Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Studiu în rândul absolvenților programului EMBA Româno-Canadian: 72% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni. 67% dintre ei se așteaptă ca salariile să rămână constante, iar 17% să crească

euro bancnote

Foto: Muhammad Ata / Zuma Press / Profimedia

În cursul lunii ianuarie 2021, Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, a efectuat o cercetare în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian.

Studiul a fot realizat de către Vasile Strat, Decan al Bucharest Business School și Claudiu Vuță, analist economic, membru AAFBR.

Aceasta este cea de-a doua ediție a cercetării cu privire la Încrederea în economie și în condițiile de business, realizată în rândul comunității de absolvenți și studenți ai programului Executive MBA Româno-Canadian. Această cercetare va fi publicată trimestrial. Rezultatele cercetării vor fi publicate pe platforma Project-E.ro.

Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1000 de manageri. Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.

În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School. Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.

Sondajul a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de auto-selecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor a fost realizată de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian. Colectivitatea de respondenți este reprezentată de manageri cu experiență semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceștia ocupând poziții de conducere în companii românești, multinaționale sau chiar în organizații din mediul public. Membri ai comunității de studenți și absolvenți ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.

Trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare și este mai necesar ca oricând ca profesioniștii din domeniu să se pronunțe și să ofere o perspectivă, prin agregarea propriilor anticipații, asupra viitoarelor evoluții economice.

Astfel, absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian le-a fost adresată rugămintea să evalueze evoluția a 17 aspecte, precum:

• Încrederea managerilor în legătură cu condițiile actuale de desfășurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă.

• Condițiile macroeconomice.

• Evoluția monedei naționale față de euro.

• Evoluția prețului Bitcoin.

• Piața imobiliară.

• Salarizarea

• Rata șomajului.

Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui trimestru:

• Încrederea în mediul de business din România în condițiile curente și viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 74.56 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 71.17.

• Încrederea în perspectivele pieței forței de muncă în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 58.42 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 54.81.

• Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 66.03 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T4 2020 este 63.44.

Se constată o creștere a gradului de încredere în mediul de business în condițiile curente și viitoare, creșterea încrederii în perspectivele piesei forței de muncă, dar și a în mediul de business în care activează companiile.

Cu ocazia studiului valabil pentru T1 2021 sunt prezentate și rezultatele înregistrate cu ocazia studiului realizat în trimestrul 4 al anului 2020.

• 67% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni, iar 17% să crească.

• 54,7% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 1%-2%, în următoarele 12 luni

• 58% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T4 2020, când 77% dintre respondenți considerau că rata șomajului va crește

• 33% dintre respondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T4 2020, când 64% dintre respondenți considerau aveau în vedere înrăutățirea condițiilor macroeconomice


• 42% dintre respondenți consideră că rata inflației se va situa între 2-3% în următoarele 12 luni

•  41% dintre respondenți nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 32% se așteaptă la o creștere

• 60% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni

 •72% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni

• 61,1% dintre respondenți anticipează că România va înregistra creștere economică în 2021

•  62% dintre respondenți se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a prețului Bitcoin în următoarele 6 luni

• 78,9% dintre respondenți consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situație hibrid în care se va munci atât de la distanță, dar și la birou


• 68% se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a consumului pentru următoarele 12 luni


• 54% se așteaptă la o creștere a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni

• 68% se așteaptă la o menținere constantă sau chiar la o creștere a profitabilității companiei în care lucrează (28% așteaptă o creștere)

• 76% dintre respondenți estimează ca investițiile companiilor în care activează să fie majorate sau să rămână la același nivel pentru următoarele 12 luni (38% se așteaptă la o creștere)

Termeni si condiții

Niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată ca o invitație sau recomandare de a achiziționa sau de a dispune de orice produs, sau de a vă angaja în orice altă tranzacție, sau consiliere în domeniul investițiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informația care se regăsește în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informația prezentată este foarte generală și este posibil să nu fie relevantă în cazuri individuale concrete. Bucharest Business School, Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian și platforma Project-E.ro nu dau o garanție asupra gradului de corectitudine și complexitate a informațiilor prezentate in acest material.

A contribuit Vasile Strat, Decan al Bucharest Business School

Articol preluat de pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult