Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Cine este Fettulah Gulen, adversarul președintelui turc Recep Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte într-un exil autoimpus în Statele Unite.

Descris de BBC drept un om retras, dar puternic, Gulen, care trăiește în SUA din anii '90, are milioane de adepți și este prezent, prin școlile pe care le-a deschis, în nu mai puțin 150 de țări.

Aflat într-o stare de sănătate precară, Gulen locuiește acum în Pennsylvania, unde a fost vizitat, la începutul lui 2014, de jurnaliștii BBC.

Întrebat la acea vreme cu cine ar trebui să voteze turcii, Gulen a răspuns: „Dacă ar fi să le spun ceva oamenilor mei, le-aș spune să voteze cu aceia care respectă democrația și domnia legii și care se înțeleg bine cu oamenii. Să le spui oamenilor cu cine să voteze sau să îi încurajezi să voteze cu un anume partid ar fi o insultă pentru inteligența lor. Toată lumea vede în mod clar ce se întâmplă”.

În vârstă de 75 de ani, clericul Fettulah Gulen predică învățăturile islamului sunnit, este adeptul dialogului interconfesional și este implicat în societatea civilă. Este creatorul unei mișcări islamice moderate are îi poartă numele și care are câteva milioane de adepți și este perceput drept un adversar al actualului președinte.


Acesta a fost acuzat în mai multe rânduri de Erdogan că încearcă să stârnească revoltă în rândul armatei sau să influențeze sistemul judiciar în defavoarea lui.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati uitat sa spuneti ca Erdogan si Gullen au colaborat initial, dar lucrurile s-au stricat sub influenta unora care au impins pe unul prra spre stanga, pe celalalt prera spre dreapta. Poate ca miscarea islamista nu era mai buna decat alternativele, dar era necesara; nu poti tine 60% din populatia unei tari in afara vietii sociale si politice. Voci rautacioase, care fac toate blestematiile din lume si apoi se apara cu un scheunat ilogic, au mai comparat loviturile de stat din Egipt si Turcia. E fals: Erdogan incepe sa devina un Sisi, cel care isi duce tara spre deciziile corecte; din contra, ca loialitate, pucistii erau in aceeasi tabara cu Fratia Musulmana, chiar daca atei. Din pacate, popoarele vor fi victime sigure pentru ca nu le sunt accesibile aceste adevaruri.
    • Like 0
  • check icon
    După cum s-a desfășurat până în prezent,acest puci e tare bine regizat din culise(de cine oare...),cam cum a fost la noi revoluția lui pește.La final, Erdogan o să apară ca un campion absolut al democrației(?!) turce,armata pusă cu botul pe labe definitiv și aservită puterii după ce au fost eliminate ultimele elemente potențial deranjante.Prea seamănă a operetă falsă.N-ar fi prima oară când Erdogan regizează acțiuni „împotriva„ sa direct sau indirect.
    • Like 4


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult