Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sute de copii învață programare la atelierele Coder Dojo București. „În căutarea Castelului din Carpați”, cursul unde cei mici află cum să facă hărți

Coder Dojo

În urmă cu câțiva ani, Oana Vasilache, președinte al Coder Dojo București a început să organizeze, cu ajutorul mentorilor voluntari, cursuri de programare pentru elevi de școală primară, gimnaziu, ori liceu. 

A văzut cum numărul doritorilor a crescut constant, iar anul acesta numărul copiilor înscriși a ajuns la peste 800, deși locuri disponibile sunt doar vreo 600. „Anul acesta vom avea mai mulți mentori și mai multe ateliere, 16, dar cu toate că ne dorim mult să putem acest lucru, nu îi vom putea accepta pe toți”, explică ea. Printre cursurile organizate de Coder Dojo București se numără cele de Scratch și Minecraft Education, pentru cei mici, dar și cele de Python și Arduino, pentru copiii care au deja cunoștințe de programare. „Facem, în premieră, un atelier de hărți pentru copiii cu vârste între 11 și 13 ani. Se numește „În căutarea Castelului din Carpați” și este interdisciplinar: copiii vor învăța noțiuni de tehnologie, vor merge într-o excursie în care vor învăța să cartografieze o zonă, dar vor avea de citit și cartea scrisă de Jules Verne”, spune ea. 

80 de echipe înscrise la concursul de programare „Coolest Projects”

Recent, Coder Dojo București a organizat un concurs online de programare, „Coolest Projects”, la care s-au înscris peste 80 de echipe din diferite școli din România. Competiția, pentru care înscrierile s-au terminat la jumătatea lunii august, este desfășurată în cadrul programului „Alt Viitor”, susținut de Microsoft România, și are 5 categorii: web, visual programming, games, mobile și hardware. „Am fost surprinsă să văd cât de multe inițiative de programare pentru copii există în România și am primit multe proiecte frumoase. Avem foarte multe proiecte pe teme educaționale și ecologice. Cele pe teme ecologice sunt de la prezentări interactive ale impactului omenirii asupra mediului, la jocuri unde salvezi animale pe cale de dispariție și până la drone de supraveghere a ariilor protejate. Secțiunea educațională cuprinde quiz-uri și prezentări din matematică, chimie, engleză și franceză. Unul dintre proiecte oferă lecții și informații despre aviație… Sunt multe proiecte despre România, de la prezentări la quiz-uri despre zone turistice sau personalități importante din istorie. În afară acestor trei mari categorii avem multe joculețe și aplicații distractive, făcute în Scratch, Lego, Unity”, povestește Oana Vasilache. 

În ultimul an, au fost deschise, în țară, mai multe Dojo-uri de programare, între care 5 la Brașov, unul la Ploiești și unul la Valea Doftanei, în județul Prahova.

„Cu siguranță vor mai fi deschise dojo-uri de programare pentru copii. Vom avea evenimente de prezentare la Cluj, la Craiova și la Bacău și sperăm să găsim cât mai mulți mentori voluntari și susținători”, crede ea. Evenimentele sunt organizate în cadrul programului Alt Viitor, care își propune să încurajeze dezvoltarea de ateliere interactive de programare în șapte județe din România unde nu exista până acum o astfel de inițiativă. Totodată, pe site-ul Coder Dojo Tech Academy, părinții și profesorii pot găsi lecții și activități în limba română care să le dezvolta copiilor și adolescenților competențele digitale.

Coder Dojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda, care le oferă copiilor contextul în care să poată învăța programarea într-un mediu informal, cu ajutorul mentorilor voluntari. 

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult