Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

SUA au bombardat Siria după atacul chimic asupra civililor. Trump îndeamnă „toate națiunile civilizate” să i se alăture în ofensivă

Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.

Președintele SUA Donald Trump a declarat joi că a ordonat atacuri cu rachete împotriva bazei aeriene siriene din care a fost lansat atacul chimic, declarând că a acționat în „interesul vital al securității naționale“ al Statelor Unite, notează Reuters. Donald Trump a îndemnat „toate națiunile civilizate” să i se alăture în ofensivă.

UPDATE „România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migrație necontrolată”, se arată într-un comunicat al Ministerului  Afacerilor Externe.

UPDATE Distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross de pe care au fost lansate joi rachetele asupra Siriei au acostat în trecut și în Portul Constanța. 

UPDATE Noi cifre ale bilanțului din Siria: șapte morți și nouă răniți.

UPDATE Bilanțul atacului a ajuns la șase morți și șapte răniți, potrivit autorităților siriene.

UPDATE Ministerul rus de Externe a anunțat că a suspendat acordul cu SUA privind securitatea aeriană în Siria. 

UPDATE Nu este acesta începutul celui de-al treilea război mondial, a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Aș încerca să răspund la întrebarea care frământă probabil pe multă lume: dacă acesta este începutul celui de-al treilea război mondial? După părerea mea nu este acesta. În Siria exista un deficit de intervenție între Statele Unite și Federația Rusă. În anii din urmă rușii au folosit aviația, s-au implicat armat, în vreme ce SUA nu au avut o implicare directă. (Atacul, n.red.) vine pe un deficit de intervenție”, a spus Cristian Tudor Popescu, pentru Digi24.

UPDATE Baza aeriană Shayrat, situată în provincia Homs, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în estul Mării Mediterane.

Reuters scrie că într-o escaladare bruscă a rolului militar al SUA în Siria, două nave de război americane au lansat zeci de rachete de croazieră din estul Mării Mediterane asupra bazei aeriene controlată de forțele președintelui Bashar al-Assad, ca răspuns la atacul chimic din Siria. 

Președintele rus Vladimir Putin a caracterizat atacul SUA drept o agresiune asupra unui stat suveran, potrivit unui comunicat al Kremlinului, în care se arată că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relațiilor ruso-americane”.

Bilanțul atacului este de cinci morți și șapte răniți, potrivit autorităților siriene.

Cel puțin 86 de persoane au murit marți în Siria, după un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul țării. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

(în curs de actualizare)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e gluma.Pedeoparte exista o crima de maxima periculozitate,un atac chimic (dovedit) ,agresorul oficial neidentificat.Se poate dar putin probabil sa fie o provocare (ca sa porneasca razboiul impotriva Poloniei fascistii si-au bombardat propriile linii-Planul Barbarosa) sau intr-adevar sirienii dar si mai probabil rusii sa se razbune pe actul terorist din Sankt Petersburg-pedealtaparte un stapan al butoanelor bombei atomice putin stapan pe nervi....Trump poate are dorinta sa sugrume ipotezele referitoare la alianta lui cu Putin,cine stie.Cert este ca de la razboiul rece de adineaori nicioadata nu am avut un duet asa de agresiv ca Putin si Trump.
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      Cam asa ceva ! Si americanii au cautat in Iraq armamentul nuclear si chimic a lui Sadam si au gasit ciuciu, ca nu era si asta in ciuda tuturor rapoartelor organizatiilor internationale care au trimis comisii de verificare. Iar atacul chimic cred ca a fost lansat chiar de rebelii anti-Assad ca sa se zica ca a fost lansat de Assad. Urmarea sa vazut si tot ce e posibil ca rusul sa aiba foarte mare dreptate. Oricum e un razboi al resurselor si in special al titeiul , dupa ce sa descoperit in largul coastelor israeliene un depozit mare de titei. Cu cine se invecineaza Israelul ? Surpriza !!! Cu Siria.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Sigur, rebelii au avioane de lupta, dar nu inteleg de ce nu au castigat pana acum lupta, daca au asa tehnologie ? Singurii care zboara cu avioane militare fara insemne sunt si au fost rusii (nu e prima data cand fac asta). Ce mi-e Assad, sau Putin, acelasi aluat. Ca o nota istorica, cred ca ati vazut cum e sa ai Rusia pe cap 50 de ani. Nu va doriti acelasi lucru.
      • Like 0
  • Da, a inceput Al Treilea Razboi Mondial, al treilea razboi al postacilor si trollilor putinisti de la Sankt Petersburg. Vad ca pe toate site-urile s-au mobilizat cot la cot cu activistii PSD-isti baathisti care se tem pentru viata muezinului lui Assad, Akram Shhaideh. O bombardare a centrelor de postaci din Petersburg ar fi la fel de utila pentru ca si aia se comporta ca sarinul in contact cu internetul. Ce bun era Trump in campanie pentru Putler si ce-l mai periau lacheii, acum nu mai e bun, ca nu-i mai lasa pe ei sa se joace de-a genocidul in Siria. Oameni "de bine" pentru Rusia sunt numai aia ce-i mananca din palma asasinului kgb-ist, aviz alora care vor relatii economice "normale" cu acest stat mafiot.
    • Like 1
  • " Wag the Dog" , regia lui Barry Levinson, in rolurile principale Dustin Hoffman si Robert de Niro este un film pe care il recomand tuturor, mai ales cand vine vorba de " utilizare arme chimice" , democratie, autodeterminare, sondaje popularitate presedinte, etc.... " Why does the dog wag its tail? Because a dog is smarter than its tail. "
    • Like 1
  • nu aveti ciocul asa de tare ca armata romana este varza iar 2 (doua) rachete nucleare in cernavoda si bucuresti ne scot pe 1000 de ani din joc.
    • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      check icon
      @Dorin Ambrozie , în genral e bine să vorbești când depășeșeti etapa copilăriei și vizionarea a prea multor filme de doi lei gen Rambo.
      • Like 0
  • Omul evolueaza pe alocuri, numai din perspectiva tehnica si materiala. Monstri cu telefoane scumpe, salarii mari, masini de lux si cutura generala precara. Insa, evolutia omului privita din perspectiva umana si teologica in general, devine din ce in ce mai sumbra.
    • Like 2
  • Este o intervenție care condamnă terorismul si pierderea de vieți omenești absolut nevinovate în deserviciul intereselor marilor puteri ale lumii. Întreaga planetă are de învățat o lecție importanta si anume viața este mai presus decât orice interes. Dacă până acum eram cu rușii acum îmi schimb viziunea asupra evoluției lucrurilor în lume. Este strigător la cer ca niște copii nevinovați să plătească cu viața pentru mofturi de putere si convingeri politice de guvernare a lumii.
    • Like 4
    • @ Razvan Vincentiu
      E vorba numai de resurse naturale si nu de aburelile alea cu libertate, democratie si tirani care sunt pericol pt omenire.
      • Like 0
    • @ Razvan Vincentiu
      Ai si un motiv serios pentru ca erai "cu rusii" ? Intreb asta ca roman, in primul rand, nu ca locuitor al planetei. Doar asa, un extras:

      - "Bine-cunoscutul actor Constantin Tănase juca în București, la un an după sosirea trupelor sovietice. El obișnuia să satirizeze obiceiul soldaților sovietici de a confisca obiectele personale ale oamenilor pe care îi întâlneau (în particular hainele și ceasurile), spunându-le "Davai ceas, davai palton". Există suspiciuni asupra sorții sale, în august 1945, el fiind găsit mort la două zile după ce a jucat într-una din piesele sale satirice"

      - Printre martorii evenimentelor din 1944 s-a aflat și scriitorul Mihail Sebastian. În jurnalul său Jurnal, 1935-1944: Anii fasciști), el a descris atmosfera din Bucureștiul acelor clipe astfel: "Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile (după cum îmi povestea Dina Cocea ieri). Soldații opresc mașinile, scot afară șoferul și pasagerii, se urcă la volan și demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul și au furat ceasuri. (Ceasurile sunt jucăriile pe care le plac cel mai mult.)"[30] Sebastian a murit într-un accident de tramvai la câteva săptămâni după ocuparea sovietică a României

      - În conformitate cu afirmațiile lui Alexandru Usatiuc-Bulgăr,[33] din 1940 până în 1953 s-au dat 32.433 sentințe politice. Dintre cei condamnați, 8.360 au fost executați sau au murit în timpul interogatoriilor. În acest număr nu sunt incluși cei împușcați pe loc fără judecată, printre aceștia aflându-se în special foști oficiali români care nu voiseră sau nu putuseră să se refugieze.

      - În afară de aceștia, numeroși oameni au fost arestați de NKVD și au dispărut fără urmă. După retragera sovieticilor, aproximativ 1.000 de corpuri lipsite de viață au fost descoperite în diferite gropi comune improvizate în beciuri, curți interioare sau în fântâni părăsite din apropierea sediilor județene ale NKVD-ului. Numai în Chișinău au fost descoperite 450 de cadavre de preoți, studenți și elevi de liceu sau muncitori feroviari, etc

      - În perioada aprilie – august 1943 a fost descoperit un grup de gropi comune în apropiere de satul Tatarca de lângă Odessa. Pe o suprafață de 1.000 m2 au fost găsite 42 de gropi comune, (s-a apreciat că numărul lor ar fi putut să depășească 50), în care existau cam 3.500 de cadavre, (s-a apreciat că la o deshumare completă s-ar fi putut descoperi cam 5.000 de cadavre). Dintre acestea, au fost deshumate 516 cadavre, care au fost studiate, identificate și reînhumate într-un cimitir din zonă, mai înainte ca regiunea să redevină zonă de lupte. Printre victime au fost identificate persoane arestate în Basarabia și Bucovina în 1940-1941, dar și altele arestate (după cum arătau actele găsite asupra lor) în RSSA Moldovenească în 1938-1940

      - O serie de tragedii s-au petrecut în Bucovina de nord, unde mai mulți localnici au încercat să traverseze cu orice preț granița sovieto-română în perioada 1940-1941. (Vedeți și: Masacrul de la Fântâna Albă.)

      - Deportările localnicilor s-au făcut pe motivul apartenenței la grupul „dușmanilor poporului” – intelectuali, militari, polițiști, foști politicieni, moșieri sau culac, ai celor cu atitudini antisovietice dovedite sau închipuite, etc. Perioadele maximă opresiune au fost 1940 – 1941, 1944 – 1950 și, într-o măsură mai redusă 1950 – 1956. Deportările au atins nu numai grupul etnic al românilor, dar și pe cel al ucrainenilor, rușilor, găgăuzilor, bulgarilor sau evreilor. Cele mai importante deportări au fost cuprinse în trei valuri mari [35]:

      29.839 persoane au fost deportate pe 13 iunie 1941,
      35.796 persoane au fost deportate pe 6 iulie 1949 și
      2.617 persoane au fost deportate pe 1 aprilie 1951.

      Continuarea pe wikipedia, am pus prea mult intrun comentariu: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Basarabiei_%C8%99i_Bucovinei_de_Nord
      • Like 0
  • Rusia nu a inventat computerul. Dar a inventat teroarea.
    Din 2011, odată cu începerea protestelor sirienilor, președintele Assad își omoară sistematic poporul, folosind chiar arme chimice.
    Cum să-ți vezi țara în răzvoi civil, cu milioane de morți (inclusiv copii), știind că poți opri masacrul dacă demisionezi? Dacă își iubea poporul, demisiona. Dar el își omoară concetățenii pentru că nu vrea să piardă puterea. Ca orice dictator.
    Când i s-a cerut retragrea de la conducerea țării și presiunea internațională a început să crească, țarul rus Putin a dus armata rusească acolo și a zis că-l susține pe Assad.
    Cum să susții un criminal, un dictator? Numai dacă ești ca el.
    Cine îl mai susține pe dictatorul sirian? Iranul! (Da, avem 3 state democratice: Siria, Rusia, Iran!).
    Rusia a blocat sistematic orice decizie in consiliul ONU în privința Siriei dar a ocupat Crimeea și susține războiul în estul Ucrainei.
    Rusia întreține de zeci de ani conflicte în Transnistria, Dagestan, Ingușeția, Cecenia, Oseția, Abhazia, Georgia etc. Odată ce soldații ruși sunt acolo, numeni nu mai poate face nimic.
    Așa s-a manifestat Rusia mereu: punând bocancul sovietic pe gâtul celor care li se opun. O politică imperialistă, agresivă și bolnavă.
    Rușii dacă nu aveau resurse naturale (gaze naturale, petrol, minereuri) probabil că trăiau ca mongolii.
    Rușii nu au inventat nici computerul, nici alt produs tehnonologic: ei au inventat teroarea. Au un PIB cât al Spaniei (!!!!) iar toți banii lor se duc în armament. De asemenea, PIB-ul Rusiei e mai mic decât al Coreii de Sud (!!), al Indiei și al Braziliei!
    • Like 9
    • @ Petru Borsan
      Se pare ca ai uitat de primavara araba.De aici au pornit toate.Sute de mii de morti si distrugeri de miliarde de dolari.Care a fost scopul primaverii?Care au fost scenariile imaginate?Ca nu-mi vine deloc sa cred in povestea cu "democratizarea" lumii arabe!
      • Like 4
    • @ Bogdan Bucico
      check icon
      "Democratizarea" lumii arabe a început cu Irakul. Ruşii aveau influenţă foarte mare în Orientul Mijlociu şi trebuia "rezolvată" problema, că de-acolo vine petrolul. Ca atare, "democraţiile" occidentale au profitat de o Rusie slăbită după Elţîn şi un Putin care încă nu-şi consolidase puterea şi în 2003 au "eliberat" Irakul. După aceea, a venit rândul celorlalte ţări arabe, de la vest la est. Numai că acum este cam dificil, fiindcă în joc este Putin, diferit de cel din 2003, care vrea să-şi menţină (ce-a mai rămas din) partea lui. Pretextul a fost ISIS, apoi Assad care, fiind prorus, trebuia dat jos. La mijloc, ca deobicei, oameni necăjiţi, trecuţi la "pierderi colaterale". Locuitorii sunt doar procente şi numere cu care joacă mass-media şi face imaginea uneia sau alteia dintre puteri. Asta este ceea ce se întâmplă în Siria. Îi doare la bască de civilii care suferă acolo!
      • Like 2
    • @ Petru Borsan
      check icon
      Merçi, dacă nu scriai toate astea, trebuia să mă strădui să le scriu eu cumva...
      • Like 0
  • Vladimir Vladimirovici, dar Ucraina nu este tot stat suveran? A cărui integritate teritorială a fost garantată, în scris, și de Rusia...
    • Like 6
  • Din pacate traim intr-o epoca in care este foarte greu sa avem certitudini asupra faptelor reale. Manipularile mediatice practicate de cele 2 mari puteri militare si nu numai ne fac sa ne punem un mare semn de intrebare atat asupra versiunii americane, cat si aspra celei rusesti. Intre aceste versiuni din pacate mor oameni, si nu putini. Din cate stiu vorbim de peste 500.000 morti pana acum in razboiul din Siria!
    • Like 4
    • @ Balan Emilian
      Daca ai vreun dubiu in ceea ce-i priveste pe golanii Assad si Putin si intentiile lor, atunci chiar ca manipularile mediatice au avut rezultate!
      • Like 3
    • @ Danescu Cristina
      Sigur si Saddam si Gadafi au fost niste golani si tirani, nu ?! Cum sunt acum Iraq-ul si Libia, cum traiesc acum cele doua popoare ? Si oare de ce erau asa de multi studenti irakieni si libanezi in universitatile din Romania, mai ales pe vremea lui Ceausescu ?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Sigur ca au fost asa si Saddam si Gaddafi. Nu stiu care mai tare ca celalat? Au fost Ceausesti mai mari sau mai mici, care au nationalizat totul (cred ca stii ce inseamna nationalizare), care si-au "tras" orice bogatie au vrut pentru ei si familia lor, au ucis fiinte proprietate privata, etc. Da, tirani amandoi. Toata lumea araba este detinuta sau a fost , de tirani care asupresc poporul, care ii tin in urma cu 500 ani si le sug bogatiile pentru bunul lor plac si mers. asa le am spus si copiilor mei cand au inceput clasa a V a. Asa iti spun si tie. Cum traiesc ei acum? E o poveste lunga. Oricum nu mai rau ca inainte. De ce erau studenti pe vremea lui ceasca? Ca aici erau studiile mai ieftine si aici veneau aia mai saraci. Ca sa nu mai spun ca le dadea facilitati multiple, asa ca intre dictatori!
      • Like 0
  • Un expert din Vest se intreaba cum se face ca atacurile cu gaze chimice au loc ,totdeauna,inaintea unei conferinte asupra Siriei...Si totdeauna sunt facute de catre Siria!Parca aceasta ar arde de nerabdare sa fie sanctionata sau atacata...
    Ceva pute rau in acest caz.Mi-aduc aminte si de cea mai mare manipulare din Bosnia.Cea cu bombardarea unei piete pline cu oameni,la Sarajevo.Dupa care a urmat interventia aeriana NATO.Degeaba au demonstrat sarbii bosnieci ca nu aveau nicio posibilitate tehnica sa atace pozitia lovita!Pe scurt,tradus,bosniecii musulmani si-au bombardat proprii conationali pentru a obtine interventia!
    Mi-e scarba de lumea in care traim si de parsivismul fara margini omniprezent in noile conflicte!Acolo jos,pe pamant,in Siria sunt oameni.Oameni ca si noi.Manipulati insa de toate partile interesate si asmutiti sa se lupte unii cu altii.Din aer,de la sol sau de aiurea se experimenteaza pe ei cele mai noi arme.Sunt noii cobai ai razboaielor moderne.Si uite asa duduie motoarele industriilor de armament...Si uite asa se umfla profiturile acestora...
    Mai avem curajul sa vorbim de umanitate?De civilizatie?De justificari?
    • Like 6
    • @ Bogdan Bucico
      Ai mare dreptate. Jocuri parșive.
      • Like 1
    • @ Bogdan Bucico
      Ai dreptate, cu un amendament: nu e vorba de "lumea in care traim", asa a fost tot timpul, doar ca nu s-a stiut la nivelul oamenilor obisnuiti. Acum, datorita gradului de penetrare al media si internet, toata lumea poate vedea imaginile ororilor. Dar exact asa s-au petrecut lucrurile de cand stim noi ca exista oamenii. Toti si-au testat noile arme pe altii, dusmani sau nu, de la neanderthalieni pana la americani.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult