Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Târgul de Carte de la Leipzig. Andrei Pleșu reclamă un moment stânjenitor pentru România. „Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, aici nu am fost”

Târgul de Carte de la Leipzig

Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

România a fost invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig, care s-a desfășurat în perioada 15-18 martie. „Ăsta este un privilegiu resimțit de orice țară invitată drept o șansă de a se promova, România a mai fost invitat de onoare acum 20 de ani”, spune scriitorul Andrei Pleșu. Însă, evenimentul nu a fost considerat important de către oficialii români. 

„Toate țările onorează această invitație mai întâi printr-o reprezentare oficială de prim rând. Ori președintele, ori primul ministru, ori un ministru important este prezent la deschiderea târgului. Trebuie să spun cu mare stupoare că la Lepizig nu s-a dus nimeni. Am auzit că se duce ministrul de Externe în ultimul moment, dar am înțeles că n-a fost la lansarea târgului, că a avut întâlniri cu omologii”, a afirmat Pleșu în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. Ce spune acest lucru despre România?

„Spune ori că nu s-a înțeles ce e Târgul de carte și ce înseamnă să fii invitat de onoare, ori că cultura, în general, nu e pe agenda noastră de priorități. Hai, domn’e, un târg de carte...Acum ce facem, ne deplasăm tot Guvernul acolo. Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, mergem la alte festivități. Dar la Leipzig? Nici măcar nu e la Berlin! Prin urmare, e o lipsă de informare și adecvare, trebuia să meargă ori președintele, ori ministrul Culturii”, a comentat Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Pai, nu va aduceti aminte ca, domnul Presedinte T. Basescu ne-a spus ca nu mai avem nevoie de carti? Daca vrem sa aflam cate ceva despre papadie sau despre orice altceva, avem google.
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult