Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.
Președintele SUA Donald Trump a declarat joi că a ordonat atacuri cu rachete împotriva bazei aeriene siriene din care a fost lansat atacul chimic, declarând că a acționat în „interesul vital al securității naționale“ al Statelor Unite, notează Reuters. Donald Trump a îndemnat „toate națiunile civilizate” să i se alăture în ofensivă.
UPDATE „România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migrație necontrolată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
UPDATE Distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross de pe care au fost lansate joi rachetele asupra Siriei au acostat în trecut și în Portul Constanța.
UPDATE Noi cifre ale bilanțului din Siria: șapte morți și nouă răniți.
UPDATE Bilanțul atacului a ajuns la șase morți și șapte răniți, potrivit autorităților siriene.
UPDATE Ministerul rus de Externe a anunțat că a suspendat acordul cu SUA privind securitatea aeriană în Siria.
UPDATE Nu este acesta începutul celui de-al treilea război mondial, a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Aș încerca să răspund la întrebarea care frământă probabil pe multă lume: dacă acesta este începutul celui de-al treilea război mondial? După părerea mea nu este acesta. În Siria exista un deficit de intervenție între Statele Unite și Federația Rusă. În anii din urmă rușii au folosit aviația, s-au implicat armat, în vreme ce SUA nu au avut o implicare directă. (Atacul, n.red.) vine pe un deficit de intervenție”, a spus Cristian Tudor Popescu, pentru Digi24.
UPDATE Baza aeriană Shayrat, situată în provincia Homs, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în estul Mării Mediterane.
Reuters scrie că într-o escaladare bruscă a rolului militar al SUA în Siria, două nave de război americane au lansat zeci de rachete de croazieră din estul Mării Mediterane asupra bazei aeriene controlată de forțele președintelui Bashar al-Assad, ca răspuns la atacul chimic din Siria.
Președintele rus Vladimir Putin a caracterizat atacul SUA drept o agresiune asupra unui stat suveran, potrivit unui comunicat al Kremlinului, în care se arată că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relațiilor ruso-americane”.
Bilanțul atacului este de cinci morți și șapte răniți, potrivit autorităților siriene.
Cel puțin 86 de persoane au murit marți în Siria, după un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul țării. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.
(în curs de actualizare)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- "Bine-cunoscutul actor Constantin Tănase juca în București, la un an după sosirea trupelor sovietice. El obișnuia să satirizeze obiceiul soldaților sovietici de a confisca obiectele personale ale oamenilor pe care îi întâlneau (în particular hainele și ceasurile), spunându-le "Davai ceas, davai palton". Există suspiciuni asupra sorții sale, în august 1945, el fiind găsit mort la două zile după ce a jucat într-una din piesele sale satirice"
- Printre martorii evenimentelor din 1944 s-a aflat și scriitorul Mihail Sebastian. În jurnalul său Jurnal, 1935-1944: Anii fasciști), el a descris atmosfera din Bucureștiul acelor clipe astfel: "Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile (după cum îmi povestea Dina Cocea ieri). Soldații opresc mașinile, scot afară șoferul și pasagerii, se urcă la volan și demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul și au furat ceasuri. (Ceasurile sunt jucăriile pe care le plac cel mai mult.)"[30] Sebastian a murit într-un accident de tramvai la câteva săptămâni după ocuparea sovietică a României
- În conformitate cu afirmațiile lui Alexandru Usatiuc-Bulgăr,[33] din 1940 până în 1953 s-au dat 32.433 sentințe politice. Dintre cei condamnați, 8.360 au fost executați sau au murit în timpul interogatoriilor. În acest număr nu sunt incluși cei împușcați pe loc fără judecată, printre aceștia aflându-se în special foști oficiali români care nu voiseră sau nu putuseră să se refugieze.
- În afară de aceștia, numeroși oameni au fost arestați de NKVD și au dispărut fără urmă. După retragera sovieticilor, aproximativ 1.000 de corpuri lipsite de viață au fost descoperite în diferite gropi comune improvizate în beciuri, curți interioare sau în fântâni părăsite din apropierea sediilor județene ale NKVD-ului. Numai în Chișinău au fost descoperite 450 de cadavre de preoți, studenți și elevi de liceu sau muncitori feroviari, etc
- În perioada aprilie – august 1943 a fost descoperit un grup de gropi comune în apropiere de satul Tatarca de lângă Odessa. Pe o suprafață de 1.000 m2 au fost găsite 42 de gropi comune, (s-a apreciat că numărul lor ar fi putut să depășească 50), în care existau cam 3.500 de cadavre, (s-a apreciat că la o deshumare completă s-ar fi putut descoperi cam 5.000 de cadavre). Dintre acestea, au fost deshumate 516 cadavre, care au fost studiate, identificate și reînhumate într-un cimitir din zonă, mai înainte ca regiunea să redevină zonă de lupte. Printre victime au fost identificate persoane arestate în Basarabia și Bucovina în 1940-1941, dar și altele arestate (după cum arătau actele găsite asupra lor) în RSSA Moldovenească în 1938-1940
- O serie de tragedii s-au petrecut în Bucovina de nord, unde mai mulți localnici au încercat să traverseze cu orice preț granița sovieto-română în perioada 1940-1941. (Vedeți și: Masacrul de la Fântâna Albă.)
- Deportările localnicilor s-au făcut pe motivul apartenenței la grupul „dușmanilor poporului” – intelectuali, militari, polițiști, foști politicieni, moșieri sau culac, ai celor cu atitudini antisovietice dovedite sau închipuite, etc. Perioadele maximă opresiune au fost 1940 – 1941, 1944 – 1950 și, într-o măsură mai redusă 1950 – 1956. Deportările au atins nu numai grupul etnic al românilor, dar și pe cel al ucrainenilor, rușilor, găgăuzilor, bulgarilor sau evreilor. Cele mai importante deportări au fost cuprinse în trei valuri mari [35]:
29.839 persoane au fost deportate pe 13 iunie 1941,
35.796 persoane au fost deportate pe 6 iulie 1949 și
2.617 persoane au fost deportate pe 1 aprilie 1951.
Continuarea pe wikipedia, am pus prea mult intrun comentariu: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Basarabiei_%C8%99i_Bucovinei_de_Nord
Din 2011, odată cu începerea protestelor sirienilor, președintele Assad își omoară sistematic poporul, folosind chiar arme chimice.
Cum să-ți vezi țara în răzvoi civil, cu milioane de morți (inclusiv copii), știind că poți opri masacrul dacă demisionezi? Dacă își iubea poporul, demisiona. Dar el își omoară concetățenii pentru că nu vrea să piardă puterea. Ca orice dictator.
Când i s-a cerut retragrea de la conducerea țării și presiunea internațională a început să crească, țarul rus Putin a dus armata rusească acolo și a zis că-l susține pe Assad.
Cum să susții un criminal, un dictator? Numai dacă ești ca el.
Cine îl mai susține pe dictatorul sirian? Iranul! (Da, avem 3 state democratice: Siria, Rusia, Iran!).
Rusia a blocat sistematic orice decizie in consiliul ONU în privința Siriei dar a ocupat Crimeea și susține războiul în estul Ucrainei.
Rusia întreține de zeci de ani conflicte în Transnistria, Dagestan, Ingușeția, Cecenia, Oseția, Abhazia, Georgia etc. Odată ce soldații ruși sunt acolo, numeni nu mai poate face nimic.
Așa s-a manifestat Rusia mereu: punând bocancul sovietic pe gâtul celor care li se opun. O politică imperialistă, agresivă și bolnavă.
Rușii dacă nu aveau resurse naturale (gaze naturale, petrol, minereuri) probabil că trăiau ca mongolii.
Rușii nu au inventat nici computerul, nici alt produs tehnonologic: ei au inventat teroarea. Au un PIB cât al Spaniei (!!!!) iar toți banii lor se duc în armament. De asemenea, PIB-ul Rusiei e mai mic decât al Coreii de Sud (!!), al Indiei și al Braziliei!
Ceva pute rau in acest caz.Mi-aduc aminte si de cea mai mare manipulare din Bosnia.Cea cu bombardarea unei piete pline cu oameni,la Sarajevo.Dupa care a urmat interventia aeriana NATO.Degeaba au demonstrat sarbii bosnieci ca nu aveau nicio posibilitate tehnica sa atace pozitia lovita!Pe scurt,tradus,bosniecii musulmani si-au bombardat proprii conationali pentru a obtine interventia!
Mi-e scarba de lumea in care traim si de parsivismul fara margini omniprezent in noile conflicte!Acolo jos,pe pamant,in Siria sunt oameni.Oameni ca si noi.Manipulati insa de toate partile interesate si asmutiti sa se lupte unii cu altii.Din aer,de la sol sau de aiurea se experimenteaza pe ei cele mai noi arme.Sunt noii cobai ai razboaielor moderne.Si uite asa duduie motoarele industriilor de armament...Si uite asa se umfla profiturile acestora...
Mai avem curajul sa vorbim de umanitate?De civilizatie?De justificari?