Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Țara vracilor

Vraci

Foto: Guliver/Getty Images

În ultimele decenii s-a petrecut ceva înfiorător: proliferarea vracilor. Unul și-a adus un laser rusesc și tratează cu el orice boală, de la diabet de tip I la cancer de prostată. Alții au aparate numite „spiriduși” cu care reglează nu știu ce unde sau energii.

Sunt unii care țin conferințe despre apucatul îngerilor de aripi. Unii amestecă plante cu palavre goale și vrăjesc mii de oameni. Alții fac biorezonanțe sau terapii quantum împrumutate de la marțieni.

N-au tratat pe nimeni, niciodată. Au făcut averi uriașe. Merg cu mașini scumpe între cabinete și viloaie, iar la fiecare cabinet au programări până-n noiembrie anul viitor.

Nimeni nu intră în ei. Nimeni nu-i controlează. Nimeni nu le interzice să practice asemenea fantasmagorii. „Pacienții” îi îndrăgesc, pentru că le promit vindecări miraculoase și mintea umană se lasă ușor sedusă de povești frumoase, cu rezultate certe, fără reacții adverse.

Dacă fiecare, noi ca medici adevărați și mai ales voi, ca oameni informați care ar trebui să îmbrățișeze logica, nu vom lua măsuri, vom deveni o țară de vraci, cu evoluții dezastruoase în domeniul sănătății.

Nu mergeți la asemenea personaje! Apelați mereu la medici buni, cu pregătiri serioase!

Articol publicat pe site-ul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe vremurile "celelalte", înainte de 1990, românii ascultau pe rupte "Europa Liberă" şi "Vocea Americii" şi nu dădeau doi bani pe postul naţional de radio. Cu toate că era interzis să asculţi "posturi străine". De ce ce ascultau românii acele posturi de radio (chiar dacă nici acolo nu dădea adevărul peste oală)? Pentru că nu aveau încredere în postul naţional.

  Cam asta se întâmplă şi cu vracii de astăzi. Oamenii nu mai au încredere în spitale. Se duc la vraci pentru că, chiar dacă îmbracă nimicul în poleială sclipitoare, pleacă de-acolo doar cu boala cu care au venit. Nu cu alte şapte, toate mortale, ca dintr-un spital. Deci, cu "interzisul" la vraci nu merge. Trebuie "credibilizat" spitalul.
  • Like 3
 • Acum generalizati in articol, nu toti sunt sarlatani asa cum nu toti dintre medici sunt incompetenti.
  Si vina a cui este pana la urma? Va spun eu, a voastra, a medicilor, pentru ca ati fost obisnuiti sa stati catarati pe un piedestal si sa priviti pe toata lumea de sus, inca putin si va credeati D-zei (unii posibil chiar au facut-o).
  Schimbati-va atitudinea, coborati la nivelul pacientului, tratati-l ca pe un om, coleg, prieten. Intelegeti ca azi suntem in epoca informatiei, nu mai tine faza cu "eu am invatat carte", oricine are acces acum la orice informatie si la orice tratat sau manual de medicina dupa care voi ati invatat.
  Si mai e si partea cealalta, pe care oamenii o vad: cum naiba bugetele la sanatate sunt tot mai mari si tot mai greu de suportat de guvernele din toata lumea, in timp ce populatia e culmea, tot mai bolnava? Nici voi si nici guvernul nu sunteti fericiti de aceasta situatie, dar cineva e foarte fericit. GSK, Sanofi de exemplu... Profitul lor bubuie, oamenii sunt tot mai blnavi, iar noi ne certam aici pacienti cu medici... De cand politicul si industria in general a intrat in medicina, dati-mi voie sa ma indoiesc cel putin de unele directii pe care le primiti si invatati chiar in scoala. Pentru ca si programele voastre scolare, de cine sunt facute si cu influenta cui? Follow the money, sigur ati auzit sintagma asta... Din pacate banii nu sunt nici la noi pacientii, nici la voi medicii...
  • Like 2
  • @ Tudor Istrate
   Daca multi sunt cei care pot deschide un tratat si citi de acolo, nu inseamna ca stiu medicina doar din cateva randuri citite. Informatia trebuie integrata intr-o vasta arie de cunoastere. Da, au si medicii pacatele lor, da, ar trebui sa isi faca un pic de timp sa explice (asta nu inseamna sa considere un pacient "prost" - poate cel pe care il trateaza are un IQ mult peste al medicului curant, doar ca nu are pregatire medicala, dar pricepe, chiar si ceva mai subtil), da, e multa goana dupa castig. Dar nu credeti ca accesul la o carte in care scrie despre boala te face la fel de cunoscator ca pe unul care a facut facultate, specializare etc..
   • Like 0
  • @ Tudor Istrate
   Industria pharma este atât de bogata si potenta încât medicina si medicii au devenit parte a corporațiilor, rotițe producatoare de profituri din ce in ce mai mari.
   • Like 0
 • Vă înţeleg indignarea. Iată şi câteva observaţii pe care le-am făcut publice cu ceva vreme în urmă, unele chiar pe această platformă.

  Chiromanţii, ghicitorii în stele, numerologii şi astrologii, o armată de şarlatani şi impostori înarmaţi cu laptopuri, fetişuri, gablonzuri şi felurite tinichele, numiţi cu emfază de către moderiţele emisiunilor tv de profil “profesori” şi “cercetători” la institute şi în domenii ştiinţifice fanteziste, sprijiniţi de mai toate mijloacele mass-media, fac pe scară largă, la ore de vârf, “educaţie alternativă”. Un grup promovat de aproape toate posturile tv, format din cetăţeni ai acestei republici România, membră EU, reînvie lumea vampirilor şi pe cea a fantasmelor din basme. Sunt orgolioşi şi deştepţi foarte, vorbesc o limbă păsărească ce combină termeni ştiinţifici cu cei din jargonului ghicitoarelor, al alchimiştilor şi al faimoasei academii Hogwarts. Refuzând argumentele ştiinţifice, demnii reprezentanţi ai demult stinsului ev mediu otrăvesc cu aberaţiile debitate orice dram de educaţie decentă primită în şcoli.

  La fel cum gripa se răspândeşte prin strănut, ignoranţa este propagată de toate posturile tv care finanţează asemenea emisiuni. Această stare de lucruri este tolerată de toţi jurnaliştii care se fac a nu o observa, dar manifestă în schimb o foarte mare îngrijorare şi dorinţă de a analiza starea educaţiei naţionale.

  Ţiganul Melchiade era onest când îl prevenea pe José Arcadio Buendía că magia drugilor de fier care trezesc sufletul lucrurilor nu era suficient de puternică pentru a scoate aurul din pământ. Ȋn mod similar, ar fi fost de aşteptat ca numitul CNA, autodeclarat "garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale", să impună obligaţia ca emisiunile amintite să afişeze periodic texte de avertizare asupra consecinţelor pe care le are expunerea odraslelor la afirmaţiile debitate în asemenea "producţii" tv. Şi tot de aşteptat ar fi fost ca măcar unii jurnaliştii alerţi să aibă ceva vorbe de spus...

  Libera exprimare este diferită de inconştienţa otrăvirii deliberate a minţilor crude, pentru ca buzunarele teleşmecherilor şi teleşmecheriţelor călare pe mături de ultimul tip să fie umplute cu bani. Dorim să devenim o naţiune modernă, un popor educat decent sau vibraţiile, para-câmpurile pe care unii s-au rătăcit definitiv şi celelalte emanaţii astrale au fiert deja creierele tuturor concetăţenilor, nu mai avem nevoie de educaţie decentă, de vaccinuri şi trebuie să ne pregătim de revenirea la starea de moluşte? Dacă o bombă atomică poate ucide în timp câteva milioane de oameni, prostia şi ignoranţa pot ucide o naţiune.

  După cum spunea Grigore Moisil, legile ţării nu ne interzic să fim idioţi...
  • Like 2
  • @ Cristea Petrica
   Delia MC Delia MC check icon
   CNA se trezește foarte greu...dacă se trezește!Problema e că sarlatanii plătesc bani grei pentru reclamă.Dacă nu se impune o lege de avertizare la nivel național, va rămâne aşa.Da, vinovat e cel care dă, nu cel care cere.Dar altfel stă treaba când se exploatează in mod nerușinat suferința umană si in plus a celor care au puține canale de informare ...
   • Like 0
 • E vorba de educație și nimic mai mult.
  • Like 0
 • Cosmin check icon
  Acești vraci sau alte specimene de acelasi gen(vrăjitoare,astroloage) vor exista atâta timp cât există cerere pe piață, iar cerere există slavă Cerului.
  Să interzici este ca și cum ai interzice alcoolul sau tutunul.
  Poate ar trebui inceput de la rădăcină, cu un învățământ de calitate și ceva mai rațional, cu mai puțin prozelitism la ore.
  Așa am scăpa si de vracii cu lasere și de vracii din guvern, care au înmulțit pâinile intr-un singur an de zile de se umflă gogoșile ceva de speriat.
  • Like 0
  • @ Cosmin
   Cum sa spui "slava cerului" adica lauda cerului (lui Dumnezeu) pt ceva negativ ?
   • Like 0
 • Vasile check icon
  Eu mi-aș pune câteva întrebări: de ce nu au românii încredere în medici? De ce au ajuns așa medicii? Ce fac medicii să recâștige încrederea pacienților? Cât despre vraci, aceștia au existat și există de când este omenirea. Metoda de eliminare a vracilor actuali nu este damnarea lor ci practicarea unei medicini la standarde înalte, corecte și profesioniste, să nu mai auzim de șpăgi, diagnostice greșite, oameni purtați între spitale până mor, infecții nosocomiale, mizerie, clădiri degradate, lipsa medicamentelor și materialelor în spitale și multe altele.
  • Like 3
 • mike mike check icon
  Sunt curios, emit factura acesti vraci deghizați in medici? Oricum, din moment ce Codruta nu mai exista la DNA , iar justitia este distrusa, sint slabe sanse ca vracii si vrajitoarele sa raspunda vreodata in fata legii.
  • Like 1
 • Chiar "marile televiziuni" îi promovează prin reclame și prin invitații în studiouri. Ăștia ar trebui tratați cum au tratat jandarmii manifestanții din 10 august. La fel și șarlatanii de popi si călugări - adevărați paraziți sociali. Nu cum procedează firea & co. băgând bani in curul lor, din banii care ar fi folositori in alte domenii deficitare. Dar jigodiile aduc votanți, prin prostire, jigodiilor.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Oare nu ar fi mai simplu sa nu mai mearga oamenii la ei sa se "trateze"? E identic cu fenomenul cersetoriei:daca nu le dai vor fi nevoiti sa dispara. Vorba aceea:nu e prost cine cere,e prost cine da.
   • Like 0
  • @ Iustin Grama
   Ei, aici e problema. Sunt prea mulți prosti. De aia șarlatanii, de orice fel, prosperă, in lume, pentru că nu este numai cazul româniei.
   • Like 0
 • Corect tot ce se spune in articol . Ce nu se spune este faptul ca exista o alta categorie profesionala care are mult mai multi adepti si practicanti:PREOȚII/CĂLUGĂRII.
  • Like 4
 • Marga check icon
  Asa este. Dar, din pacate, si medicina este, in medie, la un nivel dezastruos in tara noastra. Este foarte greu sa gasim un medic care sa fie actualizat el insusi, care sa se comporte corect cu un pacient; de multe ori medicii sunt iritati atunci cand un pacient vine cu informatii corecte, din surse medicale reputate de lb. engl., de pe Internet. Consimtamantul cu adevarat informat este inca o utopie. Se practica operatii la un nivel de intelegere de acum 50 de ani; iar pacientul ramane sa execute pe viata urmarile, fara nicio posibilitate reala, nu pe hartie, de a trage la raspundere medicii respectivi. Preventia este inexistenta; medicii de familie, majoritar, nu sunt preocupati de informarea pacientilor, care ar fi destul de simpla in zilele noastre. Desi fenomenul descris ar fi intalnit oricum, in opinia mea ar fi mult mai redus in conditiile accesului real la un sistem de sanatate care sa fie el insusi sanatos.
  • Like 6
  • @ Marga
   cox check icon
   Bateți câmpii cu grație. Ăsta ca sa fiu bine crescut și sa nu spun ca vorbiți prostii de-a dreptul.
   În primul rând, dacă susțineți ca ceea ce va spune doctorul nu bate cu ceea ce citiți dumneavoastră pe internet, de ce mai apelați la el ?
   În al doilea rand, ce competente aveți când susțineți bazaconii gen "medicina este la un nivel dezastruos" ? În afară de facebook și internet, ce va recomanda ? Studii, ceva ... ?
   În al treilea rand, aveti idee la câte congrese merge anual un medic ? Știți cu ce se mănâncă chestia asta ?
   Ar fi mai multe de spus, dar mi-e ca nu pricepeți. O zi buna !
   • Like 0
  • @ cox
   Poate ca Marga nu s-a exprimat corect. Medicina din Romania nu este la un nivel dezastruos. Este a nivelul medicinei mondiale . Medicina este aceeasi oriunde in lume. In schimb sistemul medical romanesc sau sistemul romanesc de sanatate...este la un nivel dezastruos. Motivele? Multe si complexe dar cel mai important motiv este calitatea profesionala si umana a celor ce conduc acest sistem. Iar de acolo,de la varf,fenomenul se propaga. Cat de repede si cat de profund...cred ca stiti foarte bine asta.
   • Like 3
  • @ cox
   Delia MC Delia MC check icon
   Batem câmpii sau nu...nu conteaza la câte congrese merge medicul dacă nu stie-sau nu vrea să înțeleagă- că dr Google chiar există si e accesibil oricui, si se umflă in pene cu erudiția lui(reala! )dar nu mai ajunge la pacient...se simte subevaluat, normal până la un punct.Dar dacă explică pacientului acesta poate intelege ce-i cu dr Google sau Facebook...Dar că răspundere nu există, că se practică intervenții chirurgicale nefondate, că spitalele românești sunt in mare parte bolnițe si lazarete, asta nu se poate contesta!
   • Like 3
  • @ cox
   Din păcate are dreptate, eu am trecut prin sistemul medical romanesc si marea majoritate a medicilor nu au habar de meserie. Doar un exemplu trăit de mine neurochirurgul din orașul meu nu a văzut hernia de disc trimitindu-mă acasă,spunindua-mi că nu e nimic grav (nici nu mă puteam misca). Același RMN fiind citit de alt doctor m-a procopsit cu o operație. Eu sunt un caz fericit fiind sfatuit de alt doctor să trimit RMN-ul la București. Din păcate mulți nu pot face și nici nu-i îndruma nimeni din sistem în alt loc. Drept urmare apelează la vraci și vrăjitoare tot din cauza medicilor. Și mai cred că marea majoritate a medicilor nu iubesc oamenii. (Îmi pare rau să o spun dar am simtit-o pe pielea mea).
   • Like 1
  • @ cox
   Marga check icon
   @cox
   1) Ma duc la medic pt. ca nu sunt medic; execut o pedeapsa pe viata in urma unei operatii tocmai pt. ca am avut incredere in medic. Am mai avut situatii nefericite de acest gen in apropierea mea.
   2) Nu studiez Fb. pt. inf. medicale ci surse gen Medscape. Am studii superioare, intr-un domeniu apropiat, dar diferit, de medicina. Cred in medicina bazata pe dovezi. Citesc, ca pacient, si ca, va asigur, si alti pacienti care nu sunt medici, literatura medicala in domeniul meu de interes.
   3) In zilele noastre nu este neaparat nevoie sa mergi la congrese medicale. Inform. prezentate acolo se regasesc, in foarte mare parte gratuit, in sursele reputate, inclusiv reviste medicale, de pe Internet.
   4) Sper ca nu sunteti medic. Exact de acest mod de comunicare ne plangem, ca pacienti. Chiar daca am fi analfabeti, functionali sau nu, misiunea medicului este inclusiv sa ne ofere cu politete si bunavointa informatia corecta, la nivelul nostru de intelegere.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult