Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Telefonul COVID 19 ar trebui trecut de la DSP la 112

Experimentul realizat de Claudiu Pândaru la Digi24 vineri seara, avându-l în studio pe secretarul de stat Raed Arafat, a stârnit un val de indignare pe rețelele de socializare. Vreme de 30 de minute, au fost cel puțin șase-șapte încercări de a apela, în direct, la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot în urma unor apeluri prelungite rămase fără răspuns: „Clientul apelat nu răspunde”.

Demersul a pornit de la nenumăratele semnale ale oamenilor care se plângeau că nu reușesc să dea de autorități pentru a afla informații oficiale- ce facem când apar simptomele de COVID-19, unde și în ce condiții se poate face un test la cerere, detalii despre autoizolare în cazul în care au fost contacții unei persoane confirmată ca fiind pozitivă.

În ciuda evidenței că la nivelul direcțiilor de săntate publică din România situația este gravă, deocamdată nu a venit nicio reacție oficială și fermă dinspre autorități. În cazul DSP București, situația este cu adevărat gravă, pentru că instituția se află la a treia conducere schimbată de la începutul crizei sanitare, fără niciun rezultat. Șefa DSP București a fost acuzată cu mai multe ocazii că administrează extrem de prost treburile- în ultimul scandal fiind implicat un cămin de bătrâni din Sectorul 1. Acolo, în ciuda faptului că se dezvolta un focar, testarea în masă a beneficiarilor și angajaților a început să se facă la presiunea opiniei publice și numai după vizita ministrului Sănătății Nelu Tătaru la fața locului. 

În ciuda gafelor nenumărate și extrem de vizibile, dar și a haosului generalizat de la DSP București, șefa Oana Niculescu pare de neclintit- doamna în cauză pare a fi doar o altă numire politică (este membru al PNL Sector 2). 

Dezorganizarea cronică din DSP București și nu numai acolo nu e o boală care s-a instalat odată cu pandemia COVID-19. Este rezultatul politicilor și numirilor din ultimele decenii. 

„Un haos mai mare decât este acum nu putea fi creat nici măcar de PSD. Am hotărât depunerea unei moțiuni de cenzură în august”, a declarat liderul PSD în cursul săptămânii care se încheie astăzi. Combinația nefericită de cuvinte și logică a fost, probabil, declarația cea mai viralizată a săptămânii care se încheie. 

Însă în fraza cu pricina există un sâmbure de adevăr, pentru că haosul- cel puțin în DSP-uri- a fost creat și întreținut în ultimele decenii în primul rând de Partidul Democrat Social în anii în care a stat la putere. În timpul sau după această pandemie, direcțiile de sănătate publică ar trebui re-evaluate, poate desființate și reînființate la loc (dacă avem cu adevărat nevoie de ele). Angajații DSP- nu toți, evident- însă foarte mulți dintre ei, au rămas cu acea imagine prăfuită de inși care vin în inspecții pe la unități de alimentație publică, saloane de coafură și înfrumusețare doar pentru a-și lua șpăgile sau merg în spitale să numere mănușile și dezinfectanții. Înainte de a descinde, își anunță vizitele inopinate tocmai pentru a avea ce mănuși și dezinfectanți să numere.

Până la reorganizarea totală a direcțiilor de sănătate publică, autoritățile sunt obligate să le facă proceduri, astfel încât să poată răspunde nevoilor cetățenilor. 

În cazul oferirii de informații pentru cei care sunt în diverse situații legate de pandemie, poate o soluție ar fi ca aceste instituții să fie trecute temporar la sistemul 112. Asta i-ar obliga să răspundă la telefon, să se organizeze în ture, să-și uniformizeze procedurile pe scenarii, să se pună în acord asupra răspunsurilor iar apelurile ar fi înregistrate, astfel încât toate aceste gafe din ultimele săptămâni ar fi monitorizate și corectate pe parcurs.

În altă ordine de idei, dar pe același subiect, mai știe cineva ce s-a întâmplat cu serviciului telefonic TELVERDE COVID-19, organizat ân luna mai la Arena Națională? Primăria Generală anunța că 200 de persoane vor lucra, în patru ture, în spaţiul amenajat acolo, pentru a răspunde 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cetățenilor care sună pentru informații.

„Arena Naţională, utilă în timpul pandemiei! Venim din nou în sprijinul cetăţenilor şi prin suportul logistic oferit instituţiilor din prima linie. Astfel, serviciul telefonic TELVERDE COVID-19 al Ministerului Sănătăţii funcţionează în prezent într-un spaţiu de peste 500 mp, pus la dispoziţie de Primăria Capitalei. Operatorii acestui serviciu au fost relocati în cadrul Arenei Naţionale, Sălile Media Working 1 şi Media Working 2. Aici beneficiază de infrastructură tehnică, materiale necesare pentru bună desfăşurare a activităţii, utilităţi, servicii de curăţenie, parcare, dar şi de un autobuz STB dedicat preluării angajaţilor Ministerului Sănătăţii, pe rută Piaţa Unirii - Arena Naţională”, aunța pe Facebook a Gabrielei Firea.

Am sunat duminică dimineața la Dispecerat PLMB 0800800358. Iată și mesajul care întâmpină apelanții. 

Ați sunat la Institutul de Sănătate Publică. Programul de lucru este între 08:00-20:00.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Eu cred ca se amesteca lucrurile între ce a făcut pana în martie DSP-ul și la ce trebuie sa facă fata în perioada asta. Adaptarea oricarui astfel de serviciu se face transformând organizational compania în serviciu operativ, care are o anumita structura și serviciu de suport, în spatele părții operative. Asa sunt toate companiile care asigura intervenții 24/24. Separarea asta înseamnă și separarea conducerii administrative de cea operativa, iar la DSP nu pare sa existe asa ceva, atâta timp cât nu exista conducere operativa separata. Serviciul operativ presupune o infrastructura tehnica și o organizarea umana și tot serviciul este procedurat. Când se spune ca nu se răspunde la telefon, ba ca nu sunt oameni destui, ba ca centrala nu mai face fata, este clar ca acolo managementul nu știe sa organizeze strucura de intervenție. Și asta deoarece pur și simplu DSP-ul a rămas pe o structura ante - Covid. Discuțiile cu ce trebuie sa faca DSP-ul sunt perimate, pentru ca a apărut în plus aceasta provocare care în loc sa fie tratata separat, atât organizațional cât și uman, s-a suprapus peste atribuțiile clasice ale acestuia. Concluzia este ca pe lângă departamentele existente, trebuia organizat un departament operativ total nou cu o logistica diferita. Este ca și când pana acum aveau doar autobuze și acum trebuie sa zboare și în loc sa își ia elicoptere, încearcă sa folosească tot autobuze.
  • Like 0
 • inalta poarta vindea domniile valahiei si moldovei ...cei care cumparau la rindul lor ,vindeau toate functiile ...asa ca coruptia era generalizata si asta dureaza de citeva sute de ani buni ...chiar inainte de fanarioti ; dupa ce s'a alipit Transilvania de regat coruptia a migrat si acolo ...
  probabil independenta locala ar mai reduce coruptia dar nici Brucan n'a realizat cit timp trebuie romaniei sa se vindece : nu de comunism , ca ala era terminat din nastere, de coruptie ca asta e deja matritata pe creierul romanesc !
  • Like 0
 • „Telefonul COVID-19” nu trebuie să existe, în logica asta ar trebui tot felul de linii speciale denumite după virușii sau bacteriile infecțioase transmisibile. Ceea ce nu-și are locul în „strategia” guvernamentală de combaterea a bolii covid-19 îl reprezintă puterile sporite atribuite unor organisme administrative cum sunt DSP-urile județene.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Nici covid ( infecția cu SARS CoV2 ) nu ar trebui să existe. Ghinion, este. Și încă cum!
   DSP nu se ocupă numai cu asta, ci și cu vaccinările ( coordonarea lor prin medicii de familie), alte boli transmisibile, etc, controale, au și laboratoare proprii, etc.
   Toți își dau cu părerea, fără a ști măcar cu ce se mănâncă.
   Da, de asta ar trebui să se ocupe alții, pur și simplu DSP nu sunt concepute și organizate pentru situații de o astfel de anvergură, dar nu că sunt inutile ori au putere prea mare. Pur și simplu nu sunt nici call center, nici telverde. Sunt epidemiologi și igieniști. Fără DSP ar juca șoarecii pe masă, nimeni n-ar mai respecta nimic fără teamă că vine control de la DSP și iau amendă. Cine s-ar ocupa de comune, orașe mici, etc?
   • Like 4
  • @ Delia MC
   Concluzii bazate pe preconcepții !
   Unde ați văzut că am spus că DSP-urile sunt inutile ?!?
   Problema cu DSP-urile constă în calitatea profesională a multora dintre cei care încadrează organigrama, numirile și intervențiile politice, aservirea față de politic și abandonarea misiunii pentru care funcționează.
   Lipsa inspecțiilor sanitare profesioniste și care să „taie în carne vie” pe care trebuie să le efectueze DSP-urile în teren și nu de la birou, începând cu spitalele, continuând cu toate instituțiile de interes public și terminând cu fiecare gospodărie, alături de indolența fiecărui șef de instituție și a majorității dintre noi, sunt printre principalele cauze ale transformării țării într-un focar generalizat de infecție. Este de minune cum de nu avem o multitudine de epidemii, este de minune faptul că mai există pacienți care scapă din spitale fără nici o infecție.
   În ceea ce privește puterea excesivă atribuită DSP-urilor în această perioadă mă refeream la faptul că printr-un act administrativ semnat de un șef DSP se hotărăște soarta unui om sau a unei colectivități de a mai dispune sau nu de libertățile sale.
   Și încă ceva relativ la o postare anterioară privind completarea în regim de urgență a deficitului de medici specialiști, inclusiv epidemiologi. Există posibilitatea aceasta prin emiterea unui act normativ care să permită ocuparea posturilor libere de către medicii rezidenți din anii terminali, nemaivorbind de cei care au finalizat rezidențiatul iar ministru sănătății a blocat examenele de absolvire pe motiv de ... epidemie.
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Nici măcar concluzii. Vorbesc anii lucrați sub șefia (pe linie profesională) a DSP.
   • Like 0
 • Bună ziua!

  De ce nu..., până acum?
  Epidemia aceasta este o urgență! pentru apelarea abuzivă a numărului destinat urgențelor există căi de sancționare.

  Spre bine!
  Purice NT

  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult