Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Târgul de Carte de la Leipzig. Andrei Pleșu reclamă un moment stânjenitor pentru România. „Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, aici nu am fost”

Târgul de Carte de la Leipzig

Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

România a fost invitată de onoare a Târgului de Carte de la Leipzig, care s-a desfășurat în perioada 15-18 martie. „Ăsta este un privilegiu resimțit de orice țară invitată drept o șansă de a se promova, România a mai fost invitat de onoare acum 20 de ani”, spune scriitorul Andrei Pleșu. Însă, evenimentul nu a fost considerat important de către oficialii români. 

„Toate țările onorează această invitație mai întâi printr-o reprezentare oficială de prim rând. Ori președintele, ori primul ministru, ori un ministru important este prezent la deschiderea târgului. Trebuie să spun cu mare stupoare că la Lepizig nu s-a dus nimeni. Am auzit că se duce ministrul de Externe în ultimul moment, dar am înțeles că n-a fost la lansarea târgului, că a avut întâlniri cu omologii”, a afirmat Pleșu în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. Ce spune acest lucru despre România?

„Spune ori că nu s-a înțeles ce e Târgul de carte și ce înseamnă să fii invitat de onoare, ori că cultura, în general, nu e pe agenda noastră de priorități. Hai, domn’e, un târg de carte...Acum ce facem, ne deplasăm tot Guvernul acolo. Noi mergem la tăieri de panglici la toalete de școli, mergem la alte festivități. Dar la Leipzig? Nici măcar nu e la Berlin! Prin urmare, e o lipsă de informare și adecvare, trebuia să meargă ori președintele, ori ministrul Culturii”, a comentat Andrei Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Pai, nu va aduceti aminte ca, domnul Presedinte T. Basescu ne-a spus ca nu mai avem nevoie de carti? Daca vrem sa aflam cate ceva despre papadie sau despre orice altceva, avem google.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult