Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Strămoșii anti-vaxxerilor de astăzi, despre „ritul sălbatic al vaccinării”: E o tiranie medicală, vaccinarea e mai rea decât boala și medicii recomandă imunizarea doar pentru bani

Do not vaccinate

Foto: Colegiul Medicilor din Philadelphia via History of Vaccines

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, variola făcea ravagii în toată lumea. Cel puțin 30% dintre cei care contractau boala mureau, iar marea majoritatea a supraviețuitorilor purtau tot restul zilelor cicatrici severe pe față. Mulți orbeau, în timp ce unii rămâneau cu deformări osoase. Se estimează că, la acea vreme, boala ucidea 400.000 de europeni anual fie ei săraci sau de viță nobilă.

Spre finalul veacului un medic englez din Berkeley, pe nume Edward Jenner, a observat că lăptăresele care contractaseră variola bovinelor, o boală infecțioasă care deși era transmisibilă la om nu punea mari probleme de sănătate, nu prezentau simptome atunci când erau expuse la variolă. Ca să-și testeze teoria, Jenner a luat, în mai 1796, material din pustula de pe mâna unei lăptărese pe nume Sarah Nelmes și i l-a inoculat fiului grădinarului său, un băiețel de 8 ani pe nume James Phipps. Deși ulterior Jenner l-a expus deliberat pe James la variolă, acesta nu a făcut niciodată boala. 

În imagine, Edward Jenner, vaccinându-l pe James Phipps/ Profimedia Images

Procedura, a fost denumită vaccinare, de la varianta în latină a cuvântului vacă - vaccinae. Iar termenul avea să facă istorie.

În articolul „Edward Jenner și istoria variolei și a vaccinării”, se arată că medicul a oferit mai multe mostre unor confrați care au început să le inoculeze pacienților. 

Totodată, în ciuda dificultăților întâmpinate, acesta trimitea vaccinul tuturor cunoștințelor sale din domeniul medical, dar și altor oameni care îl solicitau. Până la 1800, vaccinarea începuse să devină o practică din ce în ce mai răspândită în Europa. Un medic care a primit vaccinul de la Edward Jenner în 1800 a trimis o parte din material în SUA la Benjamin Waterhouse, profesor de fizică la Universitatea Harvard. Waterhouse a introdus vaccinarea în New England și apoi l-a convins pe Thomas Jefferson să o încerce în Virginia. În 1801, după ce a ajuns președinte, Thomas Jefferson declara vaccinarea prioritate națională. 

În ciuda succesului său, Jenner nu a făcut nimic pentru a se îmbogăți. Dimpotrivă, a dedicat atât de mult timp cercetării sale despre vaccinare încât cabinetul său a avut de suferit din punct de vedere financiar, se arată în textul mai sus citat. În 1802, Jenner a obținut recunoașterea publică, după ce parlamentul britanic i-a acordat un grant de 10.000 de lire pentru meritele sale în lupta împotriva variolei, iar cinci ani mai târziu unul de 20.000 de lire. Însă, cu toate că este primul specialist în sănătate din lume care a încercat să controleze o boală prin imunizare, medicul a fost de multe ori contestat și ridiculizat de contemporanii săi.

Mișcarea anti-vaccin, născută odată cu prima vaccinare

Odată cu prima vaccinare s-a născut și mișcarea anti-vaccin, care a devenit din ce în ce mai vocală pe parcursul secolului 19 și 20, cu intensificări la fiecare progres științific în domeniul imunologiei și la fiecare pas legislativ care presupunea imunizarea unui număr mai mare de oameni.

Iată cum satiriza, în anul 1802, caricaturistul James Gillray fricile, dezinformările și miturile din jurul vaccinării. În lucrarea sa „Efectele minunate ale noii inoculări”, un medic, asistat de un personaj cu nanism, injectează la grămadă bieți oameni, cărora încep să le crească din diverse părți ale corpului capete și coarne de vacă, în timp ce pe perete tronează un tablou cu vițelul de aur. 

Foto: Getty Images

Însă dezinformările cu privire la vaccinare au continuat să crească și să se rostogolească în SUA și Europa. De la jumătatea secolului al 19-lea, s-au născut organizații anti-vaccinare a căror retorică este extrem de asemănătoare cu cea a anti-vaxxerilor de astăzi. 

„Ritul sălbatic al vaccinării”

Iată o mostră de la 1920, din „Ororile vaccinării expuse și ilustrate”, o petiție de peste 220 de pagini prin care fondatorul Ligii Anti-Vaccinare din America, cerea președintelui Woodrow Wilson interzicerea vaccinării obligatorii contra variolei în Armată și Marină. Sub o fotografie cu un medic vaccinând copii stă scris: „Ritul sălbatic al vaccinării ilustrat în acțiune”

Foto: medicalheritage.org

„Această imagine arată actele de rănire și infectare a copiilor forțați, înspăimântați, care suferă și protestează. Următoarele pagini vor dezvălui că această sălbăticiei medicală sfârșește prin a handicapa și ucide atât de mulți copii de pe acest pământ, din cauza otrăvirii sângelui. Măcelărirea copiilor noștri atinge cifre din ce în ce mai șocante de la an la an, care depășesc morțile cauzate de variolă”, scrie autorul care pretinde că vaccinul este de multe ori mai nociv decât variola în stare naturală, iar autoritățile medicale ascund acest fapt.

În 1853, Marea Britanie introduce vaccinarea obligatorie împotriva variolei pentru bebelușii cu vârste de până la 3 luni, extinzând, în 1867, obligativitatea vaccinării pentru copiii până la 14 ani, sub presiunea sancțiunilor severe pentru părinți. Imediat au fost voci care s-au opus noțiunii de obligativitate și au acuzat autoritățile de „tiranie medicală”. În anul 1898, la presiunea ligii anti-vaccinare a fost introdusă în legislația britanică o clauză de conștiință, care le permitea părinților să refuze vaccinarea.

Moartea, vaccinatorul

Antivacciniștii din perioada victoriană se foloseau de instrumente foarte eficiente pentru a-și susține cauza. Desenele pe care le promovau aveau un mesaj extrem de percutant: copilul este vaccinat cu moarte, iar medicii recomandă vaccinarea doar pentru bani.

Foto: Colegiul Medicilor din Philadelphia via History of Vaccines

A fost creat chiar și un plic pentru scrisori cu tema „Moartea, vaccinatorul”, în care copilul este injectat de un schelet.

Foto: Colegiul Medicilor din Philadelphia via History of Vaccines

„Vaccinează! Vaccinează! Vaccinează! Aduce bani”

Foto: Colegiul Medicilor din Philadelphia via History of Vaccines

Astfel de mesaje sunt propagate și peste Ocean. O publicație anti-vaccin din Montreal susținea în 1885 că boala este răspândită și intensificată prin vaccin, care presupune introducerea germenilor de variolă în sânge, „care este viața”. Un alt lucru susținut aici este că nu vaccinul este calea pentru prevenirea infectării cu variolă, ci curățenia și măsurile sanitare de bun simț.

Epidemia din Gloucester: 287 de copii sub 10 ani morți de variolă, niciunul vaccinat

Teza era împărtășită și de anti-vacciniștii englezi, care susțineau că măsurile de igienă și carantinarea persoanelor bolnave sunt suficiente pentru a ține sub control epidemia și fără vaccin. Însă importanța imunizării avea să se dovedească în Gloucester, un oraș cu o rată scăzută de vaccinare, sever lovit de o epidemie în 1895-1896, care provoca 300 de cazuri noi pe zi. Când anti-vacciniștii au acuzat autoritățile că de vină pentru situația critică ar fi fost igiena deficitară, medicul șef al orașului a venit cu statistici care le-au contrazis teza. În timpul epidemiei, niciun copil vaccinat cu vârsta sub șapte ani nu se îmbolnăvise. Au existat doar 23 de cazuri între copiii vaccinați sub 10 ani, însă niciun deces. În schimb, 687 de copii nevaccinați sub 10 ani au contractat boala, dintre care 287 au murit, se arată în articolul „Politica prevenției: Mișcarea anti-vaccinare și sănătatea publică în Anglia secolului al 19-lea”. A fost momentul în care mișcarea anti-vaccin a pierdut din popularitate în Gloucester.

O imagine grăitoare din Leicester: doi băieți, unul nevaccinat, altul vaccinat, expuși la variolă

În Leicester, fieful anti-vaccin din Marea Britanie, un medic pe nume Allan Warner fotografia pacienții cu variolă, în diferite stadii ale erupției. Într-una din ele, publicată în 1901, Warner a surprins, conform explicației care însoțește imaginea, doi băieți de 13 ani care luaseră boala din aceeași zi, din aceeași sursă. Cel din stânga, nevaccinat, avea trunchiul brațele și capul pline de pustule. Cel vaccinat când fusese mic avea doar câteva bube care începuseră să se usuce.

Sursa imaginii: Dr. Jenner's House/ Twitter

La mai bine de 150 de ani de la prima vaccinare făcută de Edward Jenner, în 1977, se înregistra ultimul caz de variolă din lume. 

Boala fusese eradicată printr-un efort global de imunizare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu n-i se spune in articol ce continea vaccinul! Daca continea virusuri de variola, atunci, trebuia sa ne spuna si care este diferenta dintre infectarea naturala si cea artificiala? De ce este infectarea artificiala, mai buna decat infectarea naturala? In mod normal, virusurile si bacteriile arata doar faptul ca organismele au un sistem imunitar foarte scazut, datorita unei alimentatii si igiene precare ori datorita faptului ca este afectat de boli! In rest, multa propaganda, ce nu se verifica in realitate si nu au nicio logica stiintifica! Cei care au ceva cunostinte medicale isi dau seama imediat! Sunt peste 500 de tipuri de virusuri! De ce nu se fac vaccinuri adevarate pentru toate tipurile, daca sunt asa de bune? Si da, banii sunt mai imporatnti si acum, ca si in urma cu 150 de ani, nu sanatatea oamenilor!
  • Like 2
  • @ Constantin Stumbea
   corne check icon
   amice, cuiva care pune liniuta intre "n" si "i" poti sa-i spui orice, el nu a priceput nici pana acum de ce NU se pune liniuta.
   nu-i asa ca nu pricepi ce zic?
   • Like 8
  • @ Constantin Stumbea
   Delia MC Delia MC check icon
   De ce e mai bună? Fiindcă provoacă evenimentele imunologice la fel ca boala naturală dar FĂRĂ ea! Vi se pare puțin lucru?
   Există google. Același internet cu care ați comentat. Dați-i o căutare și rezervați-vă ceva timp.
   Unii care au mai mult decât ceva cunoștințe medicale vă pot contrazice numai că mulți s-au lăsat păgubași și nu degeaba: când vă citesc teoriile își dau seama că vă lipsesc multe cunoștințe și aproape toată logica așa că, conchid instantaneu că n-are rost să-și bată gura ori tastatura.

   Virusurile si bacteriile există pur si simplu dar sunt unele inofensive pe când altele omoară. Sistemul imun al unui om normal e destul de competent, sigur, cu suișuri și coborâșuri. Dar unele virusuri îl pot ataca, oricât de bun ar fi.

   De ce să faci vaccinuri pentru toate tipurile de virusuri? Fiindcă nu merită să faci un vaccin pentru guturai. Dar pentru turbare cam merită, nu? Dacă teoria asta cu Big Farma ar fi adevărată, poate atunci ar fi vaccin pentru orice.
   Iar acum renunț, sistemul meu de detecție mi-a dat alarma iar tastatura deja protestează...
   • Like 4
  • @ Constantin Stumbea
   "de ce este infectarea artificiala mai buna decat cea naturala"? Ai vazut pozele celor doi baieti? Nu-ti dai si singur seama de enorma diferenta dintre unul si celalat? Nu ai cunostinta ca, din frageda pruncie, de-a lungul vietii ai tot fost vaccinat? Altfel cum ai fi scapat de poliomelita, variola, tetanos atunci cand ti-a intrat un varf in deget sau ai cazut, in copilarie, la o miuta, etc? Pe ce lume traiesti si ai trait? Pentru omenire a fost o binefacere OBLIGATIVITATEA vaccinarii. Chiar atat de ignorant sa fii?
   • Like 3
 • Gecaba Gecaba check icon
  O forma de bun simt de informare fata de penibilul scandal vaccinisti/anti-vaccinisti. Cat despre reacțiile de negare, ele sunt firești, Gica-contra nu s-a născut ieri. Dezinformarea cât și violenta verbala de ambele părți, acuzele, injuriile sunt forme primitive ale evoluționismului. Degradante.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  https://www.google.com/amp/s/m.mediafax.ro/amp/coronavirus/istoria-vaccinurilor-ne-arata-de-ce-nu-trebuie-grabit-un-vaccin-impotriva-coronavirusului-19530231

  Epidemia care nu a fost niciodată

  În 1976, oamenii de ştiinţă au prezis o pandemie a unei noi tulpini de gripă numită gripă porcină. Peste 40 de ani mai târziu, unii istorici numesc acest incident: „epidemie de gripă care nu a fost niciodată”.

  „Preşedintelui Ford i s-a spus, că există o gripă pandemică numită gripă porcină, care poate fi la fel de rea ca şi gripa spaniolă”, a spus Michael Kinch, profesor de oncologie la şcoala de medicină de la Universitatea Washington din St. Louis. Cea mai recentă carte a sa, „Între speranţă şi frică”, explorează istoria vaccinurilor.

  Ford a fost forţat de informaţiile pe care le deţinea la acel moment să propună un vaccin care a fost realizat în grabă. Ford a luat decizia de a face imunizarea obligatorie.

  Guvernul a lansat programul în aproximativ şapte luni şi 40 de milioane de persoane s-au vaccinat împotriva gripei porcine, potrivit CDC. Această campanie de vaccinare a fost ulterior legată de cazurile unei tulburări neurologice numite sindromul Guillain-Barre, care se poate dezvolta după o infecţie sau, rar, după vaccinarea cu un vaccin activ.

  "Din păcate, datorită acestui vaccin care a fost făcut atât de repede, au existat câteva sute de cazuri de Guillain-Barre", a spus Kinch.

  CDC a spus că riscul este de aproximativ un caz suplimentar de Gullain-Barre pentru fiecare 100.000 de persoane care au primit vaccinul împotriva gripei porcine. Datorită acestei mici asociaţii, guvernul a oprit programul.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Incidentul Cutter
  La 12 aprilie 1955, guvernul din SUA a anunţat primul vaccin pentru protejarea copiilor împotriva poliomielitei. În câteva zile, laboratoarele făcuseră mii de loturi din vaccin. Loturile făcute de o singură companie, Cutter Labs, conţineau accidental virusul poliomielitei într-o formă activă şi au provocat un focar, relatează CNN.

  Peste 200.000 de copii au primit vaccinul împotriva poliomielitei, dar în câteva zile guvernul a trebuit să renunţe la program.

  Patruzeci de mii de copii au avut poliomielită. Unii au avut forme uşoare, câteva sute au rămas cu paralizie şi aproximativ 10 au murit ", a spus dr. Howard Markel, medic pediatru, profesor distins şi director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan.

  Guvernul a suspendat programul de vaccinare până când s-a determinat ce a mers prost.
  • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   E cunoscut. L-am menționat și eu într-un comentariu deși îi uitasem numele.
   Virusul n-a fost suficient de bine atenuat așa încât a fost capabil a provoca boala. Un incident regretabil.
   Lucrurile astea trebuie știute pentru ca astfel de greșeli să nu se mai repete. Dar e și învățătură de minte pentru firme, acea firmă a dat faliment din câte știu.
   Există totdeauna riscuri și trebuie bine cântărite, riscuri si beneficii. Numai că antivaxxerii moderni tot citează evenimente de acest gen petrecute acum mult timp deși știința a evoluat mult și lecțiile acestea amare asimilate. Și nu admit că ar putea greși în timp ce ăilalți da, în știință e vorba de probe, statistici iar nu de certitudini odată pentru totdeauna.
   Se întâmplă și acum, numai că aceste cazuri trebuie clarificate. Doar corect și cinstit, cu cărțile pe masă se poate. Oricare soi de fanatism e dăunător. Numai că antivaxxerii interpretează totul tendențios, fiindcă lor le lipsește capacitatea de a cântări și de a asimila aceste evenimente nefericite. Ei o țin pe-a lor, cu orice preț. Poate că evenimentele din ultimul timp vor duce la schimbarea strategiilor de protecție și vaccinare. Să rămânem deschiși, flexibili, altă soluție nu văd. Mda, și politicienii, dar la
   ei nu văd multe șanse... :))
   • Like 6
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   A fost o data ca niciodată o perioada anterioara inventarii vaccinării, Care va sa zică nu de vaccina nimeni.
   Și foarte mulți mureau de boli medievale. În special copii. Se trăia mai puțin și mai prost.
   Sfarsit.
   • Like 5
 • Articol bine documentat si f. util tuturor. Multumim. Pacat ca nu sunt multi cititori ai platformei. Ar trebui gasita o solutie de popularizare in masa.
  • Like 8
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu ii dau share și am copiat deja în telefon două poze pe care am să le folosesc în disputele cu antivaxxeri. Sper că redacția să nu se supere.
   • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult