Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Statele Unite iau în calcul să introducă România, Bulgaria, Israel și Cipru în programul Visa Waiver

Aeroport SUA

Foto: Getty Images

SUA iau în calcul să introducă România, alături de Bulgaria, Israel și Cipru, pe lista țărilor din programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că românii ar putea intra fără viză în această țară pentru șederi de până la 90 de zile.

Anunțul a fost făcut de secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, la un eveniment din industria turismului, relatează Reuters

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România", a declarat Mayorkas, care a precizat că autoritățile americane sunt „foarte, foarte concentrate pe program”.

În urmă cu o lună, SUA au introdus în programul Visa Waiver Croația, iar cetățenii acestei țări pot deja călători în SUA, fără vize, în scop turistic și de afaceri, pentru perioade ce nu depășesc trei luni.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a precizat că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia americană.

"De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc", a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne, cei doi exprimându-și intenția de a menține acordul dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor şi de a colabora cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor pentru accederea în programul Visa Waiver.

Ca să fie primită o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor, dar și să aibă o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon