Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Surpriza neplăcută din Legea salarizării pentru medicii rezidenți: li se taie 30 la sută din venit. Platforma lui Cioloș cere explicații guvernului

Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu

ONG-ul lansat de fostul premier Dacian Cioloș și mai membri ai Guvernului său, care fac parte din Platforma România 100, susțin că prin aplicarea noii Legi a salarizării medicii rezidenți vor avea venituri mai mici. Foștii oficiali cer "lămuriri și clarificări ministrului Sănătății și ministrului Muncii pentru situația semnalată de mai multi medici rezidenti care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 - odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei”.

Practic, explică Platforma Romania 100 în comunicat, parlamentarii au abrogat un articol din Ordonanța de Urgentă nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea ca "medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”. 

Mai mulți medici rezidenți au scris pe adresa redacției reclamând situația și explicând că astfel un medic rezident va rămâne cu un venit lunar de 1450 lei. Unul dintre aceștia ne precizează că prin aceeași lege sunt eliminate de anul viitor și bonurile de masă: "Și ca să fie totul frumos din ianuarie 2018 se taie și bonurile :)) Cam atât despre promisiunile electorale ale Dragnea”, ne scrie medicul, care a dorit să rămână anonim.

"Dacă este o eroare, aceasta trebuie corectată de urgență. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grijă față de medici și cu faptul că aceștia trebuie să rămâna în țară, dar acum tocmai i-a lăsat fară un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănatate și pentru România", spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

În sistemul sanitar românesc lucrau în 2016 peste 15.000 de medici rezidenți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Fac pe niznaiul, cumulînd în minte spiritul identificat la mai multe articole ale siteului dumneavoastră...
  Mi se pare mie ori sînteți părtinitori în demersul jurnalistic, mai exact în favoarea uneia dintre taberele politice actuale?

  Teoretic, așa întrebare trădează naivitate (multă) din parte-mi, dar poate-i de punctat, totuși...
  • Like 0
 • Angajații la stat concurează din greu la oținerea titlului de mincinoși cu coroniță și atestat,demni de cartea recordurilor.
  Cînd s-a stabilit că medicii rezidenți vor primi o bursă,erau vizați acei rezidenți ale căror venituri nu depășeau 3000 lei/lună,banii primiți pentru gărzi sau bonurile de masă nu intrau în calcul...o fi fost drept?
  Acum dacă salariul unui rezident depășește 3000 de lei,nu mai primesc bursă,nu e conform legii?
  Cine vrea să emigreze,la medici mă refer,drum bun,Moldova e aproape,Ukraina la fel.educația în sistemele de învățămînt din țările fost sovietice este superioară în comparație cu ce e la noi...Oare cît e salariul pe acolo,peste mări, și cam cît e chiria+întreținerea unui apartament cu 2 camere.
  • Like 1
 • Este o informatie manipulatorie. Nu se taie 30% din venit, cum afirmati voi, ci se renunta la o bursa care este cel putin stranie, pentru ca prin existenta ei medicii rezidenti sunt singura categorie de salariati care primesc ajutoare sociale. In plus, se omite faptul ca da, dispare bursa de 700 de lei, dar salariul se majoreaza conform aceleiasi legi de la 2000 de lei la 5000 de lei lunar.
  • Like 1
  • @ Daniel Octavian Costache
   Cri check icon
   Rezidentul in medicina, chiar daca este platit ( mizerabil ), ar trebui sa aiba dreptul de a primi bursa, dupa niste criterii oneste si stimulative; cu bursa sau fara bursa, marimea salariului unui rezident este o insulta la adresa tinerilor care isi sacrifica tineretea dedicandu-se procesului de instruire in medicina. Lumea laica nu stie ca un rezident vede, timp de 5 sau 7 ani, nu cerul si natura inconjuratoare, ci doar tavanul si zidurile clinicii unde se instruieste.
   • Like 0
  • @ Cri
   check icon
   „marimea salariului unui rezident este o insulta la adresa tinerilor care isi sacrifica tineretea dedicandu-se procesului de instruire in medicina. ”

   Sună frumos ce spuneți, dar nu-i pune nimeni a porni tocmai pe-acel drum în viață... Există și altele.
   • Like 0
 • Au o logica tare interesanta aceste personaje din Guvern. Au taiat bursa de 670 ron, ca din ianuarie 2018 s.o introduca din nou sub denumirea de "crestere salariala cu 25 % pentru medicii rezidenti". Mi-e scarba ! Emigrare scrie pe fruntile noastre :(
  • Like 2
 • Chiar nu se gaseste un"Boot" pentru Dragnea si inca vreo cativa?Are dreptate nea doctorul anonim-astia-s mai toxici decat cianura.
  • Like 2
 • "Guvernare toxică pentru România" este prea puțin spus... în baza Legii Salarizării Unitare (intrate în vigoare la 1 iulie) vor crește DIN NOU veniturile foștilor demnitari în funcție de salariile actualilor (și aşa ineficienți) parlamentari !!... este strigător la cer !!! Evident, bugetul de 11 milioane nu era suficient pentru cei 700 de foști "membri de legislativ"...!!! Și firește, pentru a se realiza așa ceva, este necesar să se taie din salariile/indemnizațiile altcuiva...
  Aşadar, cum s-ar putea numi o astfel de guvernare ?...
  • Like 2
  • @ Dorina Achelaritei
   Acest "mic stimulent pt alesi este acordat pr "BUNA FUNCTIONARE A INDUSRTIEI"din ultimii 25 de ani , pt "SUTELE DE KM DE AUTOSTRAZI" realizate si pt 'CRESTEREA NIVELULUI DE VIATA A ROMANILOR !Noua "NE DAU CU O MANA SI PT EI IAU CU 10 MAINI "! Asta e ca la Gv. Ciolos unde ministerul fondurilor europene nu a adus nici un euro dar a luat luna de luna salariul pt munca depusa !
   • Like 0
  • @ Gheorghe Fedorca
   Corect !
   • Like 0
 • Salariul te face să gândești. Ajutorul social, nu.
  • Like 3


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult