europa, nu te întreba ce poate face America pentru tine, ci intreaba-te ce poti face si tu pentru America. Ipocrizia europeana si jocul murdar al acesteia nu-i fac cinste si lasa un gust amar peste ocean. America nu este obligată să ajute Europa pentru veșnicie. Ca de obicei amarata Europa se lupta astazi pentru propria supraviețuire.
    • Like 1
  • Statele unite nu facea nimic in lupta impotriva covid., ala care din pacate este in frunte este un negutator total lipsit de emptatie care cred ca nici el nu stie cum a ajuns acolo.
    • Like 0
  • Pai URSS nu salvat Europa in al doilea razboi mondial? Sau cine pe cine a salvat? In primul nu a salvat nimeni pe nimeni , a fost un macel general in care muritorii de rand au murit ca sobolanii. Iar al doilea a aparut din cauza "salvarii" din primul. Unele state din Europa au stat prea mult pozitia capra si cu mana intinsa . Italia in primul rand. Acum Italia vrea ca EU sa se sacrifice pt ea. Dar cand anul trecut EU ii ruga pe italieni sa respecte niste prevederi ale tratatului de la Maastricht ii durea la basca . Spuneau ca nu EU le comanda lor ce si cum. Ei bine acum sa se descurce le-au replicat nord europenii. Pe cand despre americani , se vede in ultimul timp se inchid in bula lor. A inceput cu anul 2008 cand au lasat Grecia in grija Germaniei , desi erau mult timp aliatul nr 1 al SUA in mediterana. Critica Germania si Franta , de fapt intreaga EU la fiecare aparitie. Pune bete in roata tarilor din UE la fiecare proiect la care are interese proprii . Eu cred ca UE ar trb sa iasa de sub tutela SUA, desi este greu cand exista tari ca Romania unde pozitia capra are traditie si unde tentaculul ajunge pana sus la iubita noastra clasa conducatoare.
    • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      URSS-ul a fost salvat de intervenția SUA în al doilea Razboi mondial, nu avea cum să salveze pe nimeni fără America
      • Like 1
    • @ Mario Popesco
      Era o intrebare retorica . Nu a contat ce sa intamplat in timpul razboiul ci ce au facut "salvatorii" Europei dupa razboi. Fiecare si-au impartit Europa si sau declarat eliberatori. Si urmatorii 40 de ani tot au incercat sa se "salveze" popoarele cum stiau ei mai bine. Putin le-au pasat de europeni. Pai chiar asa am ajuns? Leaganul civilizatilor , a filozofilor , a ilumanismului au nevoia de salvarea americii , chinei sau a rusiei?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Dacă nu era America ce a trimis în URSS până și lopeți acum rușii vorbeau nemțește. Până la ajutorul american rușii erau ca și terminați. Știu asta de la tata care a făcut războiul din prima în ultima zi.
      • Like 0
  • "France, Germany and other countries have imposed limits on the export of protective medical equipment, some of which is badly needed but in short supply. "

    https://www.nytimes.com/2020/03/07/business/eu-exports-medical-equipment.html

    Cam asa stau lucrurile cu solidaritatea. Abia dupa o luna incep sa se miste cat de cat lucrurile. Pandemia de coronavirus este o alta criza pe care UE este incapabila sa o gestioneze.
    • Like 1
    • @ Semirhage
      Este fals ceea ce spuneți, iar în sprijinul afirmațiilor dumneavoastră postați un articol publicat in urma cu 23 de zile.
      Ați urmărit acțiunile Uniunii Europene, dar ale Statelor Unite? Dacă da, in ce au constat acestea?
      • Like 5
    • @ Claudiu Vuta
      Cand au explodat cazurile din Italia, nu la mijlocul lunii februarie? Cand trebuiau aprovizionate spitalele cu echipamente pentru a fi pregatite de pandemie in UE, nu acum o luna? Asa ca articolul are relevanta pentru ca arata cum au fost blocate exporturile si tarile membre n-au putut sa-si doteze corespunzator spitalele.
      • Like 2
    • @ Semirhage
      Eu nu înțeleg care este scopul intervenției dumneavoastră, pe cine certați și de ce?
      Ați aflat cum se implica Uniunea Europeană?
      • Like 4
    • @ Claudiu Vuta
      Critic reactia intarziata a Uniunii Europene.
      • Like 1
    • @ Semirhage
      Si Romania a interzis , si SUA la fel. Rusia nu are de unde si la chinezi totul ii de vanzare." UE ii incapabila sa gestioneze criza " , dar cum ai vrea sa o gestioneze ? Ce ar putea sa faca UE ? Sa tina prostii in casa? Sa le de-a minte celor care nu au? Cam greu.
      • Like 4
    • @ Semirhage
      Paul check icon
      Nu poți acuza UE pentru deficientele pe care i le-ai așternut in cale chiar de la momentul in care a fost creată. E ok însă sa atragi atenția asupra lor ca sa se știe ce trebuie reformat. Reforma ar trebui sa înceapă cu sistemul de luare a deciziilor prin consens și sa continue cu atribuțiile statelor naționale.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult