Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Târgul de Carte de la Leipzig. Andrei Pleșu reclamă un moment stânjenitor pentru România. „Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, aici nu am fost”

Târgul de Carte de la Leipzig

Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

România a fost invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig, care s-a desfășurat în perioada 15-18 martie. „Ăsta este un privilegiu resimțit de orice țară invitată drept o șansă de a se promova, România a mai fost invitat de onoare acum 20 de ani”, spune scriitorul Andrei Pleșu. Însă, evenimentul nu a fost considerat important de către oficialii români. 

„Toate țările onorează această invitație mai întâi printr-o reprezentare oficială de prim rând. Ori președintele, ori primul ministru, ori un ministru important este prezent la deschiderea târgului. Trebuie să spun cu mare stupoare că la Lepizig nu s-a dus nimeni. Am auzit că se duce ministrul de Externe în ultimul moment, dar am înțeles că n-a fost la lansarea târgului, că a avut întâlniri cu omologii”, a afirmat Pleșu în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. Ce spune acest lucru despre România?

„Spune ori că nu s-a înțeles ce e Târgul de carte și ce înseamnă să fii invitat de onoare, ori că cultura, în general, nu e pe agenda noastră de priorități. Hai, domn’e, un târg de carte...Acum ce facem, ne deplasăm tot Guvernul acolo. Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, mergem la alte festivități. Dar la Leipzig? Nici măcar nu e la Berlin! Prin urmare, e o lipsă de informare și adecvare, trebuia să meargă ori președintele, ori ministrul Culturii”, a comentat Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Pai, nu va aduceti aminte ca, domnul Presedinte T. Basescu ne-a spus ca nu mai avem nevoie de carti? Daca vrem sa aflam cate ceva despre papadie sau despre orice altceva, avem google.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult