Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive taxe. Este mai nocivă decât creșterea TVA

Transelectrica - Foto:: Facebook Transelectrica

Nicio țară nu se dezvoltă prin taxare. Mai ales excesivă. Taxarea nu este și nu poate fi despre dezvoltare, ci despre redistribuirea arbitrară și pe principii politice (nu economice) a acumulării de resurse de la cei care se dezvoltă mai mult. Din moment ce iei resurse de la unii ca să le dai altora, dezvoltarea nu poate fi niciodată spectaculoasă.

Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive taxe. Este mai nocivă decât alternativa creșterii de TVA. Nu se regularizează ca TVA, nu există o compensație ca la TVA. Se duce mult mai direct în prețul final. Cu atât mai mult cu cât vizează domenii în care prețul este reglementat de stat, în care producția este controlată puternic de stat (energie, gaz, petrol, telecomunicații, transporturi, transporturi speciale, infrastructură etc.). Este o taxă ce se va regăsi în tot și în toate foarte repede. La care se aplică, desigur, TVA. TVA care nu a fost mărit deocamdată, dar care se va aplica la accize mărite, la taxa pe stâlp, la suprataxa pe cifra de afaceri pentru companiile mari. Presiunea fiscală a ajuns extrem de mare pe marii contribuabili la bugetul de stat, mulți dintre ei fiind companii multinaționale.

Taxe pe stâlp va încetini investițiile majore de care are România nevoie pentru a se redresa, va dinamita industrializarea României în perioada următoare (gazul din Marea Neagră ar trebui prelucrat intens aici), va încuraja și mai mult exporturile de produse cu valoare adăugată mică (resurse naturale) și importul de produse cu valoare adăugată mare (care se produc în țările din jur care nu au această taxă). Adică va înrăutăți și mai mult balanța comercială. Taxa va izola și mai mult România și o va scoate de pe harta lumii în ceea ce privește integrarea sa în marile lanțuri de valoare din care nu ar trebui să lipsim dacă avem pretenții. Va îndepărta potențialii investitori. Va reduce oportunitățile pentru mulți români. Va avea un efect mai degrabă contrar. Nu va rezolva problemele ci le va agrava și mai tare.

Având în vedere că este reintrodusă fix când ne apropiem cu pași repezi de momentul primelor molecule de gaz din Marea Neagră, nu poți să nu te întrebi dacă nu există chiar un interes ascuns care a reîncălzit această țopăială fiscală aberantă inventată de Guvernul Ponta cu ani în urmă (la care am renunțat în 2017, taxa având efecte adverse vădite). Parcă cineva are un plan cu noi. Să nu scoatem capul. Să nu ne dezvoltăm. Să nu avem energie ieftină pe aici, gaz ieftin pe aici. Să nu fim independenți. Să nu furnizăm aceste lucruri celor din jurul nostru (Moldova, Ucraina). Să stăm în noroi și mocirlă.

Taxa aceasta este una din cele mai anti-naționale măsuri pe care le-am văzut vreodată... Este expresia neputinței, disperării, lipsei de viziune și, mai ales, a lipsei de educație economică elementară.

Este clar că guvernul nu vrea cu adevărat să scape sustenabil de problema deficitului. Nu vrea să ne scape de inflație. Nu vrea să ne scape de dobânzile mari. Nu vrea mai puțini români care aleg să plece ei către aceste oportunități din lumea largă pentru că aici nu sunt dorite. Iar noi, noi ne uităm cu invidie cum alții ajung departe, neînțelegând de ce suntem mereu în coada lumii civilizate. Vrem o țară ca afară, dar ne lăsăm mânați de la spate către prăpastie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    a fi independent înseamnă a fi suveran?
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Taxa pe stalp este definitia pura a incompetentei managementului economic. Fac o observatie: pretul la energie se stabileste pe piata, influenta politica vine prin reglementari ANRE, care nu modifixa pretul final, ci doar stabilesc taxe care intra in pretul final. E cu totul altceva decat afirmatia din articol. Ptr mine, solutia ar trebui sa vina dinspre societatea civila, si anume prin greva generala cu solicitari clare: zero pensii speciale, iesirea tuturor la pensie la aceeasi varsta, zero lei subventii la partide, desfiintarea tuturor institutiilor guvernamentale si agentiior care toaca frunze la caini.
    • Like 3
    • @ Gecaba
      Dumitru check icon
      Bine spus,greu de aplicat;poate într-o altă viață/țară.Din păcate nici zicerea :capul plecat sabia (nu) îl taie-a lui Bolintineanu-,nu mai este de actualitate,poate pe invers ca țara;cam multe"sâbii" se plimbă cu trenulețul.
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Mihai check icon
      Vezi să nu fie stabilit prețul la energie în piață că atunci se duce totul la vale.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Gecaba Gecaba check icon
      Furnizorii cumpara energia pe piata ( piata energiei electrice este probabil printre cele mai complicate si volatile piete). Contractele cu utilizatorul final se fac avand in vedere piata de energie. Pretul energiei inglobeaza si taxe reglementate, gen taxa de injectie, extractie, transport, certificate verzi, etc. Taxa pe stalp nu ar face decat sa modifice taxele reglementate care se adauga la pretul de achiziei al energiei ( de ex taxa pe transport ar creste ).Asa ca pretul consumatorului final depinde de pretul pietei si alte taxe reglementate. Ca exista reglementari guvernamentale ptr pretul final in functie de valoarea consumului, asta nu inseamna ca pretul energiei electrice este dictat de guvern .
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Mihai check icon
      Degeaba ar dicta guvernul prețul pentru că problema este disponibilitatea pe piață a energiei și de aici apar o serie de probleme pentru ca nimeni nu riscă să facă investiții preconizând un preț iar când să vândă energia este alt preț. Furnizorul nu are nici un interes să îți vând ieftin ci pentru el contează să vândă, după care crește prețul. Piața de energie pur și simplu nu funcționează astfel încât să ai tot timpul cea mai ieftină și nepoluantă energie.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Gecaba Gecaba check icon
      De aceea se numeste piata
      • Like 0
    • @ Gecaba
      RazvanP check icon
      Ai lipsit de la ora de economie la care s-a predat despre oligopol și cartel, nu?
      • Like 0
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Energia nu are ce căuta pe "piață", este o resursă strategică iar prețul său trebuie STRICT controlat. Rezultatul jafului de pe piața energiei și gazelor îl vedem acum în prăbușirea economică a Europei.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Unii nu înțeleg că una e piața de zarzavaturi și alta e piața de energie. Echivalentul ar fi ca să ai acasă un comutator și să treci automat la alt furnizor în funcție de prețul spot, Cât timp nu există așa ceva poți să uiți de proprietatea pieței de a se autoregla iar ceea ce există acum la noi e și mai departe de acest caz ideal deci nu e de mirare ca apar tot felul de anomalii. Asta ca să nu mai intru în detalii legat de sursele de energie și proprietățile lor peste care mai intervin și inepțiile verzi ca să tulbure și mai mult apele.
      • Like 0
  • Aloooo!? Aude cineva? Rezoneaza cineva cu aceste idei expuse atat de limpede? Toata impovararea fiscala are singurul obiectiv de a mentine lucrurile asa cum sunt. Societatea cu dependentii ei de mierea adunata de altii si care la ultimul test electoral s-au dezis de mana care le da de pomana...
    • Like 2
    • @ Calin Puiu
      Dumitru check icon
      Alo,aloo,alooo,stați liniștiți la locurile voastre ,spunea cineva ,cândva...și plătiți adaug eu.Păcat însă,că actualii nu au auzit și că acela oferea câte 100lei la pensie-aceștia au anulat indexarea legală-și totuși oamenii s-au exprimat intr-un fel atunci,acum .....
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Toate acestea nu contează ci important este ca sinecuriștii de partid și triburile de bugetari să prospere. Dacă acest lucru nu se întâmplă restul nu contează.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult