Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica
Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.
Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Cine este Fettulah Gulen, adversarul președintelui turc Recep Erdogan
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte într-un exil autoimpus în Statele Unite.
Descris de BBC drept un om retras, dar puternic, Gulen, care trăiește în SUA din anii '90, are milioane de adepți și este prezent, prin școlile pe care le-a deschis, în nu mai puțin 150 de țări.
Aflat într-o stare de sănătate precară, Gulen locuiește acum în Pennsylvania, unde a fost vizitat, la începutul lui 2014, de jurnaliștii BBC.
Întrebat la acea vreme cu cine ar trebui să voteze turcii, Gulen a răspuns: „Dacă ar fi să le spun ceva oamenilor mei, le-aș spune să voteze cu aceia care respectă democrația și domnia legii și care se înțeleg bine cu oamenii. Să le spui oamenilor cu cine să voteze sau să îi încurajezi să voteze cu un anume partid ar fi o insultă pentru inteligența lor. Toată lumea vede în mod clar ce se întâmplă”.
În vârstă de 75 de ani, clericul Fettulah Gulen predică învățăturile islamului sunnit, este adeptul dialogului interconfesional și este implicat în societatea civilă. Este creatorul unei mișcări islamice moderate are îi poartă numele și care are câteva milioane de adepți și este perceput drept un adversar al actualului președinte.
Acesta a fost acuzat în mai multe rânduri de Erdogan că încearcă să stârnească revoltă în rândul armatei sau să influențeze sistemul judiciar în defavoarea lui.
Ati uitat sa spuneti ca Erdogan si Gullen au colaborat initial, dar lucrurile s-au stricat sub influenta unora care au impins pe unul prra spre stanga, pe celalalt prera spre dreapta. Poate ca miscarea islamista nu era mai buna decat alternativele, dar era necesara; nu poti tine 60% din populatia unei tari in afara vietii sociale si politice. Voci rautacioase, care fac toate blestematiile din lume si apoi se apara cu un scheunat ilogic, au mai comparat loviturile de stat din Egipt si Turcia. E fals: Erdogan incepe sa devina un Sisi, cel care isi duce tara spre deciziile corecte; din contra, ca loialitate, pucistii erau in aceeasi tabara cu Fratia Musulmana, chiar daca atei. Din pacate, popoarele vor fi victime sigure pentru ca nu le sunt accesibile aceste adevaruri.
Like 0
După cum s-a desfășurat până în prezent,acest puci e tare bine regizat din culise(de cine oare...),cam cum a fost la noi revoluția lui pește.La final, Erdogan o să apară ca un campion absolut al democrației(?!) turce,armata pusă cu botul pe labe definitiv și aservită puterii după ce au fost eliminate ultimele elemente potențial deranjante.Prea seamănă a operetă falsă.N-ar fi prima oară când Erdogan regizează acțiuni „împotriva„ sa direct sau indirect.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.