Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Surpriză. Premierul Sorin Grindeanu joacă ultima carte după ce a fost dat jos de Liviu Dragnea: atacă la CCR votul de la moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură

Foto: George Călin/Inquam Photos

Premierul demis Sorin Grindeanu a transmis Curții Constituționale a României o sesizare cu privire la faptul că votul secret cu bile care a dus la căderea Guvernului a fost, de fapt, la vedere.

În scrisoarea trimisă CCR, Sorin Grindeanu susține că modul în care a fost exprimat votul ar fi creat un conflict juridic de natură constituțională. „Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din data de 21 iunie 2017 cu privire la moțiunea de cenzură, desfășurată în condiții neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, a scris acesta în sesizare.  

Ponta: „Oamenii erau disperați, au avut trei sau patru filtre de control”

Grindeanu a adus în sprijinul său un articol din Constituție, dar și prevederi din regulamentele parlamentale referitoare la caracterul secret al votului. 

„Având în vedere rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, precum și de unică autoritate de jurisdicție constituțională în România, fără a solicita anularea adoptării moțiunii de cenzură din data de 21 iunie 2017, vă adresez rugămintea de a examina condițiile votării de către senatori și deputați a acestei moțiuni și de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozițiilor constituționale și legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, a mai spus Grindeanu.

Atât Sorin Grindeanu cât și Victor Ponta au critica faptul că, deși votul cu bile este secret, parlamentarii PSD și ALDE au fost obligați să voteze la vedere pentru a-și demonstra loialitatea față de conducerea PSD. „Eu cred că PSD a pierdut azi, dar poate câștigă România. Sunt foarte mulți colegi care au zis că vor să facă un PSD mai bun, mai performant, dar s-a întâmplat ceva după. Un singur moment va rămâne în memorie: bucuria PSD-ului că a dat jos guvernul PSD. Bucuria nebunilor. S-a votat sub presiune. Oamenii erau disperaţi, au avut trei sau patru filtre de control. Nu am mai văzut aşa control şi aşa spaimă la oameni”, a susținut Ponta. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult