Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Stație de energie E.ON. De unde provine energia din România?

e.on - energie

La ce ne referim când vorbim despre energie?

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale

Mai mult, energia este de mai multe feluri: electrică, termică, energie chimică, mecanică, nucleară și radiantă.

Sursele de energie

Sursele de energie se împart, în principiu, în două mari categorii, surse regenerabile (hidro, eolian, solar, biomasă), cât și convenționale (cărbune, petrol, gaze naturale, nuclear). Legea conservării energiei afirmă că energia totală a unui sistem fizic izolat rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura proceselor interne ce au loc în sistem. Tehnologia ne-a ajutat să transformăm energia și să o ducem acolo unde avem nevoie de ea. Orice ființă produce energie în fiecare moment al existenței sale. De exemplu, o persoană produce în repaus o putere de circa 100 de wați. Dacă alergi, poți produce 2.000 wați. Atunci când ne deplasăm, prin arderea caloriilor punem mușchii în mișcare, practic transformăm energia chimică în energie mecanică.

În 2021, pentru al treilea an la rând, România a fost importator net de electricitate, asigurându-și 96.05% din consumul anual de electricitate din producția proprie. În ciuda mixului echilibrat de surse de producție, importurile nete au fost cu 44,8% mai mari decât în 2019. Dincolo de consum, pe site-ul ANRE.ro putem găsi atât puterea instalată, date actualizate zilnic, cât și producția instantanee, pe site-ul Transelectrica.ro. Cei mai curioși pot descărca și analiza datele, fiind disponibile informații centralizate din 2007. La nivel de țară, în august 2022, energia electrică instalată din surse regenerabile reprezenta 61% din totalul puterii disponibile de 18.307,373 MW. 

În ceea ce privește gazele naturale, e bine de știut că România a fost prima țară care le-a utilizat în scopuri industriale și este al doilea cel mai mare producător Uniunea Europeană3. Cu 108 TWh produși și 113 Twh consumați, România este una dintre țările europene cu cea mai mică dependență de energie de import, lucru ce contribuie la o securitate energetică mai bună a țării noastre.

Pași importanți spre sustenabilitate în producția energiei din România

România este una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial major pentru a susține pe termen lung un mix energetic sustenabil. Țara noastră a reușit în 2020 să ajungă la un procent de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile, procent mai mare decât rezultatul la nivel de UE. Iar noul obiectiv pentru 2030, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, este de 30,7%, la care putem ajunge prin adăugarea a 7 GW putere instalată din energie regenerabilă.

Aplicații practice

Știind toate aceste lucruri, ce putem face noi pentru a fi consumatori sustenabili de energie? Iată câteva tips&tricks care să te ajute:

  • alege o ofertă de energie electrică din surse regenerabile;
  • consumă mai puține gaze naturale, poate prin înlocuirea aragazului cu o plită electrică, poate printr-un upgrade la centrală termică sau la sistemul de încălzire;
  • ia în calcul instalarea unui sistem de fotovoltaice, încălzire cu panouri solare sau a unui sistem de pompe de căldură;
  • fii atent la consumul total de energie al gospodăriei și eficientizează acolo unde este posibil.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Numai pe reclame nu ați aruncat banii din facturi.... bravo băieți, ați înfrînt! Ați rezolvat toate problemele din firmă, începînd cu tehnologia veche și terminînd cu facturile haotice, așa că v-ați apucat de școală cu bizonii ingrați de români, care nu știu ce binecuvîntare pe capul lor este e.on!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult