Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Haos la Spitalul Județean din Suceava, unde 72 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus. Medic, pentru Libertatea: „Cred că Suceava va deveni Lombardia României”

Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, unde au fost internați doi pacienți care au murit din cauza COVID-19, au fost la rândul lor infectate cu noul coronavirus. Potrivit Obiectiv de Suceava, numărul îmbolnăvirilor în rândul personalului spitalului a ajuns la 72.


Un medic din spitalul contaminat de coronavirus a vorbit pentru Libertatea despre haosul din unitatea medicală și despre riscul ca Suceava să se transforme în Lombardia României. Medicul, care a dorit să își păstreze anonimatul, a avertizat că sunt externați, fără testare, pacienți care au venit în contact cu doctorii și cu asistentele infectate. Acest lucru riscă să răspândească epidemia și să blocheze alte spitale din Moldova. Până acum doi pacienți, un bărbat de 71 de ani și o femeie de 72 de ani, care au fost internați la Spitalul Județean Suceava, au murit din cauza COVID -19.

„Unii sunt acum externați fără să fie testați! Și vor duce acasă, în familii, virusul… Alții vor fi transferați la spitale din Focșani și Rădăuți. Dacă aceștia nu vor fi izolați acolo cel puțin 14 zile vor fi compromise încă două spitale”. Mai mult decât atât, spune medicul citat de Libertatea, nu toate cadrele medicale de la spitalul din Suceava au intrat în autoizolare după ce contaminarea a fost confirmată. „La noi, doar o parte s-a autoizolat acasă, dar mai toți au familii. Iar restul continuă să vină la spital pentru că, deși s-a spus că vom fi înlocuiți cu alți medici și asistente, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte. Pacienții sunt încă în spital”, a declarat medicul. Acesta a avertizat că în județ există o singură izoletă și că și-a dat seama de acest lucru după ce un pacient la a cărui radiografie pulmonară apăreau semne de COVID-19 a fost nevoit să aștepte 8 ore pentru a fi transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.

„Am sunat astăzi la Direcția de Sănătate Publică pentru a întreba specialiștii de acolo cum trebuie să procedăm cu noi, cu pacienții. Am dat 70 de apeluri până am prins linia liberă. Am vorbit cu medicul epidemiolog. Cei de acolo sunt complet depășiți de situație. Vă spun sincer că efectele acestui haos se vor vedea peste 10-14 zile, când va fi o explozie de infectări în Suceava. Îmi este teamă să și gândesc, dar cred că Suceava va deveni Lombardia României”, a afirmat medicul.

Un alt medic, citat de HotNews, acuză că tot personalul medical din instituția devenită focar de infecție a fost chemat la lucru luni dimineața de către directorul medical al instituției.

„Toți medicii au fost chemați, tot personalul medical. Asistentele, infirmierii - nu conta dacă erau pozitivi sau în izolare sau dacă așteptau rezultatul testelor”, a povestit pentru HotNews.ro sub protecția anonimatului un medic din Suceava.

„Toată lumea a venit luni dimineață, au fost amenințați cu un ordin de ministru care nu există și că li se desface contractul de muncă altfel. Fiecare s-a întâlnit pe secție, apoi unii au plecat. Alți medici au fost apoi internați după ce le-a venit rezultatul pozitiv la teste”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că directorul medical, cel care a trimis ordinul șefilor de secție ca toată lumea să se prezinte luni dimineața la spital, a aflat de duminică seara în jurul orei 22 că și el este pozitiv la COVID-19.

„Dr. Macovei trebuia să fie în izolare. Acum e internat în spital”, a mai precizat medicul din Suceava. Contactat de HotNews.ro, dr. Alexandru Macovei a confirmat că este în prezent internat în spital, dar nu a dorit să comenteze situația și nici să răspundă la întrebări.

MInisterul Sănătății a transmis, luni seară, că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. „Am luat decizia ca la Spitalul Județean Suceava să intre în izolare toți medicii, să fie dezinfectat 48 de ore. Va deveni un spital COVID-19. Acolo vor fim detașați medici din zonă, de la spitalele din județ și de la spitale din alte județe”, declarase anterior secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru pentru Digi 24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Madalin check icon
    Aproape toti managerii de spitale sunt de o incompetenta greu de imaginat dar pe care o vom resimți cu toții cât de curând. Nici cand ne ajunge cuțitul la os nu avem tăria de a acuza in mod direct fără a ne ascunde in spatele anonimatului derapajele acestor personaje cocoțate in functii de conducere datorita apartenenței la un partid politic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult