Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tăriceanu: Kovesi să-și dea demisia. A dus la destabilizarea instituțiilor statului. Șeful Senatului anunță grațierea ca parte a unui pachet legislativ

Calin Popescu Tăriceanu

Foto: Inquam Photos

Președintele Senatului a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că procurorul șef al DNA ar trebui să își dea demisia, în contextul deciziei CCR care „a sancționat sever intervenția DNA în activitatea Executivului”. Interviul luat președintelui Senatului de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu se difuzează duminică, de la ora 13.00.

Amintim că judecătorii CCR au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. 

„După decizia CCR care a sancționat sever intervenția DNA în activitatea Executivului am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedește până la urmă... nu cred că e vorba de o necunoaștere a elementelor fundamentale constituționale, ci lucruri de alta natură, că Kovesi să-și dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea pentru că e o încalcare extrem de gravă a Constituției”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

În context, șeful Senatului a vorbit de „încălcarea separației puterilor în stat” și de „destabilizarea instituțiilor statului”. 

„Când patronezi o astfel de acțiune ca procuror șef DNA îți asumi o responsabilitate și asta nu a fost una oarecare, ci o gravă încălcare a separației puterilor în stat. (...) Am văzut că parcă n-au înțeles cât de gravă a fost acțiunea lor, lucru care duce la destabilizarea instituțiilor statului. Până la urmă ține și de o anumită cultură politică democratică care pare să nu fie proprie unora dintre cei care lucrează în sistem”, a adăugat Tăriceanu.

Grațierea, parte a unui pachet legislativ

Președintele Senatului a precizat, răspunzând la o întrebare, că grațierea va fi inclusă într-un pachet legislativ de măsuri elaborat de Ministerul Justiției și care urmează să fie dezbătute în Parlament.

„Grațierea va fi una din componentele unui pachet de măsuri pe care ministrul Justiției le va propune din ce am discutat cu domnia sa pentru a rezolva măcar parțial problema din închisori, conform recomandărilor pe care le-a făcut Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă ordonanța grațierii a fost o greșeală, Tăriceanu spune că „cel puțin o inabilitate a fost” care a adus costuri la nivelul modului în care este văzută România de statele UE. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Plagiatoarea 5% Kovesi nu-si va da demisia iar Toader,dupa vizita lui Klemm,nu va avea curajul sa i-o ceara!
    • Like 0
  • tariceanu sa-si dea demisia.kovesi ca continue lupta anticoruptie.are sprijinul populatiei desteptate.daca reuseste sa ne scape de corupti merita sa-i facem un palat de cristal
    • Like 2
  • Dar la demisia lui în cazu şova ,când ccr a decis că a încălcat constituția oferind,prin votul său imunitate unui parlamentar corupt nu se referă?!sau asta nu se pune?!
    • Like 2
  • "Ciocul mic acum suntem noi la putere" va mai amintiti ? sau "Pazea ca plange Saitek" eee...vremea asta bato vina din Romania si nu numai,...timpuri in care se sacrifica virginele si incepe sa ploua iar Tariceanu le aduna si le pune in caciula "satisfacut" ! ( :) )
    Si nu uitati : It`s not about me it`s all about you !
    • Like 0
  • Paul check icon
    Tariceanu e un fanariot dizgratios. Nu înțeleg de ce trebuie sa ne ofticam la balmajelile lui. Nu cred ca se aștepta cineva ca infractorul tariceanu sa o laude pe procuroarea Kovesi. Banda de mafioți basescu-dragnea-tariceanu o sa dea ce legi vor ei in cloaca care servește ca parlament României la ora actuala. Iohannis o sa le respingă o data, mafioții o sa le retrimită, apoi o sa ieșim in strada și o sa vedem cum se termina. Dacă pierdem, ne revedem prin Europa, dacă câștigam, o sa avem ce le povesti nepoților in limba romana.
    • Like 6
    • @ Paul
      ccr-ul e o gasca de comunisti si securisti.doar nu ne asteptam ca dorneanu sa spuna nasoale de mafiotii lui.javra de nicolicea zicea ceva gen"infractiunea -abuz in serviciu- e neconstitutionala".cum adica?cica daca nu e in constitutie nu mai exista ca fapta.jepatii astia vor sa ne faca precum la alba-neagra.uite legea-nu e legea.ne strangem in jurul lui Dumnezeu si scapam de conducerea asta de nonoameni fara Dumnezeu.
      • Like 0
  • Se pare ca exista o presiune din partea celor certati cu legea si mr tarice danseaza dupa cum canta acestia.
    • Like 0
  • Romania se gaseste intr-un moment crucial al istoriei si existentei sale ca stat: ori se salveaza de acest grup de hoti si tradatori, ori va disparea, asa cum ii dispar padurile si valorile umane. Daca ii lasa pe astia sa-si faca mendrele, tara se va dezmembra sub presiunea destructiva a unui stat cleptocrat. Un stat al faradelegii si abuzului institutional multilateral dezvoltat.
    • Like 8
    • @ Vladimir Bogdan
      Dar, oare, decizia in a cui mana este?
      • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Tonul vocii domnului Tăriceanu îmi evocă ocnaşii din romanul "Papillon". Fiecare ocnaş îşi ţinea banii într-un soi de tub de metal introdus în rect. Tonul scremut al vocii domnului Tăriceanu îmi dă impresia că este pe punctul de a defeca pentru verificarea bunăstării tuburilor domniei sale.
    • Like 6
  • Cat tupeu are acest politician cu probleme penale! CCR a zis si a dres? Pai judecatorii CCR au fost numiti politic, alesi cu grija de partide, tocmai ca sa "interpreteze" legea in favoarea lor. CCR trebuie sa judece nu doar in litera legii, ci si in spiritul ei! E adevarat si e normal ca Guvernul sa aiba dreptul de a da Ordonante de Urgenta (initiativa legislativa), dar sa dea legi BUNE, in interesul tarii, NU legi care sa scape penalii si puscariasii. Una este sa ai dreptul si alta e sa dai legi cu dedicatie, folosindu-te "nedrept" de acest drept! CCR se uita in Constitutie ad litteram, fara sa judece daca cei care dau legea sunt corecti sau sunt penali care vor sa scape de Justitie? Avem o Constitutie buna, chiar prea buna pentru aceasta clasa politica plina cu penali care se prevaleaza de "dreptul constitutional" de a da legi si dau legi discretionare si clientelare, sfidand valorile democratice europene. Liderii europeni si oamenii care au iesit in strada au spus clar ca lupta anticoruptie trebuie intarita, nu slabita de acesti politicieni cu probleme penale!
    • Like 1
  • check icon
    Cred că, după 22 dec. 1989, toate mandatelele tuturor șefilor trebuia să fie de maximum 4 ani și doar o dată. După 50 de ani, mai negociem. Eu cunosc primari care au fost neîntrerupt în funcție din anii ’80 pînă după anul 2000, unii au mai avut pauze... Ca principiu de societate sănătos democratică, cred că și DNA trebuie reîntinerit, nu pt că actuala șefă ar fi ori nu ar fi bună, ci ca principiu democratic de funcționare. Ce atîta bocete în jurul DNA? La DNA, la SRI, la SIE, la orice... vechii șefi trebuie schimbați, le ajung 4–27 de ani de șefie. Este valabil, evident, și pt BNR. Nu sunt neapărat un admirator al lui Tăriceanu, dar argumentul nu este ce declară CPT, ci principiul democratic al rotației șefilor. Corupția începe din al doilea mandat, fără excepție.
    • Like 0
    • @
      Dar principiul democratic al meritului si competentei, ori al stabilitatii institutionale se pun? Primarii sa aiba doar un mandat de 4 ani, ca pe ce chestie? Daca oamenii il vor, de ce sa le fie ingradit dreptul democratic de a il vota? Din abuz cream abuz, asa acceleram nepotismul mai abitir decat pana acum. Primarii isi vor asigura domnia prin asociere ca in Evul Mediu, copiii, cuscrii, verii si nepotiii lor vor reinventa feudalismul domnesc. Nu este democratic ce spuneti dvs, e o prejudecata, cum ca daca e mai batran sau mai vechi e corupt sau nedemn de a ocupa functia. Nu intarim democratia asa, intarim caracatita, in loc sa promovam meritul si sa consolidam institutii si sa umprem forma cu fond, consolidam neamuri, capitalism de cumetrie.
      • Like 0
    • @
      Emil check icon
      Exista si varianta in care o singura legislatura poate acutiza raptul! O singura persoana fara instrumente auxiliare nu va putea invinge singura o hidra infometata si avida de putere si implicit de valori nemuncite!
      • Like 1
    • @ Marian Cristescu
      check icon
      Nu cred că ați înțeles ce vreau să spun, așa că nu are rost să revin și să explic. Încercați să recitiți.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult