Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Haos la Spitalul Județean din Suceava, unde 72 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus. Medic, pentru Libertatea: „Cred că Suceava va deveni Lombardia României”

Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, unde au fost internați doi pacienți care au murit din cauza COVID-19, au fost la rândul lor infectate cu noul coronavirus. Potrivit Obiectiv de Suceava, numărul îmbolnăvirilor în rândul personalului spitalului a ajuns la 72.


Un medic din spitalul contaminat de coronavirus a vorbit pentru Libertatea despre haosul din unitatea medicală și despre riscul ca Suceava să se transforme în Lombardia României. Medicul, care a dorit să își păstreze anonimatul, a avertizat că sunt externați, fără testare, pacienți care au venit în contact cu doctorii și cu asistentele infectate. Acest lucru riscă să răspândească epidemia și să blocheze alte spitale din Moldova. Până acum doi pacienți, un bărbat de 71 de ani și o femeie de 72 de ani, care au fost internați la Spitalul Județean Suceava, au murit din cauza COVID -19.

„Unii sunt acum externați fără să fie testați! Și vor duce acasă, în familii, virusul… Alții vor fi transferați la spitale din Focșani și Rădăuți. Dacă aceștia nu vor fi izolați acolo cel puțin 14 zile vor fi compromise încă două spitale”. Mai mult decât atât, spune medicul citat de Libertatea, nu toate cadrele medicale de la spitalul din Suceava au intrat în autoizolare după ce contaminarea a fost confirmată. „La noi, doar o parte s-a autoizolat acasă, dar mai toți au familii. Iar restul continuă să vină la spital pentru că, deși s-a spus că vom fi înlocuiți cu alți medici și asistente, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte. Pacienții sunt încă în spital”, a declarat medicul. Acesta a avertizat că în județ există o singură izoletă și că și-a dat seama de acest lucru după ce un pacient la a cărui radiografie pulmonară apăreau semne de COVID-19 a fost nevoit să aștepte 8 ore pentru a fi transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.

„Am sunat astăzi la Direcția de Sănătate Publică pentru a întreba specialiștii de acolo cum trebuie să procedăm cu noi, cu pacienții. Am dat 70 de apeluri până am prins linia liberă. Am vorbit cu medicul epidemiolog. Cei de acolo sunt complet depășiți de situație. Vă spun sincer că efectele acestui haos se vor vedea peste 10-14 zile, când va fi o explozie de infectări în Suceava. Îmi este teamă să și gândesc, dar cred că Suceava va deveni Lombardia României”, a afirmat medicul.

Un alt medic, citat de HotNews, acuză că tot personalul medical din instituția devenită focar de infecție a fost chemat la lucru luni dimineața de către directorul medical al instituției.

„Toți medicii au fost chemați, tot personalul medical. Asistentele, infirmierii - nu conta dacă erau pozitivi sau în izolare sau dacă așteptau rezultatul testelor”, a povestit pentru HotNews.ro sub protecția anonimatului un medic din Suceava.

„Toată lumea a venit luni dimineață, au fost amenințați cu un ordin de ministru care nu există și că li se desface contractul de muncă altfel. Fiecare s-a întâlnit pe secție, apoi unii au plecat. Alți medici au fost apoi internați după ce le-a venit rezultatul pozitiv la teste”, a mai spus medicul.

Acesta a mai precizat că directorul medical, cel care a trimis ordinul șefilor de secție ca toată lumea să se prezinte luni dimineața la spital, a aflat de duminică seara în jurul orei 22 că și el este pozitiv la COVID-19.

„Dr. Macovei trebuia să fie în izolare. Acum e internat în spital”, a mai precizat medicul din Suceava. Contactat de HotNews.ro, dr. Alexandru Macovei a confirmat că este în prezent internat în spital, dar nu a dorit să comenteze situația și nici să răspundă la întrebări.

MInisterul Sănătății a transmis, luni seară, că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. „Am luat decizia ca la Spitalul Județean Suceava să intre în izolare toți medicii, să fie dezinfectat 48 de ore. Va deveni un spital COVID-19. Acolo vor fim detașați medici din zonă, de la spitalele din județ și de la spitale din alte județe”, declarase anterior secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru pentru Digi 24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Madalin check icon
    Aproape toti managerii de spitale sunt de o incompetenta greu de imaginat dar pe care o vom resimți cu toții cât de curând. Nici cand ne ajunge cuțitul la os nu avem tăria de a acuza in mod direct fără a ne ascunde in spatele anonimatului derapajele acestor personaje cocoțate in functii de conducere datorita apartenenței la un partid politic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult