Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Tâmplă fierbinte lângă tâmplă, în pandemie, în Brașov, unde la bradul din centru se merge ca la moaște

Piața Sfatului Brașov, brad de Crăciun

Foto: Ovidiu Luțu Instagram

Am traversat Brașovul în a doua zi de Crăciun și am constatat că la bradul din centru se merge ca la moaște. Poporul ăsta nu are stare, decât la alegeri. Fix atunci își găsește să lenevească.

Tocmai când trebuie să-și decidă soarta, se duce, nu oricum, ci decis, la culcare.

De 31 de ani ne înghesuim la orice se dă și nu ni se ia, inclusiv în pandemie. De fapt, mai ales în pandemie. Să ne amintim cum arăta în vară litoralul. În oricare aeroport din lume, terminalul spre România îl recunoști după tipul ăla de coadă dublă la salam și banane de pe vremea lui Tovarășu', de parcă avioanele sunt camioanele cu portocale de pe vremea comuniștilor. Dacă aeronava e low-cost, coada se transformă deja într-o mineriadă.

Nu știu ce mai văd copiii din brad, atunci când mișună printre picioarele adulților temerari, ce aleargă precum armăsarii pe hipodrom și se înghesuie ca pe plajă la Eforie de parcă s-ar da gratis parcele din Tărâmul Făgăduinței. Am văzut atâtea selfie-uri și live-uri ale adulților cu bradul, încât am crezut că în vârful lui era Bianca Drăgușanu care se suise să salveze un cotoi.

În îmbulzeala asta, puțini copii mai prindeau un loc lângă brad. Pare că în trei decenii de democrație tratată indolent, le-am confiscat până și Moșul, nu doar viitorul.

Străzile din Centrul Vechi care duc înspre și dinspre Piața Sfatului erau aglomerate precum mațele de caltaboș. Dacă intrai cu un aparat de fotografiat, spre exemplu pe Strada Sforii, probabil pe partea cealaltă ieșeai piftie, cu portretul imprimat pe propriile haine, gen Polaroid. Străduțele erau atât de împânzite de cozi babane la orice, încât cred că un reality show cu statul la coadă ar face senzație în România. 

Mi-a atras atenția o secvență de câteva secunde. Într-un colț al pieții, la buza unei străduțe, își duc veacul câțiva oameni ai străzii. Aproape înghețați, aceștia priveau în gol forfota din jurul bradului. Sunt de ceva vreme acolo, i-am mai observat și în zilele de vară, dar asta e altă discuție despre administrația locală dacă știe, sau nu, de ei. În timp ce un cuplu de tineri își făcea un selfie cu orașul cucerit, din poziționarea și din nemulțumirea lor, am înțeles că în cadru le intrau și oamenii străzii. Tinerii au rotit telefonul până când cadrul a devenit perfect, fără niciun zgomot de fond.

La fel s-a întâmplat și acum 31 de ani, când s-a terminat Revoluția din '89. S-au rotit doar niște cadre de partid, până când poza a ieșit perfect, cu toți comuniștii băgați sub un preș, pe care nu l-am scuturat niciodată. L-am mai curățat de niște ace, pe ici pe colo, doar când ne-a ajuns cuțitul la os, dar în rest, ne-am holbat la el, ca la un brad magic de Crăciun, ce nu-și schimbă instalația roșie de lumini, niciodată.

La mulți ani, România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Super articol, romani de KKO care au exact ce merita. Da, la alegeri se duc aia care vor sa primeasca de pomana, nu unii care ar dori un primar mai adevarat, un ANAF mai digitalizat, profesori mai ca lumea pentru copiii lor (ce iti mai trebuie scoala? stii sa te descurci, mergi mai departe!). Scarba mi-e de acest popor......
  • Like 1
  • @ andreea dragusin
   Atunci ce mai cauti printre noi? De ce sa te mai manjesti cu KKO? Drum bun si cale batuta.
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Atunci ce mai cauti printre noi? De ce sa te mai manjesti cu KKO? Drum bun si cale batuta.
   • Like 0
 • Nume check icon
  Ganditi-va cum ar fi fost daca nu era pandemie.
  • Like 0
 • Poate ca oamenii s-au saturat de uratenia in care ne-a invaluit clasa politica, si vor sa-si inmoaie putin inima in frumos. Nu puteti nega frumusetea bradului din poza. Cat despre aparenta leneveala din ziua alegerilor, ma tem ca ati interpretat-o gresit. A fost prima oara cand am lipsit voluntar de la urne, satul de minciunile si manipularile (vizibile chiar si pentru ochi mai putin antrenati) revarsate de catre mai marii neamului. Absenta la urne a fost o deligitimare a intregii clase politice, un scuipat pe fruntile lui Iohannis, Orban si a tuturor celorlalte paiate infoiate ce conduc vremelnic tara.
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Și pe alte meleaguri e fix la fel. În perioada asta în mod normal orașul era gol, toată lumea era la ski sau în emisfera ailaltă la soare. Însă cum nu se poate pleca sunt toți stau in case și cea mai mica atracție aduna valuri de oameni. Înghesuiala de pe pârtii s-a mutat la brazii de Crăciun, sau oriunde se întâmplă ceva, orice...
  • Like 0
  • @ Parerist
   poate gresesc eu ..dar observ in acest articol mai multa rautate decat tristete sau revolta muta . ..Poate ca admiratorii orasului au vrut sa adauge o amintire ,sa faca o comparatie cu anii trecuti sau cei ce vor veni de aceea si-au dorit o fotografie "cu bradul ". Sa nu uitam ca 2020 a ramas in gandurile noastre ..un an atipic ..Eu ..eu sunt un admirator ,un indragostit de Brasov si imi este mai usor sa vad lucrurile frumoase ,minunate ale acestui oras .Poate de aceea imi place bradul ,"forfota" aceasta din jurul lui ..Ma doare ca exista lucruri grele ,urate ,ca exista oameni ai starzii ..Daca nu-i vad eu ..ei tot exista ..Ma bucur insa de Frumosul acestui oras!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult