Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Susțin alegerea primarilor în 2 tururi, deoarece astfel s-ar corecta aberația ca un primar să fie ales cu 15-20% din voturi

Alegerea primarilor

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Alegerea primarilor în două tururi este o necesitate. Mulți dintre ei trăiesc cu senzația că sunt veșnici și de neînlocuit. Au devenit aroganți, și-au uitat menirea, nu sunt deloc deschiși la dialog, disprețuiesc pur și simplu opoziția și societatea civilă. Au o atitudine de moșieri pe plantație. Să devii primar doar pentru că la alegeri ai ieșit primul pe o listă, procentual fiind în inferioritate clară față de toți ceilalți laolaltă, este nedrept și total nedemocratic. 

Pe cine reprezintă acest primar? 15-20% din cei 40-45% dintre cetățenii care s-au prezentat la vot? De ce nu ne-ar reprezenta cel care a obținut peste 50% din voturile alegătorilor? Nu așa ar fi corect? Atunci, ar avea și legitimitate în luarea unor decizii pentru comunitatea pe care o conduce. 

Comunitatea, la rândul ei, simțindu-se bine reprezentată, ar putea solicita prioritizarea unor obiective. S-ar institui o altfel de  comunicare, una normală, între autorități și societatea civilă, așa cum se întâmplă în orașele civilizate și dezvoltate pe care le tot amintim.

Știu, este în avantajul primarilor care se află în funcție, sunt greu de dat jos, dar exact asta lucrează distructiv pentru mentalitatea lor și implicit pentru orașele ale căror destine se află în mâinile acestor oameni. Să aibă curajul să participe la o competiție cinstită,  democratică și dacă în acești ani au realizat ceva pentru comunitate vor fi cu siguranță realeși chiar și în două tururi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Leo check icon
  Ce prostie!
  Indiferent câte tururi avem, reprezentativitatea candidatului va fi dată fix de numărul voturilor - respectiv procentul - obținute în primul tur.
  Dacă vrem reprezentativitate, facem alegeri până când unul din candidați obține peste 50% din voturi, însă atunci când le obține în cursa cu TOȚI ceilalți candidați.
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Eu sustin ca alegerile in doua tururi (si uninominale, in turul 2 sa ai de ales intre doua persoane, nu liste) sa fie introduse in Constitutie, pentru toate functiile mai importante decat sef de scara la bloc, ca sa nu poata fi schimbate functie de cum le da la calcul unui partid la putere sau altul decat prin referendum.
  • Like 0
 • in turul 2 vor intra 2 candidati: cel cu 20% si inca unu' cu 10%, pe logica din titlu, care sa castige?
  sau, intreba cineva, autovehiculele poluante, dupa ce platesc amenda/taxa - polueaza mai putin?
  personal sustin 2 tururi dar pt alte argumente, permit (alegatorilor) o mai chibzuita ...alegere
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   Leo check icon
   Poate că n-ar strica să avem mai mult de 2 candidați în turul 2 - poate 4 sau chiar 6.
   • Like 0
 • Nelu M. check icon
  Vă amintiți de celebrul referendum pentru Marea Adunare Națională (parlament cu doar o cameră)?
  Alegerea primarilor dintr-un tur este exemplificarea ce ar fi însemnat aplicarea acestui referendum. Pentru aplicarea acestuia nu sunt decât cei ce vor o democrație ieftină. Ieftină e DOAR dictatura.
  Trebuie (nu că vezi doamne ar fi benefic...) repet - TREBUIE ca alegerile să se facă în două tururi. Dacă vrem democrație.
  Necazul este că democrația e cea mai scumpă formă de guvernământ. Să nu uităm că cineva zicea că dacă votul nostru chiar ar conta nu ne-ar mai lăsa să votăm...
  Am mai propus cu mulți ani în urmă necesitatea ca pentru vreo 10-20 ani să se adopte un sistem electoral care să elimine impostorii politici prin vot.
  • Like 0
  • @ Nelu M.
   Chiar nu vad asemanarea intre parlament unicameral si primari alesi intr-un singur tur.
   Poate sa aiba rost parlament bicameral atunci cand cele doua camere sunt alese in mod diferit, de exemplu sistemul american sau cel britanic, astfel in cat sa fie posibil ca in cele doua camere sa fie majoritati diferite, atunci da, se pot controla una pe alta. Dar in sistemul nostru, cand se aleg simultan si pe aceleasi criterii, rezultand mereu doua camere cu aceeasi majoritate, nu introduce nici un fel de control suplimentar ci doar mai multa birocratie.
   • Like 1
  • @ Nelu M.
   Leo check icon
   De ce să nu avem 3 sau 4 tururi?
   • Like 0
 • Încurcate sunt căile ... societății civile și ale simțului civic. Atunci când s-a modificat legea prin care s-a trecut de la două tururi de scrutin la un singur tur la alegerile locale, societatea civilă nu a protestat ba chiar a susținut această modificare din rațiuni de ... economie, așa cum ne explica PDL, ca inițiator, și Băsescu, creator al PDL. Acum, dacă s-a schimbat direcția vântului „puterii” nu se mai poate trăi fără alegeri în două tururi, se duce țara de râpă, poporul nu mai poate dormi liniștit din cauza ilegitimității primarilor, ce să mai vorbim, ne paște apocalipsa. Cam așa se inflamează opinia publică, cu teme insuficient explicate și care țin exclusiv de interese partinice de moment. Tema economiei de resurse financiare nu este scoasă din discuție, astfel că noua putere, cu adevărat nelegitimată prin vot, vrea să amestece alegerile legislative cu cele locale, dar societatea civilă nu vede nici o problemă în acest lucru. Știut fiind faptul că PDL nu a dispărut, ci s-a ascuns în PNL, nimeni nu ne poate garanta că după alegerile locale din acest an, dacă PNL își vor fi asigurat un număr suficient de primari, nu vor schimba iar legea, numai și numai în interesul poporului desigur, în sensul de revenire la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.
  Dacă pentru funcția de președinte numărul de mandate este de maxim două pentru o persoană, atunci cred că același lucru poate fi extins pentru toate funcțiile elective individuale. nominale. În plus, pentru a evita folosirea resurselor publice în scop electoral de către cel aflat în funcție, cele două mandate nu pot fi succesive,
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult