Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Cine este Fettulah Gulen, adversarul președintelui turc Recep Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte într-un exil autoimpus în Statele Unite.

Descris de BBC drept un om retras, dar puternic, Gulen, care trăiește în SUA din anii '90, are milioane de adepți și este prezent, prin școlile pe care le-a deschis, în nu mai puțin 150 de țări.

Aflat într-o stare de sănătate precară, Gulen locuiește acum în Pennsylvania, unde a fost vizitat, la începutul lui 2014, de jurnaliștii BBC.

Întrebat la acea vreme cu cine ar trebui să voteze turcii, Gulen a răspuns: „Dacă ar fi să le spun ceva oamenilor mei, le-aș spune să voteze cu aceia care respectă democrația și domnia legii și care se înțeleg bine cu oamenii. Să le spui oamenilor cu cine să voteze sau să îi încurajezi să voteze cu un anume partid ar fi o insultă pentru inteligența lor. Toată lumea vede în mod clar ce se întâmplă”.

În vârstă de 75 de ani, clericul Fettulah Gulen predică învățăturile islamului sunnit, este adeptul dialogului interconfesional și este implicat în societatea civilă. Este creatorul unei mișcări islamice moderate are îi poartă numele și care are câteva milioane de adepți și este perceput drept un adversar al actualului președinte.


Acesta a fost acuzat în mai multe rânduri de Erdogan că încearcă să stârnească revoltă în rândul armatei sau să influențeze sistemul judiciar în defavoarea lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati uitat sa spuneti ca Erdogan si Gullen au colaborat initial, dar lucrurile s-au stricat sub influenta unora care au impins pe unul prra spre stanga, pe celalalt prera spre dreapta. Poate ca miscarea islamista nu era mai buna decat alternativele, dar era necesara; nu poti tine 60% din populatia unei tari in afara vietii sociale si politice. Voci rautacioase, care fac toate blestematiile din lume si apoi se apara cu un scheunat ilogic, au mai comparat loviturile de stat din Egipt si Turcia. E fals: Erdogan incepe sa devina un Sisi, cel care isi duce tara spre deciziile corecte; din contra, ca loialitate, pucistii erau in aceeasi tabara cu Fratia Musulmana, chiar daca atei. Din pacate, popoarele vor fi victime sigure pentru ca nu le sunt accesibile aceste adevaruri.
    • Like 0
  • check icon
    După cum s-a desfășurat până în prezent,acest puci e tare bine regizat din culise(de cine oare...),cam cum a fost la noi revoluția lui pește.La final, Erdogan o să apară ca un campion absolut al democrației(?!) turce,armata pusă cu botul pe labe definitiv și aservită puterii după ce au fost eliminate ultimele elemente potențial deranjante.Prea seamănă a operetă falsă.N-ar fi prima oară când Erdogan regizează acțiuni „împotriva„ sa direct sau indirect.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult