Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Târgul de Carte de la Leipzig. Andrei Pleșu reclamă un moment stânjenitor pentru România. „Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, aici nu am fost”

Târgul de Carte de la Leipzig

Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

România a fost invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig, care s-a desfășurat în perioada 15-18 martie. „Ăsta este un privilegiu resimțit de orice țară invitată drept o șansă de a se promova, România a mai fost invitat de onoare acum 20 de ani”, spune scriitorul Andrei Pleșu. Însă, evenimentul nu a fost considerat important de către oficialii români. 

„Toate țările onorează această invitație mai întâi printr-o reprezentare oficială de prim rând. Ori președintele, ori primul ministru, ori un ministru important este prezent la deschiderea târgului. Trebuie să spun cu mare stupoare că la Lepizig nu s-a dus nimeni. Am auzit că se duce ministrul de Externe în ultimul moment, dar am înțeles că n-a fost la lansarea târgului, că a avut întâlniri cu omologii”, a afirmat Pleșu în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. Ce spune acest lucru despre România?

„Spune ori că nu s-a înțeles ce e Târgul de carte și ce înseamnă să fii invitat de onoare, ori că cultura, în general, nu e pe agenda noastră de priorități. Hai, domn’e, un târg de carte...Acum ce facem, ne deplasăm tot Guvernul acolo. Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, mergem la alte festivități. Dar la Leipzig? Nici măcar nu e la Berlin! Prin urmare, e o lipsă de informare și adecvare, trebuia să meargă ori președintele, ori ministrul Culturii”, a comentat Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Pai, nu va aduceti aminte ca, domnul Presedinte T. Basescu ne-a spus ca nu mai avem nevoie de carti? Daca vrem sa aflam cate ceva despre papadie sau despre orice altceva, avem google.
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult