Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Stație de energie E.ON. De unde provine energia din România?

e.on - energie

La ce ne referim când vorbim despre energie?

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale

Mai mult, energia este de mai multe feluri: electrică, termică, energie chimică, mecanică, nucleară și radiantă.

Sursele de energie

Sursele de energie se împart, în principiu, în două mari categorii, surse regenerabile (hidro, eolian, solar, biomasă), cât și convenționale (cărbune, petrol, gaze naturale, nuclear). Legea conservării energiei afirmă că energia totală a unui sistem fizic izolat rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura proceselor interne ce au loc în sistem. Tehnologia ne-a ajutat să transformăm energia și să o ducem acolo unde avem nevoie de ea. Orice ființă produce energie în fiecare moment al existenței sale. De exemplu, o persoană produce în repaus o putere de circa 100 de wați. Dacă alergi, poți produce 2.000 wați. Atunci când ne deplasăm, prin arderea caloriilor punem mușchii în mișcare, practic transformăm energia chimică în energie mecanică.

În 2021, pentru al treilea an la rând, România a fost importator net de electricitate, asigurându-și 96.05% din consumul anual de electricitate din producția proprie. În ciuda mixului echilibrat de surse de producție, importurile nete au fost cu 44,8% mai mari decât în 2019. Dincolo de consum, pe site-ul ANRE.ro putem găsi atât puterea instalată, date actualizate zilnic, cât și producția instantanee, pe site-ul Transelectrica.ro. Cei mai curioși pot descărca și analiza datele, fiind disponibile informații centralizate din 2007. La nivel de țară, în august 2022, energia electrică instalată din surse regenerabile reprezenta 61% din totalul puterii disponibile de 18.307,373 MW. 

În ceea ce privește gazele naturale, e bine de știut că România a fost prima țară care le-a utilizat în scopuri industriale și este al doilea cel mai mare producător Uniunea Europeană3. Cu 108 TWh produși și 113 Twh consumați, România este una dintre țările europene cu cea mai mică dependență de energie de import, lucru ce contribuie la o securitate energetică mai bună a țării noastre.

Pași importanți spre sustenabilitate în producția energiei din România

România este una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial major pentru a susține pe termen lung un mix energetic sustenabil. Țara noastră a reușit în 2020 să ajungă la un procent de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile, procent mai mare decât rezultatul la nivel de UE. Iar noul obiectiv pentru 2030, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, este de 30,7%, la care putem ajunge prin adăugarea a 7 GW putere instalată din energie regenerabilă.

Aplicații practice

Știind toate aceste lucruri, ce putem face noi pentru a fi consumatori sustenabili de energie? Iată câteva tips&tricks care să te ajute:

  • alege o ofertă de energie electrică din surse regenerabile;
  • consumă mai puține gaze naturale, poate prin înlocuirea aragazului cu o plită electrică, poate printr-un upgrade la centrală termică sau la sistemul de încălzire;
  • ia în calcul instalarea unui sistem de fotovoltaice, încălzire cu panouri solare sau a unui sistem de pompe de căldură;
  • fii atent la consumul total de energie al gospodăriei și eficientizează acolo unde este posibil.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Numai pe reclame nu ați aruncat banii din facturi.... bravo băieți, ați înfrînt! Ați rezolvat toate problemele din firmă, începînd cu tehnologia veche și terminînd cu facturile haotice, așa că v-ați apucat de școală cu bizonii ingrați de români, care nu știu ce binecuvîntare pe capul lor este e.on!
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult