Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Stație de energie E.ON. De unde provine energia din România?

e.on - energie

La ce ne referim când vorbim despre energie?

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale

Mai mult, energia este de mai multe feluri: electrică, termică, energie chimică, mecanică, nucleară și radiantă.

Sursele de energie

Sursele de energie se împart, în principiu, în două mari categorii, surse regenerabile (hidro, eolian, solar, biomasă), cât și convenționale (cărbune, petrol, gaze naturale, nuclear). Legea conservării energiei afirmă că energia totală a unui sistem fizic izolat rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura proceselor interne ce au loc în sistem. Tehnologia ne-a ajutat să transformăm energia și să o ducem acolo unde avem nevoie de ea. Orice ființă produce energie în fiecare moment al existenței sale. De exemplu, o persoană produce în repaus o putere de circa 100 de wați. Dacă alergi, poți produce 2.000 wați. Atunci când ne deplasăm, prin arderea caloriilor punem mușchii în mișcare, practic transformăm energia chimică în energie mecanică.

În 2021, pentru al treilea an la rând, România a fost importator net de electricitate, asigurându-și 96.05% din consumul anual de electricitate din producția proprie. În ciuda mixului echilibrat de surse de producție, importurile nete au fost cu 44,8% mai mari decât în 2019. Dincolo de consum, pe site-ul ANRE.ro putem găsi atât puterea instalată, date actualizate zilnic, cât și producția instantanee, pe site-ul Transelectrica.ro. Cei mai curioși pot descărca și analiza datele, fiind disponibile informații centralizate din 2007. La nivel de țară, în august 2022, energia electrică instalată din surse regenerabile reprezenta 61% din totalul puterii disponibile de 18.307,373 MW. 

În ceea ce privește gazele naturale, e bine de știut că România a fost prima țară care le-a utilizat în scopuri industriale și este al doilea cel mai mare producător Uniunea Europeană3. Cu 108 TWh produși și 113 Twh consumați, România este una dintre țările europene cu cea mai mică dependență de energie de import, lucru ce contribuie la o securitate energetică mai bună a țării noastre.

Pași importanți spre sustenabilitate în producția energiei din România

România este una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial major pentru a susține pe termen lung un mix energetic sustenabil. Țara noastră a reușit în 2020 să ajungă la un procent de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile, procent mai mare decât rezultatul la nivel de UE. Iar noul obiectiv pentru 2030, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, este de 30,7%, la care putem ajunge prin adăugarea a 7 GW putere instalată din energie regenerabilă.

Aplicații practice

Știind toate aceste lucruri, ce putem face noi pentru a fi consumatori sustenabili de energie? Iată câteva tips&tricks care să te ajute:

  • alege o ofertă de energie electrică din surse regenerabile;
  • consumă mai puține gaze naturale, poate prin înlocuirea aragazului cu o plită electrică, poate printr-un upgrade la centrală termică sau la sistemul de încălzire;
  • ia în calcul instalarea unui sistem de fotovoltaice, încălzire cu panouri solare sau a unui sistem de pompe de căldură;
  • fii atent la consumul total de energie al gospodăriei și eficientizează acolo unde este posibil.

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Numai pe reclame nu ați aruncat banii din facturi.... bravo băieți, ați înfrînt! Ați rezolvat toate problemele din firmă, începînd cu tehnologia veche și terminînd cu facturile haotice, așa că v-ați apucat de școală cu bizonii ingrați de români, care nu știu ce binecuvîntare pe capul lor este e.on!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult